Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Honninghøsten.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Honninghøsten."— Præsentationens transcript:

1 Honninghøsten

2 Hvornår tager man honning fra?
1. høst; efter rapsen. 2. høst; midt i juni. 3. høst; sidste halvdel af juli. Efterhånden som sæsonen skrider frem mod høsttid samler man honning tavlerne i den øverste magasin efterhånden som de er klar til høst.

3 Hvornår tager man honning fra?
Når tavlen er 2/3 forsejlet … Og/eller ved ’sjaske’ test … Og/eller ’tændstik’ testen… Efterhånden som sæsonen skrider frem mod høsttid samler man honning tavlerne i den øverste magasin efterhånden som de er klar til høst.

4 Hvornår tager man honning fra?
Enten først på dagen inden bierne er kommet helt i gang… Eller midt på dagen når træk bierne er ude og lede … Men IKKE sidst på dagen eller om aftenen - det skaber for meget uro…

5 Hvordan tager man honning fra?
2 dage før man vil høste sætter man en ’bitømmer’ plade på… Så kravler bierne igennem til de nederste magasiner og ’honning lageret’ bliver stort set tømt for bier… Man kan ’børste’ bier af tavlerne med en ’fjer’ eller en ’kost’… VISE EGEN BITØMMER PÅ STADET

6 Husk! Mens man tager honningtavlerne fra skal de dækkes til for at undgå bierne laver ’røveri’ … At bierne børstes af UDE FORAN stadet, eller ned i en balje. Ikke ’ned i stadet fra oven’ da det giver unødig uro… At man ikke stiller honningtavlerne direkte på jorden… Tag en gamle sæk eller en plade og ligge foran stadet Hygiejne = MINUS jordbakterier!

7 Husk! At man ikke skal ’ribbe’ det hele – der er sandsynligvis ’trækstop’ og bierne skal have noget at spise af… At man ikke kan ’passe’ bierne mens man tager honning fra – vent til senere eller næste dag… At honningtavlerne opbevares et tørt og varmt sted indtil de slynges…

8 Slyngning Tavlerne skrælles for voks…
Tavlerne slynges – først halvdelen af side 1 – så side 2 – og derefter resten af side 1… Honningen grovsies først for at fjerne de værste urenheder… - og derefter finsies… Tavlerne skal vendes så honningen slynges ud i den rigtig retning

9 Røring Honningen skal stå en dags tid før småpartiklerne kan skummes af (Evt. brug pergament papir…) Honningen står indtil den begynder at skifte farve. Og røres så indtil den er tappeklar. Honningen tappes på glas – når den har ’sat’ sig sættes der etiketter på… VISE PERGAMENT PAPIR

10 Krystallisering af honning
Krystaller dannes omkring pollenkorn og andre krystaller. Når honning røres slås krystallerne i stykker og bliver fine og små. Krystallisering af raps honning går stærkt! Efterårshonning kan tage meget lang tid hvis man ikke poder

11 Podning af honning (ved 14-18 grader)
Tag 1kg finkrystalliseret honning og rør det ud med 2kg af det nyslyngede … Lad stå i 8-12 timer… Rør 6kg mere nyslynget honning i … Så blandes 18kg nyslynget mere i … efter ca. 12 timer er honningen blevet tappeklar… Godt at bruge en fin krystalliseret rapshonning til podning!

12 Etiketter Danmarks Biavlerforenings etiket er forsynet med et kontrolnummer og dit navn samt en advarsel om at spædbørn ikke må gives honning… Etikkerne har et kontrolnummer så man kan finde tilbage til leverandøren hvis der er kvalitetsproblemer... Der skal stå ”Mindst holdbar til ….” - man kan selv fastsætte datoen, men den er normalt 18mdr. fra tappedatoen. Honningen opbevares køligt og tørt For at få etiketter skal man være medlem af DBF Samt underskrive en deklaration om at man overholder retningslinier for hygiejne behandling og ikke bruger pesticider eller opvarmning af honning! Mindst holdbar til September 2010

13 Honning ideer. Andre honningprodukter.
Flydende honning, kan fryses. Bedst med sensommerhonning. Tavlehonning Sortshonning ”Lokalitets”-honning Presset honning

14 Hygiejne Branchekoden er en rettesnor til god hygiejne.
Rengør dit materiel, stil ikke tavler på jorden. Smelt dine tavler om og opbevar kun jomfrutavler vinteren over. Brug kun drikkevand, når du blander foder. Undgå at få foder blandet i din honning og fodr dine bier på de rigtige tidspunkter. Sørg for at dit slyngerum er hygiejnisk og bitæt inden du høster. Hæld kun dit honning på ren og tør emballage. Tjek spande fra sidste år, inden du hælder noget i. Igen, sørg for at lukke honningspande efter dig. Anvend selvfølgelig kun emballage beregnet til fødevarer. Markeder – under 10 markeder om året eller under 4 tons om året kræver ikke registrering. Dokumentation for egenkontrol – udfyld branchekoden.


Download ppt "Honninghøsten."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google