Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation Dr. Leif Kjaergaard Den danske fødevaresektor Globale og fremtidige muligheder.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation Dr. Leif Kjaergaard Den danske fødevaresektor Globale og fremtidige muligheder."— Præsentationens transcript:

1 LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation Dr. Leif Kjaergaard Den danske fødevaresektor Globale og fremtidige muligheder

2 Verdens Fødevaresektor Sales - B € Growth - in % R&D - M € R&D - in % All 20004 Top 4044070001.7 DK (incl Bev) 40 LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation Ref. 2012 EU Industrial R&D Investment Scoreboard Berl. Business Guldnummer 2012

3 Nogle virksomheder Sales - B € Growth - in % R&D - M € R&D - in % All in DK 40122800.7 Nestle69-12501.8 Unilever46510002,2 Valio1,67271.4 LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation Ref. 2012 EU Industrial R&D Investment Scoreboard

4 Den danske Fødevaresektor Sales - B € Growth - in % R&D - M € R&D - in % All 40122800.7 Arla7.412190.3 Danish Crown 7,114 Carlsberg8.56 LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation Ref. 2012 EU Industrial R&D Investment Scoreboard Berl. Business Guldnummer 2012

5 Hvad vokser særligt? Ref.: NutraIngredients.com

6 - og drikkevarer LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation Ref.: NutraIngredients.com

7 Hvad er Health and Wellness? LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation Ref.: NutraIngredients.com

8 Hvor sker væksten? LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation Ref.: NutraIngredients.com

9 Hvad ønsker industrien? Ud fra en ”subjektiv” analyse i fødevareindustrien om følgende: Hvordan vil det være muligt at få rentabel vækst i den danske fødevaresektor Hvad skal den danske fødevaresektor satse på? Hvilke rammebetingelser skal ændres for at får mere vækst i fødevaresektoren? Tilskyndelse til økologi? Mere offentlig forskning og innovation? Mere konkurrencedygtige lønninger og skatter? Eller andet? Hvorfor er der ingen start-up virksomheder inden for fødevareområdet i Danmark? Er det nemmere for fødevareindustrien i andre EU-lande? LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation

10 Og svarene er - 1: Hvordan vil det være muligt at få rentabel vækst i den danske fødevaresektor? Kombiner stordrift, bæredygtighed og niche. Det er ikke et enten eller, men et både og. Økologi er en delmængde, men absolut ikke hele svaret. Økologi eksport er kun 1 Mia DKK. Massiv forskningsindsats - DK har et fantastisk udgangspunkt. Skab stolthed og positiv omtale - lad ikke en negativ miljøagenda sætte dagsordenen. DK kan finde globale løsninger - sektoren bør nyde massiv politisk interesse og opbakning. Skab globalt brand omkring danske fødevarer og landets virksomheder. Accepter og udnyt de muligheder, der ligger i moderne fødevare- og bioteknologi LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation

11 Og svarene er – 2: Hvad skal den danske fødevaresektor satse på? Kvalitet kombineret med effektivitet og fokus på det udenlandske marked. At tro at nicher og økologi kan bærer sektoren er nonsens. Brug teknologi i hele værdikæden til differentiering og konkurrencekraft. Bæredygtighed er ultimativt lig konkurrencekraft (fx brug alle sidestrømme intelligent). Et særligt dansk styrkeområde er ingredienser LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation

12 Og svarene er - 3: Hvilke rammebetingelser skal ændres for at får mere vækst i fødevaresektoren? Tilskyndelse til økologi? Mere offentlig forskning og innovation? Mere konkurrencedygtige lønninger og skatter? Eller andet? Nuancer synet på GMO. Tag en seriøs debat og implementer på definerede områder. Det er bæredygtigt! Forskning i mere ressource effektiv produktion (= mere bæredygtig) som et middel til at skabe øget konkurrenceevne. Konstruktiv tilgang til fødevareanprisninger - DK er lysår bagud ift omverdenen. A propos Health og Wellness udsigterne! Og vi har et verdensførende cluster af ingrediensvirksomheder i DK. LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation

13 Og svarene er - 4: Hvorfor er der ingen start-up virksomheder inden for fødevareområdet i Danmark? Godt spørgsmål - nok værd at diskutere i hvilket led i værdikæden der er tale om. De store virksomheder er gode nok til slelv at samle op, hvad der sker i den danske forskningsverden I f. eks Californien er der en del start-up’s der fokuserer på take away, home delivery, smarte færdigretter. (er det Sticks’n’Sushi, Skare’s carpaccio, lørdagskyllingen?) LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation

14 Og svarene er - 5: Er det nemmere for fødevareindustrien i andre EU-lande? Ja, større lokale markeder og mere konstruktiv tilgang til brug af biobaseret teknologi til at producere sundere og sikrere fødevarer. Der høres ofte om dansk særfortolkning af EU-regelsæt, ligesom de generelle rammevilkår er med til at gøre det udfordrende at drive virksomhed herhjemme. LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation


Download ppt "LEIF and FOOD SCIENCE Research – Management - Innovation Dr. Leif Kjaergaard Den danske fødevaresektor Globale og fremtidige muligheder."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google