Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

På vej mod en ny læremiddelkultur i skolen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "På vej mod en ny læremiddelkultur i skolen"— Præsentationens transcript:

1 På vej mod en ny læremiddelkultur i skolen
- hvad betyder det for sprogfagene? Rene B Christiansen

2 Aktionslæringsforløb med en gruppe lærere 8. klasse
Baggrund Aktionslæringsforløb med en gruppe lærere 8. klasse Emnearbejde (1 uge) Blog med fagligt indhold

3 Internettet giver mulighed for at
”Internettet er dynamisk, og når der kan kobles op til nettet overalt, behøver undervisningen ikke længere lukkede lokaler. Internettet muliggør autentisk kommunikation, hvor elevernes arbejde kan udveksles med en ægte modtager til forskel fra den traditionelle ‘som om’ situation”. Internettet giver mulighed for at - få adgang til store mængder materiale til stort set alle emner - få adgang til aktuelle tekster inden for emner, der interesserer eleverne, fx sport, musik og film - hente noveller, digte, sangtekster, filmanmeldelser og eventyr til brug i undervisningen - skaffe aktuelle prøvetekster, der passer til de emner og tekster, som eleverne har arbejdet med - få adgang til store mængder af elevproducerede tekster fra en mængde lande - få kontakt til skoler i hele verden - forberede virkelige eller virtuelle rejser rundt i verden ved hjælp af oplysninger, kort, artikler og reklameindslag

4 Den didaktiske udfordring for skolen: Den opståede usamtidighed mellem
M.I.S. Den didaktiske udfordring for skolen: Den opståede usamtidighed mellem det eleverne skal lære i skolen hvordan det , der er lært evalueres elevernes tilgang til viden Sammenhængen mellem vidensformer, ressourcer og evalueringsformer

5

6 De største didaktiske udfordringer for en skole i vidensamfundet jf
De største didaktiske udfordringer for en skole i vidensamfundet jf. The Horizon report 2010, The new media Consortium Overfloden af frit tilgængelige internetbaserede ressourcer og netværk Alle forventer at kunne lære hvornår de vil og hvor de vil De teknologier vi bruger er i stigende grad ”cloudbaserede” – Elever/studerende arbejder i stigende grad sammen. Kollaborative forfatterskaber, publiceringsmåder og videndelende fællesskaber breder sig,

7

8 Tese: En læremiddelkultur 2.0 slår først igennem i skolen i form af nye måder at forberede sig på for lærerne

9 Fra et skolesyn om ”kulturoverlevering”
til et skolesyn om ”kulturerobring” - med mobiltelefonen som eksempel

10 - Remediering og præsentation - Læreren som deltager i undervisning
- Læreren som medie - Remediering og præsentation - Læreren som deltager i undervisning

11 Web 2.0 – hvad er det? Indholdet er brugergenereret
Brugerne har fraskrevet sig kommercielle rettigheder til indholdet Det er legitimt at bruge hele eller dele af indholdet i nye indholdsformer og kontekster Indholdet er digitalt medieret NB: Praksisformerne på nettet er derfor både ”1.0 og 2.0”!

12 x Fire praksisformer

13 X x

14 Kommunikationsformer
Produktionsformer Samleformer Konstruktionsformer Søgeformer Kommunikationsformer

15 Udfordringer/problemer i skolens didaktiske design i dag:
Nye former for adgang til viden betyder at eleverne også bliver didaktiske designere i skolen – en proces som ofte ikke er transparent for læreren. Der er en usamtidighed mellem de mål skolen stiller – elevernes mulighed for adgang til viden og skolens evalueringsformer Der er opstået nye vidensprodukter (elevprodukter) (kollaborative og re-medierede produkter) men skolen mangler både evalueringsværktøjer og kriterier. Nye digitale kompetencer fordres i form af informationskompetencer, didaktiske kompetencer og re-medieringskompetencer. Eleverne mangler stilladsering når de arbejder på nettet. Undervisningens organisering i tid er utidssvarende og matcher ikke behovet for transparens og stilladsering.

