Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fuld skattepligt til Danmark

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fuld skattepligt til Danmark"— Præsentationens transcript:

1 Fuld skattepligt til Danmark
– nyeste praksis/fysiske personer

2 Torben Bagge Partner, Advokat (H) Søren Frichs Vej 42 A 8230 Åbyhøj
Havneholmen 25, 9. DK 1561 København V Mobil: Mail:

3 Fuld skattepligt til Danmark - nyere praksis/fysiske personer
Hvornår ophører den fulde skattepligt til Danmark?

4 Ophør af fuld skattepligt til Danmark
Pligt til at svare indkomstskat til den danske stat i overensstemmelse med reglerne i kildeskatteloven påhviler personer, der har bopæl her i landet, jf. kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1. Ved afgørelsen af, om en person fortsat har bopæl i Danmark i henhold til kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1, henses der blandt andet til, om den pågældende person faktisk har bevaret bopælsmulighed i Danmark, hvilket som udgangspunkt omfatter helårsboliger og sommerboliger, der lovligt kan anvendes som helårsbolig. Efter praksis vil fortsat dispositionsret over helårsbolig eller sommerbolig, der lovligt kan anvendes som helårsbolig, som udgangspunkt medføre, at bopæl anses for opretholdt i Danmark, medmindre boligen udlejes uopsigeligt i mindst tre år, eller det godtgøres, at personen har haft til hensigt at bosætte sig varigt i udlandet.

5 Ophør af fuld skattepligt til Danmark
Identifikation Ved bopælsvurderingen efter KSL § 1, stk. 1, nr. 1, sker der som udgangspunkt identifikation mellem ægtefæller. Har den ene ægtefælle bopæl i Danmark, har den anden som udgangspunkt også dette, jf. f.eks. SKM ØLR. I SKM SR anførte SKAT bl.a. følgende der blev tiltrådt af Skatterådet:”... Hvis en ægtefælle flytter til udlandet, uden at dette sker i forbindelse med en egentlig ophævelse af samlivet, anses den pågældende ægtefælle i skattemæssig henseende sædvanligvis for at have bevaret bopælen her, hvis den tilbageværende ægtefælle opretholder det fælles hjem. Desuden sker der identifikation mellem samlevende. I forhold til indtræden af skattepligt gælder det kun, hvis det er et forhold af ægteskabslignende karakter, jf. TfS H.

6 Ophør af fuld skattepligt til Danmark
Identifikation Derimod er der som udgangspunkt ikke identifikation mellem forældre og deres børn. SKM SR. LSR’s afgørelse af d. 15. jan. 2014, j.nr – værelse hos forældre kunne ikke medføre, at der var bopæl i DK, da vedkommende var flyttet hjemmefra inden fraflytningen til udlandet. Uden betydning, at vedkommende havde folkeregister-adresse hos forældrene. I SKM ØLR fandtes en 22-årig mand fortsat at have bopæl hos forældre, da ikke flyttet hjemmefra før fraflytningen til udlandet, og da betydeligt ophold i Danmark.

7 Ophør af fuld skattepligt til Danmark - Afskæring af boligmulighed
Efter praksis anses en boligmulighed som udgangspunkt for afskåret, hvis: Boligen udlejes / fremlejes uopsigeligt i mindst 3 år fra udlejers side. Krav om reel udlejning. TfS HR. Skatteyder opholdt sig i syv år i udlandet med sin familie, og havde ikke anden tilknytning til Danmark, end sit parcelhus. Den fulde skattepligtig blev opretholdt, fordi huset udelukkende havde været udlejet i perioder på under tre år. At boligen sættes til salg, er ikke i sig selv en afskæring af boligmuligheden, men kan indikere skatteyders subjektive hensigter i forhold til at have bopæl i Danmark.

8 Ophør af fuld skattepligt til Danmark - Afskæring af boligmulighed
LSR af 23/ Landsskatteretten anførte bl.a. følgende: ” … For at kunne anse skattepligten for ophørt skal klageren således enten have solgt sin bolig eller – ifølge praksis - have udlejet boligen uopsigeligt fra udlejers side i 3 år. Klagerens helårsbolig har været lejet ud med almindeligt opsigelsesvarsel fra udlejers side fra den 1. maj 2010, og har således ifølge praksis været til rådighed for klageren. To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at klageren i tilstrækkelig grad har godtgjort, at han ved udrejsen fra Danmark den 2. december 2009 har haft til hensigt varigt at bosætte sig i udlandet. Disse medlemmer har lagt særlig vægt på, at klageren har ansøgt om og opnået immigrantvisa til USA den 25. september 2009; at klageren, hans ægtefælle samt deres fælles børn har meldt flytning til USA til Folkeregisteret, registreret den 15. januar 2010; at børnene er indskrevet på en amerikansk skole pr. 5. januar 2010, samt at boligen i Danmark er udlejet pr. 1. maj 2010, og senere sælges til lejer ved skøde af 13. april 2012. To retsmedlemmer finder ikke, at klageren har godtgjort, at han ved udrejsen til USA den 2. december 2009 har haft til hensigt varigt at bosætte sig i udlandet, idet hans bolig i Danmark ikke er udlejet uopsigeligt i 3 år, og idet flytningen ikke er begrundet i arbejde, familiemæssige forhold e.l., ligesom han ikke har ladet sig registrere som skattepligtig til USA i 2010, i modsætning til eksempelvis TfS 1991, 132 LSR og UfR 1982, 708 ØLD. Endelig er der ikke dokumentation for at bohave er udskibet til USA, idet det ikke af det fremlagte dokument fremgår, hvorfra transporten er sket. “

