Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afBirthe Kristensen Redigeret for ca. et år siden
1
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Én danskers forbrug af mad udleder mere end 2 tons drivhusgasser hver år Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser Og mere end der burde udledes fra vores samlede aktiviteter, hvis vi undgå klima -ændringer Source: Getty Images
2
Hvis alle i verden spiste som danskerne, skulle der bruges én jordklode bare for at dække vores behov for mad Og så ville der ikke være nogen biomasse, energi- eller andre ressourcer tilbage til alle de andre ting vi har brug for
3
og vi danskere er særlig gode til at spise kød!
Kød er den store synder Kød, især oksekød, og mælkeprodukter er skyld i en fjerdedel af miljøbelastningen fra vores samlede forbrug og vi danskere er særlig gode til at spise kød! Source: Getty Images
4
En dansker spiser tre gange mere oksekød end det globale gennemsnit
Og mere end alle andre europæere! Danske mænd spiser dobbelt så meget oksekød som anbefalet af sundhedseksperter
5
Når du spiser en enkelt burger udledes der ligeså mange drivhusgasser som når du kører 10 km i din bil
6
Det kræver 500 liter vand at dyrke 1 kg kartofler
og 1000 liter til at producere 1 kg hvede ..men hele liter vand til ét kilo oksekød
7
Men du behøver ikke blive vegetar for at passe bedre på miljøet
Hvis du spiser kylling i stedet for oksekød mindsker du klima-påvirkningen fra din aftensmad med en faktor 5 Source: The Richards Group
8
Økologiske fødevarer er stadig dyrere end de almindelige..
Økologisk mad er også mere bæredygtig Selvom fødevarepriserne er steget, køber danskerne % mere økologisk i år end sidste år men forskellen er meget mindre for grøntsager, mælk, smør, mel og havregryn end for kød og danskerne elsker det ! Source: Getty Images
9
Men over halvdelen af disse påvirkninger er fra vores egen transport mellem supermarkedet og hjemmet! Omkring 11% af de miljøpåvirkninger der skyldes mad er fra transport 25% af al vores mad bliver importeret
10
‘Køb dansk’ er ikke altid det bedste for miljøet
Det kræver tre gange mere energi at producere en dansk drivhustomat uden for sæsonen sammenlignet med en spansk importeret frilandstomat MEN i sæsonen er lokale frugter og grøntsager altid bedst!
11
Når du bruger årstidens lokale grøntsager, kommer en stor del af miljøpåvirkningen fra selve madlavningen Så hvorfor ikke spise grøntsagerne rå, passe på miljøet og få flere vitaminer på samme tid? Frosne pommes frites og franske kartofler er gange værre for klimaet pr kilo end almindelige kogte kartofler Jo mindre tilberedning jo bedre
12
Når du spiser sundere ….mindre rødt kød, mindre dybfrost og forarbejdet mad, og flere friske grøntsager… …giver det de samme miljøgevinster, som hvis du nedbringer dit forbrug af benzin, varme og el med 10% Og du sparer samtidig 20% på madbudgettet!
13
En tredjedel af al den mad vi køber ender i skraldespanden
En gennemsnitlig børnefamilie smider for mindst kroner god mad i skraldespanden hvert år Det meste kunne vi sagtens have spist Source: The Richards Group
14
Du kan mindske miljøeffekterne fra din mad ved at
spise mindre oksekød og færre mejeriprodukter spise økologiske og lokale, årstidsbestemte fødevarer undgå at smide mad ud og kun købe det, du har brug for
15
Copenhagen Resource Institute
Dette diasshow er udarbejdet af Copenhagen Resource Institute til Kulturnatten 2008. Det er ikke opdateret siden 2008 data. Instituttet leder konsortiet bag European Topic Centre on Sustainable Consumption and Production
Lignende præsentationer
© 2023 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.