Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Psykoterapeutisk afsnit F4 Psykiatrisk Center Frederiksberg

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Psykoterapeutisk afsnit F4 Psykiatrisk Center Frederiksberg"— Præsentationens transcript:

1 Psykoterapeutisk afsnit F4 Psykiatrisk Center Frederiksberg
De kompetencer, der er nødvendige for at levere en effektiv kognitiv adfærdsterapi for mennesker med depression og angstlidelser Improving Access to Psychological Therapies (IAPT) programme 1. reservelæge Lasse Schmidt specialist og supervisor i kognitiv terapi Psykoterapeutisk afsnit F4 Psykiatrisk Center Frederiksberg

2 Baggrund Det er vigtigt at indentificere hvilke kompetencer der er nødvendige for at kunne give god kognitiv adfærdsterapi, i stedet for simpelthen at stole på at job titler indikere færdigheder

3 Baggrund for kompetencerne
Det blev besluttet at der skulle være fokus på evidensen baseret på kliniske forsøg og deres manualer. Først gennemførtes en litteratur gennemgang af psykoterapi outcome studier, hvor der blev indenticiceret effektive teraputiske behandlinger. Så blev manualerne for disse succesfulde forsøg identificeret. Endelig blev manualerne undersøgt med henblik på at ekstraktere og at samle terapeut kompetencerne.

4 Baggrund En stor fordel ved denne fremgangsmåde er, at ved at bruge evidensgrundlaget indsnævres fokus, og der sættes klare grænser for debatter om hvilke kompetencer bør eller ikke bør medtages.

5

6 Hvad sker der så når man udforsker skemaet

7 Ability to structure sessions:
An ability to structure sessions An ability to share responsibility for session structure & content* An ability to agreeing and adhering to an agreed agenda* An ability to plan and review “practice assignments” (or “homework”)* An ability to use summaries and feedback to structure the session* *all these specific areas of activity have their own competence lists

8 Dansk relevans ? Når man spøger vore kollegaer i hoveduddannelse der får KAT-supervision oplever de så at deres KAT-supervisor har styr på disse basis færdigheder? manglede styring af supervisionen (31%) ingen dagsorden (36%) ingen hjemmeopgaver (66%) manglende feedback (33-55%) manglede resume i sessionen (22%)

9 Skal man have fokus på kompetencer?
Grundlæggende kompetencer etablerer KAT interventioner og danner rammerne og strukturen for gennemførelsen af ​​en række specifikke kognitive og adfærdsmæssige terapi teknikker

10 Grundlæggende kognitive og adfærdsmæssige terapi kompetencer
For eksempel følger KAT sessioner en dagsorden eksplicit forhandlet mellem terapeut og klient, hvilket ikke vil ske, medmindre terapeuten introducerer denne idé og følger det igennem. Det samme er også tilfældet for hjemmeopgaver

11 Problem-specifikke kompetencer
Kompetencelister inden for dette område repræsenterer den "pakke" af KAT interventioner man skal have til specifikke lidelser, som beskrevet i behandlingsmanualerne.

12 Meta-kompetencer ”udførelsen af ​​en intervention kræver at terapeuten skal være opmærksom på, hvorfor og hvornår man skal bruge en given intervention (og lige så vigtigt, hvornår de ikke skal gøre det!).” Dette er et kritisk færdighed, som skal anerkendes i enhver kompetence model. Reduktion af psykologisk terapi til en mekanisk brug af en række redskaber giver ingen mening. De kompetente terapeuter skal være i stand til sammenhængende at anvende teori og praksis med henblik på at planlægge og om nødvendigt at tilpasse behandlingen til behovene for den enkelt patient.

13 Muligheder 1 Undervising
Udfra denne oversigt og de bagved liggende forklaringer med henvisninger til artikler og manualer kan man sikre at de terapeuter man uddanner i KAT bliver klædt på til dette: Man ved som underviser at man underviser i et afgrænset pensum(f.eks. struktur på sessionen) og dermed reduceres risikoen for at man 5 gange høre om ”den kognitive diamant” og ingen gange om dagsorden, feedback og hjemme arbejde.

14 muligheder 2 supervision
Supervisor (der har styr på redskaberne og formidler disse i sin supervision) kan tydeliggøre inden for hvilke område(r) terapeuten har stærke og svage sider og give specifikke hjemmeopgaver og pege på hvilke værktøjer der skal være fokus på i forhold til selvstudie. Supervisor kan styrkes i sine færdigheder ved feedback skemaer med fokus på kerne kompetencerne.

15 muligheder 3 terapeuten
Kan forberede sig fokuseret på undervising og dermed få større udbytte af denne. Kan guidet af supervisionen bedre fange sine svage områder og arbejde fokuseret på disse. Kan løbende fordybe sig i de forskellige områder i skemaet.

16 muligheder 4 behandlingen
Man kan kvalitetssikre at man har uddannet sine KAT terapeuter i de relevante grundlæggende KAT begreber og kan håndtere KAT-terapi på et givet niveau og dermed give ensartet (god) behandling. Derudover lettes videreuddannelse i KAT og krav til denne er overskuelig, da man ved hvad der skal bygges videre på.

17 SLUT Mange tak for jeres tid


Download ppt "Psykoterapeutisk afsnit F4 Psykiatrisk Center Frederiksberg"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google