Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist."— Præsentationens transcript:

1 HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist

2 KROPPEN HAR BRUG FOR: KULHYDRATER, PROTEIN, FEDT, VITAMINER OG MINERALER. Vi har alle brug for energi til at vedligeholde vores krop og holde os aktive Børn har desuden også behov for energi til at vokse.

3 ENERGI OG VÆKST Svar: børn fra 3 år, bruger under 2 % af deres energibehov på vækst Hvor stor en andel af den energi et barn indtager bruges til vækst?

4 ENERGIBALANCE  Hvis børn (ligesom voksne) over en periode spiser mere end de forbrænder, vil den overskydende energi lageres som fedt på kroppen.  Hvis børn (ligesom voksne) over en periode spiser mindre end de forbrænder, vil det resultere i tab at fedt og muskelmasse.

5 ENERGIBEHOV Børns energibehov er højere pr kg legemsvægt end det er for voksne. Eksempel:  En dreng på 8 år, højde 132 cm, vægt 28 kg. Energibehov pr. dag = 8680 kj.  En kvinde på 30 år, højde 172 cm, vægt 60 kg. Energibehov pr. dag = 9768 kj.

6 KULHYDRATER Hurtigt optagelige: sukker, slik, kager, sodavand, saft, mælk og frugt.. Langsomt optagelige: korn, kartofler, ris, gryn, pasta, brød og grøntsager

7 KULHYDRATER  Kulhydrater nedbrydes gennem fordøjelsen til glukose, der bruges som energi i alle kroppens celler.  Børns behov for kulhydrater: 55 E%, heraf 2 E% fra kostfibre og max 10 E% fra sukker.  Ved 8680 kj = 280 g kulhydrat

8 PROTEINER  Protein er kroppens byggesten.  Dine muskler bruger protein, så de kan holdes ved lige og vokse.  Protein findes i kød, æg, mælk, bønner, kikærter, brød, havregryn og grøntsager  Børns behov for protein = 15 E%.  Ved 8680 kj =76 g protein

9 FEDT  Fedt er vigtig for at kroppen kan fungere. Der dannes hormoner i fedtlaget, det indeholder kroppens oplagrede energidepot, fedtopløselige vitaminer og så har det en isolerende og stødabsorberende funktion.  Der findes plantefedt og animalsk fedt. Det er vigtigt at få begge slags.  Rapsolie, vindruekerne olie, olivenolie.  Kød, fisk og mælkeprodukter.  Børns behov for fedt = 30 E%.  Ved 8680 kj = 70 g fedt

10 VITAMINER OG MINERALER:  Kroppen har brug for vitaminer for at kunne fungere. Vitaminmangel eller vitaminer i for stor dosis medfører sygdomme. FX medfører mangel på C vitamin til skørbug.  Mineraler: fungere både som hjælpestoffer for vitaminerne og i forbindelse med opbygning af kroppen. FX opbygning af knoglerne (Kalk)

11 FORDELING AF KULHYDRATER, FEDT OG PROTEIN:  Kulhydrat: 55 E%, heraf 2 E% fra kostfibre og max 10 E% fra sukker.  Fedt: 30 E%  Protein: 15 E%

12 DET FÆLLES MÅLTID FOREBYGGELSE AF SPISEFORSTYRRET ADFÆRD  Fællesspisning giver modstandskraft mod spiseforstyrrelser  Det ses sammenhæng mellem familiens sædvanlige spisevaner og et ungt menneskes risiko for senere i livet at udvikle spiseforstyrrelser som bulimi og spiseanfald.  Slankekur i en meget ung alder kan indebære betydelig risiko for senere at udvikle alvorlige spiseforstyrrelser!  Stemning omkring måltidet er vigtig.

13 FAKTA  Kilde: Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. Efter ulykker og kræft er anoreksi den tredjestørste dødsårsag for europæiske teenagere! Op mod 5 % af alle unge piger udvikler en spiseforstyrrelse - anoreksi eller bulimi. For drenge er tallet omkring 3 procent.

14 KRÆSENHED  Den danske ordbog: personer som uden nogen særlig grund kun kan lide nogle bestemte former for mad

15 KRÆSENHED  Babyer foretrækker den søde smag (modermælk) senere udvikles smagen for salt, surt og bittert. Hvis der går noget galt i denne tillæring/udvikling af smagsløgene kan det medføre at barnet ikke kan lide bestemte fødevarer.  Konsistens  Ubehagelige oplevelser  Konflikt i måltidet

16 Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Spis frugt og mange grøntsager Spis mere fisk Vælg fuldkorn Vælg magert kød og kødpålæg Vælg magre mejeriprodukter Spis mindre mættet fedt Spis mad med mindre salt Spis mindre sukker Drik vand sundhedsstyrelsen DE 10 KOSTRÅD

17 TAK FOR I DAG Spørgsmål?


Download ppt "HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google