Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afHedvig Brøgger Redigeret for ca. et år siden
1
Slagtekylling fra stald til tallerken Januar 2014
2
Side 2 Den danske slagtekyllings historie
3
Side 3 Den danske slagtekyllings historie Tilbageblik Frem til 1930 var der stort set ingen fjerkræproduktionen i Danmark. Den begrænsede sig til en lille opfedning af gæs, der blev slagtet i oktober måned, så de var klar til julebordene. Der var ingen slagtekyllinger, og hønsene, der lagde æg, var i utrolig dårlig foderstand – og derfor meget kødfattige I ’30erne dukkede høns og kyllinger op – men mest i småbrug Først fra 1950 og frem kan man tale om en egentlig dansk produktion af høns og slagtekyllinger I dag har slagtekyllingerne fuldstændig overtaget dominansen på det danske fjerkræmarked. Gæssene er stort set forsvundet, mens der levnes en lille plads til ænder og kalkuner Der slagtes lidt over 110 millioner slagtekyllinger om året
4
Side 4 Hvordan bliver slagtekyllinger til?
5
Side 5 Hvordan bliver slagtekyllinger til? Verdens bedste avlsmateriale Fremavl af forældredyr Produktion af rugeæg Udrugning Slagtekyllingeproduktion Fra æg til kylling Fuld sporbarhed 100% salmonellafrie forældredyr og rugeæg
6
Side Førsteklasses foder Krav til foder Ingen antibiotiske vækstfremmere Certificerede foderfabrikker med 100% salmonellafrit foder Varmebehandlet til 81 grader 6 12.04.2010 / Titel på præsentation / Navn Navnesen
7
Side 7 Hvordan bliver slagtekyllinger til? Produktionen i Danmark: -220 produktionssteder -180 producenter -2 slagterier -Ca. 10 % af produktionen slagtes i Tyskland og Holland
8
Side 8 Hvordan bliver slagtekyllinger til? Fra kylling til slagtekylling – se filmen: http://www.danskslagtefjerkrae.dk/Produktionen.aspx Høje krav til hygiejne og drift KIK systemet foreskriver alle procedurer for: —Rengøring —Dagligt tilsyn —Overvågning —Udtag af prøver —Registrering
9
Side Før og efter slagtningen Test og kontrol Ude i staldene testes alle flokke løbende for Salmonella Der er både egenkontrol og myndighedskontrol i alle besætninger Under slagtningen testes for Campylobacter Dyrlæger udfører lovmæssig kontrol På de danske fjerkræslagterier slagtes godkendt til halal 9 12.04.2010 / Titel på præsentation / Navn Navnesen
10
Side Slagtekylling – fra jord til bord
11
Side 11 Fødevaresikkerhed
12
Side 12 Fødevaresikkerhed Hvad forbindes med fødevaresikkerhed? Salmonella —Giver diarré, feber og opkastninger Campylobacter —Giver diarré, mavesmerter, kvalme og feber Resistens Reststoffer i form af hormoner, antibiotika, pesticider, tungmetaller og medicin
13
Side 13 Fødevaresikkerhed Danske vs. udenlandske kyllinger Danmark: —har en meget lav forekomst af Salmonella i slagtekyllinger sammenlignet med andre lande i EU —er blandt de lande med laveste forekomst af Campylobacter —har et meget lavt antibiotikaforbrug sammenlignet med de fleste andre lande —har ingen overskridelse af grænseværdier eller ikke-tilladte stoffer
14
Side Fødevaresikkerhed Den salmonellafrie produktion bygger på fem grundtrin: Den daggamle kylling skal være salmonellafri, når den ankommer til slagtekyllingeproducenten Foder, vand og strøelse skal være salmonellafrit Kyllingerne skal færdes i et salmonellafrit miljø Hele produktionskæden skal løbende kontrolleres Øjeblikkelig handling skal iværksættes ved salmonellafund 14 12.04.2010 / Titel på præsentation / Navn Navnesen
15
Side 15 Dyrevelfærd
16
Side 16 Dyrevelfærd Strenge krav til indretning og drift af kyllingehuse Belægningsgrad hvor mange slagtekyllinger, der må være i stalden Lysforhold styres automatisk Kontrol med bl.a. strøelse Uddannelse af personale løbende
17
Side 17 Dyrevelfærd Hygiejne og rengøring – når stalden er tømt for kyllinger Al gødning/strøelse fjernes og køres bort. Der spules, udlægges rengøringsmiddel, højtryksrenses og desinficeres, så også mikroorganismerne slås ned. Til slut luftes der godt ud, og stalden tørres og varmes op, så den er klar til det næste hold kyllinger.
