Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vækst – en udfordring for grundvandsressourcen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vækst – en udfordring for grundvandsressourcen"— Præsentationens transcript:

1 Vækst – en udfordring for grundvandsressourcen
Adm. dir. Jens Bastrup, Skanderborg Forsyningsvirksomhed A/S

2 Vandforbruget

3 Stor tilgængelig ressource pt. i Skanderborg

4 Oppumpet grundvand, jf. Grundvandsovervågning

5 Nedbør Stigende

6 Fremtidigt klima mere øget nedbør og mere ferskvand?

7 Grundvandskvalitetsproblemerne hos vandværkerne
Vandværksboringerne Grundvandskvalitetsproblemerne hos vandværkerne Pesticider Uorganiske sporstoffer Hårdt vand Aggr. vand

8 Pesticidpuls på vej, jf. Grundvandsovervågningen
I det øvre grundvand har der været en faldende andel af pesticider over drikkevandskravet de senere år. Samtidig stiger antallet af fund af pesticider over drikkevandskravet i det dybereliggende grundvand. Der ses samtidig en større hyppighed af indtag med pesticider i koncentrationer under drikkevandskravet i dybder ned til 50 m u.t. Dette kan forklares med en reduceret udvaskning fra rodzonen og øvre jordlag. Skønt der kan ses tegn på en mindsket påvirkning i det øverste grundvand, breder en puls af pesticider, udvasket for år tilbage, sig stadigt dybere ned i grundvandsmagasinerne. Resultaterne viser, at en strammere regulering i anvendelsen af pesticider nu kan ses i det øvre og yngste grundvand. Fordelingen peger også på, at det dybtliggende grundvand, hvorfra vandværkerne indvinder drikkevand, fremover kan blive mere påvirket af den puls af pesticider over drikkevandskravet, der bevæger sig ned gennem grundvandsmagasinerne.

9 Videregående vandbehandling
Udmøntning af dobbeltstrategien Beskyttelse Rensning Forventninger Nye behov Sikkerhed Teknologi Eksport

10 Små vandværker sundhedsrisiko for forbrugerne
Opgørelse fra Sundhedsstyrelsen– opsamling af mikrobiologiske drikkevandsforureninger i 2012 og Antallet af sager hvor sundhedsstyrelsen har været involveret ligger omkring 100 (dog et svagt fald fra 2012 – 2013 fra 103 til 97 men ud fra hukommelsen da vi ikke har fået ref. endnu). Antallet af sager der har givet kogeanbefalinger ligger primært hos små vandforsyninger fra og frem – der er kun fire sager, der involverer vandforsyninger med en udpumpet vandmængde over m3/år. Vandpanelet 3/3-2014

11 Strukturudvikling Større krav til vandværkerne Større forventninger fra kunderne Generationsskifte Øget professionalisering Strukturudviklingen fortsætter Nye samarbejdsformer?

12 København til Østjylland?
Færre vandværker, produktionsselskaber? Længere ledninger en mulighed Herning – Århus 77 km

13 Vækst i Østjylland og grundvandsressourcen
Behov for mere drikkevand pga. vækst, på trods af faldende vandforbrug Der er mulighed for øget vandindvinding i Østjylland på kort og mellemlang sigt, når der tages hensyn til Vandplanerne, men på lang sigt måske ikke nok, selv om klimaet giver større ressource Indsatsplanerne giver en mere stationær indvindingsstruktur, nye behov skal finde nye indvindingsområder til nyt behov Forventning om mere videregående vandbehandling, der giver større udnyttelsesmulighed kvantitetsmæssigt samt leverance om bedre kvalitet hos forbrugerne Strukturudvikling med færre vandværker der er professionelle Der er mulighed for at transportere vand fra det centrale Jylland til Østjylland, København eller Esbjerg har det.

14 Spørgsmål - kommentarer


Download ppt "Vækst – en udfordring for grundvandsressourcen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google