Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

FOREBYGGELSE AF INDBRUD

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "FOREBYGGELSE AF INDBRUD"— Præsentationens transcript:

1 FOREBYGGELSE AF INDBRUD
Infomøde 1 September 2016 Velkomst præsentation – hvem er vi – hvilken afdeling

2 Program Fakta: Indbrud i tal – DK/Østjylland/Århus/Mårslet
Viden: Indbrudstyven og indbruddet? Forebyggelse: Hvordan kan I forhindre Indbrud? Nabohjælp Bekæmpelse af hæleri Afhjælpning: Hvad skal I gøre i tilfælde af Indbrud? Opsummering Her er en gennemgang af dagens oplæg. Flyers ang. ”Forebyggelse af indbrud” samt ”Nabohjælp” kan man få bagefter.

3 Fakta (hele 2015) Danmark -25,8% Østjyllands Politikreds -18,2%
Geografisk område Udvikling Indbrud Privat* ** Danmark -25,8% Østjyllands Politikreds -18,2% Aarhus Kommune - 17,3% Mårslet - 29,1% * Indbrud Privat: Indbrud i villaer, lejligheder, værelser og landejendomme ** Sammenlignet med antallet af indbrud privat i perioden , som er Rigspolitiets referenceperiode.

4 Fakta, Mårslet

5 Fakta (jan-jul 16)

6 Viden HVEM BEGÅR TYPISK INDBRUD? Primært unge mænd mellem 19 og 25 år.
Få, men aktive danske kriminelle, der ofte sigtes i forbindelse med anden kriminalitet ; narko ”Professionelle” danske og internationale indbrudstyve; på bestilling og netværk Udenlandske, omrejsende kriminelle Unge, nye kriminelle; typisk fra lokalområdet (3,5 Km) I 2012 blev der i samarbejde mellem Østjyllands Politi og Rigspolitiet lavet en stor analyse om Indbrud i beboelse. Der blev udarbejdet en rapport hvor man bruge data helt tilbage til Rapporten viste bl.a. at disse personer, inddelt i 4 kategorier er dem, som typisk begår indbrud. 1: narkomaner 2. designtyve / rambuktyve – professionelle – store biler – design og dyre ting( guldsmed mm) 3. Østeuropæer – Dette punkt er stigende. I øjeblikket har vi mange litauer og rumænere. Både i dk-biler og udenlandske biler. Meget professionelle – kommer i flere hold – et rekogniserer – et laver indbrud og et samler koster. Sætter klistermærke, øldåser mm. Det gør det svært for os. Indlogerer sig i sommerhuse og kører ud om natten – gerne medbringende cykler, så det ikke larmer. 4. De lokale unge der keder sig i frikvartererne/ ikke går i skole, hænger ud og begår indbrud mm. (Har ikke kunne finde tal på hvor mange procent af indbruddene de 4 grupper hver især eller samlet står for.)

