Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Velkommen til SL TR – MØDE 29.02.2016 TR – Møde Af: Erhan Kilic.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Velkommen til SL TR – MØDE 29.02.2016 TR – Møde Af: Erhan Kilic."— Præsentationens transcript:

1 Velkommen til SL TR – MØDE 29.02.2016 TR – Møde Af: Erhan Kilic

2 DAGSORDEN Aftale om deltidsanattes adgang til højere timetal. Tidsbegrænset ansættelser Ansættelsesbreve Diskriminationssager / Forskelsbehandling Evt.

3 Aftale om deltidsansattes adgang til et højere timetal SL har en aftale med KL på dette område som vedrører tjenestemænd og overenskomstansatte. Forord : 17. juni 2007 ifbm. trepartsforhandlinger mellem regeringen, KL, Danske regioner, LO og AC. Med baggrund i den forventede mangel på arbejdskraft ønskede man at deltidsansatte fik mulighed for at arbejde mere ! AG pligt til at tilbyde timerne til deltidsansatte som ønsker permanent forsørgelse af arbejdstiden. Sagligt opfylder krav til kval og fleksibilitet vedr. arbejdstid sted og opgaver.

4 Anvendelsesområde § 1 ) Anvendelsesområde Hvem er omfattet: alle ansatte indenfor KTO`s forhandlingsområde. En tidsbegrænset deltidsansat omfattes ikke af aftalen, hvis ansættelsesforholdet er på under en måned. Ansatte som i henhold til aftale eller overenskomst af regler der giver deltidsansatte bedre retsstilling.

5 Formål Aftalen har til formål at skabe rammerne for, at deltidsansatte, som ønsker det, får mulighed for at arbejde flere timer eller på fuld tid. Sikrer at processen med at tilbyde ledige timer til deltidsansatte bliver så enkel og tydelig som muligt.

6 Pligt til tilbud Når der opstår permanente ledige timer til besættelse, har kommunen pligt til at tilbyde de ledige timer til allerede ansatte medarbejdere. Tilbudspligten gælder i forhold til deltidsansatte. Tilbudspligten gælder deltidsansatte på tjenestestedet. Tjenestestedet udgør en arbejdsplads, hvor i ledelsesfunktionen har ansættelses og afskedigelsesret.

7 Pligt til tilbud Tilbudspligten gælder som udgangspunkt i forhold til de deltidsansatte inden for den overenskomst, som de ledige timer er fastlagt til. TR skal underrettes så vidt muligt.

8 Udbud af ledige timer Deltidsansatte skal have tilbud om ledige og skal gives mulighed for at ansøge om de ledige timer. De ledige timer som opstår ved tjenestestedet skal udbydes til allerede deltidsansatte før der kan ske udbud af de ledige timer eksternt eller udbud til andre.

9 Ansøgning om ledige timer Den deltidsansatte skal opfylde de saglige kriterier til kvalifikationer og fleksibilitet vedr. arbejdstid sted og opgaver som er knyttet til de ledige timer. Hvor flere deltidsansatte har søgt om de ledige timer, afgør tjenestestedet, hvem de ledige timer tilfalder. Såfremt en deltidsansat ikke får timerne har man krav på skriftlig begrundet afslag.

10 Tvister Hvis aftalen ikke overholdes har SL ret til at anmode om et møde for at løse tvisten. Anmodningen fremsættes skriftligt. Løses sagen ikke lokalt kan den løftes til en repræsentant fra KL og SLC - inden 21 dage skal man mødes. Løses sagen ikke ved dette niveau kan man løfte sagen til overenskomstbud.

