Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Øllets Forunderlige Verden

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Øllets Forunderlige Verden"— Præsentationens transcript:

1

2 Øllets Forunderlige Verden
Denne præsentation består af Afsnit 1: Hvad er Danske Ølentusiaster Afsnit 2: Hvordan laver man øl Afsnit 3: De forskellige øltyper Afsnit 4: Hvordan smager man på øl

3 Øllets Forunderlige Verden

4 Øllets Forunderlige Verden
Afsnit 1: Hvad er Danske Ølentusiaster Uafhængig forbrugerorganisation Stiftet 1998 på Karlsens Kvarter, Odense Arbejder for mangfoldighed af bryggerier, øl og øltyper Oplyser og skaber debat om øl Støtter og stimulerer dansk bryggekunst Sikrer øl en respektfuld behandling Side 1 af 2

5 Øllets Forunderlige Verden
Varetager ølforbrugernes interesser Repræsenteret i Forbrugerrådet, Dansk Retursystems kontaktudvalg og European Beer Consumers Union 52 lokalafdelinger 11 regioner Landsbestyrelse Hjemmeside: Side 2 af 2

6 Øllets Forunderlige Verden

7 Øllets Forunderlige Verden
Afsnit 2: Hvordan laver man øl? Håndbryggere Mikrobryggerier Store bryggerier Side 1 af 3

8 Øllets Forunderlige Verden

9 Øllets Forunderlige Verden
Håndbrygning: Malten kværnes eller valses Mæskning Urten sies fra Kogning af urten Nedkøling Tilsætning af gær Omstikning Karbonering Lagring Tapning

10 Øllets Forunderlige Verden
Mikrobryggerier Råvarer: Malt, vand, humle, gær Mæskning Urtseparation Urtkogning Gæring Lagring Tapning

11 Øllets Forunderlige Verden
Store bryggerier: Maltning Brygning Humletilsætning Nedkøling Gæring Modning Filtrering Centrifugering Tapning Pasteurisering Etikettering

12 Øllets Forunderlige Verden
Afsnit 3: De forskellige øltyper Undergærede typer af tysk oprindelse Undergærede typer af tjekkisk oprindelse Andre undergærede typer Overgærede typer af tysk oprindelse Overgærede typer af britisk oprindelse Overgærede typer af belgisk oprindelse Spontangærede typer

13 Øllets Forunderlige Verden

14 Øllets Forunderlige Verden
Afsnit 4: Hvordan man smager på øl Lektion 1: Vi starter med en pilsner…. Drik en øl som du plejer at gøre. Måske er det en Hof, måske en discount-øl, måske af flasken, måske af et glas, måske er den lige fra kassen (stuevarm), måske er den fra køleskabet (iskold). Reflekter over situationen, så du kan huske den, når du når lektion 10.

15 Øllets Forunderlige Verden
Lektion 2: Omgivelserne – øllet i centrum Hvis du vil give øllet en chance, må du sørge for de rette omgivelser. Sæt øllet i centrum. Sluk for fjernsynet. Nyd øllet sammen med venner i en situation, hvor du kan bestemme at øllet skal i centrum (druk til fodbold i fjernsynet fremmer ikke interessen for øllet). Spis ikke til (tag et par kiks, hvis du trænger, men ikke kraftigt smagende madvarer). Smagsløgene er mest oppe på dupperne, når du er sulten, så lige før spisetid eller ved sengetid er passende. Sæt musik på, hvis du synes.

16 Øllets Forunderlige Verden
Lektion 3: Temperaturen skal op Ikke engang en pilsner bør serveres direkte fra længere tidsopbevaring i køleskab – hvis man da skal kunne smage noget fra køleskabstemperatur og nedefter bliver smagsløgene mere eller mindre bedøvet. Det kan selvfølgelig være meget rart, hvis varen ikke smager af noget, eller hvis man bare skal fylde eller læske sig. Pilsner bør serveres ved 8 til 10 grader. Ales bør serveres ved 10 – 14 grader. Stærke belgiere, mikrobryg fra USA og andre smagfulde øl ved 12 – 16 grader. I England serveres Bitter ofte ved stuetemperatur. Eksperimenter med, hvad du bedst kan lide.

17 Øllets Forunderlige Verden
Lektion 4: Drik af et glas! Gode øl skal drikkes af glas, så er det sagt. Hvorfor nu det, når du nu synes, at en Albani fra flasken er bedst. Jo, i et glas kan din næse deltage i løjerne – smagsindtryk består jo som bekendt af en kombination af signaler til hjerne fra smagsløgene og fra receptorer i næsen. Desuden kan øllet ses, når man drikker af et klart glas. Synsindtrykket er også vigtigt – tænk bare på hvordan en lækker anrettet middagsret er indbydende.