9 Ophør af fuld skattepligt til Danmark
- Fortsat bolig til rådighed som følge af ejendele i DK? SKM SR I forbindelse med fraflytning fra Danmark ønskede skatteyder bekræftet, at det ikke havde nogen betydning for ophør af skattepligt, at vedkommende og dennes ægtefælle opbevarede nogle af deres ejendele i Danmark efter fraflytningen. Hertil bemærkede SKAT følgende, som blev tiltrådt af Skatterådet: ”Det er SKATs vurdering, at det ikke har nogen betydning for skattepligtens ophør, at der opbevares mindre ejendele hos et familiemedlem i Danmark efter fraflytningen. Der er her lagt vægt på, at der alene er tale om mindre ejendele, at spørgers helårsbolig er solgt, og at øvrigt indbo enten er taget med til X-land eller er solgt………” Hvad mener Skatterådet? Opbevaring af ejendele synes ikke i sig selv at kunne medføre fortsat bolig til rådighed?

10 Ophør af fuld skattepligt til Danmark
- Fortsat bolig til rådighed, når hustru opretholder boligen i DK? SKM SR Skatteyder flyttede til Schweiz i maj 2013 i en lejet lejlighed, og huset i Danmark blev sat til salg. Skatteyders hustru opretholdt det fælles hjem og arbejdede fortsat i Danmark. Huset i Danmark blev ikke forsøgt lejet ud. Skatterådet fastslog, at skatteyder havde bevaret sin bopæl i Danmark efter sin fraflytning, og derfor var fuld skattepligtig til Danmark. ”Spørger har efter det oplyste ikke anskaffet en permanent bolig i Schweiz, idet lejekontrakten skal forlænges hver 6. måned. Spørgers fortsatte rådighed over boligen i Danmark er efter det oplyste, ikke grundet i midlertidige personlige omstændigheder, og der ses ikke at være en fast tidsplan for hvornår hustruen skal flytte til Schweiz.”

11 Ophør af fuld skattepligt til Danmark
- Fortsat bolig til rådighed via sommerhus - betydeligt ophold i DK? LSR af , Journalnr Landsskatteretten anførte bl.a. følgende: ”…..I den foreliggende sag er det ubestridt, at du og din ægtefælle opgav jeres hidtidige helårsbolig på [adresse1] i [by1], pr. 31. december 2007, og at I i de omhandlede år herefter ikke havde en helårsbolig til rådighed her i landet. Du overtog den 1. december 2007 det sommerhus, [adresse2] i [by2], Et sommerhus eller en anden ejendom, der ikke kan sidestilles med en helårsbolig, kan normalt kun anses for en bopæl efter kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1, hvis huset ikke udelukkende anvendes til ferie og lignende, og der endvidere (ikke) er anden væsentlig tilknytning til Danmark. I 2008 har du efter det oplyste opholdt dig i Danmark i 212 dage og i Spanien i 154 dage. Du har — bortset fra i forbindelse med din indlæggelse på hospitalet — boet i sommerhuset på [adresse2], når du har været i Danmark. Tre retsmedlemmer, herunder retsformanden, har den opfattelse, at dine ophold i Danmark har haft så stort et omfang, at dine ophold i sommerhuset ikke kun kan anses for ferie eller lignende. Sommerhuset anses derfor for din bopæl i henhold til kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1, i hele ”

12 Ophør af fuld skattepligt til Danmark
- Fortsat bolig til rådighed via sommerhus – arbejde i DK? LSR af , Journalnr Landsskatteretten anførte bl.a. følgende: ”… Et sommerhus eller en anden ejendom, der ikke kan sidestilles med en helårsbolig, kan normalt kun anses for en bopæl efter kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1, hvis huset ikke udelukkende anvendes til ferie og lignende, og der endvidere (ikke) er anden væsentlig tilknytning til Danmark. …. du har arbejdet i Danmark i 10 til 12 dage om året i forbindelse med bestyrelsesmøder og formøder til disse, samt at du årligt har deltaget i 3 til 4 møder med revisor og været til underskriftsmøder i banken. Du har boet i sommerhuset på [adresse2] i forbindelse med dine ophold og det arbejde, du har udført i Danmark. Tre retsmedlemmer, herunder retsformanden, har den opfattelse, at du under disse omstændigheder har udført et løbende og tilbagevendende arbejde i Danmark, og at arbejdet har haft et omfang og en karakter, der gør, at dine ophold i sommerhuset ikke udelukkende kan anses for ferie eller lignende. Din fulde skattepligt til Danmark kan på denne baggrund ikke anses for ophørt...”