7 Viden HVORDAN FOREGÅR INDBRUD TYPISK? Modus (Hvordan?)
Element Beskrivelse Modus (Hvordan?) Varieret, men forholdsvis simpel ved opbrydning af vinduer ved hjælp af medbragt skruebrækker eller koben. Findes ”redskaber” på stedet, er det også sandsynligt, at disse anvendes. Rudeknusning, opbrudt terrassedør følger efter. Når det gælder lejligheder, så sker det ofte at døren sparkes ind eller via altanen og opbrydning af altandør i stueplan. Koster (Hvad?) Primært let omsættelige ting. Smykker, ure, kontanter, PC/Tablet, Mobiltlf., Foto/Video samt designmøbler. Tid Bruger i gennemsnit ca. 3 minutter i boligen. Søgemønster Varierer, men tendens til at starte i soveværelse, stue, køkken og kontor. Få søgninger i børneværelser. Dvs. formodning om hvor kosterne forefindes. Stress De fleste indbrudstyve giver udtryk for, at de er stærkt stresspåvirkede, når indbrud pågår. Søger altid først at etablere flugtveje. Modus/ fremgangsmåden: Når vi snakker om lejligheder er det gennem hoveddøren, som sparkes ind. Dog er det værd at bemærke, at lejligheder i stuen, der har indbrud, ofte får det gennem altandøren/ vindue. Anbefaling: lås haveredskaber, værktøj og stiger inde i redskabsrummet. Disse ting bruges bl.a. af GM nr. 1 og 4. (spontant) Tid: forbløffende lidt tid, der viser hvor hurtigt det går. Svært at måle men gennem responstider, indbrud i øjeblikket, samtale med GM mm., er dette hvad man i gennemsnit har regnet sig frem til at der bliver brugt!! Søgemønster: Kan da godt give stof til eftertanke hvor man bør gemme sine værdier, sammenholdt med de 3 minutter – ikke i undertøjsskuffen, natbordet eller badeværelset. Tænkt kreativt – hvis smykker/ kontanter mm opbevares på bopæl. Tænkt kreativt – hvis smykkerne, kontanterne mm. skal være på bopæl. Kunne det være i en tom pakke Kærgården i køleskabet, i opvaskemaskinen under en gryde eller i bunden af vasketøjskurven i bryggerset eller på børneværelset?? på loftet mm…. Stress: ikke overraskende, ville en alarm hjælpe? en hund? ( hvis den ikke er i hundepension i sommerferien). I hvert fald ville det hjælpe hvis de ikke bare kan åbne en terrassedør/ hoveddør eller vinduer. Kommer ind på det senere….. Jo mere stressende, jo mindre udbytte!! Og at stresse tyven, er et af de steder man kan sætte ind!!!

8 Forebyggelse SIKRING AF BOLIGEN – TÆNK SOM TYVEN
UDBYTTE: Hvor meget kan jeg forvente at få ud af det? INDSATS: Hvor meget arbejde er der i det? FARE: Hvor stor er risikoen for at blive opdaget? Hvad kan man så gøre?? TÆNK SOM TYVEN! udbytte-indsats -fare For at sikre boligen er det en god ide at tænke som en indbrudstyv – tænk over hvad en tyv måske ikke ville kunne li, besværliggør hans arbejde eller chance for at blive opdaget. Hvad kan han se udefra og hvad gør at han får lyst til at begå indbrud? (video med Robert) Mange tyve har allerede forberedt sig hjemmefra: de følger med på DBA, Facebook eller boligsider med huse til salg mm. – Tænk over hvad I skriver og viser – ting til salg, . (Eks. med bildæk til salg) ”jeg er på ferie” flotte billeder når huset er til salg. tendens med cykler – cykel/løbeapps – ved hvor cyklen er når man viser det på disse apps. 2. Hvad signalerer jeres område og hus når tyven kører eller går gennem området??? ……….. kan man se design, signalerer det at der ikke er nogen hjemme, f.eks. mangel på lys, fyldt postkasse, ingen bil etc. Og derudover: beplantning, hegn og mørke kroge – kan tyven stå i en krog i fred og ro uden naboen eller forbipasagerende kan se noget, er der lys der tænder osv osv. Få det til at se ud som om der er nogen hjemme!!!!! Tyvens største fjende er for lidt tid og for meget opmærksomhed. Gælder om at stresse tyven, som ved tidl. slide. De har udtalt at stress er en stor faktor, derfor minimere flugtveje( låste døre og terassedøre samt vinduer, alarm mm, alt som vil øge deres stressniveau.

