Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vejleder i en foranderlig tid 2004 Vejledning til gavn for individet 2007 Vejledning til gavn for den enkelte og for samfundet 2011 Vejledning målrettet.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vejleder i en foranderlig tid 2004 Vejledning til gavn for individet 2007 Vejledning til gavn for den enkelte og for samfundet 2011 Vejledning målrettet."— Præsentationens transcript:

1

2 Vejleder i en foranderlig tid 2004 Vejledning til gavn for individet 2007 Vejledning til gavn for den enkelte og for samfundet 2011 Vejledning målrettet unge med særlige behov – 15-17 årige pligt til uddannelse, beskæftigelse mm. 2014 EUD reformen – diplom i uddannelse, erhvervs og karrierevejledning forbeholdt de uafklarede unge

3 Vejleder på Eisbjerghus Internationale Efterskole Skal jeg nu overhovedet vejlede unge på Eisbjerghus? De fleste har et karaktergennemsnit på 4-7 eller mere Mange er erklæret uddannelsesparate til gymnasiet Brugerundersøgelse viser, de har brug for efterskolen til: Få nye venner, bedre til at begå sig socialt- være en del af et fællesskab Blive fagligt dygtigere og mere parat til gymnasiet Blive bedre til at stå på egne ben – personligt bedre rustet til gymnasiet Fordi: Meget usikre i valgprocesser, konflikthåndtering og samarbejdet Stiller store krav og forventninger til egen formåen Stort forventningspres fra omgivelserne

4 Hvad observerer jeg: Unge individualister, der har travlt med at være perfekte – unikke, online 24-07 og som har svært ved at dele ud af sig, selv når livet udfordrer. Kollegaer, der er specialister på hvert sit felt i efterskolen og passer sit At vi alle sammen gør ufatteligt meget uden måske helt at vide, hvad der virker og giver mening.

5 Efterskoleliv – et puf til afklaring omdrejningspunktet i mit afgangsprojekt Hvordan får vi som ansatte på Eisbjerghus Internationale Efterskole skabt en rød tråd i samspillet med hinanden og de unge, så efterskolevejledning får betydning for os alle og styrker de unge i et fremtidsperspektiv?

6 Menneskesyn og forståelse Hvem har jeg taget afsæt i Samspil Humanisme F.T. Hansen Scharmer Naturviden skab Bourdieu Krumboltz Piaget Kritisk teori Rie Thomsen Oettingen

7 Formålet med vejledningen på Eisbjerghus Internationale Efterskole Skabe afklarede elever, der har truffet velkvalificerede valg af ungdomsuddannelse. Skabe en rød tråd i samspillet mellem os ansatte og til de unge, så efterskolevejledning har betydning for os alle og giver mening.

8 Sam-vær-dig-hed – at være dig selv værdig i samværet med andre. At opdage sig selv – finde sin platform og turde være en autentisk del af et fællesskab. Fokus på: Fællesskabets betydning for de unge i en afklaringsproces Læringsefaringer i efterskolelivet Værdibaseret vejledning – tid og rum til eftertænksomhed

9 Dannelseserfaringer Dannelse der virker (Alexander von Oettingen m.fl.) ”at blive sig selv” og blive en del af et fællesskab – at tilegne sig værdier og viden i et givent fællesskab. Venskabelige fællesskaber – styrker og udvikler elevernes selvtillid. De bliver oplyst om livet, fordi de danner nye og ukendte venskaber. De giver udtryk for følelser og behov og bliver derved klogere på sig selv og hinanden. De udvikler ansvar og omsorg. Interessefællesskaber – styrker og udvikler elevernes selvværd. De kan udvikle og dele deres interesser med andre og lære, at det at lære giver mening. Det gør eleverne uddannelsesparate og uddannelsesrobuste, fordi det styrker deres selvværd. Efterskolefællesskaber – styrker og udvikler elevernes selvagtelse. Der opstår værdifulde sammenhænge, der peger ud over deres venskaber og interesser og ind i et større socialt fællesskab. Efterskolefællesskabet yder et bidrag til det demokratiske fællesskab.