13 Ophør af fuld skattepligt til Danmark
Fortsat bolig til rådighed – subjektiv hensigt. SKM SR – Hensigt om at fraflytte DK. I marts 2009 købte skatteyder sammen med sin hustru en landbrugsejendom i Frankrig. Familien flyttede til Frankrig i juli 2009 og meldte flytning til Folkeregistret den 7. august 2009. Ved fraflytningen boede familien i en ejendom i Danmark, som skatteyder havde købt i Der var tale om en landbrugsejendom med et jordtilliggende på cirka 100 ha. I 2008 solgte skatteyderen det meste af jorden fra ejendommen, således at den herefter alene havde cirka 4 ha. I forbindelse med flytningen til Frankrig blev alle møbler flyttet fra ejendommen i Danmark, og denne blev sat til salg hos en ejendomsmægler. På grund af krisen på boligmarkedet blev ejendommen ikke solgt, og da hustruen i december 2010 flyttede tilbage til Danmark med børnene, flyttede hun ind i denne ejendom. (fortsættes)

14 Ophør af fuld skattepligt til Danmark
Fortsat bolig til rådighed – subjektiv hensigt SKM SR (fortsat) ”Kan As og Bs fulde skattepligt, jf. kildeskattelovens § 1, anses for opretholdt ved udrejsen i 2009 og 2010?” Skatterådet fulgte SKM’s indstilling gående ud på følgende: ”Skatteministeriet finder imidlertid, at det må anses for godtgjort, at A og B i forbindelse med udrejsen til Frankrig den 7. juli 2009 havde til hensigt at bosætte sig varigt i udlandet, …” Den omstændighed, at ejendommen ikke var blevet solgt, skyldtes alene afmatning på boligmarkedet – og ikke et ønske fra ægteparrets side om ikke at sælge ejendommen.

15 Ophør af fuld skattepligt til Danmark
Fortsat bolig til rådighed – subjektiv hensigt SKM ØLR Skatteyder, der var statsaut. revisor, og som havde været medejer af et revisionsfirma, flyttede fra Danmark til Spanien pr. 10. oktober Spørgsmålet var, om hans fulde skattepligt til Danmark ophørte på dette tidspunkt. Skatteyder havde sammen med sin hustru i 2003 erhvervet en ejendom i Spanien, der var blevet renoveret, og som nu skulle anvendes til parrets otium. Ægteparrets plan om at flytte til Spanien i 2006 blev ikke gennemført, fordi deres datter blev alvorligt syg og døde i Parret udskød som følge heraf deres flytning, ligesom overdragelsen af helårsboligen til datteren ikke længere kunne realiseres. Ægteparret satte i stedet i sommeren 2007 ejendommen til salg ved ejendomsmægler. Endnu ikke solgt trods store prisnedsættelser. (fortsættes)

16 Ophør af fuld skattepligt til Danmark
Fortsat bolig til rådighed – subjektiv hensigt SKM ØLR (fortsat) Hustruen blev boende i den hidtidige fælles helårsbolig i Danmark indtil den 21. maj 2008, hvorefter hun - indtil hun den 30. november 2008 udrejste til Spanien - dels boede i sit sommerhus, dels hos sønnen. Årsagen til, at hustruen blev tilbage i Danmark, var, at hun i en overgangsperiode ønskede at være tæt på de tre børnebørn, der var i alderen 1-5 år, i tiden umiddelbart efter datterens død. ØLR: ”Efter en samlet vurdering finder landsretten, at BA´s fortsatte ophold i Danmark med bopæl i helårsboligen i Danmark skyldtes særlige forhold af midlertidig karakter. På den baggrund - og da de i øvrigt foreliggende tilknytningspunkter til Danmark er af underordnet betydning - har A ikke bevaret bopæl i Danmark efter udrejsen til Spanien i oktober 2007.”

17 Ophør af fuld skattepligt til Danmark
Fortsat bolig til rådighed – subjektiv hensigt LSR’s kendelse af 30. april 2013, j.nr I 2002 købte skatteyder og hendes ægtefælle en helårsbolig i Spanien. Ejendommen var færdigbygget i 2003. Den 17. september 2007 meldte skatteyder flytning fra Danmark til Spanien. To måneder senere meldte også skatteyders ægtefælle flytning fra Danmark til Spanien. På tidspunktet for flytningen havde skatteyder bopælsmulighed i Danmark både i form af en ejerlejlighed – der ikke var udlejet uopsigeligt – og i form af et sommerhus, som hun var berettiget til at anvende som helårsbolig. (fortsættes)

18 Ophør af fuld skattepligt til Danmark
Fortsat bolig til rådighed – subjektiv hensigt LSR’s kendelse af 30. april 2013, j.nr (fortsat) LSR lagde bl.a. vægt på følgende: Ægteparret havde gennem flere år planlagt flytningen til Spanien. Salg af helårsbolig i 2005 og efterfølgende flytning af indbo til Spanien. Ægteparrets plan om flytning til Spanien i 2004 blev alene udsat pga. den ene ægtefælles sygdom. Ægteparret er fortsat bosiddende i Spanien. ”Efter en samlet vurdering af sagens oplysninger finder retten herefter, at klagerens fulde skattepligt til Danmark i henhold til kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1, ophørte den 17. september 2007 i forbindelse med fraflytningen til Spanien.”

19 Ophør af fuld skattepligt til Danmark - konklusion
Hvornår anses skattepligten til Danmark som udgangspunkt for ophørt? Når vedkommende ikke længere har rådighed over helårsbolig eller sommerbolig, der lovligt må bruges som bolig. Kan skyldes afståelse eller udleje/fremleje i mindst 3 år uopsigeligt. Når fortsat rådighed over helårsbolig eller sommerbolig, der lovligt må bruges som bolig, skyldes identifikation med anden person, der opretholder den hidtidige fælles bolig – typisk ægtefælle – og den anden person alene opretholder boligen som følge af ” særlige forhold af midlertidig karakter. ” Når vedkommende på trods af fortsat rådighed over helårsbolig eller sommerbolig, der lovligt må bruges som bolig, på anden vis godtgør, at der ikke er subjektiv hensigt om at have bopæl i DK, typisk som følge af, at han og familien de facto etablerer sig udlandet, og kun i relativt begrænset omfang opholder sig i DK. Eksempelvis fordi fortsat rådighed over helårsbolig eller sommerbolig, der lovligt må bruges som bolig, skyldes, at det ikke har været muligt at sælge eller udleje/fremleje boligen.