16

17

18 Didaktik 2.0 Læreren som didaktisk designer Eleverne som didaktiske designere K3 K2 K1 Stilladsering ”Lærerens opgaver og ansvar i en didaktik 2.0 kan sammenfattes i K1-, K2- og K3-aktiviteter, som alle handler om at stilladsere elevernes K1- og K2-aktiviteter. Det handler for læreren om at skabe et ’didaktisk design for didaktiske designere” K1: gennemførelse K2: planlægning K3: refleksioner og begrundelser

19 Elevernes didaktiske design
Undervisningsplanlægning i vidensamfundet starter med, at læreren må forholde sig til kvaliteten af elevernes didaktiske designvalg i undervisningen. Nogle lærere har en meget opdateret viden om elevernes didaktiske strategier, mens andre lærere ikke har. Har læreren ikke viden om elevernes didaktiske strategier, må læreren derfor gennem f.eks. observation af elevaktiviteter tilegne sig denne viden.

20 Kvalitet og didaktisk design
Elever i den danske folkeskole er 100 % klar over den skolelogik, som hersker i skolen. De ved, at det grundlæggende didaktiske design i skolen er en rutine, som de blot skal følge for at komme så let som muligt gennem skolehverdagen! Didaktisk rutine: ”At finde og reproducere informationer” Det klassiske emnearbejde Fra progressiv pædagogik til web 2.0 trivialitet ”idealet om den selvforvaltende elev i vidensamfundet” Den tid som vindes ved, at eleverne bruger de nye teknologier til at finde fakta-informationer, kan ende som spildtid.

21

22 Uddannelsessystemets reaktioner på ”usamtidighedsproblemet”
Fase 1: Bekæmp snyderiet!: Filtre & Forbud Fase 2 (gymnasiet): Forsøg med udvikling af didaktiske designs, hvor der er sammenhæng mellem vidensmål, adgang til viden og de vidensprodukter som eleverne skal producere. Behovet er det samme i folkeskolen – især i de ældste klasser!

23

24 Vidensmål skal være ‘veldocerede’
Lærernes didaktiske design var det klassiske emnearbejde: Overordnet tema: Klima Inddeling i grupper Delemner som oversvømmelse mv. Produktkrav for elevernes vidensprodukter: Produktion af en hjemmeside og en blog. Tid: En uge. Resultat: På fire lektioner havde eleverne fundet nogle gratis værktøjer på nettet som kunne lave hjemmesider og blogs. De havde ”googlet” noget faktaviden om deres klimaemne og lagt det på deres hjemmeside og mente at de nu var færdige! Lærerne måtte derfor justere deres didaktiske design: Det betød en justering af vidensmålene fra faktainformationer til det, som vi endte med at kalde”perspektiverende vidensformer”

25 Nye overvejelser over vidensmål
- I hvilket omfang skal eleverne tilegne sig konkrete faktuelle informationer? - I hvilket omfang skal de kunne anvende denne viden i nye sammenhænge? Og i hvilket omfang skal de kunne forholde sig til og perspektivere den viden de har tilegnet sig?

26 Vidensbetegnelser i skolens praksis
Videns-niveauer Videns-betegnelser Vidensbetegnelser i skolens praksis orden Kvalifikationer Faktaviden, informationer 2. orden Kompetencer Brug, anvendelse, analyse, 3. orden Faglige paradigmer Perspektivering

27 Vidensformer som veldocerede ‘mellemkategorier’
Det handler - som en lærer sagde om at finde ”en mellemkategori” = et vidensniveau, som retter sig mod vidensniveau 2. ”Et emne som ”Afrikas lande” duer ikke – de vil bare google faktainformationer. Et spørgsmål som ”hvorfor er der u-lande?” er for svært. En mellemkategori kunne være : ”Med udgangspunkt i den definition af et u-land vi har arbejdet med i lærebogen, skal I undersøge om X land er et u-land. – Begrund jeres synspunkt”

28

29 Stilladsering Lærernes stilladseringsstrategier:
Læringsstier i form af foretrukne ressourcer Filtreringsteknikker Kognitiv mesterlære Videnledelse Undervisningsloop (mere herom om lidt)

30

31 Vidensprodukter ”Elevprodukter” er en kategori som også ofte er fraværende i didaktisk teori og gængse planlægningsmodeller. Det er det omvendte forhold, hvis man vælger at tage udgangspunkt i skolens praksis!

