Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Den Danske Maritime Fond

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Den Danske Maritime Fond"— Præsentationens transcript:

1 Den Danske Maritime Fond
Oktober 2019

2 Den Danske Maritime Fond
Erhvervsdrivende fond, etableret i 2005 Formål er at yde økonomisk støtte til initiativer, der tjener til at udvikle og fremme dansk skibsfart, værftsindustri og maritim udstyrsproduktion Midler fremkommer ved udbytte fra Fondens aktier i Danmarks Skibskredit A/S - siden stiftelse har udbyttet udgjort over kr. 700 mio. Bestyrelsen på seks er udpeget af Danske Rederier, Danske Rederier - Færgerederierne, Danske Maritime og Erhvervsministeriet

3 Fondens uddelingspolitik
Den maritime sektor – Det Blå Danmark – udgør 25% af dansk eksport. Vi er 5. største søfartsnation og 7. største maritime industrination på globalt plan. Vore uddelinger skal derfor: Støtte udviklingen af Det Blå Danmark Være til gavn for danske rederier, værfter og udstyrsproducenter Støtte innovative og fremtidsorienterede aktiviteter Have en katalytisk effekt Gerne skabe nye job Have et erhvervsorienteret indhold eller være af almennyttig karakter Gerne støtte maritime aktiviteter, der kan underbygge/henføres til FNs 17 Verdensmål Vores absolutte fokus er at styrke Det Blå Danmark . Vi har således defineret en uddelingspolitik, der skal støtte virksomheder, der indgår i det Blå Danmark. Vi skal være med fremme i forhold til at støtte innovative og fremtidsorienterede aktiviteter, der kan agere som katalysator for yderligere udvikling og dermed skabe nye jobs. Vores uddelingspolitik skal være i øjenhøjde med de strømninger, der er indenfor de vilkår, under hvilke vi som danske martime virksomheder agerer og er underlagt. Derfor er det også et ansvar for Fonden at holde sig orienteret, således at vi støtter netop de fremtidsorienterede aktiviteter med henblik på vækst og jobskabelse. Fondsmidlerne går således i øjeblikket særligt til projekter om digitalisering, automatisering og decarbonisation.

4 Vi støtter inden for følgende områder
Produkt- og forretningsudvikling, innovation, koncept- og systemudvikling Forskning indenfor teknologi og forretningsudvikling Uddannelse, udvikling af uddannelser og rekrutteringskampagner Maritime konferencer og events med et fremtidigt perspektiv Politiske initiativer og aktiviteter, der støtter fremme af Det Blå Danmark internationalt

5 Vi har været fødselshjælpere for et anseeligt antal projekter
Fonden har støttet over 800 projekter i Det Blå Danmark, heraf ca. 650 almennyttige projekter og de resterende erhvervsmæssige projekter Uddelingerne udgør ca. 650 mio. kr. Heraf mere end 450 mio. kr. til almennyttige formål og knapt kr. 200 mio. kroner til erhvervsformål i form af lån på særlige vilkår De sidste fire år har donationer og lån fordelt sig som følger: 40% Innovation, produkt- og forretningsudvikling 22% Forskning 27% Uddannelse/rekruttering 11% Konferencer, events og politiske initiativer Siden Fondens etablering har vi støttet et anseligt antal projekter. Hovedparten har historisk været af almennyttig karakter med over 600 projekter. Af større almennyttige projekter, kan nævnes World Careers kampagnen, phd/post doc forskningsprojekter på universiteterne DTU, SDU, Aalborg Universitet og CBS. Herudover et stort antal MBA legater, som I som virksomheder og organisationer også har haft gavn af. Vi støtter også meget gerne erhvervsprojekter, hvor vi er glade for at se, at antallet er projekter er steget støt de senere år. Men vi vil gerne se endnu flere. Vi vil rigtigt gerne være med hands-on som fødselshjælpere for den rigtigt gode ide og produktvikling. Både i veletablerede , men særligt også for start up/scale up virksomheder, der har brug for støtte til det næste step for det innovative koncept. Den erhvervsmæssige støtte ydes i form af lån med op til 50% af projektets omkostningsbillede på meget favorable vilkår. (i alt 615, fordelt 443 og 172)

6 Almennyttige projekter – udgør ca- 70% af uddelinger
Donation til dækning af direkte relaterede projektomkostninger Skal danne basis for bred og almen vidensdeling Kan både være anvendt forskning, uddannelse, kampagner og konferencer

7 Erhvervsmæssige projekter – udgør ca. 30% af uddelinger
Lån op til 50% af projektbudget på meget favorable vilkår Early engagement kapital (lån) til start-ups (høj risiko) Vækstlån til projekter i scale-ups (moderat risiko) Lån til R&D i SMV segmentet (moderat risiko)

8 Fondens støtte til forskning, uddannelse og rekruttering
Fonden har uddelt knapt 250 mio. kr. til forskning, uddannelses- og rekrutteringsformål, eller 35% af alle uddelinger. Dette er således Fondens største indsatsområde. Universiteter (DTU, CBS, KU, ITU, SDU, AU, AAU) Søfartsskoler, erhvervsskoler Legater til individuelle MBA studier og diplomuddannelser Worldcareers.com Som nok allerede nu er gået op for jer, er vi i Fonden meget optagede af at støtte uddannelses- og rekrutteringstiltag. Vi kommunikerede for lidt over et år siden, at vi ville afsætte 25 mio til sådanne formål, og vi prioriterer fortsat PHD og maritim MBA studier Herudover støtter vi med legater til studie og praktik ophold i udlandet for de maritime skoler , erhvervsskoler og ingeniørstuderende Også udvikling af talentprogrammer og nye maritime efter- og videreuddannelser og kurser med en maritim vinkel er prioriteret. Endeligt støtter vi helt praktisk initiativer vedrørende -moderne undervisning med f.eks. erhvervelse af nyt digitalt udstyr til skolerne, og særligt ser vi med glæde en række initiativer, der inkluderer virtual reality i undervisningen.