20 Ophør af fuld skattepligt til Danmark - konklusion
Skattepligten er dog ikke ophørt i følgende tilfælde: Hvis vedkommende opretholder den boligmulighed, han havde i Danmark forud for fraflytningen – her vil samlivsforhold af ikke-ægteskabelig karakter være nok. Dette medmindre, at vedkommende på anden vis godtgør, at der ikke er subjektiv hensigt om at have bopæl i DK, typisk som følge af, at han og familien de facto etablerer sig udlandet, og kun i relativt begrænset omfang opholder sig i DK, eller det skyldes særlige forhold af midlertidig karakter, at familien ikke rejser med ham. Er der omvendt ikke tale om at opretholde den hidtidig boligmulighed, men etablering af en ny, vil skattepligten som udgangspunkt være ophørt, medmindre vedkommende omfattes af punkt 2 eller 3. (fortsættes)

21 Ophør af fuld skattepligt til Danmark - konklusion
Skattepligten er dog ikke ophørt i følgende tilfælde: Hvis vedkommendes råden over ”anden boligmulighed” – typisk sommerhus, der ikke lovligt må bruges som bolig - er så omfattende, kombineret med skatteyders øvrige tilknytning til DK, at man finder, at skatteyderen har en generel tilknytning til DK. Ved denne vurdering vil man typisk særligt se på omfanget af ophold i Danmark, vedkommendes familiemæssige, erhvervsmæssige og økonomiske tilknytning til Danmark, samt sammenholde dette med tilknytningen til andre lande, herunder særligt det land, hvor skatteyderen selv påstår at bo. Det vil ved denne bedømmelse have stor betydning, hvor velegnet den ”anden boligmulighed” er som (helårs-)bolig; jo ringere boligmulighed, jo mere skal der til for, at skattepligten anses for opretholdt. Boligmuligheden kan være så ringe, at det i sig selv udelukker bopæl i Danmark. Hvis vedkommende benytter den ”anden boligmulighed i forbindelse med erhvervs-arbejde i DK, der overstiger det tilladelige i forhold til spørgsmålet om ophold i henhold til KSL § 7, stk. 1. Boligmuligheden kan være så ringe eller kortvarig, at det i sig selv udelukker bopæl i Danmark.

22 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
Hvornår genindtræder den fulde skattepligt til Danmark? Krav om boligmulighed. Krav om ophold. Særligt om ”Kortvarigt ophold på grund af ferie eller lignende”. Særligt om adgangen til at udføre arbejde under ophold i Danmark.

23 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
Krav om boligmulighed Det er ikke tilstrækkeligt til at statuere bopæl i KSL §1’s forstand, at skatteyder har den stærkeste tilknytning til Danmark. Der stilles krav om en boligmulighed i Danmark af en vis standard. SKM LSR – campingvogn opstillet hos en kammerat var ikke en tilstrækkelig boligmulighed. Der er forskel på vurderingen af ”boligmuligheden” i tilflytnings-og fraflytningssager. Ved fraflytning vil det normalt ikke være et tema, om den boligmulighed, man de facto har benyttet frem til fraflytningen, er kvalificeret nok til at opfylde kravet om ”boligmulighed.” Også samliv af ikke-ægteskabslignende karakter vil formentlig være nok til at statuere boligmulighed ved fraflytning, jf. TfS HR, men ikke ved tilflytning. Der skal altså mere til for at opfylde kravet om boligmulighed ved tilflytning, end ved fraflytning.

24 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
Krav om ophold Udover at have en boligmulighed af en vis standard, skal skatteyder tillige tage ophold i Danmark for, at den fulde skattepligt indtræder. KSL § 7, stk. 1:”For en person, der erhverver bopæl her i landet uden samtidig at tage ophold her, indtræder skattepligt i henhold til bestemmelsen i § 1, nr. 1, først, når han tager ophold her i landet. Som sådant ophold anses ikke kortvarigt ophold her i landet på grund af ferie eller lignende.”

25 Genindtræden af fuld skattepligt – særligt om boligmulighed
Hvis skatteyder har rådighed over en helårsbolig eller en sommerbolig, der lovligt kan anvendes som helårsbolig, gælder der en formodning for, at der er hensigt om hjemsted i DK, således at kravet om bolig og subjektiv hensigt i KSL § 1, stk. 1, nr. 1, er opfyldt med den effekt, at der er tale om bopæl. Indtræden af fuld skattepligt forudsætter, at vedkommende tager ophold i DK. Ønsker skatteyder, at der statueres bopæl, kan særlige forhold bevirke, at dette ikke sker, selvom vedkommende tager ophold i DK, jf. SKM ØLR (genanbringelse af ejendomsavance). Hvis skatteyder råder over anden boligmulighed – f.eks. et sommerhus, der ikke lovligt kan anvendes som helårsbolig – gælder der en formodning for, at der er tale om ferieafholdelse ved anvendelse af denne anden boligmulighed i DK med den effekt, at der ikke er tale om bopæl.