32 Vidensprodukternes relevans
Der er to grunde til, at lærerne lægger vægt på, at eleverne producerer konkrete artefakter i skolen. For det første giver det eleverne muligheder for at kommunikere den viden, de har tilegnet sig til andre. Og for det andet giver det lærerne mulighed for at evaluere, om eleverne har tilegnet sig de opstillede vidensmål. ”Produkter” er derfor i skolen ikke et mål i sig selv, men en integreret del af skolens videns- og læringspraksis.

33

34

35 Evaluering i en didaktik 2.0
Endnu en udfordring: Det slutprodukt, som eleverne fremlægger eller afleverer, er med web 2.0 ikke udtryk for elevens videnstilegnelse i sig selv, men er et udtryk for elevens deltagelse i vidensudvekslende, kollaborative (lære)processer. Det er afgørende at vurdere kvaliteten af disse deltagelsesformer og tydelig- og sprogliggøre dem!

36 Resultatorientede elevprodukter og metakommunikerende elevprodukter
Skolens vægter i dag enkeltstående slutprodukter, som fejlagtigt vurderes som udtryk for elevens videnstilegnelse. I skolen i vidensamfundet må evaluering også have fokus på, hvordan slutproduktet er produceret. Dette kan gøres ved, at evaluering i skolen altid består i en vurdering af kvaliteten af to typer af produkter, som eleverne skal producere: resultatorienterede produkter og metakommunikerende produkter

37 Eksempler på meta-kommunikerende produkter
Supplerende mundtlige redegørelser, der kan indgå som en integreret del af slutproduktet (f.eks. som en ekstra metakommenterende tekst i produktet) Supplerende selvstændige produkter (f.eks. i form af brug af portfolioværktøjer) Gennem dokumentationsteknikker (f.eks. ved at eleven deltager i forskellige web 2.0 medier f.eks. blogindlæg, chatdiskussioner, lister over anvendte links og indsamlede ressourcer)

38 3 kompetencer skal eleven kunne gøre rede for og læreren evaluere på:
Anvendelse af Information (informationskompetence) Hvordan har i undersøgt om de informationer I har fundet er korrekte? Hvilke kilder til informationsindsamling har I anvendt? Har jeres valg af kilder været hensigtsmæssige? Valg af ressourcer (didaktisk kompetence) Hvilke ressourcer og læremidler har I anvendt? Brugen afde lærerudvalgte læremidler og netressourcer? Fortæl med udgangspunkt i en eller flere ressourcer fra nettet, hvad de konkret fagligt har bidraget med i dette forløb. Brug af re-mix (re-medieringskompetencer) Hvilke dele af jeres produkt har I produceret helt fra bunden? Hvilke dele er hentet fra nettet eller andre medier og kopieret eller redigeret direkte ind i produktet? Kan I dokumentere, at I ikke har krænket nogen ophavsrettigheder? Hvor oplever I, at I har lavet et spændende re-mix af andres indhold og eget indhold i jeres produkt?

39 kompetenceevaluering

40

41 Undervisningsloop Didaktisk problem:
Undervisningens organisering i tid er utidssvarende og matcher ikke behovet for transparens og stilladsering. Designprincip: Et didaktisk design som løbende indsamler information om elevernes aktiviteter med henblik på at etablere passende feedbackmekanismer. Hypotese: Et ”ideelt design” er et didaktisk design hvor undervisningen i tid og aktiviteter er organiseret som et kybernetisk loop.

42 Almindelig undervisning
Undervisningens organisering i tid, aktiviteter og roller: Det klassiske emnearbejde Almindelig undervisning (Uge/periode 1) Elevarbejde (Uge/periode 2) Evaluering

43 Didaktisk design for skolen i vidensamfundet: Undervisningsloop
Opstart Formidlings loop Elev arbejde Evaluerings Vejledningsloop / Formidlingsloop Elev arbejde Evaluerings loop


Download ppt "På vej mod en ny læremiddelkultur i skolen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google