Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ved Pernille Almlund skriv tilgængeligt. Skriv tilgængeligt Hvilken sprogkode skriver vi i? Hvad betragter vi som almindelig viden? Første step i formidling.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ved Pernille Almlund skriv tilgængeligt. Skriv tilgængeligt Hvilken sprogkode skriver vi i? Hvad betragter vi som almindelig viden? Første step i formidling."— Præsentationens transcript:

1 ved Pernille Almlund skriv tilgængeligt

2 Skriv tilgængeligt Hvilken sprogkode skriver vi i? Hvad betragter vi som almindelig viden? Første step i formidling er at skrive tilgængeligt, så andre har en chance for at følge med

3 Hvorfor blev Danmark overrumplet? Historiebogen: ”Som det fremgår af ovenstående kildecitater, var der generelt i den danske befolkning en udbredt passivitet og ubekymrethed i forhold til den militære og udenrigspolitiske udvikling syd for grænsen. Det var en af hovedårsagerne til at tyske tropper d. 9. april om morgenen kunne overskride grænsen uden at støde på væsentlig modstand.”

4 Erik Kjærsgaards version ”...omme på annoncesiderne tog automobilforhandlerne forskud på foråret og præsenterede de nye modeller under udspringende bøgegrene (...) Nationaldirektør C.V. Bramsnæs gav nationen en opsang. Troede man virkelig, at man kunne redde sig ud af vanskelighederne ved bare at bevilge hinanden lønforhøjelse? (...) I Gentofte gav Arbejdernes Oplysningsforbund en nordisk festaften med sang, tale, musik og film. Man pressede de sidste dråber ud af vinterkrigen (...) Jens Otto Krag og hans pige gik efter biografturen til Tosca, en moderne kaffebar på Strøget...” Næste kapitel starter således: ”Onsdag d. 9. april kl. halv fire om morgenen blev Forsvarsminister Alsing Andersen i Marineministeriet vækket ved en telefonbesked.”

5

6 Ud med skriftsprogets 7 plager Skriftsprogets 7 plager er kancellistils-træk, som mange akademikere, kommunale og offentlige institutioner er slemme til at benytte sig af. De illustreres bedst igennem et lille eksempel. En lærer har fået fremkaldt sine billeder fra lejrskolen og skriver det til forældrene. Hvilket kan gøres på mange måder.

7 Farvebillederne Jeg har fået fremkaldt farvebillederne fra lejrskolen. Farvebillederne fra lejrskolen er blevet fremkaldt. De fra lejrskolen stammende farvebilleder er blevet fremkaldt. Fremkaldelse af de fra lejrskolen stammende farvebilleder er blevet udført. Fremkaldelse af de fra lejrskolen stammende colorphotos er på nuværende tidspunkt udført. Udførelsen af fremkaldelsen af de fra lejrskolen stammende colorphotos er på nuværende tidspunkt færdiggjort. Det skal anføres, at udførelsen af fremkaldelsen af de fra lejrskolen stammende colorphotos på nuværende tidspunkt må anses for færdiggjort.

8 De syv plager 1.Lange sætninger 2.Forvægt og bagvægt 3.Passiv 4.Verbalsubstantiver 5.Lange ord 6.Højtidelige ord 7.Fagord

9 Lange sætninger Krævende for hukommelsen, især hvis der er mange indskudte og foranstillede led. ”Hvis du skal opereres for en anden sygdom, er det vigtigt at du eller den læge, der skal operere, kontakter en læge på Neurologisk Klinik for at høre, om der skal tages specielle hensyn i forbindelse med operationen.” ”Du skal kontakte Neurologisk Klinik hvis du skal opereres. Vi kan fortælle om der skal tages specielle hensyn.”

10 Lange sætninger ”Konceptet for kampagnen er, at den fiktive I.B. Hundsemann, som er en pensioneret gymnastik- og sløjdlærer, i vrede over den slappe holdning til arbejde har stiftet Folkebevægelsen mod Arbejdsmiljø og nu kører en kampagnen under sloganet ”Stop Klynkeriet” som er rettet dels mod ”hippierne i Arbejdsmiljørådet og deres økoflippede 2010 handleplan for indsatsen omkring ulykker, psykisk arbejdsmiljø og støj”, dels mod DR’s ”propagandiske klynkeudsendelser om arbejdsmiljø og det website for arbejdssky mennesker” som Videnscenter for Arbejdsmiljø har lanceret i den forbindelse.”

11 Lange sætninger Én sætning, ét budskab. Sæt mange punktummer og rigtige kommaer. Bryd sætningerne op. Undgå lange sætninger og indskud. Typisk én hovedsætning og én bisætning for hvert punktum. Varier sproget med lidt lange og korte sætninger. Brug helt korte sætninger som stopeffekt.