9 Forebyggelse SIKRING AF BOLIGEN – MULIGHEDER
Beplantning: igen –Kan være utrygt i den åbne rum med meget bevoksning/træer – snak m grundejerforening/ andelforening eller kommunen?? Ved huset - tyven kan gemme sig bagved træer, buske, plankeværk og derved få arbejdsro til at bryde ind – tænk over hvor højt det skal være. bevægelsessensorer med lys udenfor – stresser tyven hvis det hele er oplyst – ubehageligt. Snak om P-pladsen, natbelysning i kvarteret, legepladser, stier mm. Lys i haven så han ikke kan stå i ro og mag og være sikker på ikke at blive opdaget. Desuden er det for mange tryghedsskabende. Oplys mørke kroge, kælderskakter, terrasser med høj bevoksning/stakit mm. Naboen vil forhåbentlig reagerer på hvis det tændes når man ikke er hjemme!! Lys indenfor – tænd og slukure evt. m WIFI, tænd de strategiske steder, ikke kun et sted!! Skalsikringen/ Mekanisk sikring : 3 minutter – hvis sikring af vinduer og døre gør, at det tager mere end 3 minutter at bryde ind, så vil tyven formentligt opgive!! tænk over ikke at give ham flugtveje HVIS han kommer ind! Det stresser, og han vil ikke kunne komme ud med koster, og derfor lidt gennemrodning. Sikre døre med ekstra låse, vinduer med sikringsanordninger samt terrassedøre. Men tænk over ikke at have en vrider indvendigt, da det vil give tyven flugtveje og en vej ud med jeres værdier!! Sikring af hoveddør – primært lejligheder – ikke mange indbrud gennem fordør i villaer. Tænk over hvem der lukkes ind i en opgang!!! Vinduer og terassedøre - skal være svære at komme indad, tager det mere end 3 minutter at bryde dem op, viser undersøgelser at tyven opgiver. Ud på markedet og se hvad der passer jer bedst. Almindelige vinduer og terassedøre er ikke sikre nok. 3. værdiboks – tal fra udlandet viser, at det har en god effekt med en værdiboks. (men kan have den modsatte effekt – her må være noget godt) – og skal sættes fast i væggen!!! Hvis man ikke har det så gem smykkerne utraditionelle steder. ( tom dåse i køleskabet, på loftet under ferie, eller på børneværelset. (jf. søgemønster.) Alarm – Teknisk sikring tryghed eller ?? bruger kun 3 minutter, overvej om det er for at fange dem eller for at skræmme dem - med eller uden abonnement – op til borgerne! Sidegevinst: huset står ikke åbent om vinteren i minus 10 grader når man kommer hjem fra ferie og børnene behøver ikke at være de første til at se huset gennemrodet når de kommer fra skole. Eks. med børn der bliver traumatiseret længe efter!!!! Husk det er bedst m. kamera – ellers kommer politiet måske ikke samt det er bedst til efterforskning!!! Tænk kreativt/ lavpraktisk: hund? tv-flimmer til stikkontakten – set i dagligvarebutikker eller nettet. Radio i dagtimerne når et tænd/sluk ur ikke er bevendt. Men når lys er tændt så tænkt strategisk bl.a. i soveværelse eller gæsteværelse med nedrullede gardiner. Ikke kun i køkkenet hvor man kigger ind – unaturligt hvis det brænder hele natten!

10 Forebyggelse ER I TILSTRÆKKELIGT FORBEREDTE PÅ INDBRUD?
Har I styr på ejendelene! Kan de identificeres? Har I styr på ejendelene! Er de registreret? Hvordan I kan forebygge Indbrud Foto af værdigenstande Hardcopy, god kvalitet Usynlig mærkning Operation mærkning Blanket Hardcopy / Excel Mærke og Serienr. Og så kan man spørge sig selv om man er tilstrækkeligt forberedt på indbrud – ikke blot hvad sikring angår!! Fotos af alle arvestykker mm. – hjælp til en selv ved vurdering men også hjælp til politiet hvis de skal findes igen. incl. hardcopy – ikke kun på computer hvis den også bliver stjålet. Mange eksempler på at vi ikke kan give arvesmykker tilbage da vi ikke kan finde ejer/ ejeren ikke kan bevise det er deres. Mærkning – stadig mærkningskufferter på PG til låns. Desuden noget nyt - DNA mærkning!! Det har en rigtig god virkning – præventivt- at have skiltning. Registrering – serienumre, Emei-numre mm. Så de kan findes igen! Eks. vi står hjemme ved GM, som har 5 fjernsyn, siger han har købt dem i DBA, vi kan ikke modbevise det!! Hvælp os og jer selv så vi kan få GM i fængsel når vi kan bevise indbrud/ hæleri. Forsikring – dækker forsikringssummen hvis der stjæles mange smykker eller en dyr cykel?? Har I styr på Forsikringen! Er den tilstrækkelig? Er den tegnet? Er den dækkende? Øvr. betingelser?

