Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afCharlotte Andreasen Redigeret for ca. et år siden
1
”Roskildesyge” - infektion med norovirus
Blenda Böttiger, Virologisk afdeling, SSI
2
”Roskildesyge” Sygdomsbillede Hyppighed Smitteveje Diagnostik
4
Et fuldt udviklet Tilfælde af Sygdommen forløber paa følgende Maade:
”Patienten bliver ganske pludselig syg, under Arbejdet, i Selskab, eller hyppigt om Natten. Under i Reglen stærkt Ildebefindende, Kvalme, Hovedpine, Mavesmerter, ofte Svimmelhed, kommer der pludselig en Opkastning og (eller) Diarrhoe, voldsomt og overraskende. Patienten naar undertiden ikke ud af Stuen; Afføringen kvitteres nu og da i Sengen. Temperaturen er i Reglen omkring 38-38,5 grader. Efter nogle Timers til 1 à 2 Døgns Forløb svinder Sygdommen, ofte lige så pludseligt som den satte ind”
5
”Kun knap 1/3 af Patienterne holder Sengen,
mange gaar paa Arbejde eller i Skole trods Sygdommen”
6
Roskildesyge - symptomer
Den omtalte form ”Det fuldt udviklede, middelsvære tilfælde” Den lette form ”Kvalme, hovedpine, kuldegysninger og ubehag i maven” Svære tilfælde ”Næsten koleralignende”
7
”Kaplan kriterier” for at identificere udbrud forårsaget af norovirus
Opkastning hos > 50 % af patienterne Kort sygdomsvarighed (gennemsnitlig timer) Inkubationstid timer (oftest timer) Afføringsprøve negativ for bakterier NU FINDES DIAGNOSTIK!!!
8
Norovirusinfektion, USA
Meget almindelig årsag til akut gastroenteritis 23 mio. tilfælde/år (Mead et al, 1999) 9,2 mio. tilfælde af fødevarebåren smitte (Mead et al, 1999) 50% af fødevarebårne udbrud skyldes norovirus (Widdowson et al, 2005)
9
Fødevarebårne udbrud, USA (2000)
bakterier norovirus ukendt (parasitter/toxiner/kemiske stoffer) 38% 50% 12% Norovirus udbrud var større end udbrud forårsaget af bakterier ( 25 versus 15 personer/udbrud)) - 10% af de sygdomsramte søgte lægehjælp - 1% indlagt på sygehus Widdowson et al., 2005
10
Infektiøse årsager til gastroenteritis hos befolkningen
i Holland ( ) 18 16 14 12 cases controls 10 % positive 8 6 4 2 VTEC NoV SaV Giardia Crypto Yersinia Shigella rotavirus adenovirus astrovirus Salmonella Entamoeba Cyclospora Campylobacter de Wit et al., 2001
11
Årsag til gastroenteritis i almenpraksis, Holland
Børn < 1 år 1-4 år Voksne 30-59 år Salmonella 3 % 7 % Campylobakter 5 % 11 % Rotavirus 21 % 15 % 2 % Norovirus 9 % 4 %
12
Årsag til børnediarre i Danmark
Børn 1-4 år (prøver sendt til SSI) Salmonella 5 % Campylobakter 4 % Rotavirus 14% Norovirus
13
Antal prøver undersøgt for norovirus, Danmark, 2002-2005
14
Smitteveje for norovirus
15
Fødevarer Kontaminerede råvarer Kontaminerede ved tilberedning
16
Norovirus Resistent virus 10-100 viruspartikler nok for smitte
Tåler indtørring Tåler alkohol Klorholdige desinfektionsmidler viruspartikler nok for smitte Opkast med aerosoldannelse spreder virus effektivt
17
Person til person smitte
Kontaktsmitte Direkte Indirekte Kortvarig immunitet Mange virustyper
18
Forebyggelse HÅNDVASK!!! Isolation
Desinfektion af kontaminerede overflader (klorholdige desinfektionsmidler)
19
Diagnostik af norovirus
Afføringsprøve til undersøgelse for norovirus Meget følsom test – men: alle test fanger ikke alle virustyper Voksne positive ca. 1 uge Børn kan være positive i op til 1 måned
20
Typning af virus
21
Konklusion Meget almindelig infektion – specielt små børn
”Banal infektion” – men på grund af den høje smitsomhed og ændrede sociale forhold kan den medføre store problemer
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.