9 Støtte til erhvervsmæssige projekter via lån på særlige betingelser udgør knapt kr. 200 mio. (28%)
Eksempler på projekter vi har støttet: Start – ups - Upteko, Scoutbase, Dana Dynamics Scale - ups - BAWAT, C-Leanship, Ballast Water Monitoring SMV – Desmi, Viking Life Saving, OMT, G&O Maritime Group Store virksomheder – MAN, Danfoss, Maersk Supply Service Vi støtter som sagt meget gerne start-ups og scale ups, og i forhold til fynske virksomheder, er der her en række virksomheder, som vi har støttet de seneste par år. Vi glæder os over at kunne yde højrisikolån til jer, og ønsker held og lykke med den yderligere udvikling og markedsføring. Inden for SMV segmentet, hvor vi yder lån af mere moderat risiko karakter og typisk inden for projekter omkring R&D, kan vi nævne CC Jensen som et godt eksempel på, hvem der har fået støtte her på egnen.

10 Strategisk retning – vi vil være på forkant med strømninger i omverdenen og i sektoren
Digitalisering, optimering, automatisering, effektivisering - både indenfor forretningsudvikling og drift Klima – CO2 neutralitet Relevante maritime aktiviteter, der kan underbygge/henføres til FNs 17 Verdensmål Tiltrækning af de rette tekniske uddannede og digitale indfødte til sektoren Ikke at vi nødvendigvis er dem, der skal opfinde nye retninger, men jeg tror, det er vigtigt, at vi som Fond er meget på forkant med generel indsigt i strømninger. Vi har en pligt til at forstå, hvad der rører sig i vores sektor globalt indenfor både politik, reguleringer, demografi, transportbehov, næste generationer og deres interesser, mv. 1. Der er måske et for Fonden uudforsket område på det felt, der hedder FNs 17 verdensmål – Som initiativer, er vi meget fokuseret på miljø og sikkerhed, men jeg tror, der er et potentiale i, at vi som Fond medvirker til at støtte dialogen om SDG og dermed ansporer potentielle ansøgere til at kigge på/perspektivere hen imod det. - Som udgangspunkt tror jeg, vi i DK i maritim kontekst har en førerposition i forhold til de fleste af målene. 2. Endnu et vigtigt spørgsmål er, hvordan vi klarer os som sektor i næste generation, og dennes efterfølgende generation. – Med de initiativer, vi har støttet på uddannelse og rekruttering er der mange gode tanker, men er der noget, vi overser, og som vi via støtte bør facilitere dialogen for? 3. Vi kan selvfølgelig ikke forudsige, hvordan transportsektoren og den maritime industri ser ud om 30 år. Der er allerede sat tydelige ambitioner for miljømæssige tiltag i både FN og EU regi, også Maersks egen ambition om at være emission fri i Men er der nye mønstre i geopolitiske bevægelser, ny teknologi og koncepter, vi allerede nu kan forudse? Jeg synes personligt, det er vigtigt at holde det langsigtede perspektiv for øje, stille os nogle måske helt vilde spørgsmål, selvom vi ikke har svarene, når vi opererer med det mere kortsigtede perspektiv.

11 Vi støtter ikke Ordinære driftsomkostninger - kun afgrænsede projekter
Længerevarende ”frikøb” af fastansatte universitetsforskere, organisationsmedarbejdere og offentligt ansatte Energiudvinding (fossil, vind, sol) men gerne de maritime aktiviteter forbundet hermed Sportsaktiviteter eller sociale formål Historiske formål eller bogudgivelser

12 Fondens Bestyrelse Fra venstre: Martin Fruergaard, Andreas Nordseth, Carsten Jensen, Jenny N. Braat (næstformand), Knud Degn Karstensen, og Tommy Thomsen (formand).

13 Fondens Bestyrelse, forts.
Tommy Thomsen, formand. CEO for Lauritzen Fonden. Udpeget af Danske Rederier. Indtrådt januar 2015 Jenny N. Braat, næstformand. Adm. direktør for Danske Maritime. Udpeget af Danske Maritime. Indtrådt oktober 2011 Andreas Nordseth. Direktør for Søfartsstyrelsen. Udpeget af Erhvervsministeren. Indtrådt september 2014 Knud Degn Karstensen. Direktør for Karstensens Skibsværft A/S. Udpeget af Danske Maritime. Indtrådt april 2011 Martin Fruergaard. CEO for Ultragas ApS. Udpeget af Danske Rederier. Indtrådt januar 2019 Carsten Jensen. CEO for MOLSLINJEN. Udpeget af Færgerederierne. Indtrådt januar 2019.

14 Vil du vide mere? For yderligere oplysninger se samt linkedin Her kan tilmeldes kvartalsvise nyhedsbreve Sekretariatet står til rådighed med råd og vejledning (telefon: , eller Fra venstre: Marianne Lindahl, Projektleder, Peter Karlshøj, Projektleder, Lotte G. Lundberg, Sekretariatschef


Download ppt "Den Danske Maritime Fond"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google