26 Genindtræden af fuld skattepligt - særligt om boligmulighed
I praksis synes rådighed over en sommerbolig – der ikke lovligt må anvendes som helårsbolig – at blive sidestillet med rådighed over en helårsbolig i to tilfælde: Hvis brugen af sommerhuset er så omfattende, kombineret med skatteyders øvrige tilknytning til DK, at man finder, at skatteyderen har en generel tilknytning til DK. Se nærmere herom på planche 27 Hvis sommerboligen anvendes i forbindelse med erhvervsarbejde i DK, der overstiger det tilladelige i forhold til spørgsmålet om ophold i henhold til KSL § 7, stk. 1. Boligmuligheden kan være så ringe eller af så kort varighed, at det i sig selv udelukker bopæl i Danmark. Bruges sommerboligen ikke i forbindelse med arbejdet i DK, medfører sommerboligen ikke bopæl, når bortses fra de situationer, der er omtalt ovenfor i pkt.1. Se nærmere herom på planche 28

27 Genindtræden af fuld skattepligt - særligt om boligmulighed - rådighed over en sommerbolig – der ikke lovligt må anvendes som helårsbolig I praksis sidestilles rådighed over en sommerbolig – der ikke lovligt må anvendes som helårsbolig –med rådighed over en helårsbolig, hvis brugen af sommerhuset er så omfattende, kombineret med skatteyders øvrige tilknytning til DK, at man finder, at skatteyderen har en generel tilknytning til DK, jf. eksempelvis SKM Ø. Ved denne vurdering vil man typisk særligt se på omfanget af ophold i Danmark, vedkommendes familiemæssige, erhvervsmæssige og økonomiske tilknytning til Danmark, samt sammenholde dette med tilknytningen til andre lande, herunder særligt det land, hvor skatteyderen selv påstår at bo. Det vil ved bedømmelsen tillige have stor betydning, hvor velegnet sommerhuset er som (helårs-)bolig; jo ringere boligmulighed, jo mere skal der til for, at skattepligten anses for genindtrådt. Boligmuligheden kan være så ringe, at det i sig selv udelukker bopæl i Danmark.

28 Genindtræden af fuld skattepligt - særligt om boligmulighed - rådighed over en sommerbolig – der ikke lovligt må anvendes som helårsbolig I praksis sidestilles rådighed over en sommerbolig – der ikke lovligt må anvendes som helårsbolig – med rådighed over en helårsbolig, hvis sommerboligen anvendes i forbindelse med erhvervsarbejde i DK, der overstiger det tilladelige i forhold til spørgsmålet om ophold i henhold til KSL § 7, stk. 1, jf. eksempelvis SKM SR, SKM ØL (forudsætningsvis), SKM SR og SKM SR. Boligmuligheden kan dog være så ringe eller af så kort varighed, at det i sig selv udelukker bopæl i Danmark. Omfanget af arbejde, kombineret med omfanget af ophold i Danmark, kan bevirke, at eksempelvis deltagelse i bestyrelsesmøder i forbindelse med egentligt ferieophold ikke medfører, at der anses at være rådighed over helårsbolig, jf. LSR af , Journalnr og LSR 12/ , Journalnr Dette kræver: 1. Meget begrænset arbejde, der udføres i forbindelse med ophold i sommerhuset 2. Begrænset tidsmæssigt ophold i sommerhuset svarende til normal ferie. 3. Ophold i DK må ikke være motiveret af arbejdet, herunder deltagelse i et møde, men skal skyldes ferie, hvor der tilfældigvis er eksempelvis et bestyrelsesmøde i DK.

29 Genindtræden af fuld skattepligt - når ej helårsbolig eller sommerbolig, der lovligt må bruges som bolig SKM SR Skatteyder var i efteråret 2013 fraflyttet Danmark til Spanien, hvorved den hidtidige fulde danske skattepligt ophørte. Skatterådet bekræftede, at fuld skattepligt til Danmark ikke ville genindtræde, hvis han ca. 2 gange 2 måneder om året lejede en sommerbolig/hotelværelse i Danmark i forbindelse med arbejde udført i Danmark for sit spanske kapitalselskab. Skatterådet tiltrådte SKATs indstilling, hvorefter: ”…spørger ikke kan anses for at have rådighed over bolig i Danmark og dermed ikke kan anses for at have erhvervet bopæl i Danmark.” Der blev særligt henset til, at personen ville leje forskellige sommerhuse, lejeperiodernes tidsmæssige udstrækning, og at lejen ville ske via/hos uafhængig tredjemand, dvs. kortvarig boligmulighed.