18 Øllets Forunderlige Verden
Lektion 5: Hvad for et glas? For det første plads til næsen. For det andet rent. For det tredje pænt. Glasset skal være stort nok til, at der er plads til næsen (i øvrigt er det også af hensyn til lugtesansen vigtigt, at øllet ikke er for koldt – ved højere temperaturer frigør væsken ganske enkelt flere aromastoffer). Glasset skal være helt rent. Det skal vaskes i rent lunkent vand uden opvaskemiddel, og tørres i et helt rent viskestykke. Side 1 af 3

19 Øllets Forunderlige Verden
Tror du ikke på, det er vigtigt? Prøve at hælde øl i tre glas: et let støvet/synligt beskidt glas, et med sulfo renvasket glas og et fanatisk rent glas (fanatikere forlanger, at deres ølglas aldrig bruges til andet end øl, fordi f.eks. mælkefedt sidder uhjælpeligt fast, selv om man vasker mange gange). Forskellen er tydelig: urenheder får øllet til at skumme op for derefter at fremstå helt uden skum. Særligt fedtstoffer ødelægger skummet. Side 2 af 3

20 Øllets Forunderlige Verden
Et pænt glas fremmer nydelsen ved at gøre brygget indbydende at se på. De forskellige øltyper bør faktisk drikkes af forskellige glas, men de færreste råder over mange valgmuligheder. Har du ikke et rigtigt ølglas, så vil jeg foreslå at du bruger et stort rødvinsglas med stilk. Et glas med halvkugleformet kumme holder på aromastofferne, mens et mere åbent glas lader aromaen forsvinde væk, inden den når næsen. Vælg, hvad du synes er pænt; det er jo dig, der skal nyde varen. Side 3 af 3

21 Øllets Forunderlige Verden

22 Øllets Forunderlige Verden
Lektion 6: Vælg en passende øl at starte med Det kan være en god idé ikke at lægge for hårdt ud med stærke belgiske øl. Prøv stille og roligt at vænne dig til øl, der smager af mere og mere.

23 Øllets Forunderlige Verden
Lektion 7: At hælde op Det her er nemt: Glasset fyldes højst op til lidt over halvdelen (så er der plads til næse og aromastoffer). Hold flasken til glassets kant, vip glasset lidt og hæld roligt 2/3 af øllet langs kanten, så strålen rammer lige over væskeoverfladen. De fleste øl skummer ikke ved denne ophældning, hvorfor man fortsætter med at løfte flasken, rette glasset op, og hælde (uden at stoppe) den sidste tredjedel i midten af glasset. Resultatet er en passende mængde smukt og relativt holdbart skum. Side 1 af 2

24 Øllets Forunderlige Verden
Mange kvalitetsøl fra Belgien, USA og England m.fl. færdigudvikles på flasken. Gæringen er ikke afsluttet ved tapningen, og øllet er ikke filtreret. Sådan noget øl har bundfald i flasken. Derfor skal de opbevares stående mindst nogle dage før serveringen; de skal købes stående, åbnes stående og hældes forsigtigt på én gang. Den sidste rest i flasken, som indeholder gæren og er stærkt uklar, kan hældes ud, med mindre man har særlig trang til denne. Side 2 af 2

25 Øllets Forunderlige Verden
Lektion 8: Smag på varen Stik næsen ned og sug ind. Hæld ind i munden. Øl må ikke som vin spyttes ud igen, da du så ikke får den vigtige smagsoplevelse af bitterstoffer (fra humlen) allerbagest på tungen med. Mange af de mere spændende øl indeholder mere alkohol end normalt. Skal du smage mere end en enkelt eller to, er det derfor en god idé at dele med andre, f.eks. så er man 3 – 5 om en flaske. Så kan du smage 5 – 10 forskellige bryg, før du bliver for bøvet til at kunne vurdere dem.

26 Øllets Forunderlige Verden
Lektion 9: Vurder! Studer øllets udseende: farve, klarhed, skum, bobledannelse. Hold glasset op mod lyset. Vurder lugten (humlebitter, humlekrydret, sødlig, syrlig, aromatisk, krydret, gær alkohol, behagelig?...) Vurdere smagen (bitter, sød, syrlig, balance imellem de tre, alkohol, aroma, gær, behagelig?...) Side 1 af 2

27 Øllets Forunderlige Verden
Vurder følelsen i munden (brus, alkohol, skarp, afrundet…..) Snak med vennerne og tag notater, hvis du gider. Gentag vurderingen, når du er nået lidt ned i glasset – øllet udvikler sig ved iltning og ved at temperaturen stiger, skummet forsvinder måske, og dine smagsløg og næse vænner sig til oplevelsen. Side 2 af 2

28 Øllets Forunderlige Verden
Lektion 10: Eksamen Klarede du opgaven? Gik det godt eller skidt? Tja, det må du selv vurdere. Hvis prøvningen har skærpet din interesse for bryg, der ikke er, som vi er opflasket til, så er målet vel nået. Så kan du selv vælge om du vil fortsætte op mod tinderne med de allerbedste bryg i denne verden.

29 Øllets Forunderlige Verden


Download ppt "Øllets Forunderlige Verden"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google