Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Udvikling af børnefællesskaber Nedbringelse af anbringelsesudgifter

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Udvikling af børnefællesskaber Nedbringelse af anbringelsesudgifter"— Præsentationens transcript:

1 Udvikling af børnefællesskaber Nedbringelse af anbringelsesudgifter
Tragten Udvikling af børnefællesskaber Nedbringelse af anbringelsesudgifter

2 Normalområdets og civilsamfundets robusthed Inklusion og forebyggelse
børn og unge i dagpleje, institutioner og skoler mv. forældre, heraf nogle med psykisk sygdom, misbrug, arbejdsløshed og fattigdom mv. Fremskudt indsats Filtre i Børn & Familie: Visitation i Børn & Familie 600 forebyggende foranstaltninger koster 35 mio. kr. Anbringelsesgrundlag 260 anbragte koster 115 mio. kr.

3 Børne- og Familieudvalget har siden 2010 iværksat en lang række initiativer til nedbringelse af anbringelsesudgifterne Anbringelsesudgifter forekommer når alle andre muligheder er udtømte Udvalget får månedlige opfølgninger på anbringelser. Antallet faldt med 44 fra marts 2010 til november Men kurven er siden fladet ud. Gennemsnitsprisen for anbringelser faldt med 8 % i samme periode. Udgifterne faldt med 18,1 mio. kr. fra 2009 til 2010. Udgifterne faldt med yderligere 10,6 mio. kr. fra 2010 til 2011. Udgifterne faldt med yderligere 0,3 mio. kr. fra 2011 til 2012. Resultaterne er primært opnået ved opstramninger og ændret visitation i Børn & Familie.

4 Anbringelsesgrundlag og visitationsprocedure
Anbringelsesgrundlag godkendt af Børne- og Familieudvalget den 8. februar 2012. Visitationsprocedure fastlagt efter LEAN proces i 2010 og forelagt direktion og udvalg: Anbringelse kan kun komme på tale hvis mulighederne for forebyggende foranstaltninger er udtømte. Anbringelse i plejefamilie forudsætter at Netværksanbringelse, Efterskole/Kostskole og Eget værelse med støtte ikke er mulig. Anbringelse på døgninstitution forudsætter at anbringelse i plejefamilie ikke er mulig. Aabenraa Kommunes egne døgninstitutioner anvendes, hvis der ikke er bedre og billigere alternativer. Sager om tvangsadoption rejses, hvis det er muligt. Visitationsudvalget gennemgår alle sager mindst en gang om året. Resultatet rapporteres til udvalgt.

5 Efterværn og udslusning
Serviceniveau for efterværn og udslusning godkendt af Børne- og Familieudvalget den 12. september 2012: En forlængelse af barndommen ved fortsat anbringelse gavner ikke den unge. Anbringelsesstedet skal i betydeligt omfang medvirke til at forberede den unge til voksenlivet. Fra det 16. år lægges en plan for udslusning, med følgende indhold: Uddannelse eller anden aktivitet, der peger frem mod beskæftigelse og selvforsørgelse. Mål for etablering i egen bolig. Der gælder særlige regler for tvangsanbragte og unge, der har begået kriminalitet.

6 Begrundelse for udgifter til anbringelser december 2012
Børn og unge med vidtgående handicap tegner sig for udgifter på 14,0 mio. kr. Anbringelse for at gennemføre behandling eller undersøgelse tegner sig for 2,0 mio. kr. Beskyttelse mod fysisk og psykisk vold, seksuelle overgreb og selvskadende adfærd medfører udgifter på 15,8 mio. kr. Unge kriminelle, der er anbragt efter domstolenes afgørelser tegner sig for udgifter på 3,7 mio. kr. Tilknytning til anbringelsesstedet for børn og unge med ingen eller meget svage familierelationer tegner sig for udgifter på 10,0 mio. kr. Den største ”klump” af udgifter (46,1 mio. kr.) knytter sig til forhold hos forældrene: Manglende omsorg, misbrug og psykisk sygdom hos de voksne samt følelses- og tilknytningsforstyrrede forældre uden udviklingspotentiale. Efterværn tegner sig for 5,7 mio. kr. Sager med mellemkommunal refusion tegner sig for 5,3 mio. kr.

7 1-7 af 21 forebyggende initiativer: Børn & Families institutioner nedlagt / sammenlangt og tilpasset fra 1. januar 2011 Fra 7 til 4 institutioner. Omfattende personalereduktioner Udslusning af unge til bo-selv pladser med støtte. Udvikling af Familie og Ungecentret bl.a. med nye lokaler på Rådhusgang 4. Videreførelse af Familiebasen på Høje Kolstrup og etablering af Familiebase i Bylderup Bov Udvikling og drift af Børnehus til 6 børn i Aabenraa, som alternativ til anbringelse af mindre børn – nu under ledelse af Rønshoved Skolehjem. Hvis det er muligt etableres flere tilbud andre steder i kommunen, evt. i samarbejde med plejefamilier/dagplejemødre. Familiebehandling til familier med anbragte børn. Øvrig udvikling af Familie- og Ungecenterets tilbud. Sammenhæng i tilbud til handicappede børn og deres familier.