10 Læringserfaringer John D. Krumboltz beskæftiger sig med forudsætningerne for karrierevalg og beslutningstagning. Han mener, der både er individuelle og kontekstuelle faktorer, som hver især og sammen udgør det personlige sæt af variabler. Gennem disse erfaringer udvikler mennesket sine antagelser og generaliseringer, som igen danner baggrund for de valg, man træffer samt den måde, man løser de opgaver, der er forbundet med karriereudvikling og valg.

11 Læringserfaringer i efterskolen De læringserfaringer eleverne har med sig på efterskolen kommer i spil på en ny måde i en ny dagligdag. På efterskolen har man aldrig fred. Man er sammen døgnet rundt, og man har betydning for hinanden. Man kan med andre ord ikke gemme sig væk - man konfronteres med sig selv i mange sammenhænge hele tiden. Man skal træffe valg om, hvordan man vil give og modtage i fællesskabet. Man udvikler sine personlige antagelser og opnår nye læringserfaringer. Samspillet med hinanden er altså en vigtig factor i læringsprocessen.

12 Teori U en læringsteori af forsker Claus Otto Scharmer At vejlede til fremtiden at træffe beslutninger med højest mulig potientiale

13 Værdibaseret vejledning. Tid til fordybelse – hvad har betydning netop for mig Træne nærvær uden devices og andre forstyrrelser Kende sig selv - refleksioner over ” hvem er jeg” Kende til muligheder Kende til vilkår, krav og betingelser i dagens samfund

14 Steps to my future –et udviklingsprojekt på Eisbjerghus Internationale Efterskole I skoleåret 2013-14 vælger jeg at synliggøre vores vejledningsprofil gennem fortælling. Jeg finder det vigtigt at få italesat det, vi allerede gør og vigtigheden i, at vi bruger hinanden i samspillet om at få de unge hjulpet godt videre i karrierevalget. Samtidig søger jeg at give fortællingen om god efterskolevejledning mening og forståelse for alle ved at inddrage betydningen af de roller, vi hver især har i forskellige sammenhænge. Fortællingen bringer jeg igen og igen i spil, for at bevidstgøre kollegaerne om egen rolle i forløbet. Det er ligeledes vigtigt, at de unge kan finde mening i efterskolevejledningen og se hvilken betydning, det har for dem. Jeg har valgt at kalde efterskolevejledningen på Eisbjerghus ”Steps to my future” som består af flere trin. Jeg inddrager foruden de unge - som naturligvis er omdrejningspunktet for vejledningen - lærerne, kontaktlærerne og forældrene i forløbet.

15 Step 1 Refleksioner over mit efterskoleliv I introugen starter vi skoleåret med fokus på personlige refleksioner, værelsesrefleksioner og klassetrivsel: Hvem er du og hvorfor har du valgt at gå på efterskole. Du skal forholde dig til spørgsmål om sundt humør, hverdagsparathed, selvdisciplin, motivation, trivsel, medborgerskab, samarbejde, fremtidsplaner med mere. Refleksionerne danner baggrund for samtaler med din karrierevejleder, kontaktlærer og faglærerne. I september er der trivselssamtale med dig, dine forældre og kontaktlæreren. Hensigten med step 1 er at få eleven til at forholde sig til sig selv og sit efterskoleliv. Samtidig er det et godt redskab for alle vi ansatte til at få et indblik i elevens tanker og mål med efterskoleopholdet. Gennem synliggørelse af refleksionerne bliver vi fælles om processen og det giver mening for alle, inkl. forældrene, at skabe et godt efterskoleår.

16 Step 2 Refleksioner over mig selv og min faglighed I november er der særlig fokus på din faglighed. Her skal du forholde dig til, om du er kommet godt i gang i fagene og om det går, som du ønsker. Faglærerne har lavet udtalelser i fagene, som du præsenteres for. Du skal personligt̊ reflektere over din egen indsats og dine kammeraters betydning for dig i undervisningen. I slutningen af november er der fagsamtale med dig, dine forældre og en af dine lærere. Hensigten med part 2 er at få eleven til at forholde sig til sig selv, egen indsats, mål, forventninger og det at blive parat til ungdomsuddannelsen. Samtidig skal man som faglærer ikke kun forholde sig til sine egne fag og elevernes indsats heri. Gennem klasseteams er eleven nu sat i centrum og alle faglærere byder ind til den enkelte elevs trivsel og indsats. Fokus er flyttet til eleven og det samlede faglige niveau som læreren bringer i spil gennem samtale med eleven. Lærerne/vejlederne oplever at samarbejde i processen og får indblik i hinandens arbejdsmetoder og vurderinger. Der er fælles fokus på elevens fremtidsplaner. Samtidig får lærerne et helhedsperspektiv på eleven, der har vist sig at være meget berigende for lærerne og samspillet imellem os ansatte.

