Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kontrollens erfaringer med norovirus

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kontrollens erfaringer med norovirus"— Præsentationens transcript:

1 Kontrollens erfaringer med norovirus
Dyrlæge, koordinator på sygdomsudbrud Morten Lisby Fødevareregion Øst, Kontrolafdeling Rødovre 23. marts 2006 Indledning -

2 Budskab 1   Sæt fokus på syge køkkenmedarbejdere som smittekilde til fødevarebårne norovirus udbrud   Den syge køkkenmedarbejder er den mest almindelige og største kilde til fødevarebårne norovirus udbrud

3 Budskab 2   Der skal også undersøges for norovirus i afføringsprøver fra syge personer i udbruddet (køkkenmedarbejdere og spisegæster)   Bekræfte at det er et norovirus udbrud Typning af norovirus kan være med til at fastlægge kilden

4 Kaplan kriterier til erkendelse af norovirus udbrud Inkubationstid sædvanligvis 24 – 48 timer (spændvidde 15 – 77 timer)   Opkastninger hos flere end 50 % af de syge personer   (Diarré er også dominerende: 40 % - 90 %)   Gennemsnitlig varighed af sygdom 12 – 60 timer   Sekundærtilfælde som følge af person-til-person smitte   Afføringsprøver negative for tarmpatogene bakterier

5   Anmeldelse og mistanke til norovirus udbrud Inkubationstid 36 timer +/- 12 timer   Opkastninger hos flere end 50 % af de syge   (diarré også dominerende symptom) Aktion Tilsyn, interview, prøveudtagning af fødevarer samt spørgeskemaundersøgelse Stadig smitteudskillere blandt køkkenpersonalet / risiko fødevarer / desinfektion  Undersøgelse af afføringsprøver for norovirus og typning   Undersøgelse af fødevarer for norovirus i visse tilfælde

6 Spørgeskemaundersøgelse
Navn, alder, afdeling, telefonnummer Syg/ikke syg Symptomer Inkubationstid Sygdommens varighed Kontakt til læge/afføringsprøve Hvilke dage spist i kantinen Hvilke fødevarer/drikkevarer Symptomer før/under måltidet Personer, som kan være smittet sekundært person-til-person

7 Udgør halvdelen af registrerede fødevarebårne udbrud
Sæson variation Kommet for at blive

8 Syge køkkenmedarbejdere smitter gæster og kunder (1)
Februar 2005 Artikel til fagblade indenfor fødevarebranchen ”I 2004 og 2005 er næsten 200 gæster og kunder i restauranter, kantiner og butikker i Fødevareregion Nordøstsjællands område blevet smittet med sygdom fra køkkenpersonalet gennem maden. Derfor er det vigtigt, at køkkenpersonale bliver hjemme, når de er syge med fx opkast og diarré. Det har i alle tilfælde været med det meget smitsomme norovirus, der giver Roskildesyge med opkast, mavesmerter, kvalme, diarré og feber i et par dage.    Der har også været udbrud, hvor det var forældre til syge børn, der havde lavet maden. De havde passet børnene om natten, skiftet ble på dem og skiftet sengetøj med opkast. ”

9 Syge køkkenmedarbejdere smitter gæster og kunder (2)
Når man har et maveonde med norovirus, udskilles der ca. 1 million virus pr gram opkast og afføring. Der skal kun 10 – 100 virus til for at gøre et menneske sygt. Derfor er risikoen for at sprede smitten så stor. Alle typer madvarer kan forurenes med norovirus og føre smitten videre, fx salater, pålæg og brød. Der er helt klare regler for, hvordan personale, der har med mad at gøre, skal opføre sig, når de er syge med fx opkast og diarré. De skal blive væk (sygemeldes og udelukkes fra arbejde). Anbefalingen fra Statens Serum Institut er, at personalet skal blive væk fra køkkenet i yderligere 2 dage efter, at symptomerne er holdt op.