30 Genindtræden af fuld skattepligt - når ej helårsbolig eller sommerbolig, der lovligt må bruges som bolig SKM ØL Skatteyders fulde skattepligt til DK var ophørt den 1. februar 2006 ved fraflytning til England. Spørgsmålet var, om skatteyders fulde skattepligt til DK var genindtrådt den 5. juli 2006, hvor han erhvervede et sommerhus i Egå på 132 m2 for kr Skatteyder varetog en række direktions- og bestyrelsesposter i flere danske selskaber, hvori han indirekte besad anparts- eller aktiemajoriteten. Samtlige hans lønindtægter hidrørte fra hans arbejde for disse danske selskaber. Skatteyder havde 2 biler indregistreret i DK, som blev benyttet i betydeligt omfang. I juli 2007 blev skatteyder far til tvillingedrenge. Moderen, hans nuværende danske samlever, havde i perioden maj-sept registreret bopæl på sommerhusets adresse. Skatteyder havde hverken erhvervs- eller familiemæssig tilknytning til England. Skatteyder havde, trods opfordringer hertil, ikke redegjort for det tidsmæssige omfang af sine ophold uden for DK, fremlagt dokumentation for evt. udenlandske bankkonti eller sit mobilforbrug i perioden. (fortsættes)

31 Genindtræden af fuld skattepligt - når ej helårsbolig eller sommerbolig, der lovligt må bruges som bolig SKM ØL (fortsat) ØLR: ”…. På denne baggrund og efter det oplyste om sommerhusets opførelsesår, stand og størrelse finder landsretten, at det har været egnet som helårsbolig for S. Det afgørende for spørgsmålet om genindtræden af S' skattepligt til Danmark er herefter, om sommerhuset faktisk har været anvendt af ham i forbindelse med varetagelsen af indtægtsgivende arbejde her i landet. Det forhold, at sommerhuset ikke lovligt har kunnet anvendes til helårsbeboelse, kan således ikke i sig selv tillægges betydning…….… efter en samlet vurdering (må det) lægges til grund, at S har opholdt sig her i landet i væsentligt større omfang end forklaret af ham, og at han allerede fra erhvervelsen af sommerhuset, der er beliggende få kilometer fra A A/S' hovedsæde, har benyttet dette til varetagelsen af arbejde her i landet i et ikke ubetydeligt omfang. Herefter må S' fulde skattepligt til Danmark anses for genindtrådt den 5. juli 2006…” Kammeradvokatens synspunkt om sammenhængen mellem overnatning i ejerbolig og udførelse af arbejde i Danmark, så bolig og ej ferie eller lignende, så tillige ophold.

32 Genindtræden af fuld skattepligt - når ej helårsbolig eller sommerbolig, der lovligt må bruges som bolig LSR af , Journalnr : Afgørelsen synes at kunne tages til indtægt for, at omfanget af arbejde – herunder deltagelse i bestyrelsesmøder - kan være af så begrænset karakter (konkret 4 møder om året), kombineret med, at det sker i forbindelse med kortvarige ferier i Danmark, at det ikke medfører, at en anden boligmulighed anses som bopæl, selvom denne anden boligmulighed bruges til overnatning i forbindelse med arbejdet i Danmark. Dette uanset, at arbejdet vil medføre ophold efter KSL § 7, stk. 1, hvis vedkommende har en helårsbolig eller et sommerhus, der lovligt kan bruges som helårsbolig, til rådighed. Landsskatteretten har formentlig lagt afgørende vægt på, at sommerhuset ikke måtte bruges som helårsbolig, at vedkommende alene opholdte sig i Danmark i en periode svarende til normal ferier i løbet af året (ca. 4 uger), samt at opholdet i Danmark ikke skyldtes deltagelse i bestyrelsesmødet, men skyldtes ferie, hvor der så ”tilfældigvis” var et bestyrelsesmøde i samme periode.

33 Genindtræden af fuld skattepligt - når ej helårsbolig eller sommerbolig, der lovligt må bruges som bolig SKM SR. Skatterådet bekræftede, at den fulde skattepligt til Danmark ikke ville genindtræde ved person A's (spørger) deltagelse i bestyrelsesmøder i Danmark. Spørgers fulde danske skattepligt ophørte i Spørger blev efterfølgende valgt til bestyrelsen for B A/S og vil deltage i fysiske bestyrelsesmøder gange årligt i Danmark af en samlet varighed på dage. Spørger vil bo på hotel i forbindelse med bestyrelsesmøderne. Skatterådet fandt, at spørger ikke kunne anses for at have erhvervet bopæl i Danmark efter kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1, jf. § 7, stk. 1. Spørger havde solgt sin tidligere ejede helårsbolig (bolig A) til en uafhængig tredjemand, og sommerbolig A blev pga. dens stand anset for ikke at have været egnet til helårsbeboelse. Ejendomme, lejligheder mv., ejet enten af nærtstående personer eller af andre selskaber i B-koncernen, blev i den konkrete sag anset for ikke at have udgjort en bolig af varig karakter, der kontinuerligt på alle tider stod til rådighed for spørger. Spørgers deltagelse i bestyrelsesarbejdet i Danmark ville derfor ikke medføre, at han blev omfattet af fuld skattepligt til Danmark. Når ej bolig til rådighed, kan der altså (som udgangspunkt) frit udføres arbejde i DK uden, at der indtræder fuld skattepligt.

34 Genindtræden af fuld skattepligt – krav om ophold
Selvom man har en boligmulighed til rådighed i Danmark, der opfylder kravet i relation til KSL § 1 stk. 1, nr. 1, - typisk en helårsbolig eller en sommerbolig, der lovligt kan anvendes/de facto anvendes som helårsbolig - indtræder den fulde skattepligt efter KSL § 7, stk. 1, ikke ved et kortvarigt ophold på grund af ferie eller lignende. DJV , afsnit C.F.1.2.2: ”Efter praksis anses et uafbrudt ophold her i landet af en varighed på mere end 3 måneder, eller samlede ophold på i alt mere end 180 dage inden for et tidsrum på 12 måneder, ikke for "kortvarigt ophold på grund af ferie eller lignende".