11 Opsigelse Aftalen kan opsiges med 3 mdr. gensidig varighed.

12 Tidsbegrænset ansættelse 29.02.2016 TR – Møde Af: Erhan Kilic

13 Tidsbegrænset ansættelse EU-direktiv fra 1999 Direktivet har til formål at sikre tidsbegrænsede ansættelse samme vilkår. KTO-aftale – rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse (implementeret i overenskomsterne – valgfrihed ift. metode) Lov om tidsbegrænset ansættelse

14 Tidsbegrænset ansættelse Formål: a) ikke-diskrimination b) Forhindre misbrug af flere på hinanden følgene tidsbegrænsede ansættelser

15 Tidsbegrænset ansættelse Hvad er tidsbegrænset ansættelse? -Fastsættelse af bestemt dato dvs. at den ophører automatisk uden opsigelse. -Udgør ca. 10 % af det samlede arbejdsmarked. -Skyldes forfald fx sygdom, barsel. -Fuldførelsen af bestemt arbejdsopgave midlertidig karakter -Indtræden af bestemt begivenhed -Begivenhedsansættelse

16 Opgave/begivenhedsbestemt ansættelse ” du er ansat så længe Tommy er indskrevet i botilbuddet” ”du er ansat indtil de 600 kuverter er pakket og sendt ud” ”du er ansat så længe Lise er på barselsorlov” ”du er ansat så længe Thomas er sygemeldt”

17 Tidsbegrænset ansættelse - forlængelse Objektive grunde -barsel, ferie, sygdom, orlov e.lign. -Tidsbestemt opgave -Arbejdsopgave af midlertidig karakter -Hvor behovet for arbejdskraft/arbejdsydelse kræver ansættelse af midlertidig karakter OBS – tilkaldevikarer er ikke omfattet

18 Tidsbegrænset ansættelse- forlængelse Udsagn: ”man kan maksimalt forlænge to gange” Er det korrekt? Successivt velbegrundede forlængelser – hvad er det? Mulighed for at indrette sig på opgavens slutning

19 Tidsbegrænset ansættelse Kommunen skal informere sine tidsbegrænsede ansatte om hvilke ledige stillinger, der kan søges i virksomheden for at sikre, at de gives samme muligheder for at få en fast stilling som andre ansatte

20 Ansættelsesbeviser Direktiv af 1991 (ministerrådet – overladt til arbejdsmarkedets parter at gennemføre bestemmelsen)

21 Hvem er omfattet Aftalen omfatter alle ansatte inden for. KL's forhandlingsområde og hvis ansættelsesforholdet har en varighed på en måned eller derover, og hvis gennemsnitlige ugentlige arbejdstid er 8 timer eller derover.

22 Krav til ansættelsesbrevet AG har ansvaret a) Parternes navne. b) Arbejdsstedet. I mangel af et fast arbejdssted eller et sted, hvor arbejdet hovedsagelig udføres oplysning om, at arbejdstageren er beskæftiget på forskellige steder, samt om hovedsæde eller i givet fald arbejdsgiverens adresse

23 Krav til ansættelsesbrevet – fortsat c) Arbejdstagerens stillingsbetegnelse (titel, rang, stilling eller jobkategori). d) Ansættelsesforholdets begyndelsestidspunkt. e) Hvis arbejdskontrakten eller ansættelsesforholdet er midlertidigt eller tidsbegrænset: ansættelsesforholdets forventede varighed.

24 Krav til ansættelsesbrevet – fortsat f) Eventuel ansættelseskvote og eventuel forpligtelse til at bebo en tjenestebolig. g) Bestemmelse om ferie, opsigelsesvarsler, løn, grundløn mv., udbetalingsterminer og arbejdstid eller en henvisning til gældende love, vedtægter, administrative bestemmelser, overenskomster eller aftale herom.

25 Krav til ansættelsesbrevet – fortsat Ansættelsesbrevet kan herudover indeholde andre bestemmelser. Eksempelvis bestemmelse om sygdom, barsel, særlige tjenestetidsbestemmelser, prøveansættelse mv. Bestemmelsens punkt b) åbner mulighed for, at ansættelsesstedet i hidtidigt omfang angives som den pågældende kommune med oplysning om konkret tjenestested indtil videre. (Sted)

26 Ansættelsesbrevet udfærdigelse - hvornår ? § 5 stk. 1 Ansættelsesbrevet skal være den ansatte i hænde ved stillingens tiltrædelse. Parterne er enige om, at det i alle situationer tilstræbes, at den ansatte modtager ansættelsesbrevet senest ved tiltrædelsen. Ansættelsesbrevet skal i alle tilfælde være den ansatte i hænde senest en måned efter ansættelsesaftalens indgåelse.

