Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

13. marts 2009 Tilgængelighed i det offentlige rum Instituttet for Blinde og Svagsynede den 13. marts 2009.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "13. marts 2009 Tilgængelighed i det offentlige rum Instituttet for Blinde og Svagsynede den 13. marts 2009."— Præsentationens transcript:

1 13. marts 2009 Tilgængelighed i det offentlige rum Instituttet for Blinde og Svagsynede den 13. marts 2009

2 13. marts 2009 Hvorfor tilgængelighed i det offentlige rum

3 13. marts 2009 FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap Artikel 1 Formålet med denne konvention er at fremme, beskytte og sikre muligheden for, at alle personer med handicap fuldt ud kan nyde alle menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder på lige fod med andre, samt at fremme respekten for deres naturlige værdighed.

4 13. marts 2009 Funktionsnedsættelse + barrierer = handicap

5 13. marts 2009 FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap Tilgængelighed - Artikel 9

6 13. marts 2009 Artikel 9 Med henblik på at gøre det muligt for personer med handicap at få et selvstændigt liv og deltage fuldt ud i alle livets forhold skal deltagerstaterne træffe passende foranstaltninger til at sikre, at personer med handicap på lige fod med andre har adgang til de fysiske omgivelser og transportmuligheder, den information og kommunikation, herunder informations- og kommunikationsteknologi og -systemer, og de øvrige faciliteter og tilbud, der er åbne for eller gives offentligheden, både i byområder og i landdistrikter.

7 13. marts 2009 Artikel 9 Disse foranstaltninger, som omfatter identifikation og afskaffelse af hindringer og barrierer for tilgængelighed, gælder bl.a. for: a) bygninger, veje, transportmuligheder og andre indendørs og udendørs faciliteter, herunder skoler, boliger, sygehuse og andre sundhedsfaciliteter og arbejdspladser

8 13. marts 2009 Artikel 9 Deltagerstaterne skal ligeledes træffe passende foranstaltninger til: a) at udvikle, udbrede kendskabet til og overvåge gennemførelsen af minimumsstandarder og vejledninger for tilgængeligheden af faciliteter og tilbud, der er åbne for eller gives til offentligheden, b) at sikre, at private udbydere af faciliteter og tilbud, som er åbne for eller gives til offentligheden, tager hensyn til alle aspekter af tilgængelighed for personer med handicap, c) at sørge for, at involverede aktører undervises i de problemer med tilgængelighed, som personer med handicap står overfor, d) at sørge for, at offentligt tilgængelige bygninger og andre faciliteter har skiltning med punktskrift og i letlæselige og letforståelige former

9 13. marts 2009 Funktionsnedsættelse + barrierer = handicap

10 13. marts 2009 Kompensationsprincippet Individuelle personlige ydelser Parallelle tilbud Kollektive tiltag

11 13. marts 2009 Sektoransvarlighedsprincippet Ikke fast juridisk begreb Hænger sammen med kompensationsprincippet Vigtigt af hensyn til ligebehandlings- og værdighedsbetragtning

12 13. marts 2009 Folketingsbeslutning B 43 2. april 1993 Folketinget henstiller til alle statslige og kommunale myndigheder samt private virksomheder med eller uden offentlig støtte -at efterleve princippet om ligestilling og ligebehandling af handicappede med andre borgere og - at tage hensyn til og skabe muligheder for hensigtsmæssige løsninger under hensyntagen til handicappedes behov i forbindelse med forberedelse af beslutninger, hvor hensyntagen overhovedet kan komme på tale. -Det må desuden sikres, at mennesker med handicap på alle samfundsområder ligebehandles med andre borgere.

13 13. marts 2009 Folketingsbeslutning B 137 12. Maj 1987 Forslag til folketingsbeslutning om forbedring af trafik- og adgangsforholdene for handicappede. Heri pålægges regeringen bl.a. at arbejde for øget adgang og tilgængelighed til: Betjeningstilbud inden for sundhedssektoren Trafikterminaler, dvs. tog- og busstationer, færgehavne og lufthavne Offentlige bygninger og transportmidler, dvs. busser, tog, færger, fly og hyrevogne Gader, veje, mv. Samt at de ansvarlige myndigheder sikrer, at trafikanlæg udføres handicapegnede gennem planlægning, projektering og nært samarbejde med de handicappedes organisationer.

