Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Børsmæglere I, som sidder her nu, skal forhåbentlig have et lodkort i hånden, hvor der står ’Børsdealere’, for så er I havnet det rigtige sted. Først vil.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Børsmæglere I, som sidder her nu, skal forhåbentlig have et lodkort i hånden, hvor der står ’Børsdealere’, for så er I havnet det rigtige sted. Først vil."— Præsentationens transcript:

1 Børsmæglere I, som sidder her nu, skal forhåbentlig have et lodkort i hånden, hvor der står ’Børsdealere’, for så er I havnet det rigtige sted. Først vil jeg bede jer om at læse jeres lodkort, også jer som allerede har læst det.

2 ToughRoad er et spil om den globale værdikæde for kaffe
ToughRoad er et spil om den globale værdikæde for kaffe. [Figurerne på denne side symboliserer de forskellige typer af spillere.] Bønderne sælger kaffe til handelsfolk. Handelsmanden sælger kaffe til Eksportøren. Eksportøren sælger kaffen til Mærkevarefirmaer, der sælger til Caféer, der sælger friskbrygget kaffe til alle kaffetørstige. I midten er det Børsen og banken, der sørger for, at der er penge til at handle for. Banken låner penge ud mod sikkerhed i f.eks. jord. Børsen skaffer penge til de lidt mere usikre forretninger med værdipapirer, hvor prisen kan svinge, så man både kan vinde og tabe på handlen. Udbud og efterspørgsel på Børsen danner verdensmarkedsprisen på kaffe og andre råvarer og alle dem, der handler med kaffe, skeler til prisens udvikling i ”kaffeindekset”. Der er ti runder i spillet, der hver tager 30 minutter, bortset fra den første, der er lidt længere.

3 ToughRoads Råvarebørs
Kaffe Etiopien Java Nicaragua Majs - USA Te- Indien Ris - Indien I handler med værdipapirer på følgende varer. Kaffe fra Etiopien, Java og Nicaragua, Majs fra USA, Te fra Indien og Ris fra Indien. Disse værdipapirer kaldes ’Terminskontrakter’. På engelsk kaldes de Futures, og det siger præcis, hvad det drejer sig om: Nemlig noget fremtidigt. Terminskontrakten er en kontrakt, der giver ret til at købe et bestemt parti råvarer til en bestemt pris på et bestemt tidspunkt. Hvis man tror, at kaffeprisen stiger, kan man købe den og evt. sælge den videre, når den er blevet mere værd – og hvis man skal bruge kaffen, kan man glæde sig over, at man købte billigt. Omvendt, hvis der ser ud til at prisen falder – så gælder det om at have is i maven og vente. Ud over kaffe findes der terminskontrakter i spillet for majs, te og ris. Terminskontrakten skal enten indløses lige efter den runde, hvor den er sat til salg på Børsen eller i den følgende runde. Jo tættere den er på indløsningen, jo mindre er usikkerheden om, hvad den endelige kurs vil være, når køberen får råvaren. Det betyder, at kursen alt andet lige vil stige, jo tættere man kommer på det rundeskift, hvor den skal indløses.

4 Investorer Mærkevarefirmaer Banker
Skal have kaffe i slutningen af hver runde Skal også tjene penge Banker Vil ikke have kaffe i slutningen af runden Skal tjene penge For det første er det vigtigt, at man ikke afslører hvem, der står bag én. Hvis de andre børsdealere får det at vide, kan de bruge det og gøre det vanskeligere for dig at gøre de forretninger, du ønsker. Omvendt er det fint, hvis du kan finde ud af, hvem de andre handler for. I har fået nogle instruktioner på jeres lodkort. Læs dem i gennem nøje. I kan kontakte jeres investorer på chatten på arbejdsstationen. Investorerne har forskellige interesser og fokus. Tre af dem handler på vegne af banker i kaffelande, der selv udsteder terminskontrakter for en lokal eksportør. Disse banker har ikke bare interesse i kortsigtede kursgevinster, men også i at der er god efterspørgsel og kurser på de lokale kaffekontrakter. Hvis der på dit lodkort står, at du har et mærkevarefirma som investor, skal du sørge for altid at have købt så mange kaffeterminskontrakter fra det land, som de ønsker. I kan chatte sammen via jeres arbejdsterminaler. Du skal selvfølgelig også tjene penge på andre terminskontrakter, dvs. spekulere i andre varer. Er du børsdealer for en bank, skal du ikke have kaffekontrakter i slutningen af runden.

5 At være en børshaj… Følge med i nyhederne Tage risici
Husk hvordan varernes kurser påvirker hinanden For at være succesfuld på Børsen er det vigtigt at følge med i de nyheder, som popper op på skærmen. Der kommer både Børsnyt og globale begivenheder som påvirker markederne. Hvis du kan læse markedet og reagere hurtigt, kan du tjene mange penge: Hvis tørke i Indien ødelægger 1/3 af landets rishøst, så vil prisen på ris stige. Det er derfor en god ide at købe ris-terminskontrakter, før alle gør det. Terminskontrakter, som bliver indløst lidt længere frem i tiden, er lidt mere usikre, de kan gå begge veje. Varerne har en indbyrdes relation, som ser sådan her ud. [Næste slide]

6 Arbejdsstationen I spiller via en arbejdsstation. På jeres lodkort finder I et spillernummer som I skal logge ind med. I skal opgive jeres eget navn, altså ikke jeres spillernavn, og jeres mobiltelefonnummer når I logger ind første gang. Øverst til venstre finder I en boks med oplysninger om den runde vi er i og hvor langt der er tilbage før den skifter. Der er genveje til kaffeindexet og markedsrenten og du kan også se hvor mange penge du har at købe for og hvor står din profit er lige nu. I kommer løbende at få nyheder som kan påvirke kurserne i forskellige retninger. Her ser I til venstre en liste på alle nyheder. Til højre er en pop-up besked. Hold øje med disse. Begivenheder som skaber uro om udbud og efterspørgsel gør terminskontrakten mindre attraktiv.

7 Råvarernes relationer
Når et papir stiger eller falder meget og pludseligt påvirkes øvrige papirer i modsat retning. Når ris stiger falder majs tilsvarende og omvendt. Når majs stiger eller falder, påvirkes kaffe i modsat retning Når te stiger med en bestemt pct. på grund af øget popularitet , falder kaffe– og omvendt. Når te stiger på grund af mangel , stiger kaffe. Når olieprisen stiger majs [Læs relationerne højt.] De her oplysninger findes også på jeres arbejdsstation. Spørgsmål – og log ind med nummeret på jeres lodkort og kig nærmere på jeres arbejdsstation.


Download ppt "Børsmæglere I, som sidder her nu, skal forhåbentlig have et lodkort i hånden, hvor der står ’Børsdealere’, for så er I havnet det rigtige sted. Først vil."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google