Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Afgangsprojekt Tandplejerstuderende Århus Tandlægeskole

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Afgangsprojekt Tandplejerstuderende Århus Tandlægeskole"— Præsentationens transcript:

1 Afgangsprojekt Tandplejerstuderende Århus Tandlægeskole

2

3 Vi tror… at cykelryttere har et uhensigtsmæssigt sukkerforbrug at cykelryttere har større fokus på sporten end tandsundheden - at cykelryttere har flere huller i tænderne end gennemsnittet at cykelryttere mundånder under cykling

4 Hvordan opstår caries (huller) i tænderne?

5 Plak/bakteriebelægninger:
Plak er betegnelsen for belægningerne på tænderne. Det er bakterier, som sidder på tænderne fordi tandbørstningen ikke er effektiv. Disse bakterier kan medvirke til caries og tandkødsbetændelse.

6 Sådan her opstå caries

7 Kridtcaries/begyndende hul
Her er overfladen stadig intakt. Vha. korrekt tandbørstning kan cariesangreb standses. Misfarvningen vil være permanent.

8 Hul med brud på overfladen
Caries hvor der er brud på overfladen. Dette kan kun repareres med bor og fyldning.

9 Meget alvorlig grad af caries

10 Caries imellem tænder

11 Plak og tandkødsbetændelse
Du har tandkødsbetændelse hvis: 1)dit tandkød bløder ved tandbørstning 2)dit tandkød er rødt og hævet BEHANDLING AF TANDKØDSBETÆNDELSE ER:TANDBØRSTNING!!!

12 Tandkødsbetændelse

13 Hvad kan du gøre for at undgå caries og tandkødsbetændelse?
Grundig tandbørstning (selvom det kan bløde) 2 gange om dagen Brug gerne tandtråd som supplement til tandbørstning Besøg tandlægen/ tandplejeren regelmæssigt Husk flour tandpasta!

14 Tandsten Tandsten er bakteriebelægninger, som er forkalket pga. spyttets enzymer. Tandsten har en ru overflade, hvor bakterier let sætter sig. Tandsten kan resultere i tandkødsbetændelse.

15 Efter indtagelse af en powerbar

16 Efter indtagelse af en powerbar

17 Erosioner/syreskader
Syreskader opstår, hvis der hyppigt indtages fødevarer og drikke med en pH-værdi under 4,5. Herved nedbrydes emaljen på tanden, der bliver meget følsom specielt over for kulde.

18 Hvad kan give syreskader

19 Erosioner/syreskader
Sunde kindtænder  Eroderede kindtænder 

20 Erosioner Sunde fortænder  Eroderede fortænder 

21 Erosioner/Syreskader

22 Hvad kan man gøre for at undgå erosioner?
At begrænse forbruget af syreholdigt mad/drikke At drikke "på en gang" ikke i små slurke At skylle munden i vand efter man har indtaget noget surt Undgå tandbørstning efter indtagelse af noget surt

23

24

25

26

27 Kostplan for en cykelrytter
Træningsdage mandag – torsdag Hviledag fredag Løbsdage – lørdag og søndag

28 Mandag Træning 50 km Morgenmad
100g havregryn + 50g rosiner + 2dl minimælk Formiddag 3 stk. frugt, æble, banan, appelsin eller nektarin Middag 3-4 stk. rugbrød med pålæg Eftermiddag 80 g havregryn +25g rosiner + 1dl minimælk Under Træning Vand Efter træning ½ ltr. Kakao Aftensmad 1L danskvand, 2 Kyllingebryst med ketchup + grønsager og lidt pasta Sen Aften Rosiner eller et glas kakao

29 Tirsdag Træning 90 km Morgenmad
100g havregryn + 50g rosiner + 2dl minimælk Formiddag 3 stk. frugt, æble, banan, appelsin eller nektarin Middag 3-4 stk. rugbrød med pålæg Eftermiddag 80 g havregryn +25g rosiner + 1dl minimælk Under Træning 1-2 Musli barer + 1 dunk med energidrik Efter træning 1 ltr. Kakao Aftensmad 1L danskvand, Lasagne + ketchup + grønsager Sen Aften Rosiner eller et glas kakao

30 Fredag Hviledag Morgenmad 100g havregryn + 50g rosiner + 2dl minimælk
Formiddag 3 stk. frugt, æble, banan, appelsin eller nektarin Middag 3-4 stk. rugbrød med pålæg Eftermiddag 80 g havregryn +25g rosiner + 1dl minimælk Aftensmad 1L danskvand, 300 g pasta + 1 kyllingebryst Sen Aften Rosiner eller et glas kakao

31 Søndag Cykelløb 160 km Morgenmad
100g havregryn + 50g rosiner + 2dl minimælk Under løb 2-3 bar, 2 gel, 2 dunke med energi samt 2 dunke med vand Efter løb 1ltr. kakao, 1 protein bar, 200 g pasta og ½ ltr. cola Aftensmad 1L danskvand, 300 g pasta + 2 kyllingebryst + grøntsager Sen Aften 1 stk.Kage

32 Sukkerindhold i fødevarer
Antal sukkerknalde ½ ltr. Cola 22 stk. ½ ltr. Kakao 12 stk. 1 stk. chokoladekage a 50 g 17 stk. 75 g Rosiner 27 stk. 28 g muslibar 8 stk. 1 dunk energidrik 25 stk. 55 g powerbar 18 stk. Gel  14 stk.

33 De 10 gode råd:


Download ppt "Afgangsprojekt Tandplejerstuderende Århus Tandlægeskole"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google