5.lektion: Økonomisk politik

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Økonomisk styring Kapitel 14.
Advertisements

6. Lektion: Ligestilling med politologiske briller
Finanskrisen.
Samfundsøkonomi-6 Uge 14.
Afløsningsopgave 2.
Varemarkedet Blanchard kapitel 3 Del 3 Regneeksempel
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Økonomiske politikker
1 Lektion 18: Priser i en åben økonomi 1.Økonomiske nyheder 2.Repetition 3.Dagens pensum 4.Hvad kan I få eksamensspørgsmål i? 5.Næste lektion 6.Tilbagemelding.
7.lektion: EU og det danske politiske system – hvad er EU
Notat I et notat vil der normalt optræde følgende elementer: – en problemstilling og baggrunden herfor – forskellige løsningsforslag – en gennemført faglig.
5.lektion: Valg af identitet, imitation og rolleovertagelse
2.Lektion: Velfærdsstatens udvikling, indtægter og udgifter
1. Lektion: Det politiske system
5. lektion: Ulrich Beck og risikosamfundet
2.lektion: Civilsamfund, stat, plan-, markeds- og blandingsøkonomi
4.lektion: Politiske partier og standpunkt
2.lektion: Socialisationsprocessen – hvorfor er vi mennesker, som vi er? - II 2.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel.
Samfundsøkonomi Indhold Hvad er økonomi?
Lektion 10b: Indkomstdannelsesmodellen
3. Lektion: Ligestilling - Er der ligestilling mellem kvinder og mænd i Danmark? 3.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder”
4. Lektion: Ligestilling med økonomiske briller 4.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen.
4.lektion: Det økonomiske kredsløb og de økonomiske konjunkturer
6.lektion: Folketing og regering – hvem kontrollerer hvem?
3.lektion: De økonomiske mål
4.lektion: Velfærdsmodeller
2.lektion:Demokrati 2.Lektion i undervisningsforløbet ”Det politiske system i Danmark” baseret på kapitel 6 i bogen Luk Samfundet Op! af Brøndum & Hansen,
1.Lektion: Identitet i forandring
4.lektion: Hypoteser og evaluering 4 og sidste lektion i undervisningsforløbet ”Danmark i verden” baseret på kapitel 2 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum.
1.lektion:Behovspyramide og markedet
3.lektion: Velfærdsstatens indtægter og udgifter
4.lektion: Det økonomiske kredsløb og de økonomiske konjunkturer
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
3.lektion: De økonomiske mål
6. lektion: ’Blog om unge’ og summativ evaluering 6 og sidste lektion i undervisningsforløbet ”Samfund og individ” baseret på kapitel 4 i bogen Luk Samfundet.
5.lektion: Velfærdsstatens interne udfordringer
2.lektion: Socialisationsprocessen – hvorfor er vi mennesker, som vi er? - II 2.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel.
2.Lektion: Samfundsfag 2.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum.
6.lektion: Velfærdsstatens interne udfordringer
Lektion 1: Hvad er velfærdsstaten ifølge jer
4.lektion: Identitet og sociale grupper
Varemarked åben økonomi
Ulighed Side i Brøndum & Hansen (2010): Luk samfundet op! Forlaget Columbus. København.
6.lektion: Økonomiske løsninger 6 og sidste lektion i undervisningsforløbet ”Økonomi og behovsopfyldelse i Danmark” baseret på kapitel 9 i bogen Luk Samfundet.
3.lektion: Magt og indflydelse
1.lektion: Samfundsfag – hvad er det?
8.Lektion: Er Demokratiet i Danmark i krise?
Ulighed Side i Brøndum & Hansen ( udg.): Luk samfundet op! Forlaget Columbus. København.
Lektion 4 og 5. Gruppeøvelse Lav (som pod- eller vodcast) en film, der præsenterer en politiker eller et politisk parti. Tag evt. udgangspunkt i en af.
1. lektion: Danmark i verden
Økonomiske begreber Samfundsfag.
Det økonomiske kredsløb
Lektion 13: ISLM – samspillet mellem finans- og pengepolitik
1.lektion: Samfund og individ
2. lektion: Anthony Giddens og det senmoderne samfund
4. lektion: Thomas Ziehe og den kulturelle frisættelse
2.lektion:Nationalstaten
6. lektion: Økonomiske løsninger 6 og sidste lektion i undervisningsforløbet ”Økonomi og behovsopfyldelse i Danmark” baseret på kapitel 9 i bogen Luk Samfundet.
6. lektion: ’Blog om unge’ og summativ evaluering 6 og sidste lektion i undervisningsforløbet ”Samfund og individ” baseret på kapitel 4 i bogen Luk Samfundet.
3.lektion:”Ud i lokalsamfundet”
3. lektion: Anthony Giddens og det senmoderne samfund - II
Samfundsøkonomi-4 Uge 12 gv
Lektion 10b: Indkomstdannelsesmodellen
Gennemgang af makro-prøve, II
1 2. Repetitionssvar 1.Er pengemængden konstant? Nej! I praksis vil den gerne vokse mere end væksten i økonomien. Uden at det betyder noget for inflationen.
2. Repetitionssvar 1.Hvad er monetarismens svar på den finansielle krise? Udløst af pengepolitik => pas på med lav rentepolitik Fasthold den lave inflation.
Jeopardy Del 2: Makroøkonomi. BeskæftigelseInflationVækstStatens budget og velfærd Betalingsbalancen
Økonomisk politik Den økonomiske politik tager sit udgangspunkt i de samfundsøkonomiske mål Økonomisk vækst Fuld beskæftigelse Lav inflation Overskud i.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 3 – Det danske arbejdsmarked.
Præsentationens transcript:

5.lektion: Økonomisk politik 5.Lektion i undervisningsforløbet ”Økonomi og behovsopfyldelse i Danmark” baseret på kapitel 9 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum og Hansen, Columbus 2010

5.lektion: Økonomisk politik Lektie til 5.lektion: s.177-181 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum og Hansen, Columbus 2010 ”Økonomer: Danmark nærmer sig afgrunden – igen”. Artikel af Christian Lehmann og Kristoffer Kræn, i Information, d.14.12.2010. Artiklen kan findes ved at klikke på følgende link www.information.dk/253813 eller via informedia Uddrag (s.1-3) af Nationalbankens vurdering af Dansk Økonomi 2010-2012 Rapporten kan gratis downloades i PDF-fil ved at klikke her www.kglmoent.dk/C1256B2005737D3/side/Dansk_oekonomi_2010!opendocument Dagsorden og arbejdsformer Visning af de 7 små film omhandlende de politiske partiers holdning til økonomisk politik (10 min.). www.luksamfundetop.dk Lærer- og elevdiskussion af hvilke holdninger som partierne tilkendegiver i filmene (10 min.) Lærergennemgang økonomisk politik (10 min) Gruppeøvelse: Det økonomiske kredsløb og ekspansiv finanspolitik (5 min) Gruppeøvelse: Det økonomiske kredsløb og kontraktiv finanspolitik (5 min) Gruppeøvelse: Det økonomiske kredsløb og pengepolitikken (8 min) Fælles diskussion af beskæftigelsesstrategier Pararbejde med disposition til mini-projekt ”økonomiske løsninger

De danske politiske partiers holdning til økonomisk politik (10 min.) Hvad mener de forskellige politiske partier om økonomisk politik? Hvad finder partierne er særligt vigtigt for at dansk økonomi er god? Er der forskel på de politiske partiers holdninger til, hvordan vi sikrer en god dansk økonomi? Er der forskel, og i så fald hvilken forskel er der, på henholdsvis de venstreorienterede og de højreorienterede politiske partier i Folketinget

Disposition for læreroplægget (10 min) Hvad handler økonomisk politik om? Hvad handler finanspolitik om, og hvad er forskellen på henholdsvis ekspansiv- og kontraktiv finanspolitik? Hvad handler pengepolitik om? Hvad handler strukturpolitik om?

Økonomisk politik Politikerne har visse instrumenter, som de kan forsøge at påvirke økonomien med Politikerne er dog ikke enige om, hvilke af de økonomiske instrumenter, som de har til deres rådighed, er mest fornuftige at anvende. Når politikerne aktivt forsøger, at påvirke den økonomiske udvikling – er der tale om økonomisk politik

Finanspolitik Finanspolitik er den politik som staten kan benytte sig af til at regulere indtægter og udgifter og derved påvirke efterspørgslen i samfundet Finanspolitik kan være enten ekspansiv (lempelig) eller kontraktiv (stram).