8 8-11 af 21 forebyggende initiativer: Familieplejeområdet
Der er gennemført en benchmark af familieplejeområdet, som er forelagt udvalget 13. juni Området skal:   Ansætte og uddanne kommunale plejefamilier som alternativ til dyre institutionsanbringelser. Samarbejde med andre kommuner kan bidrage til kvalitet og volumen ved løsning af opgaven. Tvangsadoption anvendes hvis det er muligt. Udvikle forældre- barntilbud til afdækning, understøttelse og opbygning af forældrekompetence. Tilbud til uledsagede flygtningebørn.

9 12-16 af 21 forebyggende initiativer: Tidlig opsporing 0-3 årige
Fire initiativer til systematisering og professionalisering af den tidlige indsats og styrkelse af det tværfaglige samarbejde 0-3-årige, der passes uden for de kommunale tilbud Fortsættelse af indsats for unge mødre Graviditetsbesøg hos alle førstegangsgravide Babysimulatorkursus

10 17-19 af 21 forebyggende initiativer: Fælles sprog og fremskud indsats
. LP-model og ICS i Børn & Skole. Der er tale om videnskabeligt baserede metoder, der fra en pædagogisk og social vinkel sætter barnet i centrum i forhold til omgivelserne. Systematisk anvendelse af metoderne i hele Børn og Skole i Aabenraa skaber helhedstænkning i samarbejdet mellem sagsbehandler og skolen, daginstitutionen, fritidshjemmet og sundhedsplejen mv. Familierådslagning Konsulentbistand efter Servicelovens § 11, stk. 3

11 20-21 af 21 forebyggende initiativer: Sagsbehandling og læring
Kvalitetssikring og effektivisering af sagsbehandling og opfølgning i Børn og Familie (ICS & DUBU). Lære af egne og andres erfaringer, og justere indsatsen i overensstemmelse hermed.

12 Fremskudt omfatter blandt andet:
Åben anonym rådgivning i PPR – siden 2007. Åben anonym rådgivning i Familie og Ungecentret – siden 2007. Råd og vejledning fra Socialrådgiverne i Børn & Familie – siden 2007. Boligsocial helhedsplan Høje Kolstrup – herunder familiebase – siden 2007 Familiebase i Bylderup Bov – fra 2012. Afgrænsede forløb med Konsulentbistand og rådgivning om familieplanlægning i regi af Familie og Ungecenteret fra 2010. Konsulentbistand og rådgivning om familieplanlægning i Myndighedsafdelingerne fra april 2012. Familierådslagning fra socialrådgivere i Myndighedsafdelingerne fra april 2012. Tværfagligt distriktssamarbejde Streetworkere og SSP samarbejde – siden 2007.

13 Nye tværgående initiativer (1)
Vurdering af eksisterende anbringelsessager og sager tæt på anbringelse på tværs af forskellige afdelinger herunder; Skoleafdelingen, Dagtilbud, Sundhedsplejen, PPR, relevante dele af voksensystemet i kommunen samt naturligvis Børn & Familie. Der skal skabes fælles læring, som kan bidrage til en koordineret kommunal indsats, der: styrker familiernes iboende mestringsstrategier, stabiliserer hverdagslivet i hjemmet, og optimerer den kommunale ressourceanvendelse.

14 Nye tværgående initiativer (2)
Udvikling OU - observations- og udredningsforanstaltning til normalbegavede elever i svære trivselsproblemer - på skoler. Organisationen skal være så fleksibel, at den gennem en tidlig indsats danner bro mellem almenområdet og specialområdet Der etableres løsninger i børnefællesskaber så tæt på almenområdet som muligt. Alle i Børn og Skole bidrager.

15 Nye tværgående initiativer (3)
Dagtilbud etablerer forsøg med fremskudt indsats Områdets erfaringer, viden og kompetencer tilbydes i bl.a. familiernes hjem. Indsatsen sker i form af et opsøgende pædagogisk arbejde. Målet er at flytte fokus fra problemer til konstruktive processer, muligheder, handlinger og aftaler i barnets familie med afsæt i barnets / familiens trivsel og udvikling. Alle i Børn og Skole bidrager.

16 Afslutning Børne- og Familieudvalget råder ikke selv over de ressourcer, der er nødvendige for at udbygge den fremskudte indsats. Derfor tværgående indsats Forskning viser, at fremskudt indsats virker Det ta’r tid


Download ppt "Udvikling af børnefællesskaber Nedbringelse af anbringelsesudgifter"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google