Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kært barn har mange navne -

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kært barn har mange navne -"— Præsentationens transcript:

1 Kært barn har mange navne -
Transkription Protein syntesen Eller sagt med helt almindelige ord: Opskriften på, hvordan cellen laver et stk. protein!

2 Protein syntese Vi vil fokusere på, hvordan protein syntesen foregår i en planecelle. Der er ingen forskel på, hvordan et protein laves i en plante, mennesker eller dyr. Lad os prøve at gå lidt tættere på.

3 Protein syntese Grønkorn Mitokondrier Cellekerne Kromosomer

4 Nu vi alligevel er ved plantecellen…
Hvad er det nu, der sker i et grønkorn? Vand og Kuldioxid = Sukker og ilt. H2O og CO sol = C6H12O6 og O2

5 Nu vi alligevel er ved plantecellen…
Hvad er det nu, der sker i et mitokondrie? Sukker + Ilt = Kuldioxid + Vand + Energi C6H12O6 + O2 = CO H2O + ATP

6 Nå – videre med proteinsyntesen
Vi er jo i gang med at lave et protein – så lad os komme ind i cellekerne ind til kromosomerne. Inde i kernen finder vi kromosomerne. Inde i kromosomerne har vi DNA’et. I DNA’et finder vi opskriften på alle de proteiner, som kroppen skal bruge.

7 Proteinsyntesen DNA’et er denne dobbeltspiral. Her ligger vores forskellige gener

8 Proteinsyntesen Nu er har vi zoomet tæt ind på et DNA og de forskellige farver er de forskellige gener vi har i vores DNA. Nu skal vi have åbnet DNA’et, så vi kan kopiere opskriften til et protein.

9 Proteinsyntesen Inde i cellen findes ”noget” som hedder RNA Polymerase – dette binder sig til DNA’et og åbner det. DNA’et kommer til at se sådan ud!

10 Proteinsyntesen Sådan ser DNA’et ud, når det er blevet åbnet.
RNA Polymerasen læser denne del af DNA’et. Den anden bruges ikke lige til noget.

11 Proteinsyntesen RNA Polymerasen kopiere opskriften på et protein i DNA’et og kopien hedder m-RNA (Messenger RNA). Det er Messenger RNA, som bringer opskriften på et protein ud af cellekernen. Dette er RNA polymerase Dette er m-RNA

12 Proteinsyntesen Dette er RNA polymerase
Når RNA polymerasen forlader DNA’et bliver det en dobbelthelix igen – nu er opskriften klar til at forlade cellekernen i form af m-RNA Dette er stadig m-RNA

13 Proteinsyntesen m-RNA (opskriften) er nu klar til at forlade cellekernen og bevæge sig ud i ribosomerne, som bruger opskriften til at lave et protein.

14 Proteinsyntesen Nu er m-RNA ude ved ribosomet, som bygger proteinet – lad os se, hvad der sker, lidt tættere på.

15 Proteinsyntesen Nu er vi inde i ribosomet – og vi har fået opskriften m-RNA ind. Ribosomet har opskriften, men mangler ingredienserne – derfor bliver t-RNA (transport-RNA) sendt ud efter ingredienserne. Ingredienserne er aminsyrer. Et protein bliver bygget af en lang kæde af aminosyrer.

16 Proteinsyntesen t-RNA kommer med de rigtige aminosyrer og sætter dem sammen med m-RNA

17 Proteinsyntesen t-RNA kommer med de rigtige aminosyrer og sætter dem sammen med m-RNA

18 Proteinsyntesen Læg mærke til det bånd, som kommer mellem aminosyrerne – det viser at et protein er ved at blive bygget . t-RNA forlader ribosomet igen. De kan i se på næste slide.

19 Proteinsyntesen t-RNA har nu forladt ribosomet
Disse t-RNA er der stadig.

20 Proteinsyntesen Aminosyrerne bliver kædet sammen i lange kæder og danner til sidst et protein. Dette er kun et lille styk af et protein. De fleste proteiner består af hundrede eller tusinder af aminosyrer.

21 Protein Vores energi kommer fra kulhydrater, fedt og protein.
Men de giver ikke alle lige meget energi: 1 g kulhydrat giver 17 kJ 1 g fedt giver 38 kJ 1 g protein giver 17 kJ Protein bruges til opbygning og til at vedligeholde alle kroppens celler. Din krops byggemateriale, og det, der ikke bruges til cellerne, bliver brugt som energi. Protein får du især fra: Kød, fisk, æg, mælk, brød, grønsager især bælgfrugter som ærter og bønner, kartofler og ris.


Download ppt "Kært barn har mange navne -"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google