11 Forebyggelse NABOHJÆLP
Nabohjælp – hvem er tilmeldt????? Hvad er Nabohjælp??? Facebookgruppe eller Nabohjælp?? Nabohjælp er jo ikke noget nyt, kender godt det med at nabohjælpe ved at låne lidt sukker, stå sammen ved vejfesten eller vande blomsterne når naboen er på ferie. Men nabohjælp via nettet ( apps mm) går længere og er virkelig godt bla. fordi man husker at nabohjælpe ved påmindelser men specielt fordi man kan nabohjælpe mange andre i området/ byen via teknikken på nettet!!! og fordi vi skal også nabohjælpe i hverdagen - halvdelen af alle indbrud sker faktisk mellem 8-16!! Så det gælder om at være hinanden øjne også i dagstimerne. Som I kan se har Nabohjælp fået et nyt logo. Der er en simpel grund til dette. Det gamle skilt/logo med de glade skorstene, der giver hinanden hånden er ikke længere tidssvarende og sender også et mindre klart signal. Det gør det nye derimod. Her er et hus, der holder øje. Dertil kan det nye logo i højere grad kan afkodes på andre sprog, selvom man ikke kender det danske. Også godt ift. tryghed, stå sammen og vide hvem er min nabo!!!!!!!!!!!!!!!!

12 Forebyggelse NABOHJÆLP – KORT OVERBLIK? 33.000 indbrud om året (2015)
Danmark indtager en kedelig andenplads i Europa, når det gælder indbrud i private hjem. Nabohjælp virker og kan forhindre op til hvert 4. indbrud Nyt Logo – klart signal Kort præsentation af slide – nyt logo. Kun aktiv nabohjælp hjælper – andre eksempler : naboen hænger vasketøj ud, trækker gardiner til/fra tømmer postkassen – igen - få det til at se beboeligt ud!! Det gælder om at jo flere man står sammen jo flere øjne har focus på de ting der sker i netop jeres område. I skal være hinandens øjne og give hinanden besked om hvis der sker noget sædvanligt i jeres område! Kun informationer til dem som i vælger i jeres lille lukkede gruppe, evt. 3-5 personer. Fortælle om hvad der sker, ferier mm. Får en sns når naboen skal på ferie/ camping, og så ved man/husker man at naboen er væk. Så kan man lige gøre en ekstra indsats og sende en sms tilbage. Skriv det På Nabohjælp, da også sendes ud til andre nabohjælpsgrupper i området, så man kan være obs hvis man i det ene område ser noget mistænkeligt. Der er 25 % færre indbrud i områder der har nabohjælp!! Tal fra udlandet. Når man ikke er hjemme: fake-tv tændes, tænd/sluk-ure evt. med wifi, lad radioen spille, lad ikke nogen værdifulde ting/ design stå/ ligge indenfor, som tyven kan se. Lås redskabsskuret! Naboen : Naboen kan evt sørge for at trække gardiner til og fra, blomster vandes, græsses slås, vasketøj ud, bil/cykel i indkørslen, postkassen tømmes og affald i skraldespanden. Få det til at se ud som om der er nogen hjemme!!!! Naboen skal så være vågen når man nu ved at Bent og Gerda er på Camping, og der så er en flyttebil i indkørslen, så bør man vide om de faktisk er ved at flytte eller der er ugler i mosen. Hurtig opkald eller SMS eller kontakt politiet. Bedst af alt som Robert nævner, lad som om du har set dem, kontakt en anden nabo eller henvend dig til dem. Eks. med kvinde der havde været til Infomøde, dagen efter var der mistænkeligt forhold på vejen……

13 Forebyggelse NABOHJÆLP.DK
Tilmelding er omdrejningspunkt for Nabohjælpen. Det kan man gøre gennem hjemmeside, APP/smartsphones og almindelige mobiltelefoner. halvdelen af alle indbrud sker faktisk mellem 8-16!! NYT layout af hjemmesiden ift. dette som vises. Meget simpelt – let at gå til. GRATIS!! Og tilmeldingen er vigtig! Hvis vi vil sige noget om effekten af Nabohjælp - og det vil vi gerne. Indtil nu har vi ikke haft nogen ide om, hvor i landet vi har haft nabohjælpsnetværk. Vi har delt klistermærker ud til højre og venstre. Nu kan man kun få mærkningen ved at tilmelde sig hos Det Kriminalpræventive Råd. Med tilmeldingen får man også den nye gratis service stillet til rådighed – det digitale system - som kan være med til at gøre det lettere at vedligeholde nabohjælpen og sikre, at det sker systematisk. Så ved tilmelding får man, udover at få tilsendt de nye klistermærker, velkomstbrev, folder og postkort med posten, adgang til den her service, som er en privat side, hvor man kan tilføje de naboer, som man gerne vil nabohjælpe med, i sit eget, private nabohjælpernetværk. Her kan i dele ferieoplysninger og meget mere.