17 Step 3 Refleksioner over mig og fremtiden I december har vi for alvor fokus på fremtiden. Hvad er et godt familieliv for dig, og hvilke drømme har du om dit kommende arbejdsliv? Vi arbejder os hen mod projektopgaven, som er en obligatorisk opgave, der tager afsæt i dine fremtidsplaner. Karrierevejlederne vil hjælpe dig på vej i processen sammen med alle dine efterskolekammerater. Hensigten er, at få eleverne til at reflektere over værdier i eget liv i forhold til samfundet krav, forventninger og muligheder. Det foregår i samspil med vejlederne og kammeraterne. Forskellige vejledningsaktiviteter hjælper på vej i processen.

18 Step 4 Mine efterskolekompetencer I løbet af efteråret vil du opleve forskellige tiltag, der gerne skal give dig viden om dine muligheder og være med til at hjælpe dig i afklaringsprocessen. Der er i løbet af vinteren forskellige foredrag foruden undervisning 1 time om ugen i karrierevalg. Her arbejder vi med valgprocesser, studieteknik og studieparathed. Du får desuden personlige/gruppe samtaler med din karrierevejleder efter behov. I løbet af skoleåret vil du blive udfordret personligt, fagligt og socialt. Du vil blive styrket i at bruge dit netværk i livets store og små udfordringer – familie, venner, efterskolekammerater, værelseskammerater, kontaktlærer, faglærere med flere. Du vil få betydning for dem, du vælger at hjælpe samt dem, du vælger at søge hjælp hos. Du vil udvikle redskaber og strategier, der vil være til gavn for dig i din ungdomsuddannelse – Vi fokuserer blandt andet på din åbenhed overfor den nye situation og nye mennesker. Du får lært at planlægge din hverdag, så lektier og afleveringer bliver overskueligt. Du vil indgå i et spændende og udfordrende fællesskab, der vil styrke dig, så du bliver parat til fremtiden. Hensigten med part 4 er at synliggøre efterskoleopholdets betydning for eleven i forhold til personlig udvikling og afklaring i karrierevalget. Samtidig er det også vigtigt at bevidstgøre kollegaer og forældre om værdierne samt udfordringerne i efterskoleopholdet i forhold til karrierevalget.

19 Steps in the future I efterskolen opstår der i fællesskabet rum for at lære og søge efter mening med livet på en ny måde. De erfaringer de unge gør sig i kraft af samspillet med hinanden, giver mulighed for at tage stilling og handle og træffe beslutninger, der ikke kun vedrører karrieremål, men i lige så høj grad ruster dem til at skabe større livsmening. Det alternativ efterskolen er, set i lyset af det individualiserede samfund og den enkeltes søgen efter at finde sig selv i livets mange valg, giver grobund for, at de unge træffer velkvalificerede valg af fremtid. Vi skal som ansatte i efterskolen skabe mulighederne for, at de unge finder ind i fællesskabet og bliver styrket i at bruge hinanden. ”Steps to my future” giver mening og skaber en rød tråd i vores efterskolevejledning. Samtidig har det åbnet for samspillet iblandt os. Opgaven bliver at videreudvikle konceptet, så vi tager afsæt i nuet og den fremtid der kommer. Gennem løbende undersøgelser og evalueringer kan vi dokumentere og udvikle indsatsen i vores efterskolevejledning. Vi skal være opmærksomme på de unges perspektiver i karrierevalget og dermed sikre, at vi hjælper alle til at være afklarede i beslutningen om uddannelsesvalget.


Download ppt "Vejleder i en foranderlig tid 2004 Vejledning til gavn for individet 2007 Vejledning til gavn for den enkelte og for samfundet 2011 Vejledning målrettet."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google