Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Billeddiagnostik- en nødvendighed i kræftdiagnostik og behandling

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Billeddiagnostik- en nødvendighed i kræftdiagnostik og behandling"— Præsentationens transcript:

1 Billeddiagnostik- en nødvendighed i kræftdiagnostik og behandling
Dansk Radiologisk Selskab Overlæge Birgitte Svolgaard. Radiologisk afdeling Herlev hospital Formand for Dansk Forening for Onkoradiologi.

2 Antallet af radiologiske procedurer har været jævnt stigende igennem en længere
årrække. En stor del af stigningen er på de undersøgelsestyper, som er lægekrævende og tidskrævende. Der er fortsat en glidning fra simple undersøgelser mod flere lægekrævende undersøgelser (MR, CT, UL,PETCT). Disse undersøgelser giver stor brugbar information som har betydning i omhændertagen af patienter med kræftsygdomme.

3 Billeddiagnostik anvendelse
Bedre stadieindeling Forudsætning for valg af behandling Monitorering af behandling (RECIST) Billedvejledt behandling af tumorer etc Opfølgning Lindrende behandling Billeddannelse medfører bedre stadieindeling og bedre overlevelse Billeddannende diagnostiske informationer er en forudsætning for valg af behandling ved en given tilstand Monitorering af behandling Kemo-coil MDT

4 Kræftpakker http://sundhedsstyrelsen.dk/da
27. juni 2012, Opdateret 29. januar 2013 Diagnostisk pakkeforløb for patienter med uspecifikke symptomer på alvorlig sygdom, der kunne være kræft Pakkeforløb for akut leukæmi og fremskredent myelodysplastisk syndrom Pakkeforløb for brystkræft Pakkeforløb for hoved- og halskræft Pakkeforløb for kroniske myeloide sygdomme Pakkeforløb for kræft hos børn Pakkeforløb for kræft i blære og nyrer Pakkeforløb for kræft i bugspytkirtlen Pakkeforløb for kræft i galdegangene Pakkeforløb for kræft i hjernen Pakkeforløb for kræft i livmoderen Pakkeforløb for kræft i spiserør, mavesæk og mavemund Pakkeforløb for kræft i tyk- og endetarm Pakkeforløb for kræft i vulva Pakkeforløb for kræft i æggestokkene Pakkeforløb for kræft i øjne og orbita Pakkeforløb for livmoderhalskræft Pakkeforløb for lungekræft Pakkeforløb for lymfeknudekræft og kronisk lymfatisk leukæmi Pakkeforløb for metastaser uden organspecifik kræfttype Pakkeforløb for modermærkekræft Pakkeforløb for myelomatose Pakkeforløb for peniskræft Pakkeforløb for primær leverkræft Pakkeforløb for prostatakræft Pakkeforløb for sarkomer i knogle og bløddele Pakkeforløb for tarmkræftmetastaser i leveren Pakkeforløb for testikelkræft SYGEHUSE & BEREDS 28 pakkeforløb .en er billeddiagnostikken ikke involveret i.

5 SPECIELT VED KRÆFTSYGDOMME KAN CT:
Gøre det muligt at planlægge omfanget af kirurgiske indgreb pege præcist på det område hvor man skal tage vævsbiopsi pege på det område der skal modtage strålebehandling Anvendes til at bedømme effekten af behandling

6 ULTRALYD BRUGES BLA TIL AT UNDERSØGE
Lever, galdeblære, bugspytkirtel, nyrer, livmoder, æggestokke m.v.   Lymfeknuder alle steder i kroppen   Væske i lungehulen og bughulen   Knuder i brystet og på halsen Ultralyd er den foretrukne metode til at foretage en vævsprøve

7 SPECIELT VED KRÆFTSYGDOMME KAN MR
Vurdere sygdom i knogler og hjerne samt nervesystem Vurdere sygdom i bækkenet Planlægge strålebehandling og kirurgi i disse områder Gynækologisk cancer

8 PETCT Vurderer hvor meget sygdommen har spredt sig i kroppen
Kontrollerer effekt af behandling Påviser et eventuelt tilbagefald Planlægge strålebehandling Afhængig af problemstilling og internationale guidelines beslutter lægerne om man skal have en PET,PETCT eller CT .

9 Antallet af CT-scanninger eksploderer 14. maj 2012 kl
Antallet af CT-scanninger eksploderer 14. maj 2012 kl. 07:44 - Kilde: Dagens Medicin Danskerne bliver CT-scannet som aldrig før,skriver Dagens Medicin. Brugen af CT er faktisk fordoblet på bare fem år - det skyldes i høj grad et større fokus på hurtig kræftudredning. Den nye undersøgelse er gennemført af Landspatientregisteret og Statens Institut for Strålebeskyttelse. Den viser, at der i 2011 blev gennemført knapt scanninger i Danmark. Det er mere end dobbelt så mange som bare fem år tidligere, hvor scannerne, der især bruges til diagnosticering af kræft, kun var i brug lidt over gange.

10  Statens Institut for Strålebeskyttelse

11 Department of Diagnostic Radiology Copenhagen University Hospital Herlev

12 Andelen af den danske befolkning som er fyldt 65 år forventes at stige fra 16 % i dag til 25 % i 2042 hvorefter andelen falder svagt. Antallet af kræfttilfælde stiger i hele verden. I Danmark er der sket en kraftig stigning i antallet af registrerede kræfttilfælde fra 1940’erne til i dag. I 1940’erne, som måske er omkring det tidspunkt, hvor dine bedsteforældre blev født, var der knap 9000 nye kræfttilfælde om året i Danmark, og fra   er antallet pr. år. De vigtigste grunde til stigningen er, at vi bliver flere mennesker i Danmark, og at vi i gennemsnit bliver ældre. Over halvdelen af kræftsygdommene rammer mennesker over 65 år. Derudover er der også sket en stigning på grund af øget forekomst efter udsættelse for rygning, alkohol, fysisk inaktivitet, overvægt og sol.    Jo ældre man bliver, jo større er risikoen for at få kræft, og jo større er sandsynligheden også for, at kræftfremkaldende faktorer har kunnet påvirke kroppens celler.

13 (Incidens)antallet af nye tilfælde stigende for både mænd og kvinder(sundhedstyrelsen kræft i Danmark 2005)ikke dennne graf.

14 Sundhedstyrelsens Dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen 2013 -2017
Usikkerhed om lægers pensionsalder, fremtidig hospitalsstruktur og økonomi, med baggrund i tegn på tidlig pensionering, øget antal billeddiagnostiske undersøgelser og billedvejledte procedurer, samt den større andel af 65+ i befolkningen anbefalede Dansk Radiologisk Selskab at antallet af hoveduddannelsesstillinger blev øget.

15 Konklusion: Øget antal kræftpatienter
vil medføre behov for øget kapacitet og resourcer på billeddiagnostiske afdelinger både mht apperatur,plads, og personale samt uddannelse. Ny ”scannerrapport” ?


Download ppt "Billeddiagnostik- en nødvendighed i kræftdiagnostik og behandling"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google