12 Luk luften ind -Sørg for gennemtræk 2x5 minutter hver dag. -Luften indenfor kan faktisk være mere forurenet end luften udenfor. Sørg derfor for, at luften bliver skiftet hyppigt ud. Der skal gennemtræk til. Vinduer på klem giver ikke samme effekt. -(Fra Pjecen Luk luften ind – godt klima i hjemmet)

13 Forvægt og bagvægt I sætninger med forvægt står budskabet sidst. Budskabet står først i sætninger med bagvægt. Forvægt gør det svært at overskue sætninger fordi vi skal vente på budskabet. I sætninger med bagvægt ved vi straks hvad budskabet er, fordi det kommer først. Bagvægt gør det muligt at arbejde med flere ledsætninger uden at gøre sproget tungt.

14 Forvægt og bagvægt ”Skulle det hænde, at De en enkelt gang måtte glemme at tage tabletterne på det sædvanlige tidspunkt, men husker det inden for 12 timer, skal De alligevel tage hele den ordinerede dosis.” ”De skal tage hele den ordinerede dosis selv om De glemmer at tage tabletterne på det sædvanlige tidspunkt, men husker det inden for 12 timer.”

15 Passiv To former -s-passiv: "Der spises" "Der vurderes" blive-passiv: "Du bliver kørt" "Der bliver spist" Begge former skaber afstand mellem skribent og læser gør det uklart hvem der handler gør teksten abstrakt og upersonlig trækker andre plager med sig, fx “Hoslagt fremsendes”.

16 Passiv "Det danske landskab forandres i dag hurtigere end nogen sinde. Landbruget ændres, og stadig flere interesser ønsker at udnytte landskabet. Derfor er der behov for et differentieret syn på, hvordan det åbne land skal forvaltes og hvilke interesser, der skal tilgodeses i landskabet." (Fra pjecen "Værdi, landskab og biodiversitet – et tværfagligt forskningsprojekt om landskabets værdier)

17 Verbalsubstantiver Ændrer et udsagnsord til et navneord og ender ofte på -ing og -else. blodprøvetagningtage en blodprøve håraffaldhår falder af tobaksforbrugryge sårhelinghele sår påsætningsætte på tandudtrækningtrække tænder ud journaloptagelseskrive journal

18 Verbalsubstantiver gør teksten kompakt og svær at læse kan puste teksten unødigt op skaber uklarhed: Hvem gør hvad? skaber afstand og gør teksten upersonlig fordi subjekterne forsvinder gør teksten udynamisk og abstrakt fordi vi ændrer en handling til et begreb trækker passiver med sig Eks. Der foregår en spisning Hvorefter der varetages en undersøgelse

19 Lange sammensatte ord Sammensatte ord kan være svære læse, overskue og forstå. Opløs dem hvis du kan. afværgeforanstaltninger foranstaltninger til at afværge havbundsmineraludnyttelsesteknologiaftale Aftale om teknologi til at udnytte mineraler i havbunden undersøgelsesresultatet resultatet af undersøgelsen lægesamtale samtale med en læge

20 Lang tillægsform Med lang tillægsform taler vi ofte om folk i 3. person i stedet for til folk i 2. person. ”Selve punkturen udføres enten med patienten i siddende eller liggende stilling.” ”Du kan sidde op eller ligge ned under punkturen.” ”Af hensyn til vores rygende patienter forefindes et lokale hvor der må ryges.” ”Vi har et lokale hvor du må ryge.”

21 Højtidelige ord eller papirord anvende forløbne år indeværende år samt samtlige vedrørende angående finde sted forefindes bruge sidste år i år og alle om sker, foregår er

22 Højtidelige ord eller papirord ligeledes således såfremt, ifald, dersom hvilket betyder at hvorfor det skal oplyses på grund af dette med henblik på det skal hermed meddeles også sådan hvis derfor til, så, fordi …

23 Faglatin empirisk koagulere biodiversitet ambulant akut anti klinisk erfaringsbaseret størkne Biologisk mangfoldighed uden indlæggelse pludselig, hurtig, heftig mod [forskellige betydninger]

24 Fagjargon skadestuefunktion åndedrætsfunktion fejlsynkning indtage frit flydende gentage proceduren komplikationer indlæggelsesområde skadestue åndedræt få noget galt i halsen drikke gøre det igen problemer klinik

25 Når man renser for plager Når man skal arbejde med at rense sine sætninger for plager, er det ikke det samme som, at man blot skal skrive forsimplet dansk. Pointen er at man skal gøre sit sprog tilgængeligt for læseren. –Behold gerne fagterminologi, men forklar det. –Ud med papirklicherne, som bero, henstilles, anføres. –Skriv aktivt - hvem mener noget osv.