18
Side På slagteriet Den urene afdeling - ophængning - bedøvelse - slagtning Den rene afdeling - opskæring - partering - køling - pakning 18 12.04.2010 / Titel på præsentation / Navn Navnesen
19
Side 19 Myter
20
Side 20 Myter Fejlagtige myter Kyllingerne går i bure Kyllingerne bliver næbtrimmede Benene knækker under kyllingerne pga. for hurtig vækst Kyllingerne bliver holdt vågne for at de kan spise mere og dermed vokse hurtigere Fordi der er så mange kyllinger, bliver de stressede og hakker hinanden Kyllingerne vader rundt i deres egen afføring og får åbne sår på deres fødder Indfangning af kyllingerne sker hårdt og brutalt med maskiner, mens de sover
21
Side 21 Ernæring og tilberedning
22
Side 22 Ernæring og tilberedning Kyllingevarianter I Danmark kan man købe mange forskellige typer. F.eks. konventionel kylling, økologisk kylling, majskylling og forskellige gårdkyllinger Kylling er en sund spise Kyllingekød har en god ernæringsmæssig sammensætning - protein, fedt, jern, selen Steg din kylling optimalt Kylling må ikke steges for længe – så bliver den tør Kødet skal være hvidt/gråt hele vejen igennem, og kødsaften skal være klar
23
Side De nye officielle kostråd (2013) Vælg kød og kødprodukter med max. 10 % fedt Spis højst 500 g tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin Det svarer til 2-3 middage om ugen og lidt kødpålæg Vælg fjerkræ, fisk, æg, grønsager eller bælgfrugter de øvrige dage og som pålæg 01.12.2009 / On / r
24
Side 24 Tilberedning af en kylling Det er ikke svært selv at udskære en kylling
25
Side Udskæring af en hel kylling http://www.voresmad.dk/Saadan_goer_du/Kokkeskole/Udskaeringer/Udsk aering_af_raa_kylling.aspx http://www.voresmad.dk/Saadan_goer_du/Kokkeskole/Udskaeringer/Udsk aering_af_raa_kylling.aspx http://www.voresmad.dk/Saadan_goer_du/Kokkeskole/Udskaeringer/Udsk aering_af_stegt_kylling.aspx http://www.voresmad.dk/Saadan_goer_du/Kokkeskole/Udskaeringer/Udsk aering_af_stegt_kylling.aspx Tilberedning UdskæringMin.Metode% svind Hel kylling 50-60 ovn- eller grydestegning, kogning15-20 Hele lår u/rygben45-50ovn- eller grydestegning20-25 Underlår45ovn- eller grillstegning15 Overlår 45ovn- eller grydestegning15 Overlår m/rygben45ovn- eller grydestegning38 Brystfilet15-20ovn- eller pandestegning, kogning15-20 Inderfilet 5-7pandestegning, kogning15-20 25
26
Side 26 Opskrifter Grydestegt hel kylling med agurkesalat og rabarberkompot http://www.voresmad.dk/Opskrifter/Hele_kogebogen/G/Grydestegt_kylling_med_sauce_- _agurkesalat_-_rabarberkompot_og_mormor-salat.aspx Kylling (kogt) i champignonsauce http://www.voresmad.dk/Opskrifter/Hele_kogebogen/K/Kylling_i_champignonsauce.aspx Kyllingelår http://www.voresmad.dk/Opskrifter/Hele_kogebogen/O/Ovnbagte_hele_kyllingelaar_med_h onning_-_loeg_og_timian.aspx Kyllingebryst med eksotisk salat http://www.voresmad.dk/Opskrifter/Hele_kogebogen/K/Kyllingebryst_med_eksotisk_salat.a spx Kyllingeinderfilet, lynstegt kylling med rucola http://www.voresmad.dk/Opskrifter/Hele_kogebogen/L/Lynstegt_kylling_med_rucola.aspx Kyllingeunderlår med tandoori og bagte grøntsager http://www.voresmad.dk/Opskrifter/Hele_kogebogen/K/Kyllingelaar_med_tandoori.aspx
27
Side 27 Fup & Fakta om kylling
28
Side 28 Fup & Fakta om kylling Test din viden 1.Kan kyllinger flyve? 2.Hvor mange kg kylling må der være pr. m2 i et kyllingehus? 3.Hvor mange kyllinger slagtes der hvert år i Danmark? 4.Hvilken vægt skal kyllingen have, når den slagtes? 5.Hvor mange kg foder spiser en kylling i løbet af et liv? 6.Hvad betyder ordet KIK? 7.Er dansk kylling salmonellafri? 8.Hvor gammel er en kylling, når den er slagteklar? 9.Hvilket næringsstof er kyllingen rig på? 10.På hvilken udskæring sidder vingebenet? 11.Nævn ingredienserne til en traditionel persillekylling
29
Side 29 Nyttige links
30
Side 30 Nyttige links Landbrug og Fødevarer: www.lf.dkwww.lf.dk www.goderåvarer.dk VoresMad.dk: www.voresmad.dkwww.voresmad.dk Det Danske Fjerkræråd: www.danskslagtefjerkrae.dkwww.danskslagtefjerkrae.dk Rose Poultry: www.rosepoultry.dkwww.rosepoultry.dk Danpo: www.danpo.dkwww.danpo.dk
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.