10 Værløse udbruddet – juni 2003 Søndag
Værløse udbruddet – juni    Søndag 1 årig søn til smørrebrødsjomfru syg med opkast/diarré Mandag Smørrebrødsjomfru laver frokostanretning til firma   Onsdag 16 ud af 21 fra firmaet syge med opkast/ diarré   Onsdag Smørrebrødsjomfru selv syg med opkast   Sønnen, smørrebrødsjomfru og 3 undersøgte fra firma positive for norovirus GG II.b 100% identisk type   Konklusion Ved pleje af sønnen (bleer med diarré/opkast på sengelinned) har smørrebrøds-jomfru fået virus på fingrene og kontamineret maden. Alternativt har hun været smitteudskiller i inkubationsperioden  

11 Allerød udbruddet – oktober 2004
Fredag Kokkens datter på 2 år syg med opkast/diarré Lørdag Kokken selv syg med mavekneb/kvalme, men laver selv mad til selskab på 45 personer Søndag nat 19 personer ud af de 45 bliver syge med opkast/diarré   Datteren og 2 undersøgte fra selskabet positive for norovirus GG II.b 100% identisk type  Konklusion Kokken har – selv med svage symptomer - været smitteudskiller og kontamineret mad retterne under tilberedning

12 Jægerspris udbruddet (1) – oktober 2005 Søndag
Jægerspris udbruddet (1) – oktober     Søndag Kokkens søn syg med opkastninger   Mandag Kokken syg med mavekneb og kvalme   Tirsdag Kokken tilbereder mad til selskaber onsdag   Torsdag nat 52 syge ud af 69 personer fra 2 selskaber onsdag   Fredag nat 30 syge ud af 95 fra selskab torsdag   Lørdag nat 55 syge ud af 123 fra 3 selskaber fredag   Søndag nat 4 syge ud af 7 fra selskab lørdag   Mandag Køkkenet lukket i 1½ uge   I alt 141 syge ud af 294 eksponerede i 7 selskaber over 4 dage

13 Jægerspris udbruddet (2) – oktober 2005
Kokkens søn, kokken, 2 andre køkkenmedarbejdere og 7 spisegæster er positive for norovirus GGII % identiske   Udbruddet fortsatte, selvom det fredag blev sikret at:   -         Kok var udenfor de 2 døgns karenstid -         Maden var udskiftet -         Køkkenet var desinficeret   Muligheder   -         Norovirus kan finde niche og overleve længe i køkken -         Kokken kan videreføre smitte mere end 2 døgn efter symptomophør -         Sekundært smittede køkkenmedarbejdere kan være smitteudskillere i inkubationsperioden

14 FØDEVAREBÅRNE NOROVIRUS UDBRUD KAN OGSÅ SKYLDES, AT 1 SPISEGÆST VED BUFFET’EN SELV HAR VÆRET SYG PÅ FORHÅND OG KONTAMINERET MADRETTER PÅ BUFFET’EN   2 – 3 UDBRUD OM ÅRET MED I ALT 50 – 75 SYGE

15 Køge udbruddet – november 2004
Ugen inden barnedåb Roskildesyge i drengens vuggestue – både pædagoger og børn syge Barnedåb lørdag Dreng, som døbes, syg på dagen med diarré og senere opkast Buffet på restaurant Faderen skifter bleer på drengen og skærer brød til selskabet Natten til mandag 19 ud af 32 personer fra barnedåbsselskabet syge med opkast og diarré    Pædagogen, drengen som døbes, faderen og 2 andre spisegæster positive for norovirus GG II.4 100% identiske Konklusion Drengen som døbes har været smittekilden, og norovirus er videreført via faderen over til brødet

16 Jægerspris udbruddet Epikurve, dato og tidspunkt for første symptom blandt 51 syge Steen Ethelberg, SSI

17

18 Opsamling     Vigtigt at sætte fokus på syge køkkenmedarbejder som årsag til fødevarebårne norovirus udbrud   Ved tegn på Roskildesyge skal køkkenmedarbejdere sygemeldes mens symptomerne står på, og bør holde sig væk fra køkkenet yderligere 2 dage efter symptomophør   Alarmklokkerne skal ringe med skærpet håndhygiejne hos køkkenmedarbejdere ved: a) kontakt til andre personer med Roskildesyge (pleje af børn, kolleger) b) svage symptomer på Roskildesyge c) perioden lige efter de 2 symptomfrie dage   Norovirus udbrud skal verificeres ved påvisning og typning i afføringsprøver


Download ppt "Kontrollens erfaringer med norovirus"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google