35 Genindtræden af fuld skattepligt – særligt om ”kortvarigt ophold på grund af ferie eller lignende”
Opholdet i Danmark  må ikke have en varighed af mere end 3 måneder. Fristen kan afbrydes af ferieophold i et andet land, jf. SKM SR. Opholdet må ikke have en varighed af mere end 180 dage inden for et tidsrum på 12 måneder. Rullende periode. Rejsedage – ”brudte døgn” medregnes som  danske dage, jf. SKM ØLR samt SKM BR.

36 Genindtræden af fuld skattepligt – særligt om ”kortvarigt ophold på grund af ferie eller lignende”
Skattepligten kan indtræde i særlige situationer, trods ophold under de nævnte grænser, nemlig når den pågældende ikke har bopæl i eller anden fast tilknytning til et andet land, og derfor opholder sig her i landet i det omfang, den erhvervsmæssige beskæftigelse (fx som pilot, sømand, sælger, kunstner mv.) levner praktisk mulighed for det. På den måde er der ikke tale om ”ferieophold eller lignende i Danmark.”. Det forudsætter dog, at der er boligmulighed. Det er væsentligt at være opmærksom på, at ægtefæller hver især skal opfylde betingelserne for indtræden af skattepligt efter KSL § 7, stk. 1, jf. SKM LSR og SKM SR. Er det således kun den ene ægtefælle, der eksempelvis opholder sig længere i Danmark end ”tilladt”, eller som udfører arbejde i forbindelse med ophold i Danmark i videre omfang end tilladt, og har ægtefællerne en boligmulighed i Danmark, er det alene denne ægtefælle, som bliver fuld skattepligtig til Danmark.

37 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Særligt om afbrydelse af tre-måneders fristen SKM SR Skatteyder opsagde i efteråret 2002 sin helårsbolig i Danmark og flyttede til Spanien sammen med sin hustru. Herved opgav de begge deres fulde skattepligt til Danmark. Skatteyders hustru købte i 2002 et sommerhus i Danmark til feriebrug. Skatteyder ønskede følgende spørgsmål afklaret: ”Spørger ønsker at opholde sig i Danmark fra 1. maj til 27. juli, derefter holde 1-2 ugers ferie i et andet land end Spanien med afrejse fra og tilbagekomst til Danmark (uden at det medregnes opholdet i Danmark). Herefter vil spørger opholde sig i Danmark i 30 dage. Det ønskes bekræftet, at dette rejse- og opholdsmønster ikke vil udløse fuld skattepligt til Danmark.” Skatteministeriet bekræftede ud fra en konkret vurdering, at det konkrete rejse- og opholdsmønster ikke ville udløse fuld skattepligt til Danmark. Skatteministeriet henviste i den forbindelse til, at når skatteyder kom tilbage til Danmark fra 1-2 ugers ferie i udlandet, ville der være tale om et nyt ophold i Danmark, og dermed begyndte der at løbe en ny tre-måneders frist.

38 Genindtræden af fuld skattepligt – hvornår er ophold påbegyndt?
Østre Landsrets dom af 24. marts 2015, j.nr. B Sagen vedrørte, om en professionel fodboldspiller var skattepligtig til Danmark af et sign on fee på 4 mio. kr., som han modtog i forbindelse med et klubskifte fra en tysk klub til en dansk klub. Appellanten modtog beløbet umiddelbart efter kontraktunderskrivelsen i Danmark. Appellanten ejede en ejendom i Danmark, og han ville derfor efter kildeskattelovens § 7, stk. 1, blive fuldt skattepligtig til Danmark på det tidspunkt, hvor han tog ophold i landet. Landsretten fandt efter en samlet vurdering, at appellanten tog ophold i Danmark, den dag han underskrev kontrakten med den danske klub, og at han derfor var skattepligtig til Danmark af det udbetalte sign on fee.

39 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark Hvis skatteyder varetager et indtægtsgivende hverv under ophold i Danmark, vil skattepligten som udgangspunkt indtræde, idet et sådant ophold ikke er et ”kortvarigt ophold på grund af ferie eller lignende” Enhver form for arbejde er som udgangspunkt uforeneligt med “ferie eller lignende” med den effekt, at fuld skattepligt indtræder, hvis vedkommende har bolig til rådighed. Hvis vedkommende overnatter i en sommerbolig i forbindelse med sådant arbejde, vil det som udgangspunkt medføre, at sommerboligen får status af bopæl i KSL § 1 stk. 1, nr. 1´s forstand. U1: Hvis arbejdet udført i DK undtagelsesvis ikke ændrer på, at der fortsat er tale om ”kortvarigt ophold på grund af ferie eller lignende” U2: Hvis meget begrænset arbejde, der udføres i forbindelse med kortvarigt ferieophold i DK, og arbejdet ikke er formålet med opholdet i DK.

