Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Serviceloven §50 Undersøgelse §52 mulige støtteforanstaltninger: Friplads i fritidsklub, ungdomdsklub o.l. Støtte i hjemmet Familiebehandling Aflastning.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Serviceloven §50 Undersøgelse §52 mulige støtteforanstaltninger: Friplads i fritidsklub, ungdomdsklub o.l. Støtte i hjemmet Familiebehandling Aflastning."— Præsentationens transcript:

1 Serviceloven §50 Undersøgelse §52 mulige støtteforanstaltninger: Friplads i fritidsklub, ungdomdsklub o.l. Støtte i hjemmet Familiebehandling Aflastning Støtte- og kontaktperson Anbringelse Anden hjælp Økonomisk støtte

2 Merudgifter og kompensation for tabt arbejdsfortjeneste efter servicelovens 41 og 42

3 Merudgifter § 41. Kommunalbestyrelsen skal yde dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse i hjemmet af et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Det er en forudsætning, at merudgifterne er en konsekvens af den nedsatte funktionsevne.

4 Hvilke merudgifter kan der ydes hjælp til: Kost og diætpræparater Tilskudsberettiget medicin – særlige olier og cremer Briller Udgifter i forbindelse med sygehusophold Befordring – dagtilbud, uddannelse, behandling, kontrol sygehus, fritidsaktiviteter Handicaprettede kurser, rejseudgifter til forældre, søskende, pårørende

5 Hvilke merudgifter kan der ydes hjælp til - fortsat: Beklædning Vask og vaskemaskine Ferie Bolig og boligskift Aflastning Andre udgifter

6 Hvordan beregnes hjælpen i 2015 takster:  Minimumsgrænse: ca. kr. 4.596,- årligt (kr 383,- mdl.)  Merudgifter kan udbetales som en løbende ydelse eller som enkeltudgifter  Ved udbetaling af løbende merudgiftsydelse beregnes sandsynliggjorte merudgifter indenfor et år. Der udbetales standardbeløb: 1/8: kr. 383,- 2/8: kr. 766,-  Opfølgning på bevillingen mindst 1 gang årligt  Ved afslag – klagemulighed til Det social Nævn

7 Kompensation for tabt arbejdsfortjeneste – servicelovens § 42 § 42. Kommunalbestyrelsen skal yde hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste til personer, der i hjemmet forsørger et barn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse. Ydelsen er betinget af, at det er en nødvendig konsekvens af den nedsatte funktionsevne, at barnet passes i hjemmet, og at det er mest hensigtsmæssigt, at det er moderen eller faderen, der passer det.

8 Kompensation for tabt arbejdsfortjeneste – servicelovens § 42 – fortsat: Betingelser: Barnet er under 18 år Barnet bor i hjemmet – dog mulighed for anbragte børn ved hospitalsbesøg Barnet har betydelig og varig funktionsnedsættelse eller indgribende kronisk og langvarig lidelse Nødvendigt at barnet passes i hjemmet af forældre, pga stort plejebehov, konstant opsyn, vågen om natten/afbrudt nattesøvn, ledsagelse til behandling

9 Kompensation for tabt arbejdsfortjeneste – servicelovens § 42 – fortsat: Udgangspunktet er, at erstatning for tabt arbejdsfortjeneste skal kompensere for det indtægtstab forældrene har ved helt eller delvist at opgive arbejdet for at kunne passe barnet. Max beløb er: Ca. 28.443,- ved kompensation for 37 timer ugentlig (2015). Fradag for sparede udgifter Konsekvenser ved kompensation for tabt arbejdsfortjeneste – rådgivning ift ex. tilknytning til arb. markedet. Ved afslag klagemulighed.

10 Barselsloven § 26 fortsat Stk. 3. Kravet i stk. 2 om en sygeperiode på 12 dage eller mere gælder ikke ved hospitalsophold for børn af enlige forsørgere, der har ret til ordinært børnetilskud efter § 2, nr. 1 eller 2, i lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag. Stk. 4. Udbetaling Danmark kan i særlige tilfælde beslutte, at der til barnets forældre kan ydes et højere dagpengebeløb end fastsat i § 35, stk. 1. Stk. 5. Der kan højst ydes dagpenge i medfør af stk. 1 i 52 uger inden for de forudgående 18 kalendermåneder§ 2§ 35

11 Hjælpemidler: § 112. Kommunalbestyrelsen skal yde støtte til hjælpemidler til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, når hjælpemidlet 1) i væsentlig grad kan afhjælpe de varige følger af den nedsatte funktionsevne, 2) i væsentlig grad kan lette den daglige tilværelse i hjemmet eller 3) er nødvendigt for, at den pågældende kan udøve et erhverv.