14 13. marts 2009 KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Forslag til Rådets direktiv om gennemførelse af princippet om ligebehandling af alle uanset religion eller tro, handicap, alder eller seksuel orientering

15 13. marts 2009 Ligebehandling af handicappede Artikel 4 Med henblik på at sikre, at princippet om ligebehandling af handicappede overholdes: a) Det forudsættes, at der indføres de nødvendige foranstaltninger, herunder ved rimelige ændringer og tilpasninger, så handicappede gives reel og lige adgang til social beskyttelse, sociale goder, sundhedsydelser og uddannelse samt adgang til og levering af varer og tjenester, herunder bolig og transport, som er tilgængelige for offentligheden. Sådanne foranstaltninger bør ikke medføre en uforholdsmæssig stor byrde eller kræve grundlæggende ændringer på de pågældende områder inden for social beskyttelse, sociale goder, sundhedsydelser, uddannelse eller varer eller tjenester eller kræve, at der stilles alternativer hertil til rådighed. b) Uanset forpligtelsen til at sikre reel og lige adgang, og hvis det er nødvendigt i et bestemt tilfælde, skal der foretages tilpasninger i rimeligt omfang, medmindre dette ville medføre en uforholdsmæssig stor byrde.

16 13. marts 2009 Regeringens handlingsplan (2003) Ligeværdighed og muligheder for at kunne tilrettelægge sin tilværelse – det er to af nøgleordene i den handicappolitik, som regeringen står for. Regeringen ønsker et samfund, hvor alle – også handicappede – har mulighed for at deltage i arbejdslivet og få en uddannelse. Samfundet har brug for de handicappedes ressourcer, og regeringen ønsker ikke, at handicappede, som kan bidrage til samfundet, skal parkeres på offentlig forsørgelse.

17 13. marts 2009 Regeringens handlingsplan Tilgængelighed til de fysiske omgivelser er ofte den afgørende betingelser for handicappedes deltagelse i samfundslivet, det gælder både på uddannelsesområdet, på arbejdsmarkedet, ved fritids- og kulturarrangementer og på en række andre punkter. Målsætning Handicappede skal i størst mulig omfang have mulighed for fysisk at have adgang til bygninger, anlæg og transport uden hindringer.

18 13. marts 2009 Vejregelhæfte nr. 7 Formålet er at give færdselshandicappede den bedst mulige vejvisning ved at vejlede ad tilgængelige ruter. Formålet er at gøre handicappede i stand til på egen hånd at færdes imellem forskellige handicaptilgængelige mål. Der opstilles ikke funktionskrav for fysisk udformning, men der henvises til de vejregler og standarder ”Vejvisning” skal i denne vejregel opfattes lidt bredere end blot skiltning,herunder afmærkning på færdselsarealet, f.eks. i form af ledelinier for blinde.

19 13. marts 2009

20 Færdselsarealer for alle - Håndbog i tilgængelighed Opgaven med håndbogen var: 1. Udvikle en metode til granskning af tilgængelighed for alle - kaldet tilgængelighedsrevision - der kan sikre barrierefri vejprojekter, og uddanne tilgængelighedsrevisorer for vejsektoren. 2. Håndbogen har status af en vejregel, som Vejregelrådet har godkendt til brug blandt vejbestyrelser i december 2003.

21 13. marts 2009 Bygningsreglement 08 2. Bebyggelsesregulerende bestemmelser –2.6.2, stk. 3 Ved udformning af parkeringsarealer skal et passende antal parkeringspladser udformes så de kan anvendes af personer med handicap. –2.6.3, stk. 2 Adgangs- og tilkørselsarealer skal være udformet, så bebyggelsen kan benyttes af personer med handicap. –2.6.3, stk. 3 Gangarealer til bebyggelsen skal anlægges med markant taktil adskillelse til andre trafikformer. Oven for trapper i adgangsveje skal der udføres et belægningsskift i farve og følbarhed 0,9 m før trappens begyndelse og i hele trappens bredde. Det yderste af trinflader og trinforkanter skal markeres med kontrastfarve.

22 13. marts 2009 Standarder Udeareale For Alle Rekreative arealer for alle Tilgængelighed i detaljen

23 13. marts 2009 Registrering Mærkeordningen har tre overordnede formål: Mærkeordningen skal give god og pålidelig forbrugerinformation. Mærkeordningen skal være et godt værktøj for en virksomheds arbejde med tilgængelighed. Mærkeordningen skal på sigt være med til at forbedre tilgængeligheden i det eksisterende byggeri. www.godadgang.dk


Download ppt "13. marts 2009 Tilgængelighed i det offentlige rum Instituttet for Blinde og Svagsynede den 13. marts 2009."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google