Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kommakursus ”light” Middelfart Gymnasium 2009. Hovedsætninger og ledsætninger  Hvis man ikke kan identificere hovedsætninger og ledsætninger, kan man.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kommakursus ”light” Middelfart Gymnasium 2009. Hovedsætninger og ledsætninger  Hvis man ikke kan identificere hovedsætninger og ledsætninger, kan man."— Præsentationens transcript:

1 Kommakursus ”light” Middelfart Gymnasium 2009

2 Hovedsætninger og ledsætninger  Hvis man ikke kan identificere hovedsætninger og ledsætninger, kan man ikke sætte korrekte kommaer!!  Så lær at kende forskel på en hovedsætning og ledsætning, så kan du også sætte komma.

3 Hovedsætninger & ledsætninger  En hovedsætning er en selvstændig sætning, der ikke er led i en anden sætning  De ved, at det er fedt at lære grammatik

4 Hovedsætninger & ledsætninger  En ledsætning fungerer som et led i en anden sætning  De ved, at det er fedt at lære grammatik

5 Måder at identificere en ledsætning - analysemetoden:  Ledsætninger kan kendes på, at de på én gang er sætninger og sætningsled. De:  Indeholder et finit verbal + subjekt  Er fx. subjekt, objekt eller adverbial i en anden sætning.  De rejste, så snart papirerne var i orden.  Alle så, at han kom for sent.

6 Måder at identificere en ledsætning: Huskereglen  Hun siger, at hun ikke kan komme i dag  Hun kan ikke komme i dag Hvad er huskereglen? ?

7 Huskereglen  Hun siger, at hun ikke kan komme i dag  Hun kan ikke komme i dag Hvad er huskereglen? I ledsætninger står ’ikke’ mellem subjekt og verballed.

8 Ledsætningsindledere  De ord, der forbinder sætningsdelene (konjunktionerne), bestemmer, om den følgende sætning er underordnet den forudgående, eller om den er sideordnet.  Det ses ved:  Pigerne spiser og drengene drikker  Pigerne spiser, mens drengene drikker

9 Ledsætningsindledere  De underordnede er: og, men, eller og derfor/så  De sideordnede er alle de andre  Fx: som, der, at, under, fordi, imens, da, hv-ord (hvis, hvem, hvad, hvor, hvorfor, hvordan) + en masse flere

10 Find ledsætningen  De ved at hammeren falder hvis de ikke betaler  Ingen har sagt at det skal være nemt  De sviner hvor de kan komme til det  Hvorfor fortæller hun at de bliver glade?  For at alle kan følge med går vi roligt frem. !

11 Og så endelig kommer vi til kommaerne!,

12 Historien om kommakrigen i Danmark:  I 1996 udbrød en lang og blodig kommakrig i Danmark.  Dansk sprognævn anbefalede et nyt komma og ville lade det så velkendte grammatiske komma lide en pinefuld død.  Men det grammatiske komma ville ikke dø…

13 Historien om kommakrigen i Danmark: valgfrihed  I 2003 måtte Dansk Sprognævn erkende, at folket ikke ville tage det nye komma til sig og lavede nye regler.  I det nye system er der en indbygget valgfrihed, der afspejler det traditionelle grammatiske komma og det nye komma.

14 Kommagrundreglerne  Den nye måde at sætte komma er – på nær en vigtig undtagelse - identisk med det traditionelle grammatiske komma.  En vigtig undtagelse - vil du sætte komma foran ledsætninger eller ej?  Tag stilling og vær konsekvent i dit valg!

15 Kommareglerne: der sættes komma

16 Mellem helsætninger Vinden peb, og tordenen rullede. Lyset gik ud, og musikken standsede.

17 Mellem sideordnede ledsætninger Hvis du har tid og lyst, og hvis du har råd til det, er du hjertelig velkommen

18 Opremsning Han havde dansk, matematik og engelsk

19 Der sættes komma foran men

20 Der kan sættes komma foran ledsætninger Jeg tror, at eleverne har forstået kommareglerne. Jeg tror at eleverne har forstået kommareglerne.

21 Der sættes altid komma efter ledsætninger Hvis det bliver godt vejr lørdag, skal vi i skoven.

22 Eksempler på det valgfrie komma:  Med startkomma:  Vi forventer, at det bliver regnvejr.  Vi ved ikke, hvilke af de nye elever der kommer i elevrådet.  Hvis det bliver godt vejr i morgen, og hvis vi kan få fri, skal vi i skoven.  Uden startkomma:  Vi forventer at det bliver regnvejr.  Vi ved ikke hvilke af de nye elever der kommer i elevrådet.  Hvis det bliver godt vejr i morgen, og hvis vi kan få fri, skal vi i skoven.


Download ppt "Kommakursus ”light” Middelfart Gymnasium 2009. Hovedsætninger og ledsætninger  Hvis man ikke kan identificere hovedsætninger og ledsætninger, kan man."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google