Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vurdering af realkompetence Hvad er udfordringen. EPALE 9

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vurdering af realkompetence Hvad er udfordringen. EPALE 9"— Præsentationens transcript:

1 Vurdering af realkompetence Hvad er udfordringen. EPALE 9
Vurdering af realkompetence Hvad er udfordringen? EPALE 9. april Bjarne Wahlgren Assessment of kompetences

2 Tre udfordringer Kompetence betyder at kunne handle
Vurderingen af kompetence skal være objektiv (”sikre en tilstrækkelig og ensartet afkortning”) Vurdering i forhold til et fagligt niveau Man skal altså vurdere evnen til at handle. Man skal faktisk se om man kan gøre det Der skal være en vis objektivitet. Det vil sige Kan praktiske erfaringer ækvivalere skolastisk viden? Udfordringen drejer sig om ‘Den individuelle vurdering’ Vi måler det, der er lettest at måle Det er et generelt pædagogisk problem, idet kvalifikationer beskrives i kompetencetermer.

3 Valide målinger Er vi enige om, hvad der skal måles?
Er vi enige i vurderingen?

4 Kompetencekrav til frisør
Der er 18 kompetencekrav ifølge den nyeste bekendtgørelse Fire eksempler på kompetencer: Eleven kan foretage kundebetjening Eleven kan både i praksis og teori udføre herreklipning … efter en dybtgående kommunikation med kunden Eleven kan både i praksis og teori forstå og anvende Pivot Point fagterminologi Eleven kan i praksis udføre alle former for avanceret herre og dame frisuredesign Kundebetjening: personlige kompetencer Udføre: færdigheder Forstå Pivot Point: viden Aarhus Tech: Når du er over 25 år, så indledes en erhvervsuddannelse med en Realkompetencevurdering (RKV). Dit afklaringsforløb vil resultere i en uddannelsesplan, der viser, hvor kort din uddannelsestid bliver, samt hvilke fag du skal have på din uddannelse. En realkompetencevurdering kan vare fra ½ - 10 dage, alt efter hvilken uddannelsesmæssig baggrund og hvilke erfaringer du har med i bagagen. På Realkompetencevurderingen til uddannelsen, vil du komme igennem relevante tests og opgaver indenfor fagets discipliner og hovedområder for dit fag.

5 Valide målinger inden for frisør
Den afsluttende prøve: En skriftlig prøve, en praktisk del, en svendeprøve Kræver oversættelse fra 18 kompetencer til videns-, færdigheds- og kompetencemål Måling af teoretisk vidensniveau, fx hvad er de kornede pigmenter? hvordan laver man et non-parallelt klip? hvorfor får nogle tør hovedbund? hvad forstås ved Pivot Point? Praktisk afprøvning, Frisering: Bombage eller klassisk engelsk stil med bølger, med eller uden skilning

6 Valide målinger bombage som eksempel
Tre vurderinger Kvaliteten af produkt (teknisk) Kvaliteten af et produkt (æstetisk) Kvaliteten af en proces Opfyldes kravet til produktets kvalitet

7 Vurdering af teknisk kvalitet
Der skal være en opbygning af bombage frisuren i en maskulin form. En maskulin form er firkantet og må ikke være rund på hjørnerne. Friseringen af håret skal være glat, blankt og ren. Der må ikke forefindes hår som ser kruset og uredt ud på dukkehovedet eller modellen. Frisuren skal være tilbagestrøget. Der må ikke forefindes huler, uredt hår og skævhed i forhold til frisuren er det på dette avancerede niveau. Eleven skal være i stand til at udføre frisuren på en levende model. Eleven skal demonstrere overblik over processen. Eleven skal udvise en høj grad af selvstændighed og selvsikkerhed.

8 Vurdering af æstetisk kvalitet
En maskulin form En frisure som passer til personens hovedform En frisure som passer til personens personlighed

9 Vurdering af proces selvstændighed overblik over proces kundebetjening

10 Udbytte af realkompetencevurdering
Hvad er kvalitet? Hvad er det vi bedømmer? Hvilken tavs viden arbejder vi ud fra?

11 Kompetencekrav til gastronom
Der er 26 kompetencemål på hovedforløbet (tidligere 21) Fire eksempler på kompetencer: Eleven kan udføre arbejdet under hensyntagen til hygiejne, miljø, arbejdsmiljø og arbejdspladssikkerhed Eleven kan være fleksibel og indgå i samarbejdet med kolleger, kunder og andre interessenter, uanset etnisk baggrund Sammensætte og tilberede selskabsmenuer, beregne vareforbrug og udarbejde kalkulationer med selvstændighed og begyndende rutine Komponere, opskriftsætte og tilberede forskellige retter af sæsonvarer med begyndende kreativitet.  Personlige kvalifikationer: fleksibel og selvstændig Niveau: begyndende rutine – begyndende kreativitet Svendborg Erhvervsskole Hvis du vurderes til at være en EUV1´er, bliver du indkaldt til en hel dag, hvor du skal vise dine kompetencer – det handler om ernæringsberegning og kostråd, brug af it samt tilberedning af et måltid ud fra dagens råvarer Hvis håndelag, hurtighed, arbejdsmetoder og madens kvalitet ikke lever op til standardkravene, skal du have samme uddannelse som en EUV2´er eller EUV3´er. (Den faglige vurdering sker ud fra krav, der er fastlagt af de faglige udvalg på området)

12 Vurdering af kompetencer Gastronom
Interview Indledende interview på baggrund af dokumenterede arbejdserfaringer og uddannelse Afklaring af erfaringer, personlige og sociale kompetencer i forhold til de 21 kompetencer, fx: Hvilken funktion har du haft i de køkkener, du har arbejdet i? Teoretisk prøve Viden om fx hygiejne og varekendskab Generel viden: Hvilken hjort er Danmarks største? Specifik viden: Hvad hedder stoffet i grønne kartofler? Hvad betyder intervalstegning og hvilke konsekvenser har det for kødet? Praktisk afklaring Tilberedning af to retter på baggrund af opskrifter + råvarer (kalvefrikassé og annanas mousse) Lærer observerer med udgangspunkt i liste over observationspunkter (fx korrekt udskæring af kød) Læreren stiller spørgsmål, fx: Hvad hedder denne grøntsag? Hvorfor skal kartoflerne rundes i enderne? Hvorfor skiller gelatinen (hvad hedder enzymet)?

13 Hvad skal man overveje? Kompetence kræver, at man kan vurdere kvaliteten af en handling Forskel på metode i fag med vægt på fremstilling af produkter henholdsvis processer med mennesker Skal kvaliteten vurderes i forhold til skolens krav eller til kvalteten af produktet (eksempel bromatomin) Erfaringer i forhold til viden Personlige i forhold til faglige kvalifikationer

14 Referencer Wahlgren, B., & Aarkrog, V. (2014). Fra ufaglært til faglært - Realkompetence og pædagogik. Retrieved from Wahlgren, B., & Aarkrog, V. (2015). Validity in Assessment of Prior Learning. US-China Education Review, 5(10), Aarkrog, V., & Wahlgren, B. (2015). Assessment of Prior Learning in Adult Vocational Education and Training. International Journal for Research in Vocational Education and Training, 2(1), Aarkrog, V., & Wahlgren, B. (2017). Developing Schemas for Assessing Social Competence among Unskilled Young People. International Journal for Research in Vocational Education and Training, 4(1),


Download ppt "Vurdering af realkompetence Hvad er udfordringen. EPALE 9"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google