Ekspansiv finanspolitik Ekspansiv finanspolitik anvendes, hvis politikerne ønsker at øge den økonomiske aktivitet og skabe vækst. Oftest anvender politikerne den ekspansive finanspolitik når samfundsøkonomien befinder sig i en lavkonjunktur. Politikerne kan fx bruge følgende instrumenter Sænkelse af skatten/momsen Øge det offentlige forbrug Øge de offentlige investeringer Den Ekspansive finanspolitik føres med det formål, at stimulere efterspørgslen (at få efterspørgslen til at stige)

Kontraktiv finanspolitik Kontraktiv finanspolitik er en anden måde at styre økonomien på. Kontraktiv finanspolitik anvendes ofte når samfundsøkonomien befinder sig i en situation, hvor der er fare for ”overophedning”. Dvs. at når den økonomiske aktivitet nærmer sig eller befinder sig i en højkonjunktur, kan politikerne forsøge, at dæmpe den økonomiske aktivitet, dog uden at stoppe den. I den forbindelse kan politikerne bruge følgende instrumenter Hæve skatten Gennemføre besparelser på eller generelt sænke det offentlige forbrug Udskyde eller sænke de offentlige investeringer

Pengepolitik Pengepolitik er den form for politik der handler om regulering af renten og pengemængden i samfundet Pengepolitikken kan ligesom finanspolitikken enten være ekspansiv eller kontraktiv Ekspansiv pengepolitik = fx når renten sættes ned Kontraktive pengepolitik = fx når renten sættes op

Strukturpolitik Strukturpolitik er en samlet betegnelse for flere forskellige former for økonomisk politik. Hensigten med strukturpolitikken er, at sikre, at samfundsøkonomiens struktur hele tiden befinder sig i en fornuftig balance, således at velstanden øges. Strukturpolitikken skal fx sikre, at vi har den tilstrækkelige uddannet arbejdskraft, så der ikke opstår flaskehalse på arbejdsmarkedet. Se slide 96 ”Oversigt over strukturpolitiske virkemidler”

Strukturpolitiske virkemidler: Figuren er hentet fra Clemmensen og Henriksens ӯkonomi, principper, praksis og perspektiver, Columbus 2007, s.87

Gruppeøvelse: økonomisk kredsløb og ekspansiv finanspolitik (5 min.) Gruppeøvelse – Det økonomiske kredsløb og ekspansiv finanspolitik Hvilke økonomiske mål kan blive forbedret, hvis regeringen førte en mere ekspansiv finanspolitik? Vurdér, hvilke økonomiske mål der ofte forværres ved brug af en ekspansiv finanspolitik

Gruppeøvelse: Det økonomiske kredsløb og kontraktiv finanspolitik (5 min.) Hvilke økonomiske mål kan blive forbedret, hvis regeringen førte en mere kontraktiv finanspolitik? Vurdér, hvilke økonomiske mål der ofte forværres ved brug af en kontraktiv finanspolitik

Gruppeøvelse – det økonomiske kredsløb og pengepolitikken (8 min.) ”Vurder om det vil have samfundsøkonomiske konsekvenser, hvis regeringen brugte pengepolitikken til…” En rentestigning En rentesænkning Undersøg ved hjælp af det økonomiske kredsløb, hvilke økonomiske mål som kan forbedres ved brug af hhv. en kontraktiv og ekspansiv pengepolitik. Vurdér, hvilke økonomiske mål der forværres af hhv. en kontraktiv og ekspansiv pengepolitik

Fælles opsamling på gruppeøvelser samt kort diskussion af forskellige strategier (6 min.) Hvilket instrument ville du anvende, til at forbedre beskæftigelsen i Danmark hvis du var beskæftigelses- minister. Ville det være Stramningsstrategien Opkvalificeringsstrategien ”I din argumentation for den beskæftigelsesstrategi, som du vælger, skal både fordele og ulemper ved strategien træde frem!

Udarbejdelse af disposition til mini-projekt (15 min.) Disposition til mini-projektet ”økonomiske løsninger” Mini-projektet skal udarbejdes af to personer Produktformen kan være Et ekspertinterview på film Et blog-indlæg En Power Point præsentation med speek Produktet udarbejdes og afleveres i næste lektion. Produktet skal være præget af tydelig faglighed forstået som anvendelse af faglige begreber og teorier Artiklen fra information og uddraget fra Nationalbank-rapporten (læst til denne lektion) rummer væsentlige informationer, som eleverne bør medtænke og indarbejde i deres mini-projekt sammen med deres viden fra kapitel 9. Se undervisningsforløbsbeskrivelsen for yderligere information om mini-projektet