Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Børn og seksualitet Fuglevængets børnehus Børn skal udvikle deres seksualitet på en naturlig og sund måde gennem deres nysgerrighed Det er vigtigt, at.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Børn og seksualitet Fuglevængets børnehus Børn skal udvikle deres seksualitet på en naturlig og sund måde gennem deres nysgerrighed Det er vigtigt, at."— Præsentationens transcript:

1 Børn og seksualitet Fuglevængets børnehus Børn skal udvikle deres seksualitet på en naturlig og sund måde gennem deres nysgerrighed Det er vigtigt, at man IKKE forveksler barnets seksualitet med en voksen seksualitet. Der er stor forskel. 1 Børn og seksualitet, Fuglevængets børnehus

2 Et tabubelagt emne Emnet børns seksualitet kan være ganske svært at diskutere, da det ofte er tabubelagt. Det berører de ansattes og forældrenes egne grænser og normer og diskussionen har derfor ikke altid barnets perspektiv, hvilket giver en del udfordringer. Ofte er forskellen mellem voksen- og børneseksualitet i diskussionen ikke eksisterende og det er her tabuet vokser frem. Når vi i Fuglevænget diskutere børn og seksualitet er det derfor yderst vigtigt at vi fra starten af tydeliggøre at udgangspunktet er barnet og den udvikling barnet er nået til. Børn seksualitet Kort beskrivelse af børn seksualitet. Udviklingen af barnlig seksualitet går hånd i hånd med barnets samlede udvikling og personlighedsdannelse. Barnet udvikler sin seksualitet i relation til sine nærmeste omsorgspersoner og kender ikke på forhånd til seksualitetens betydning, hverken hos sig selv eller hos den voksne. De(n) voksne, som tager sig af barnet, er derfor med til at give barnets seksualitet betydning i takt med, at barnets interesse for og udforskning af seksualiteten udvikler sig. Som en del af sin udvikling og i samspillet med sine relationer lærer barnet at forstå betydningen af de kropslige oplevelser og fornemmelser. Den voksne har et vigtigt ansvar for at støtte barnet til at udvikle en sund og almindelig accepteret viden og adfærd i forhold til den seksuelle udvikling. Den voksne lærer gradvist barnet sociale spilleregler og omgangsformer i forhold til jævnaldrende, andre børn og voksne. Socialstyrelsen, www.servicestyrelsen.dkwww.servicestyrelsen.dk 2 Børn og seksualitet, Fuglevængets børnehus

3 Børns seksuelle lege Børn undersøger sig selv og hinanden med og uden tøj på. De rører og udforsker kønsdelene, og de leger ”doktor”. Med ”doktor” mener vi en nysgerrig undersøgelse af kroppen og dens funktioner. Dette skaber ofte diskussioner mellem pædagoger og forældre, fordi den barnlige seksualitet kommer som en overraskelse for mange forældre og de sammenligner den med voksen seksualitet. Det er vigtigt at disse snakke tages med det samme, så historien/legen ikke udvikler sig fra en lille fjer og til 5 høns. Det handler om børn og deres nysgerrighed og snakken skal tages ud fra dette perspektiv. Det anses som helt normalt, at børn kigger på egne og andre børns kønsdele og numser og at de også viser egne kønsdele og numser frem for andre børn. Det er også normalt, at børnene tager alt tøjet af og leger nøgne sammen. I Fuglevænget har vi den holdningen, at børnene altid som minimum har underbukser på i institutionen, både fordi institutionen er en del af det offentlige rum, men også af hensyn til hygiejne. Hvis vi voksne opdager børn, der leger uden at have underbukser på, vil vi på en ordentlig og respektfuld måde bede børnene om tage underbukser på igen, for ”i Fuglevænget har vi ikke bare numser når vi leger”. 3 Børn og seksualitet, Fuglevængets børnehus

