Brobygning – EUD og efterskolerne

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Advertisements

Ud af skolen – og hva’ så? UU Ringkøbing Fjord
Orientering forældremøde 9. klasse
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
UU vejleder Lene Skovgaard.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Informationsmøde 9. klasse
 Koordineret ledelse  Samme udbud, derfor kan man blive anvist  Pædagogisk samarbejde  Fælles arrangementer.
Oversigt over mulighederne efter 9. klasse
Hvad kan jeg efter 10. klasse ?
UU Ringkøbing Fjord Ungdommens Uddannelsesvejledning
1 UU vejleder Lene Skovgaar d. 2 Hvem er UU-Lillebælt Vejleder i valg af ungdomsuddannelse Kollektiv vejledning og udvidet vejledning Grundskolevejledning.
7. klasse.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
Vejledning i 9. klasse Kollektiv vejledning i klassen
Forældremøde i 9.& 10.klasse Vejlederen har ordet  Samarbejde  Vejledningsaktiviteter  Kort om uddannelsessystemet  Uddannelsesparathed og.
Opbygning og struktur 10.kl Et center, to adresser Koordineret ledelse Forskelligt udbud Pædagogisk samarbejde Fælles arrangementer.
Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne?
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Kollektiv vejledning – dagens program Du skal: have grundlæggende kendskab til uddannelsessystemet.
Folkeskolereformen og valg af ungdomsuddannelse Årsmøde for Danske Erhvervsskoler, 24. maj 2016 Trine Ladekarl Nellemann Rektor, Next.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser Mål 1: Flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse Resultatmål.
Optagelse.dk 2016 Valgmønster i 9. og 10. klasse i Odder kommune* * For skoler hvor UU har vejledningsforpligtelsen.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på 7. klasse.
UPV – uddannelsesparathedsvurdering Elever skal parathedsvurderes ud fra følgende tre forudsætninger. Lærere og vejledere skal vurdere elevernes uddannelsesvalg.
Erhvervsskolen Nordsjælland Carlsbergvej Hillerød tlf Erfaringer med forlagt undervisning i Australien på htx,
Klar til 10. Klasse! Præsentation. Plan for indskolingen Indmeldt Forældre/elev/skole-møde I DAG! Indslusningssamtaler Brev om endelige valg – 1. juni.
Vejledning i et ledelsesperspektiv 1: Vejledning og kerneydelsen –Lad vejledningen indgå som et bærende element i skolens koncentrerede person – og.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Kollektiv vejledning - dagens program Du skal: Kende uddannelsessystemet Have kendskab.
Vejledning på Hellebjerg Henrik Lauenstein HL + SA-MC-MAB-HT Ulla Husted UH + KW-SN-PC-PM-HV Erik Kobbelgaard EK + AL-LL-NK-MF-MB Koordinator Finn Kristensen.
Forældremøde 9.kl Program Vejledningsaktiviteter Kort om uddannelsessystemet Uddannelsesparathed og krav til optag Tilmelding: optagelse.dk (procedure.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Kollektiv vejledning – dagens program Du skal have kendskab til Uddannelsessystemet E:dag?
UUV Køge Bugt Hvem er vi? Hvad er UUV?
Kollektiv vejledning 8. klasse, første gang
Forældreinformation 9. & 10. klasse UU Kolding.
Februar 2017 PKU-konference
Forældremøde i 9. klasse
Kollektiv vejledning 8. klasse, første gang
At udfordre eleverne på deres valg, også i forbindelse med uddannelsesmessen Lektor Marianne Tolstrup, UCL
Optagelse.dk 2017 Valgmønster i 9. og 10. klasse i Odder Kommune*
Optagelse.dk 2017 Valgmønster i 9. og 10. klasse i Skanderborg Kommune* * For skoler hvor UU har vejledningsforpligtelsen.
Optagelse.dk 2016 Valgmønster i 9. og 10. klasse i Odder kommune*
Forældre-information
Kollektiv vejledning – dagens program
Dagens program Du skal have kendskab til:
Optagelse.dk 2016 Valgmønster i 9. og 10. klasse i Skanderborg kommune* * For skoler hvor UU har vejledningsforpligtelsen.
Uddannelsesmuligheder efter 9. klasse
Uddannelsesvalg i 8. klasse
Velkommen til TECHCOLLEGE
”Tutor-aktivteter på Sosu-Syd”
Ung til Ung aftener 2016/17 Margrethe Tovgaard
Ekspertudvalgets anbefalinger - et forsøg på overblik set med UU øjne
Forældremøde UU Faaborg-Midtfyn.
Forældremøde – 8. klasse UU-vejleder XXX.
Uddannelses- og informationsarrangement
Direktør Lars Kunov Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
Ungdommens uddannelsesvejledning Ungecenter Mariagerfjord
Ungdommens Uddannelsesvejledning Ungecenter Mariagerfjord
Forældremøde.
Dagens program Du skal have kendskab til:
Hvordan samarbejder vi med grundskolen om det praksisnære?
Tilmelding til uddannelse 2018
Tilmelding til uddannelse 2018
Velkommen til 2. og 3. Introdag Copenhagen Loud Festival
Tilmelding til uddannelse 2019
Tilmelding til uddannelse 2019
Mulighederne i ungdomsuddannelserne - PowerPoint
Mulighederne i ungdomsuddannelserne - PowerPoint
Forældremøde 2019/2020 Specialtilbud.
Præsentationens transcript:

Brobygning EUD og efterskoler Perspektiver på muligheder og udfordringer

Brobygning – EUD og efterskolerne Min baggrund for at dele mine erfaringer i dag: Afsender af brobygningselever: Uddannelsesleder for Step 10 – Horsens Kommunes 10. klassetilbud (inspirator til EUD10) Udvikling og tilretning af EUD-10 brobygning siden 2011 Udvikling og tilretning af GYM Crawl siden 2013 (her deltager Vrigsted Efterskole) Modtager af brobyggere: Uddannelsesleder for EUX-TECH Learnmark Horsens: Modtager af EUD10-brobyggere Modtager af GYM Crawl’ere 8. klasse introduktionskurser 9. klasse ikke uddannelsesparate elever 10. klasse ordinær brobyggere Udgangspunkt i de forløb, hvor jeg både er afsender og modtager – stor udviklingsproces af noget anderledes!

Brobygning – EUD og efterskolerne Kort om EUD10-Brobygningen: 30 dage, der fordeles således: 4 dage bruges til introduktion til de fire hovedområder: Omsorg, sundhed og pædagogik Kontor handel og forretningsservice Fødevarer, jordbrug og oplevelser Teknologi, byggeri og transport 26 dage bruges til at fordybe sig i et hovedområde. 2 dage om ugen. Midtvejs er der mulighed for at skifte (i forbindelse med skole/hjemsamtaler)

Brobygning – EUD og efterskolerne Kort om GYM Crawl: 12 dage, der fordeles således: 2 dage på hver af de gymnasiale uddannelser: STX, HF, HHX, HTX 1 dag på hver af de erhvervsgymnasiale uddannelser: EUX-business, EUX-Landmand, EUX-velfærd og EUX-TECH Følges i klasser.

Brobygning – EUD og efterskolerne Hvad er formålet, når vi brobygger på Learnmark: At eleverne afklares i forhold til uddannelsesvalg At eleverne udfordres og klædes på til senere opstart på uddannelsen (overgangsbrobygning) At eleverne gennem refleksionsprocesser spejler sig selv i uddannelsesmiljøerne At brobygningen skaber en transfer og en mening i forhold til den normale skolehverdag – fx OSO- opgave på tværs - At lærergrupperne mødes og lærer af hinanden på tværs af uddannelseskulturer At der skabes en stærk vejlederkultur i grundskolelærergruppen, så ALLE får en god vejledning. At ingen elever efter 10. klasse starter på en ungdomsuddannelse, som de ikke har besøgt i løbet af det 10. skoleår.

Brobygning – EUD og efterskolerne Hvad er vores pejlemærker, når vi udvikler forløb sammen på tværs: Elevernes afklaring i forhold til uddannelsesvalg skal være i centrum Elevernes læring er meget vigtig, da motivationen i forløbet skabes her (tilpas udfordring og mening) Lærerkendskab på tværs af grundskole og ungdomsuddannelse udgør et stort potentiale og giver skolerne store udviklingsmuligheder (Hvad er erhvervspædagogik, og hvordan kan vi bruge den i grundskolen? Hvordan arbejdes der med særligt udfordrede elever?) Facilitering af refleksionsprocesser er en grundpille i forløbene (digital blog som logbog/OSO- opgave) Begge parter prioriterer lærerressourcer til forløbene (ikke alle EUD-lærere magter brobygning) Vi udarbejder forventningskontrakter lærergrupperne imellem (svær rolle som lærer ikke at være den primære underviser) Uddannelsesparathedsvurderingen sker om muligt i et fællesskab – evalueringsmøder undervejs Ung til Ung – vejledning skal være en del af forløbet

Brobygning – EUD og efterskolerne Hvilke perspektiver er der i forhold til brobygning mellem erhvervsuddannelserne og efterskolerne: Hvis vi skal nå målsætningen om, at 30% af en ungdomsårgang i 2025 skal vælge en erhvervsuddannelse, så skal vi samarbejde med både folkeskoler, efterskoler og privatskoler. Efterskoler er ofte fokuserede på både det boglige og det praktiske. Der er perspektiv i at lade dem opleve erhvervsskolernes DNA: Teori gennem praksis. En ret stor gruppe af vores nuværende EUX-optag kommer fra efterskoler. En uddannelse, der både er boglig og praktisk (omkring halvdelen af optaget 2017 kommer fra efterskoler) Vi oplever generelt dygtigere og mere motiverede brobyggere fra efterskolerne Særlige linjer kan udvikle særlige brobygningsforløb En mulighed for at brande efterskolen Udvikling af en større og bredere vejlederkultur på efterskolerne (hvis lærerressourcerne prioriteres) Og alt det andet, som vi ikke lige kan forudse, men som opstår i mødet mellem 2 kulturer…