27 Ansættelsesbrevet udfærdigelse § 5 stk 2. Såfremt ansættelsesmyndigheden ikke har udfærdiget et ansættelsesbrev inden for den frist, der er nævnt i stk. 1, fremsætter medarbejderen eller dennes repræsentant skriftligt ønske herom over for ansættelsesmyndigheden.

28 Ansættelsesbrevet udfærdigelse Svarer kommunen ikke indenfor en frist af 15 dage fra modtagelsen af ovennævnte meddelelse, kan en sag rejses.

29 Ansættelsesbrevet – ved fejl eller mangler Dersom den enkelte medarbejder overfor ansættelsesmyndigheden rejser spørgsmål om sit ansættelsesbrevs indhold, vurderer ansættelsesmyndigheden konkret ansættelsesbrevet mhp. inden for 2 måneder efter, spørgsmålet er rejst, at bringe det i overensstemmelse med aftalen.

30 Summa summarum ift. Ansættelsesbeviser Man vidste ikke bedre dengang. Lov om ansættelsesbeviser 2008 I alt sin iver for at lave en aftale – gav man således en ”nachtfrist” til kommunale arbejdsgiver. Dvs. ingen konsekvenser ved overtrædelse af fristen medmindre medarbejderen anmoder om beviset skriftligt. Privat ansatte er herfor bedre stillet end kommunale og regionale ansatte.

31 Diskriminationssager / Forskelsbehandling

32 Forskelsbehandling Ligebehandlingsloven (graviditet, barsel, fertilitetsbehandling, køn) Ligelønsloven (lige løn for samme arbejde eller arbejde af samme værdi) Forskelsbehandlingsloven -Alder -Handicap -Etnicitet, hudfarve, religion, politisk anskuelse, seksuel orientering

33 Forskelsbehandlingsloven Forbuddet mod forskelsbehandling gælder Ved ansættelse Under ansættelse Ved afskedigelse Modsat ligebehandlingsloven der også gælder på diskoteker, reklamer m.v.

34 Forskelsbehandlingsloven Alder Det er kvalifikationerne og kun kvalifikationerne der afgør, om en person f.eks. skal tilbydes en ledig stilling eller forfremmes I forbindelse med afskedigelsesrunder vær opmærksom på om der er en skæv aldersfordeling

35 forskelsbehandling Handicap Hvad er et handicap? Lægeligt diagnosticeret helbredelig eller uhelbredelig sygdom, når denne sygdom medfører en begrænsning som følge af bl.a. fysiske, mentale eller psykiske skader, som i samspil med forskellige barrierer kan hindre den berørte person i fuldt og effektivt at deltage i arbejdslivet på lige fod med andre arbejdstagere og denne begrænsning er af lang varighed

36 Forskelsbehandling - handicap Klassiske handicaps Sygdomme af længerevarende eller kronisk karakter, eksempelvis Sclerose Epilepsi Kronisk hovedpine Posttraumatisk stress-syndrom Piskesmæld Slidgigt Hybermobile led Svære rygproblemer OBS-OBS – altid individuel vurdering

37 Handicap - tilpasningsforpligtelse Arbejdsgiver har en forpligtelse til at tilpasse arbejdspladsen i forhold til ansatte med handicap. Arbejdsgiveren skal objektivt og loyalt vurdere, hvilke tilpasninger, der er nødvendige på arbejdspladsen, for at en handicappet kan bestride stillingen

38 Tilpasningsforanstaltninger -Fysiske hjælpemidler (ramper, elevator etc) -Personlig assistent -Nedsat arbejdstid Tilpasningsforanstaltningerne må ikke medføre en uforholdsmæssig stor byrde for arbejdsgiveren (offentlige tilskudsordninger, virksomhedens størrelse)


Download ppt "Velkommen til SL TR – MØDE 29.02.2016 TR – Møde Af: Erhan Kilic."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google