4 4 Hvordan støttes børns seksualitet Vuggestuen: Vi vil give børnene mulighed for at se hinanden uden tøj på og mærke egen krop i de situationer, hvor det falder naturligt, f.eks. på badeværelset, når der er bleskift og toilettræning Vi vil i disse situationer sætte ord på kroppen og tale om hvordan barnet/børnene ser ud. Vi vil gennem bøger give barnet en viden om kroppen I børnehaven: Vi vil ud fra barnets alder tale om kroppen og hvordan vi ser ud, dette gøres gennem snak, bøger, børnenes egne fortællinger og billeder Vi lader børnene se hinanden, mens de er ikke har tøj på – i naturlige situationer ved bleskift og toilet besøg. Vi vil - i det omfang det kan lade sig gøre – respektere, at et barn ønsker at være alene på toilettet. Vi vil tale med børnene om egne grænser og glæden ved kys og kærtegn. Vi vil understøtte børnene i at sige til og fra og fortælle barnet, at det selv bestemmer over egen krop, og hvad det har lyst til at være med til - Barnets grænsesætning og blufærdighed skal respekteres og barnet skal ud fra dette lærer at sige fra Vi vil snakke med børnene om, at man ikke må putte noget ind i sine egne eller andres huller, hverken ører, næse, tissekone eller numse.

5 Børn og seksualitet, Fuglevængets børnehus5 Vi vil møde børnene åbent og fordomsfrit, når de taler om deres kønsdele. Vi vil bekræfte børnene i - hvis de taler om det - at det er dejligt at røre ved sig selv og hinanden. Vi accepterer, at det er naturligt for børnene at udforske hinanden, og at der til en vis grad vil være situationer, hvor børnene leger ”doktor”. Når vi opdager, at nogle leger bekymrende lege, skælder vi aldrig ud, da barnet ikke skal føle sig skamfuldt. Vi vil spørge til legen og hjælpe dem videre til en anden leg. Hvis man som personale observerer noget unormalt, skal man kontakte en kollega/leder og snakke hændelsen igennem. Derefter kan man agere på bedste vis.

6 Børn og seksualitet, Fuglevængets børnehus6 Normal og unormal seksuel udvikling og adfærd Anne Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk betragter følgendewww.børnogseksualitet.dk som normal og unormal seksuel udvikling og adfærd. Normal adfærd At være nysgerrig i forhold til, og eventuelt røre ved, familiemedlemmers køn og bryster. At tage tøjet helt eller delvist af. At udforske hinanden og hinandens kønsdele ved at se på og ved at pille. At “bolle” (lege samleje) med tøj på. At vise numse og kønsorganer frem. At prøve at putte ting ind i hinanden (fingre, tusser, glaskugler, bær…) Men børnene skal taktfuldt standses og have forklaret, at de ikke må, da det kan give rifter og infektioner. At være interesseret i og at udforske forskellene på kønnene. At børnegruppen sammen elsker “frække ord”. At have erektion. At spørge om køn og sex.

7 Børn og seksualitet, Fuglevængets børnehus7 Og ting der falder uden for “normalområdet” At have erektion næsten konstant. At lege med afføring i børnehavealderen. At slikke/sutte på andre børns kønsorganer eller at opfordre andre børn til at gøre det på sig. At tage på pædagogernes bryster/kønsorganer – eller at prøve at få andre børn eller voksne til at berøre egne kønsorganer. At putte ting ind i egen eller andres tissekone/numse selv om det gør ondt, og/eller selv om voksne har sagt, at barnet ikke må. At tale/tegne om seksualitet konstant – som en rille i en grammofonplade. At tvinge/presse andre til seksuelle lege eller til at tage tøjet af. At vide for meget om sex. Det er for eksempel ikke alderssvarende viden for et børnehavebarn, hvad oralsex er, hvordan sæd ser ud osv. At være seksuelt indladende/opfordrende over for voksne.


Download ppt "Børn og seksualitet Fuglevængets børnehus Børn skal udvikle deres seksualitet på en naturlig og sund måde gennem deres nysgerrighed Det er vigtigt, at."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google