14 Bekæmpelse af hæleri UDEN HÆLER – INGEN STJÆLER
2% har mistanke om, at de selv har købt stjålne varer 50% ved ikke, hvad man kan gøre for at undgå at købe stjålne varer 91% mener ikke, at det er i orden at købe stjålne varer 83% mener, at det er ens eget ansvar at sikre, at man ikke køber stjålne varer 27% mener, at online markedspladser som fx dba.dk er ansvarlig for at sikre, at varer annonceret på nettet ikke er stjålne 49% mener ikke, at web-sitet er ansvarlig for, om varerne er stjålne 59% mener, at det et umuligt at vide, om varer købt på internettet er stjålne? Du kan selv gøre meget for at påvirke antallet af indbrud. Først og fremmest ved at have en sund skepsis over for personer og steder (herunder web-steder), der tilbyder dig attraktive varer til billige priser. Hvis du handle på nettet, så efterspørg altid kvitteringer mm. som bevis, at den der vil sælge dig noget, selv har erhvervet sig varerne lovligt. Markedet for stjålne varer er stort, for ellers ville der ikke være indbrudstyve, der har det som deres levebrød. Du kan gøre en forskel og være med at påvirke, at tyvene ikke har muligheder for at afsætte de stjålne varer bl.a. ved at drøfte i din omgangskreds, om I har mistanke – begrundede eller ubegrundede – om, at I tidligere har købt stjålne varer. Det er ingen skam at erkende, at man er blevet snydt. Men det er en skam og ulovligt at undlade at gøre andre eller politiet opmærksomme herpå. Det er ikke svært at afsætte hælervarer, hvorfor der altid vil være indbrudstyve – hvis borgerne ikke ville købe = ingen indbrud!. Alle vil gerne gøre en god handel, men husk at hvis man køber hælervarer, og politiet finder frem til dem hos jer, så bliver de konfiskeret uden at man får erstatning/ ny. Desuden kan man evt. blive sigtet for hæleri, alt efter forklaring. Vigtigt at børn/ unge får budskabet, for det kan ødelægge deres fremtidsmuligheder mht. Job. eks. Iphone, 1 uge gammel til halv pris? uden kvittering som er gået til i vask!!! eks. Designmøbler, der bliver leveret på din adresse?? Har eksempel på at en bil bliver kørt ind på P-plads ved Netto, bagagerummet åbnes og folk køber Dewalt udstyr som var det rugbrød og frugt. Intet problem med at få det afsat. Alt kan sælges, smykker, parfume, kød, værktøj, sko etc. Forklar jeres børn/ Venner at straffen er det samme som tyveri. Det kan ødelægge mange fremtidsdrømme at have det på sin straffeattest. Kilde: Online spørgeskemaundersøgelse 2010

15 Bekæmpelse af hæleri UDEN HÆLER – INGEN STJÆLER
Du kan selv gøre meget for at påvirke antallet af indbrud. Først og fremmest ved at have en sund skepsis over for personer og steder (herunder web-steder), der tilbyder dig attraktive varer til billige priser. Hvis du handle på nettet, så efterspørg altid kvitteringer mm. som bevis, at den der vil sælge dig noget, selv har erhvervet sig varerne lovligt. Markedet for stjålne varer er stort, for ellers ville der ikke være indbrudstyve, der har det som deres levebrød. Du kan gøre en forskel og være med at påvirke, at tyvene ikke har muligheder for at afsætte de stjålne varer bl.a. ved at drøfte i din omgangskreds, om I har mistanke – begrundede eller ubegrundede – om, at I tidligere har købt stjålne varer. Det er ingen skam at erkende, at man er blevet snydt. Men det er en skam og ulovligt at undlade at gøre andre eller politiet opmærksomme herpå. Det er ikke svært at afsætte hælervarer, hvorfor der altid vil være indbrudstyve – hvis borgerne ikke ville købe = ingen indbrud!. Alle vil gerne gøre en god handel, men husk at hvis man køber hælervarer, og politiet finder frem til dem hos jer, så bliver de konfiskeret uden at man får erstatning/ ny. Desuden kan man evt. blive sigtet for hæleri, alt efter forklaring. Vigtigt at børn/ unge får budskabet, for det kan ødelægge deres fremtidsmuligheder mht. Job. eks. Iphone, 1 uge gammel til halv pris? uden kvittering som er gået til i vask!!! eks. Designmøbler, der bliver leveret på din adresse?? Har eksempel på at en bil bliver kørt ind på P-plads ved Netto, bagagerummet åbnes og folk køber Dewalt udstyr som var det rugbrød og frugt. Intet problem med at få det afsat. Alt kan sælges, smykker, parfume, kød, værktøj, sko etc. Forklar jeres børn/ Venner at straffen er det samme som tyveri. Det kan ødelægge mange fremtidsdrømme at have det på sin straffeattest.

