Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vi skal nu snakke lidt om: Generel historisk og geologisk viden om Ådalen Karakteristiske naturområder Beskrivelser af karakteristiske naturområder Fugle.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vi skal nu snakke lidt om: Generel historisk og geologisk viden om Ådalen Karakteristiske naturområder Beskrivelser af karakteristiske naturområder Fugle."— Præsentationens transcript:

1 Vi skal nu snakke lidt om: Generel historisk og geologisk viden om Ådalen Karakteristiske naturområder Beskrivelser af karakteristiske naturområder Fugle i Ådalen Fødekæder og fødenet Planter i Ådalen Fotosyntesen Opbygning og nedbrydning af stof

2 Skive Ådal Smeltevandsdal Hovedopholdslinje Smeltevandsdal

3 Flyndersø Dødishuller

4 Rørskov og tuegræs

5 Naturområder

6 Hede

7 Ferskeng

8 Skovsump

9 Højmose

10 Hårrørsprincip I et hårrør med en meget lille radius kan man få en meget lang væskesøjle I et hårrør kan vandsøjlen blive over 10 m. Vandsøjlen brydes ikke, da vandet holdes med adhæsionskræfter fast til væggen i røret. Det kan sammenlignes med et stearinlys, hvor det smeltede stearin trækkes op gennem vægen til flammen. Vægen er af vævet stof med mange smalle mellemrum, der fungerer som hårrør. Adhæsionskraften er sammenhængskraften mellem to forskellige legemer, der berører hinanden, fx en regndråbe og en rude, eller som her vandet og røret.

11 Fugle i Ådalen En god hjemmeside, hvor man kan høre de forskellige fuglestemmer: http://www.fuglestemmer.dk/ http://www.fuglestemmer.dk/ Powerpoints med billeder og beskrivelser af fuglene samt en quiz: http://obsnatur.dk/index.php?content_id=222 http://obsnatur.dk/index.php?content_id=222 Film og arbejdsmateriale til Rørdrummens vinter som også findes i Ådalen: http://filmcentralen.dk/grundskolen/undervisning/roerdrummens-vinter#0 http://filmcentralen.dk/grundskolen/undervisning/roerdrummens-vinter#0 Foto: Keld Christensen

12 Blishøne og blishøneælling Foto: Anni Oppelstrup Foto: Keld Christensen

13 Fiskehejre Foto: Keld Christensen

14 Grønbenet rørhøne Foto: Keld Christensen

15 Sangsvaner Foto: Anni Oppelstrup

16 Knopsvaner Foto: Anni Oppelstrup

17 Hættemåger i vinter- og sommerdragt Foto: Anni Oppelstrup

18 Musvåge og tårnfalk Foto: Anni Oppelstrup Tårnfalken Musvågen

19 Rørhøg Foto: Keld Christensen

20 Kærsanger Foto: Keld Christensen

21 Rørspurv Foto: Keld Christensen

22 Tornsanger Foto: Keld Christensen

23 Fødekæder og fødenet

24 Planter i Ådalen

25 Fotosyntesen http://www.dr.dk/Undervisning/Noerdakademiet/Kulstofkredsloe b/fotosyntese.htm En god forklaring på et højt niveau: https://www.youtube.com/watch?v=lGP0DTfMJ78 Her ser man hvad der sker inde i plantecellen: https://www.youtube.com/watch?v=xGzrTyXIGvg Ved hjælp af solens energi kan planten sætte kuldioxid og vand sammen, så det bliver til druesukker og ilt. Druesukker, eller glukose som det hedder, omdannes til stivelse - som sammen med næring fra jorden bygges om til alle de andre stoffer, som træet består af. Her kan du se fotosyntesen skrevet som en kemisk formel: 6 CO 2 + 6 H 2 O => C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 Druesukkermolekylerne er små. De bliver transporteret fra bladene ned i træets vækstlag i barken. Her bliver druesukker (glukose) omdannet til cellulose, som er den vigtigste del af veddet.

26 Respiration Når mennesker, dyr og planter ånder, forbrænder vi sukker og ilt for at få energi - og udskiller kuldioxid og vand. Ilt + sukker => energi + kuldioxid + vand Energien bruger planterne til benzin til cellerne, så alle de kemiske processer får energi og til de byggesten, som planten vokser af. Ånding og fotosyntese er modsatte processer. Her kan du se den kemiske formel for ånding: O 2 + C 6 H 12 O 6 => Energi + CO 2 + H 2 O

27 Opbygning og nedbrydning


Download ppt "Vi skal nu snakke lidt om: Generel historisk og geologisk viden om Ådalen Karakteristiske naturområder Beskrivelser af karakteristiske naturområder Fugle."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google