Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Regnskoven.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Regnskoven."— Præsentationens transcript:

1 Regnskoven

2 Fotosyntese Foregår kun om dagen. Vand og kuldioxid (CO2) omdannes ved hjælp af energi fra solens lys til glukose. Det hele foregår i grønkornene. Til at starte med optager rødderne vandet. I bladenes spalteåbninger bliver der indtaget kuldioxid (CO2). Spalteåbninger regulere også hvor meget kuldioxid der skal optages. Selve fotosynteses foregår i grønkornene (KLOROFYLKORN). Formel for fotosyntese: Kuldioxid+vand+solenergiglukose+ilt. Formel for respiration: Glukose+iltkuldioxid+vand+energi.

3 Drivhuseffekten Gasser i atmosfæren kaldes drivhusgasser.
Co2 er den vigtigste gas. Kortbølgede solstråler kommer let igennem drivhusgasserne, men når de rammer jorden afgiver de noget af deres energi og bliver omdannet til langbølgede varmestrålinger. De har svært ved at slippe ud igen, hvilket gør at en del af varmen bliver på jorden. Hvis der ikke var drivhusgasser ville gen. Temperaturen på jorden være -20. Fordi vi mennesker producerer meget CO2, mener mange at vi ændrer jordens atmosfære, hvilket kan forsage højere temperatur da de langbølgede varmestrålinger ikke kommer så let ud. I en regnskov er det vigtigt at temperaturen er høj, så drivhuseffekten er meget vigtigt for vores projekt.

4 Regnskovens økosystem
Et økosystem er et system, som uden hjælp udefra kan fungere. Systemet eller området overlever altså ved hjælp af sammenspillet med hinanden. Man skulle faktisk tro, at regnskovens jordbund ville været meget god og effektiv for økosystemet, men det er den ikke. Den er så gammel og har derfor mistet stort set alt sin næring, i stedet kommer meget af næringen fra træerne og andre planter. Så fælder man regnskoven vil man rent faktisk miste alle næringsstofferne.

5 Tempereret regnskov En tempereret regnskov er enten nåleskov eller løvskov, der vokser i en tempereret klimazone ved steder hvor der er meget nedbør. Tempererede skove dækker store dele af verden, men de tempererede regnskove findes primært i syv forskellige regioner rundt om i verden. Det meste af kysterne, fx i den fugtige nordvestlige kystregion i Nordamerika (USA og Canada), Vesteuropa (Irland, Bretagne, Norge og Spanien), sydvestlige og østlige Asien (Tyrkiet, Georgien, Aserbajdsjan, Iran, Japan, Korea og Kina), sydvestlige Sydamerika, sydøstlige Australien og New Zealands sydkyst. Visse steder får så meget nedbør at der forekommer regnskove, selvom de har kontinentalt klima. Det er fx lommer i det østlige Sibirien, Manchuriet, sydlige Kina, Columbia Mountains i det indre af British Columbia og Appalacherne i det østlige USA

6 Tropisk regnskov de tropiske områder er baggrunden for regnskovene en anden: På grund af et kraftigt lavtryk suges den fugtige luft hurtigt til vejrs. Når den fugtige luft er kommet et stykke op, afkøles den noget af det fugt falder som regn. Alt det sker på et døgn, og er mange steder så regelmæssig, at regnen falder på samme tid af døgnet i månedsvis. Det som jeg snakker om her har noget at gøre med en slags nedbørsrotation, hvor den nedbør, som er faldet, fordampes pga. den høje temperatur (den gns. temperatur i de tropiske regnskove ligger omkring grader. Oppe i luften fortættes denne damp og falder igen som nedbør. I denne forbindelse truer den globale opvarmning regnskoven, idet nedbøren ikke fortættes i de højere luftlag, og derfor ikke giver regnskoven en del af denne nedbør. Regnskoven kan dog fortsat eksistere i en vis periode uden denne nedbør, da den blot udsætter sin vækstperiode. På denne måde sparer den energi og kan dermed holde sig i live.

7 Tropisk regnskov På grund af den høje temperatur og luftfugtighed, rådner døde dyr og planter meget hurtigt, og næringen herfra optages hurtigt af træerne. Selve jorden har en stor mangel på næringsstoffer. Dette ses tydeligt de steder, hvor man forsøger at udnytte regnskovsjord til landbrug. Jorden kan kun bruges i få sæsoner inden den er udpint. Tropisk klima: Aldrig frost, middeltemperatur i alle måneder over +15 grader celsius


Download ppt "Regnskoven."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google