26 Udryd de syv plager Ved en behovsanalyse blandt bibliotekets brugere i den prægymnasiale alder ses det med al ønskelig tydelighed, at en fortløbende ajourførelse og videreudvikling af gruppens forståelsesramme med henblik på optimalt udnyttelsespotentiale blandt gruppens medlemmer opfattes som imperativ.

27 Skriv klart Kancellistil Informationstæthed Abstraktionsniveau Fagterminologi Eksempler Personer og perspektiv Lumske ord Skriv forståeligt Skriv analytisk

28 Kancellistil Den især i officielle skrivelser anvendte, af upersonlige faste formler sammensatte, i lange sætningsperioder og mange indskud indviklede, med henblik på nøjagtighed snarere end tekstens klarhed affattede stil. (Gyldendals Leksikon)

29 Informationstæthed Bryd teksten op, og giv hver delinformation en sætning for sig. ”Vi mener at disse emners private karakter har gjort dem til en penibel sag for folkeskolen, der overser vigtigheden af at lytte til de unge og med oplysningstidens indlæringsform forsøger at presse endegyldige sandheder ned over eleverne."

30 Abstraktionsniveau Et kendetegn på et højt abstraktionsniveau er, at der bliver smidt rundt med begreber og fagudtryk uden forklaringer eller eksempler. Abstraktionsniveau er et spørgsmål om anskuelighed og forklaringsgrad eller mangel på samme. Kort sagt, hvor let eller svær er teksten.

31 Kravl ikke for langt op ad abstraktionsstigen. Energiforsyning Vedvarende energi Vindenergi Vindmøllepark Havvindmøllerne ved Flakfortet

32 Eksempler på højt abstraktionsniveau "Thomas Højrups stærkt strukturmarxistiske udgangspunkt i samfundets produktionsmåder føltes dog efterhånden som en noget uelastisk spændetrøje.” "Artiklen endte altså som en diskussion af både kulturbegreb og livsformsanalyse og ikke mindst en argumentation for, at livsformsanalysen kunne bidrage med et væsentligt materielt perspektiv på den stigende forvirring og udvanding af kulturbegrebet."

33 Det har aldrig skadet at forklare Forklaringen på husstøvmidernes under- afkølingspunkt: "Fordi miderne indeholder store mængder salte og sukre (stor koncentration), er der ikke så meget vand som kan fryse. Stofferne i deres kropsvæsker virker simpelthen som antifrysemidler. Man siger at dyrene kan opretholde livet i en underafkølet tilstand. Visse organismer som hjuldyr kan være nedfrosset i optil flere år for senere at tø op og leve videre."

34 Øvelse Giv hver især et bud på konkretisering af: Området må tilføres flere ressourcer

35 Eksempler gør stoffet konkret ”Testen består af mundtlige og skriftlige prøver hvor vi måler forskellige mentale funktioner …” ”… fx koncentration/opmærksomhed, indlæring/hukommelse, overblik/planlægning/ problemløsning, sprog, orienteringsevne.” ”… fx koncentration, hukommelse, overblik og sprog.”

36 Personer og perspektiv Personer skaber nærvær. ”Svar gives normalt efter fire-fem uger.” ”Vi svarer dig normalt efter fire-fem uger.” Modtagers perspektiv skaber relevans. ”Transport kan bevilges.” ”Du kan få transporten betalt.” ”Vi kan betale din transport.”

37 Lumske ord Skattevæsenet vil ikke indstille krav om bøde. Jobcenteret har afsat tid til at visitere dig på tirsdag kl. 14. Du skal endelig opgive din adresse i Danmark. Affaldet skal snart afdækkes. Ved enhver betaling afskrives forfaldne renter først. Kvindelige ansatte bliver forfordelt. Tilbagebetalingen ender måske på godt 40 mio. kroner. Han har altså på den måde gjort hende en bjørnetjeneste. Studenterrådet valgte at imødegå besparelserne

38 Skriv analytisk Bryd helhederne op i dele. ”københavn, mandag, rb en større selvfinansiering inden for boligbyggeri samt etableringen af lønmodtagerkapital i henhold til socialministeriets skitseforslag til økonomisk demokrati anses i arbejder- bevægelsens erhvervsråd for de væsentligste muligheder for at skaffe større kapitaltilgang.” Cit. hos Grundwald, Smistrup og Veirup

39 Lix Lix er en kvantitativ målemetode for teksters sværhedsgrad, der kan give et fingerpeg om, hvor svær teksten er. Generelt kan man sige, at lange sætninger i kombination med lange ord giver en høj lix. Et ord er langt, når det er på 7 bogstaver og derover.

40 Lix

41 Hvor svært er det så


Download ppt "Ved Pernille Almlund skriv tilgængeligt. Skriv tilgængeligt Hvilken sprogkode skriver vi i? Hvad betragter vi som almindelig viden? Første step i formidling."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google