Samfundslære: Styreformer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Demokrati og styreformer
Advertisements

DOMSTOLENE & KRIMINALITET
Inspirationstema: Børns rettigheder
Samfundsfag i 1.C.
Bjarne Ibsen Professor, Forskningsleder
Hvad er korruption? En kort introduktion
Frie informationer og kampen for demokrati Biblioteker og demokratisk dannelse.
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
DEMOKRATISERING : SFUs Martstræf 2011 : Gry Poulsen.
Introduktion til Det Praktiske Projekt Det Praktiske Projekt Udvikling og skriveproces.
Demokratisk dannelse i skolen
Præsentation af Samfundsfag Næstved Gymnasium og HF
Demokrati & Menneskerettigheder
Magten i Danmark Indhold Den parlamentariske styringskæde
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Demokrati og magt Demokrati og diktatur
Titeldias (uden baggrundsfarve) Husk at vælge korrekt layout for hvert dias: Klik med højre musetast på dias i ruden til venstre i skærmbilledet og vælg.
6. Lektion: Ligestilling med politologiske briller
Folketinget Frisholm.
Bente Bondebjerg, workshop - lokalt fortalerarbejde Side 1 Workhop: Lokalt fortalerarbejde Oplæg Bente Bondebjerg Årsmøde for frivillige d.28.september.
Undervisning Klasseundervisning Elev oplæg Fælles læsning Fig. Beskrivelse (analyse) Opgaveløsning Film og efterfølgende diskussion Gruppearbejde Laboratorium.
Forskellige former for magt
Synopsis: Klima Hvilke former for politisk deltagelse har den største indflydelse på folks holdning til klimaspørgsmål?
Enhed i arbejderbevægelsen - Det handler om magt.
1 New Right September Hvordan skabes politik Supply side – fokus på staten som bestemmende aktør Demand side – fokus på grupper som bestemmende.
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
USA’s tilblivelse.
DEMOKRATI SOM POLITISK ANSVAR – POLITISKE STRATEGIER ER NORDEN DEMOKRATIETS PARADIS?
7.lektion: EU og det danske politiske system – hvad er EU
Vi har haft demokrati i Danmark siden?
Samfundslære – kapitel 4
Hvad er samfundsfag Hvad er samfundsfag Sociologi, politik og økonomi
Idé, mål og politikker Kapitel 9
Uddrag af politiske principprogrammer
EU i undervisningen – hvordan?
6.lektion: Folketing og regering – hvem kontrollerer hvem?
SAMFNU Demokrati og menneskerettigheder 1.Demokratidefinitioner 2.Fordele og ulemper ved direkte og repræsentativt demokrati 3.Kriterier for demokrati.
2.lektion:Demokrati 2.Lektion i undervisningsforløbet ”Det politiske system i Danmark” baseret på kapitel 6 i bogen Luk Samfundet Op! af Brøndum & Hansen,
Økonomi og Demokrati.
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
POLITISK DELTAGELSE & VÆLGER ADFÆRD
Velkommen til Green Field. Hvad er Green Field? På Green Field er alting muligt: Her er ingen restriktioner Her kan man udfolde sig Her er alle imødekommende.
8.Lektion: Er Demokratiet i Danmark i krise?
Kapitel 2: Demokrati Demokrati (folkestyre) er blevet set både som en måde at tage beslutninger på og som en livsform. I Danmark tages disse beslutninger.
Introduktion til Den Kolde Krig
Det frie Gymnasium Fra skolens vedtægter: Skolen skal drives på en sådan måde, at den enkelte får størst mulig indflydelse på sin egen situation.
Ledere mellem profession, management og demokrati
Offentlig ledelse mellem management og politik Jørgen Grønnegård Christensen FMOL-præsentationsforelæsning.
Den samfundsfaglige vinkel
SKABELON.
Kapitel 8: Ulighed og ideologi
Vision mission værdier handleplaner
Socialismen Jan Christiansen.
Stormen på bastillen.
Reformation.
Hans liv Aristoteles var en græsk filosof. Sammen med Platon regnes for den, der har haft størst indflydelse på den vestlig verdensdel tanker. Han blev.
Uretfærdig middag Begreber til introduktion. Lande i Nord og Syd Kaldes også industrilandene og udviklingslandene Eller I-lande og U-lande Den 3. verden.
Globalisering ANNE ROSENDAHL KRISTIANSEN 1.B NGH.
Lov ” med lov skal land bygges” Jan Christiansen Sosu Fyn.
Den nye verden Hver dag bringer en ny global nyhed Vores liv påvirkes direkte af globaliseringen Tidligere var nationalstaten rammen om politiske beslutninger,
Den sene enevælde En herremandsfoged straffer en ulydig bonde ved at sætte ham på en træhest Op gennem den sene enevælde fik bønderne mere.
Folketinget JAN CHRISTIANSEN SOSU FYN. Folketinget og opbygning – De politiske partier i Folketinget er opbygget på forskellige måder.
En lille morgensang
Idegrundlag og målsætninger
Samfundsfag E-F Grundforløb ÅLC
Kan EU gøres demokratisk?
Hvad er EU’s demokratiske udfordringer?
Demokrati og indflydelse Medborgerskab – Tema 4.
Ord skaber Da du kom hertil fra et underfuldt sted,
Lovgivningsarbejdet i Folketinget
Præsentationens transcript:

Samfundslære: Styreformer Kap. 4 i Samfundsfag C-bogen, kap. 2 i Samfundslære-bogen 3.udg.

Styreformer Der findes forskellige måder hvorpå et land kan styres: - anarki - diktatur - demokrati 1) direkte demokrati 2) indirekte demokrati

Styreformer ANARKI Anarki – ingen styring, der er ingen som skal have magt over andre. Menneskene skal selv styre deres liv, for evt. magthavere er magtbegærlige, og vil til hver en tid søge mere magt, blot for at forbedre deres egen situation. DIKTATUR Alt topstyres, ofte af en enkelt person eller en gruppe, som bestemmer og kontrollerer alt. Og følger man ikke hvad der bliver udlagt bliver man straffet. Den enkelte borger har ingen rettigheder – herunder tale-, tros- og trykkefrihed. Der findes dog både en hård og en blød form for diktatur. DEMOKRATI

Demokratiformer Hvordan kan borgerne påvirke det samfund de lever i ? Ideen bag udformningen af det danske folkestyre er gammelt: selve demokratitankegangen blev dannet helt tilbage i det antikke Grækenland. Især med liberalismens opstand i 1700-tallet fokuserede man på borgernes beslutningskompetencer og ret i et samfund. Ordet ”demokrati” betyder folkestyre, men selve forståelsen af dette kan ske på flere måde: Der findes dermed forskellige vinkler af demokrati, nemlig direkte demokrati og indirekte/repræsentativt demokrati.

Demokratiformer Direkte demokrati: Her diskutere folket selv sagerne og bestemmer samfundets udvikling Indirekte/repræsentativt demokrati: Her vælger folket nogle repræsentanter, som styre landet på vegne af folket i en vis periode. I Danmark er det utænkeligt at have vedvarende direkte demokrati. For det første er det umuligt at samle alle danskere på et sted. For det andet, betyder vores nuværende globale verden at alt er omskifteligt. Derfor ser vi hele tiden forandringer, som der skal tages højde for og diskuteres ifht. nye love.

Demokratiformer I DK har vi kun direkte demokrati i form af folkeafstemninger i situationer hvor folket enten skal (if. Grundloven) tage stilling eller når Folketinget sender spørgsmål til afstemning. Det er typisk at sådanne afstemninger, for en tid, kan fremme det politiske engagement blandt befolkningen, men samtidig er det også slående at udfaldet ofte viser at politikerne er ude af trit med befolkningen, og deres ønsker/meninger om et emne. Hermed går befolkningen altså ind og sætter den politiske elite på plads.

Demokratiformer Denne form for demokrati opstod i begyndelsen af industrisamfundet = borgerskabet kæmpede om at få indflydelse= den politiske liberalisme blev dannet. Derved kunne borgerne ved et frit valg stemme på de repræsentanter, som efterfølgende så skulle styre landet. Denne form for demokrati har derfor et indirekte styre: politikerne træffer beslutninger på folkets vegne. Det demokratiske element ligger i selve valghandlingen – de forskellige opstillede politikere fremsætter deres argumenter, som borgerne så skal tage stilling til og derefter afgive sin stemme, ud fra hvilken politiker som har ”overbevidst” én bedst. For at dette overhovedet kan ske i et samfund, er det bl.a. vigtigt med presse- og ytringsfrihed. Staten må på intet tidspunkt blande sig i den valghandling/proces som borgerne gennemgår.