12 Hjælpemidler fortsat: § 113. Kommunalbestyrelsen skal yde hjælp til køb af forbrugsgoder, når betingelserne i § 112, stk. 1, er opfyldt. Der kan dog ikke ydes hjælp til forbrugsgoder, der normalt indgår i sædvanligt indbo. Stk. 2. Der kan kun ydes hjælp, når udgiften er over 500 kr. Stk. 3. Hjælpen udgør 50 pct. af prisen på et almindeligt standardprodukt af den pågældende art.§ 112

13 Hjælpemidler fortsat: Udlån af kugledyne: Patienter, som er indskrevet i psykiatrien, har mulighed for låne/afprøve en kugledyne i en måned. Den sagsansvarlige kontaktes. Såfremt kugledynen har effekt er der mulighed for at søge kommunen om udlån af kugledyne. Hvis et hjælpemiddel til et barn alene skal bruges i forbindelse med undervisning, er det skolen, som skal sørge for anskaffelsen. Dette gælder også, hvis hjælpemidlet skal bruges i hjemmet til f.eks. lektielæsning.

14 Uddannelse Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Tilrettelagt for unge udviklingshæmmede og andre unge, der af fysiske eller psykiske grunde ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse. UU-vejleder – uddannelsesplan.

15 Forsørgelse fra 18 år – S.U. Ansøgning om SU via MINSU på SU-styrelsens hjemmeside hvis studerende. Der kan søges om handicaptillæg til SU, hvis man læser på en videregående uddannelse og har en varig psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse ( Eks: skizofreni, affektiv lidelse, svær depression eller angst) : Handicaptillæg ved siden af ordinær SU. Kompenserer for muligheden for studiejob. (2014 takst 8303 kr. mdr.)

16 Forsørgelse fra 18 år – kontanthjælp: Betingelser for at få kontanthjælp : at man har været ude for en social begivenhed, for eksempel sygdom, arbejdsløshed eller samlivsophør at den sociale begivenhed har medført, at pgl. ikke kan forsørge dig selv og sin familie at behovet for forsørgelse ikke kan dækkes af andre ydelser, fx arbejdsløshedsdagpenge, pension, formue mv.

17 Forsørgelse 18 år At man selv og eventuelle ægtefælle står til rådighed for arbejdsmarkedet, dvs. aktivt udnytter sine arbejdsmuligheder. Ved andre problemer end ledighed, dvs. at pgl. er såkaldt ”ikke-arbejdsmarkedsparat”, har man pligt til at deltage i aktiviteter, der kan udvikle sin arbejdsevne. Størrelsen af hjælpen afhænger bl.a. af alder, og evt. forsørgelsespligt over for børn.

18 Merudgifter efter SL § 100 Du skal have en varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, og du skal have nødvendige merudgifter i forbindelse med den nedsatte funktionsevne. Med varigt nedsat funktionsevne forstås en langvarig lidelse, hvis konsekvenser for dig er af indgribende karakter i din daglige tilværelse, og som medfører, at der ofte må sættes ind med ikke uvæsentlige hjælpeforanstaltninger. Det er en betingelse, at merudgiften er en konsekvens af din nedsatte funktionsevne og ikke kan dækkes efter anden lovgivning eller andre bestemmelser i denne lov.

19 Sygebehandling AL § 82 Kommunen kan yde hjælp til sygebehandling, medicin, tandbehandling eller lignende, der ikke kan dækkes efter anden lovgivning, hvis ansøgeren ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifterne. Der kan kun ydes hjælp, hvis behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet.

20 Bostøtte SL § 85 Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller støtte samt optræning og hjælp til udvikling af færdigheder til personer, der har behov herfor på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Bostøtten kan hjælpe med at varetage de almindelige dagligdags funktioner, som blandt andet betaling af regninger, indkøb og rengøring.

21 Botilbud SL § 107 Personer, som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov for støtte i en midlertidig boform.


Download ppt "Serviceloven §50 Undersøgelse §52 mulige støtteforanstaltninger: Friplads i fritidsklub, ungdomdsklub o.l. Støtte i hjemmet Familiebehandling Aflastning."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google