16 Afhjælpning SÅDAN FORHOLDER DU DIG VED INDBRUD Trin til hjælp
Hvad du skal gøre/ikke gøre og hvad der sker Sikr sporene Rør ved så lidt som muligt på stedet. Anmeld indbrud Ring 112 for akuthjælp, hvis indbruddet sker mens du er hjemme ALARMCENTRALEN tager imod anmeldelsen, visiterer din sag og disponerer indsats for dig. Ring 114, hvis indbruddet er sket, når du kommer hjem VAGTCENTRALEN tager imod anmeldelsen, visiterer din sag og disponerer evt. indsats for dig. Giv fyldestgørende oplysninger Navn, Tlf., Adresse Tidsrum hvor indbruddet kan være sket. Hvordan har indbrudstyven skaffet sig adgang – evt. formodning Forsikringsselskab Hvilke genstande er blevet stjålet Vigtige oplysninger ved akuthjælp Observationer Signalement Bilens reg. nr. Patrulje evt. under udrykning Foretager gerningsstedsundersøgelse Sikrer sporene Vejleder om hvordan du skal forholde dig Hvis du har haft indbrud, eller det sker lige her og nu! Vi kommer ud til ALLE indbrud i privat beboelse!!!

17 Afhjælpning OPSUMMERING
Tænk som tyven og kig på din bolig – udbytte – indsats – fare. Beplantning – stakit – hegn, undgå områder hvor tyven kan stå i fred og ro.  Belysning – både ude og inde. Sikre vinduer og døre bedre. Pas på internettet – reklamer ikke med hvad du laver/ hvor du er. Tænk over ”til salg”- annoncer! Tænk kreativt – få det til at se ud som om nogen er hjemme når I ikke er det. Hvis værdierne er på bopælen, gem dem utraditionelle steder eller i en boks. Overvej ting som en alarm eller en hund, der afskrækker mange tyve. Og ikke mindst: Nabohjælp, som er et af de bedste våben mod indbrud. DER FINDES IKKE ET ENKELT MIDDEL SOM KAN STOPPE TYVEN -MEN JO FLERE TILTAG MINDSKER RISIKOEN FOR INDBRUD! Opsummering af det vigtigste! Opsummering: jo flere tiltag jo bedre stillet er man. Det er ikke kun en ting der virker, men et sammenhold af alle tingene, der kan stresse en tyv ( sikre døre og vinduer, få det til at se beboet ud/ nogen hjemme, klippe hækkene ned og sætte lys op, fjerne synlige værdier fra vinduerne og nettet og ikke mindst Nabohjælpen. Kigge efter hinanden boliger, trække for, hænge vasketøj ud, tænde/ slukke lys, parkere en bil/ cykel på adressen osv.). Melde til hinanden hvis der sker noget mistænkeligt og ikke mindst ringe til politiet. Politiet kan ikke klare opgaven alene, borgerne kan heller ikke, det handler om at vi i fællesskab står sammen, så står vi stærkere.

18 Spørgsmål Hvis I vil vide mere – nyttige links og tlf. numre Østjyllands Politi Tlf / 114 Hvis man er interesseret kan man kigge en masse statistik på Tak for i dag.


Download ppt "FOREBYGGELSE AF INDBRUD"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google