Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

-om uddannelsesparathed

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "-om uddannelsesparathed"— Præsentationens transcript:

1 -om uddannelsesparathed
Overgangen til STU -om uddannelsesparathed

2 Niels Kirk Forstander Fenskær Efterskole
Helge Michno Viceforstander Fenskær Efterskole

3 Fenskær Efterskole Special-efterskole 3U Ungdom-Udvikling-Uddannelse
Med tilhørende udslusningsafdeling 3U Ungdom-Udvikling-Uddannelse

4 Elevgruppen -Ved alt om hvad de ikke kan
Har ikke kun faglige problemer -Har ingen eller meget få kammerater -Generelt lav selvtillid og selvværd

5 Målet At gøre de unge til så selvstændige aktører i deres eget liv som muligt At lære de unge at de kan lære At give de unge retten til egen tilegnelsesvirksomhed At give de unge et ungdomsliv, som kan styrke deres selværd, selvtillid og sociale kompetencer.

6 Hvordan Vi vender hånden – ser på resourcer i stedet for fejl og mangler

7 På Efterskolen kan de unge:
Vælge et skema med værksteder og valgfag som giver dem mening. Arbejde med noget de finder relevant - det øger både koncentrationsevne, selvværd og selvtillid --- og det Giver interessefællesskaber-kammerater-et ungdomsliv hvor de oplever at blive valgt til

8 Hvad så – efter 1-2 år på Efterskolen
Er de unge så uddannelsesparate? Hvordan finder de unge den rigtige udannelsesretning – og på hvilket niveau? Hvis vi ønsker holdbare løsninger er det vigtigt at det også er de unges eget projekt! Mange har brug for at kunne prøve forskellige ting af – det er oftest ikke nok at få fortalt om mulighederne.

9 3U - en mulighed for at blive uddannelsesparat
Mulighed for brobygningsprojekter – praktik og erhvervs- og uddannelsesrelevante projekter. Et helhedstilbud, som også giver de unge botræning og styrker de unges muligheder for et godt fritidsliv. Et tilbud de unge selv har stor indflydelse på!

10 1. For projekter på skolen:. 8. 10 - 8. 45. Morgentime. 9. 00-14. 00
1. For projekter på skolen:   Morgentime   Projekt på Fenskær Efterskole   Hustimer (frem til efterårsferien til 17.30)   Valgfag på efterskolen, 3U-dansk/matematik, Klubaften, Ungdomsskole, svømning m.m.   Alle på 3U – RO   Alle på deres egne værelser

11 2. For projekter ud af huset: 7. 15
2. For projekter ud af huset:   Afgang med skolens bus til brobygning (hjemme ca. kl )   Hustimer (frem til efterårsferien til 17.30)   Valgfag på efterskolen, 3U-dansk/matematik, Klubaften, Ungdomsskole, svømning m.m.     Alle på deres egne værelser

12 3U Den Unge bor i hus med 7 andre
Hustimer hver eftermiddag med en af sine 2 huslærere – madlavning og indkøb går på skift Drenge og piger bor i samme hus Hver elev har sit eget værelse De unge skal selv stå – og sørge for morgenmad og madpakker De unge skal selv gå i seng (uden godnatrunde)

13 Få projekter ud af huset
Uge 33 Introduktion, etablering af bofællesskab, kanotur. Uge Madlavning, Fenskær Efterskole. Tekstilproduktion og Læder, Fenskær Efterskole. Onsdagsprojekt: Dansk/matematik. Uge 43 Emneuge – praktikforberedelse. Uge Individuel praktik. Uge Træproduktion, Madlavning, Fenskær Efterskole. Uge 1-13 Social- og Sundhedsskole, Herning. Musik, Pileflet, Emneuge, Fenskær Efterskole. Onsdagsprojekt: Motion/Trivsel. Vinterlejrskole - Uge 12. Uge Førstehjælpskursus, Fenskær Efterskole. Individuel praktik 2 uger. Friluftsliv, Smykker, Fenskær Efterskole. Samfundsfag, Fenskær Efterskole. Onsdagsprojekt: Dansk/matematik Uge U-tur til København. Uge Madlavning, Udeprojekt, Fenskær Efterskole. Uge 26 Afslutning.

14 Mange projekter ud af huset!
Uge 33 Introduktion, etablering af bofællesskab, kanotur. Uge Servicemedhjælperkursus, Fenskær Efterskole. Uge Lægård, Landbrug og gartneri, UC Holstebro. Uge 43 Emneuge – praktikforberedelse. Uge Individuel praktik. Uge Mad til mennesker, UC Holstebro. Uge 1-13 Social- og Sundhedsskole, Herning. Dansk/IT, Madlavning, Emneuge, Fenskær Efterskole. Metal, UC Holstebro. Uge Vinterlejrskole Uge Tømrer, Maler, UCHolstebro. Førstehjælpskursus, Fenskær Efterskole. Individuel praktik 2 uger. Uge U-tur til København. Uge Dansk/matematik, Udeprojekt, Fenskær Efterskole. Friluftsliv, Fenskær Efterskole. Uge 26 Afslutning.

15 Vores vejledning Vi har vejledningsforpligtigelsen
Vi indkalder UU-vejledere, sagsbehandlere og forældre til møde. Når det er muligt, kan vi give den bedste overlevering af de unge.

16 Dilemmaer: - hvad skal vi vejlede til
Ikke alle UU-vejledere og sagsbehandlere har mulighed for at deltage. Mange kommuner vælger at starte STU hjemme, selvom den unge ikke er klar – Hvis den unges ønsker om uddannelsesretning Ikke kan opfyldes i kommunen – kan det så blive den unges eget projekt?

17 Hvad er STU En fremragende lovgivning
Som desværre er kommunalt forankret !!!! Mange velmenende tiltag i kommunerne. Kommunerne er generelt for små til at give differentierede tilbud, hvilket ofte giver urimelig stor forskellighed i målgruppen. Indskrænkede valgmuligheder som betyder at det ikke bliver de unges eget projekt. Case: ”Michael”

18 Hvad er STU – mere Et tilbud som mange kommuner har travlt med at få startet efter grundskolen – uden at skele til om den unge er uddannelsesparat. Efter vi fik STU har mange kommuner besluttet at de ikke tilbyder mere end 10. skoleår! Stavnsbinding af en stor gruppe unge!

19 Heldigvis har vi på det sidste oplevet kommuner som har besluttet, at det kan være gavnligt med skolegang efter 10. skoleår! For at skabe en uddannelsesparathed.

20 Uddannelsesparat Selvom vi har verdens bedste skole, er der en del unge som ikke når at blive uddannelsesparate med 1-2 år på efterskolen. På 3U oplever vi elever som flytter sig fra at være svage STU´ere til at være EGU´ere eller til at kunne klare erhvervsuddannelser. Derfor giver det rigtig god mening at tale om uddannelsesparathed.

21 Fremtiden og ny lovgivning
UU vejledernes rolle fremover i forhold til den reviderede STU lov. Hvor placere man den nye fleksuddannelse og hvem administrere den? Er de lovtiltag en tilpasning til konkurencestaten og hvor placere det vores elever?

22 Overgang med succes. UU vejlederne skal have reel kompetence
Vil vi overgange med succes, må og skal vi acceptere de unges ret ril medansvar og reel valg af uddannelse. STU, EGU, og den nye Fleksuddannelse skal være statslig finansieret og su. berettiget.

23


Download ppt "-om uddannelsesparathed"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google