Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

”Skodjobs og gode gys!” - Unges forhold til risiko i arbejdslivet Ph.d. Mette Lykke Nielsen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "”Skodjobs og gode gys!” - Unges forhold til risiko i arbejdslivet Ph.d. Mette Lykke Nielsen"— Præsentationens transcript:

1 ”Skodjobs og gode gys!” - Unges forhold til risiko i arbejdslivet Ph.d. Mette Lykke Nielsen mln@dpu.dk

2 Hvorfor kommer unge ud for flere arbejdsulykker end ældre medarbejdere? Er unge særligt risikovillige eller særligt dumdristige, når de er på arbejde?

3 Karsten: Jeg blev bedt om at flytte noget byggestrøm. Kl. var 7 om morgenen og det pisseregnede. Det var pisseglat. Jeg skulle sørge for at komme op på den container, hvor kablet var. Så skulle jeg ud og kravle ud på stilladset. Det var var rimeligt glat. Og jeg er jo ikke spændt fast eller noget. Og det var oppe i 4 meters højde. Og der var ikke noget rundt om mig, så jeg kunne bare være skvattet ned. Altså. Int.: Men hvorfor var det at der ikke var noget sikkerhed til dig der? Karsten: Det skulle bare gøres hurtigst muligt. Vi var under tidspres og jeg var den eneste ledige. Og så må man jo bare gøre det så hurtigt som man overhovedet kan. Int.: Var det tilfældigt at du var den eneste ledige? Karsten: Nej altså jeg var jo lærling på det tidspunkt. Og det er typisk at det er yngstelærlinge der bliver udsat for skod jobbene. Man bliver udsat får rimelig mange ting som ikke er særlig rare, skodjobs som man ikke gider. Jeg havde ikke lyst til at stå på den container, mens det pisegnede og det var skide glat. Int.: Hvad var der sket hvis du havde sagt at du ikke ville? Karsten: Så var jeg nok blevet sendt væk fra pladsen, fordi jeg havde nægtet at tage imod en opgave.

4 Stigning i anmeldte arbejdsulykker blandt unge ml. 18-24 år

5 Om at slå sikkerheden fra Janne: Den gang hvor jeg startede, der vidste de mig hvordan jeg brugte den der pålægsmaskine. Og så sagde hun (køkkenlederen red.) ’sådan må du gøre, og sådan må du ikke gøre. Men sådan som du ikke må gøre, det gør vi.’ Int.: Nå ok. Janne: Altså, nogen gange bruger jeg den (sikkerhedsforanstaltningen red.) og andre gange bruger jeg den ikke. Men det er sjældent jeg bruger den. Int.: Fordi den er for besværlig af bruge eller? Janne: Den er træls at bruge, og så er det lige nemmere. Jeg har da godt nok være tæt på en gang imellem. Men jeg tror først det går op for mig den dag hvor jeg prøver at komme til skade. Sådan er det jo. Int.: Hmm ja, er det så nu man skal banke under bordet?

6 Kalle: Jeg havde en kollega der stod og skar tykke skiver af en skinke på pålægsmaskinen. Og han har slået den automatiske sikkerhed fra og kigger væk. Og så røg der 4 fingre. Int.: Neej, og du var der eller hvad? Kalle: Ja. Vi slukkede maskinen og noget viskestykke og papir rundt om, og så var det tid til at ringe efter en ambulance. Så han røg ind i en bil og han røg af sted. Og så stod den på rengøring i det meste af køkkenet. Int.: Det blødte? Kalle: Ja, det sprøjtede. Og så fandt vi en finger (griner lidt) Og så måtte vi af sted med den. Int.: Hvorfor skete det? Kalle: Uopmærksomhed. Det var selvforskyldt. Man kigger ikke væk, når man står med en pålægsmaskine. Det er dumt. Int.: Er det normalt eller? (Alle ind over hinanden) nahh. Julie: Måske ikke lige 4. Int.: Men en? Kalle: Lidt af en finger, det har jeg gjort tit.

7 ”De tror de kan gå på vandet” Mette Lykke Nielsen,

8 Morten: Jamen den ene lærling han trådte på en stige der lå på gulvet. Han trådte på en af trinene[viser at han vrikkede om, red.] og forstuvede foden. Det var i går. Han troede at han kunne balancere på den der, og det kunne han ikke. Int.: Ok, han vurderede situationen forkert? Morten: Ja. Han tænkte sig ikke om. Nu skal vi se, han har også haft noget andet engang [bladrer i mappen]. Ja, det er den samme, han har skåret sig i fingeren; åbent sår. Int.: Ja, hvordan kan man komme til at skære sig i fingeren? Morten: [Han bladrer tilbage i mappen] Ja, han har stået og arbejdet med en vinkelsliber, og så har han taget skærmen af, og så smutter vinkelsliberen op i hånden på ham og laver et åbent sår. Mette Lykke Nielsen

9 Bjarne: ”Jeg tror jo, at de ser ikke lige faren i, at de ikke tænker sig rigtig om. Hvis ledningen for eksempel er for kort hvis de går med en vinkelsliber. Man tænder den ikke, før man er henne ved emnet, når man skal slibe. Men når der sker en ulykke, så skal de sgu nok huske det. Altså, indenfor dit fag der bliver det jo rutine, ligesom at køre bil. Og den har de ikke”. Mette Lykke Nielsen

10 Unge er ikke mere risikovillige end de voksne der omgiver dem (når de selv skal sige det). Afhænger af arbejdspladskultur og den unges position på arbejdspladsen. Unge er ofte i en udsat position på arbejdspladsen. Hænger sammen med de arbejdsopgaver de unge tildeles.


Download ppt "”Skodjobs og gode gys!” - Unges forhold til risiko i arbejdslivet Ph.d. Mette Lykke Nielsen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google