Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Forvægt og bagvægt i sætningen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Forvægt og bagvægt i sætningen"— Præsentationens transcript:

1 Forvægt og bagvægt i sætningen

2 Forvægt og bagvægt Ved hjælp af begreberne forvægt og bagvægt kan vi beskrive forskellen på følgende sætninger, der indholdsmæssigt er identiske: At hun var syg, og at hun derfor ikke kunne komme til den lektion, hvor den sidste aflevering blev gennemgået, var irriterende for hende. Det var irriterende for hende, at hun var syg, og at hun derfor ikke kunne komme til den lektion, hvor den sidste aflevering blev gennemgået. Forskellen på de to sætninger er, hvor hovedsætningens verballed er placeret i helsætningen:

3 I første sætning er hovedsætningen var irriterende for hende, og verballedet i hovedsætningen er var. Dette er placeret sidst i helsætningen, og der er derfor ophobet meget sætningsmateriale inden hovedsætningens verballed. Derfor siger vi, at sætningen har forvægt. At hun var syg, og at hun derfor ikke kunne komme til den lektion, hvor den sidste aflevering blev gennemgået, var irriterende for hende.

4 I anden sætning er hovedsætningen Det var irriterende for hende, og verballedet i hovedsætningen er var. Dette er placeret først i helsætningen, og der er derfor ophobet meget sætningsmateriale efter hovedsætningens verballed. Derfor siger vi, at sætningen har bagvægt. Det var irriterende for hende, at hun var syg, og at hun derfor ikke kunne komme til den lektion, hvor den sidste aflevering blev gennemgået.

5 En huskeregel er at opfatte helsætningen som en vippe med hovedsætningens verballed som vippens ophængspunkt.

6 Kommer hovedsætningens verballed tidligt i helsætningen, vil vippen være tungest "bagtil" i sætningen, derfor er der bagvægt: Det var irriterende for hende, at hun var syg, og at hun derfor ikke kunne komme til den lektion, hvor den sidste aflevering blev gennemgået.

7 Kommer hovedsætningens verballed sent i helsætningen, vil vippen være tungest "fortil" i sætningen, derfor er der forvægt: At hun var syg, og at hun derfor ikke kunne komme til den lektion, hvor den sidste aflevering blev gennemgået, var irriterende for hende.

8 En sætning kan indeholde mere eller mindre forvægt eller bagvægt
En sætning kan indeholde mere eller mindre forvægt eller bagvægt. Effekten af tung forvægt er ofte en kompliceret og højtidelig stil.

9 Tung forvægt findes også ofte i sætninger, der lægger vægt på beskrivelser i et langsomt, dvælende tempo, eller i sætninger, der gengiver overvejelser.

10 Et eksempel med tung forvægt:
Hvis vi laver sætninger, hvor hovedsætningens verballed er placeret sent i helsætningen, fordi der først skal være plads til en eller flere ledsætninger, og der derfor er ophobet meget information, før hovedsætningens verballed kommer, siger vi, at sådanne sætninger har forvægt.

11 Et eksempel med tung bagvægt:
Der er tale om bagvægt, hvis vi har sætninger, hvor hovedsætningens verballed er placeret tidligt i sætningen, og der efter dette verballed følger en eller flere ledsætninger, der bevirker, at der ophobes meget sætningsmateriale efter hovedsætningens verballed.

12 Lav følgende sætninger med forvægt om, så de i stedet får mere bagvægt:
I morgen henad middagstid, når solen står højest på himlen og vejret er godt, går vi ned og spiller. Da hun sagde, at hun ville ringe, når hun kom hjem, blev jeg beroliget. At dyrke motion, spise fornuftigt og holde hjernen i gang, er vigtigt.

13 Eftersom det er længe side, der har været afholdt møde om klassen, og da der er brug for at få taget hul på problemerne med fravær, så lægges materialerne ud her på websiden. Kontaktet af bekendte, som ville vide, hvordan det gik, blev jeg tit. Den pågældende aften, hvor forbrydelsen fandt sted i følge politiets undersøgelser, spiste jeg hjemme.

14 Verballed Verballedet er et finit verbum (udsagnsord). Finit vil sige at der kan stå jeg eller det foran. Alle sætninger på dansk har et verballed. Lad os begynde med en simpel sætning: Han rakte mig trøjen I denne sætning er rakte verballedet. Rakte er det eneste verbum i sætningen og det står i en finit form. Et verballed kan godt bestå af et sammensat verbum eller af flere sammenstillede verber: Han har rakt mig trøjen. Jeg vil række ham trøjen. Ord der tilsammen danner ét led udgør et syntagme. Verberne i de to eksempler udgør verbalsyntagmer. Mere om verballed Når der er flere verber i en sætning og der ikke er tale om sammensatte former eller sammenstillede verber, kan der enten være tale om sideordnede verber i ét verballed eller om to sætninger med hver deres verballed. I sætningen Han rakte mig trøjen og gik er der to verber, men kun ét verballed, for verberne er sideordnet (ved hjælp af og). Ser vi derimod på sætningen: Han rakte mig trøjen, og vi gik. er der tale om to verballed, nemlig rakte og gik. Også her kunne verberne se sideordnede ud, men der faktisk her tale om to sætninger: Han rakte mig trøjen. Vi gik. Dette vil blive klarere, når vi har set på det andet vigtige led i en sætning, nemlig subjekt (grundled).


Download ppt "Forvægt og bagvægt i sætningen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google