Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Dias 1 – fiskeolier, vitaminer og mineraler

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Dias 1 – fiskeolier, vitaminer og mineraler"— Præsentationens transcript:

1 Dias 1 – fiskeolier, vitaminer og mineraler
Fisk indeholder fiskeolier, D-vitamin, jod og selen. Det er alle stoffer, vi danskere ikke får nok af i anden mad. Spis derfor fisk flere gange i løbet af ugen. Forskellige fiskearter indeholder forskellige mængder af de sunde stoffer, ligesom nogle er fede og andre er magre. Derfor er det vigtigt at variere mellem forskellige arter. I løbet af en uge skal voksne have gram fisk, og børn skal spise ca. 200 gram. Det svarer til, at spise to fiskemåltider om ugen eller et fiskemåltid om ugen og fisk som pålæg næsten hver dag. Fisk og forurening Fisk kan være forurenet blandt andet med dioxin og kviksølv. Men der er fangstforbud, hvor forureningen er størst. Fordelene ved at spise fisk er mærkbart større end risikoen ved forurening. Børn under 14 år skal holde igen med rovfisk Børn under 14 år bør højst spise 100 gram rovfisk om ugen. Rovfisk er fx: rokke, helleflynder, oliefisk, escolar, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tunbøf. Ikke tun på dåse, der typisk bliver fremstillet af små tunfisk, som indeholder mindre kviksølv. 1

2 Internetopgave – find en fiskeopskrift
Gå ind på Klik på ’Opskrifter’. Find en opskrift med fisk og print opskriften. Præsenter opskriften for klassen. Hvad skal der bruges? Undersøg, hvad det ca. koster at lave opskriften? Hvor lang tid tror du, det tager at lave opskriften? Tror du, retten smager godt? Dias 2 – internet opgave Eleverne kan evt. arbejde med opgaven i grupper og lave retten i næste hjemkundskabstime. 2

3 Diskussion - fisk Hvilke fisk og fiskeprodukter kender du?
Kan du lide fisk? Spiser du fisk hver uge? Hvorfor/hvorfor ikke? Dias 3 – diskussion Husk eleverne på, at fx makrel i tomat og andre konservesprodukter også tæller med som fisk. 3

4 Danskerne spiser for lidt fisk
Diskussion – danskernes vaner Hvad viser søjlediagrammet? Hvad tror du, det betyder for vores sundhed, at vi ikke spiser nok fisk og fiskepålæg? Gram/uge Dias 4 – danskerne spiser for lidt fisk Vi spiser mindre fisk Danskernes gennemsnitlige indtag af fisk har været faldende i de senere år. Kostundersøgelserne i 1985, 1995, 2000/02 og 2003/08 viser, at indtaget for voksne er henholdsvis 26, 22, 18 og 22 g/dag. Danskernes indtag af fisk er meget skævt fordelt. Der er 25%, der slet ikke spiser fisk eller kun i meget begrænsede mængder, mens kun ca. 23% af de voksne danskere spiser de anbefalede gram fisk om ugen. Årsag – prisstigning? I perioden mellem kostundersøgelserne i 1995 og 2003/08 er prisen på to af danskernes foretrukne fisketyper mere end fordoblet - på torsk og rødspætte, mens prisen på laks er faldet. Prisudviklingen stemmer overens med faldet i indtaget af fisk i perioden. Især voksnes indtag af paneret stegt fisk til frokost (fiskefilet) og indtag af magre fisk (rødspætte og torsk) til aftensmaden er faldet. Til gengæld er indtaget af fede fisk, som fx laks, til det varme måltid steget. Børns indtag af paneret/stegt fisk til frokost er også faldet, og til aftensmaden er indtaget af både fede og magre fisk faldet. Gennemsnitlig indtag af fisk i 2003/06 Diagram: Fisk g/dag Børn 4-14 år Voksne år Fiskepålæg 4 8 Hovedret I alt pr. dag I alt pr. uge 4 Kilde: Fødevareinstituttet


Download ppt "Dias 1 – fiskeolier, vitaminer og mineraler"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google