Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvordan Oplever vi?.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvordan Oplever vi?."— Præsentationens transcript:

1 Hvordan Oplever vi?

2 Oplevelse To teoreretiske tilgange: Konstruktivistisk
Udgangspunkt i individet Nydelse som grundlæggende begreb Modelorienteret Interaktionistisk Udgangspunkt i den sociale sammenhæng Mening som grundlæggende begreb Procesorienteret

3 Den konstruktivistiske model
Udviklet af Christian Jantzen og Michael Vetner, Aalborg Universitet. Forsøg på at opstille en konsistent teori for oplevelse som fænomen. Baseret på grundlagsbegrebet ”Hedonisme” Erhvervsøkonomisk funderet Mikroøkonomisk: rettet mod at forstå og beskrive markedsmekanismer (ikke mindst forbrug) vha. modeller.

4 Oplevelsens psykologiske struktur
Det refleksive niveau Identitet, mening Narration Det vanebaserede niveau Kognitiv stil Script & skema Det evaluerende niveau Adfærdsregulering Emotion Det neurofysiologiske niveau Tilstandsændring Pirring 4

5 Første lag Det neurofysiologisk niveau:
Organismens reaktioner på sanselige indtryk som følge af individets interaktion med omverden. Vetner og Jantzen 2007: Oplevelsens socialpsykologiske struktur.

6 Andet lag Det evaluerende niveau:
Organismens evaluering af de sanselige indtryk

7 Tredje lag Det vanebaserede niveau:
Vaner, rutiner og stemtheder, som dannes i organismen sideløbende med oplevelsen. Dvs. en kropsligt forankret viden, der motiverer præferencedannelse.

8 Anden del af modellen Det refleksive niveau:
Oplevelser giver mening for individet fordi de betyder noget i forhold til konkrete livsprojekter (individets fremtid) og erindringen om fortidige hændelser (individets fortid).

9 Emotioner Antonio Damasio, fx2003: Looking for Spinoza : joy, sorrow, and the feeling brain. Organismen regulerer sin adfærd i forhold til omverden i et samspil mellem følelser og emotioner Følelser er bevidste perceptuelle strukturer som regulerer ubevidste emotioner.

10 Emotioner og følelser Emotioner er en kompleks samling af kemiske og neurale reaktioner som danner et distinkt mønster (cf. s. 53). Fænomenet kan være umiddelbart synligt for andre. Man ser for eksempel forskrækket eller glad ud. Følelser bruges til at vælge eller markere emotionerne. Både emotioner og følelser er en del af organismens måde af regulere sig selv. Emotionerne er en del af kroppens ubevidste måde at håndtere hændelser. Følelserne repræsenter en bevidst selektion af kontekstuelt relevante reaktioner.

11 Emotioner og følelser Forholdet mellem de to fænomener vedrører værdier Det kan derfor bringes i kontakt med en processuel etik for oplevelser

12 Motivation for oplevelser
Intentioner og motiver Organismen handler Med henblik på nydelse og emotioner ud fra etablerede præferencer (”nydelsesrutiner”), stemning og personlighedsmæssige dispositioner med evt. identitetsmæssige effekter for øje fx for at bekræfte sig selv (evt. ifht. andre)‏ Motivation: En indre trang til (og evt. bevidst stræben mod) at opnå specifikke mål ved at handle på visse måder -Personlighedsbaseret orientering mod bestemte stimuli, præget af tidligere erfaringer og påvirket af den konkrete situation (stemning, kontekst). -Attituder

13 Ligevægt Organismen tilstræber en vis form for ligevægt Selvregulering
Overlevelseschancer

14 Yerkes & Dodson-kurven (1908)‏
høj optimalt niveau tiltagende årvågenhed tiltagende stress præstationsstyrke opvågning lav høj opstemthedsniveau

15 Nydelse og velbehag Jantzen & Vetner 2007 Nydelse Nydelse
Højt stressniveau Nydelse Optimalt stressniveau Velbehag Nydelse Lavt stressniveau Jantzen & Vetner 2007

16 Homeostase (balance) giver velbehag Ubalance skaber ubehag

17 De to nydelsesformer Apter 1989
afslappethed spænding nydelse anspændthed kedsomhed stress

18 Oplevelser og emotioner
”Gode” oplevelser er især knyttet til positive affekter: - dvs. til positive evalueringer af tilstandsændringer - optimisme, overskud - funktion: udforske muligheder (nysgerrighed), udfoldelse, bemægtigelse - ”stimulanssystemet”: stræben efter det nydelsesrige: det udfordrende, det nye (innovative)‏ - ”interessante oplevelser”: brud med det kendte/konventionelle (ophidselse og overraskelse)‏ Men ”gode” oplevelser er også knyttet til lettelse - dvs. til ophør af ubehag - sikkerhed, stabilitet - funktion: genoprette harmonien -”balancesystemet”: holde frygt/lede i ave - ”relevante oplevelser”: afbræk fra det stressende/ belastende/energikrævende ubehag Stimulanssystemet er innovativt - og de positive emotioner har derfor også den funktion at de får os til at udfordre verden, til at skabe nyt og ikke konstant opholde os ved det velkendte og homeostatiske. Prøv noget nyt og anderledes! Bryd ud ad det vante! Udforsk verden! Stræb efter afveksling! Undgå kedsomhed!


Download ppt "Hvordan Oplever vi?."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google