40 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark SKM ØLR – Camilla Vest-sagen: Landsretten lagde til grund, at Camilla Vest i perioden 21. september 2000 til 4. april 2002 havde gennemført i alt syv fotosessions i Danmark, hvoraf en enkelt strakte sig over to dage. Syv arbejdsdage var gennemført i perioden 21. september 2000 til 20. marts 2001. ØLR vedr. Camilla Vests erhvervsaktiviteter i Danmark: ”Når der henses til en ovenfor anførte forståelse af praksis af betydningen af erhvervsarbejde i Danmark findes den af T1 udøvede erhvervsvirksomhed ikke at være udtryk for regelmæssig fast og kontinuerligt varig erhvervsmæssig beskæftigelse her i landet, ligesom T1’s ophold i Danmark ikke har været nødvendiggjort af en regelmæssig (løbende) personlig varetagelse af indtægtsgivende erhverv. T1’s erhvervsopgaver i Danmark kan derfor ikke i sig selv begrunde fuld skattepligt til Danmark i årene ”

41 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark LSR’s kendelse af 19. februar 2013 – genoptagelse af sagen for indkomstårene : LSR: ”På baggrund af flertallets præmisser i Østre Landsrets dom af 5. november 2012 finder Landsskatteretten heller ikke i skattesagen, at klageren i indkomstårene 2001, 2002 og 2003 er fuld skattepligtig til Danmark i henhold til KSL § 1, stk. 1, nr. 1, jf. § 7, stk. 1.”

42 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark SKM SKAT – styresignal Som følge af Camilla Vest-sagen, SKM ØLR, udgav SKAT et styresignal, der indeholder retningslinjer for i hvilket omfang, der skal ske genoptagelse som følge af dommen. Styresignalet indeholder også en beskrivelse af de retningslinjer, SKAT vil følge i fremtidig praksis. Ifølge styresignalet vil det fremover kunne lægges til grund, at arbejdsopgaver, der udføres højst 10 dage inden for en 12 måneders periode, vil kunne accepteres, uden at skattepligten indtræder. Det gælder dog ikke, hvis arbejdsopgaverne her i landet - selv om de udføres mindre end 10 dage om året - er udtryk for et fast mønster, f.eks. fordi de udføres for en enkelt eller ganske få arbejdsgivere. Som udgangspunkt ikke muligt at deltage i bestyrelsesmøder i Danmark som bestyrelsesmedlem. Det er også en betingelse, at den pågældendes arbejde eller erhverv ikke specifikt eller i væsentligt omfang retter sig mod Danmark.

43 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark – deltagelse i et bestyrelsesmøde som ikke-bestyrelsesmedlem SKM LSR Deltagelse i ét bestyrelsesmøde eller lign. i H2 A/S af én dags varighed - ikke som bestyrelsesmedlem, men som direktionsmedlem og Chief Operation Manager og General Manager for H1 Ltd. - havde ikke karakter af regelmæssig (løbende) personlig varetagelse af indtægtsgivende erhverv. LSR: ”Der er lagt vægt på, at der er tale om deltagelse i et enkeltstående møde af en dags varighed f.eks. i forbindelse med, at familien holder juleferie her i landet, eller i forbindelse med, at klageren tager ophold her i landet udelukkende med det formål at deltage i et bestyrelsesmøde eller lignende, og dermed om et enkeltstående møde inden for en 12-måneders periode, at den erhvervsmæssige aktivitet er af begrænset omfang og afgrænset i forhold til et konkret ophold, og at formålet med ophold her i landet i øvrigt er ferie eller lignende.”

44 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark - bestyrelsesarbejde SKM SR Skatteyders deltagelse i bestyrelsesarbejde ca gange årligt i et dansk selskab ville ikke medføre fuld skattepligt til Danmark, uagtet at han havde rådighed over et sommerhus i Danmark. Skatteyder havde ikke rådighed over en helårsbolig i Danmark. Afgørende var altså, at der ikke var boligmulighed. ”SKAT har lagt vægt på, at det er oplyst, at spørger ikke vil anvende sommerhuset i forbindelse med sit bestyrelsesarbejde her i landet, hvor han som udgangspunkt vil flyve fra og til hjemlandet samme dag som møderne. Videre har SKAT lagt vægt på, at spørgers ophold i Danmark i sommerhuset kun vil være i forbindelse med ferier eller lignende. Det forudsættes ved nærværende besvarelse, at spørger ikke har tilladelse til at benytte sommerhuset som helårsbolig, samt at spørger ikke opfylder betingelserne i planlovens § 41 for at benytte sommerhuset til helårsbeboelse.”

45 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark - bestyrelsesarbejde SKM SR Skatteyder havde bolig til rådighed her i landet, hvor også hans hustru og børn boede. Siden 5. juli 2012 havde han i sin egenskab af bestyrelsesformand deltaget i bestyrelsesmøder her i DK i et omfang svarende til 6 bestyrelsesmøder årligt, i alt 12 møder. Skatterådet fastslog, at den fulde skattepligt var indtrådt d. 5. juli 2012 som følge af bestyrelsesarbejdet. ”SKAT finder, at spørgers deltagelse som bestyrelsesmedlem i 6 bestyrelsesmøder om året - et hver anden måned - i en dansk virksomhed må betegnes som et hverv, der indebærer et fast mønster, og kan ikke anses for et enkeltstående arbejde.”

46 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark – vedligeholdelse af opnåede færdigheder SKM LSR: Det følger af retsanvendelsen i SKM LSR, at det forhold, at man vedligeholder opnåede færdigheder, ikke skal anses for arbejde i forhold til KSL § 7, stk. 1, jf. følgende uddrag fra præmisserne: ”… nødvendige vedligeholdelse af sine musikalske færdigheder under ophold her i landet ikke kan anses for regelmæssig varetagelse af løbende, indtægtsgivende arbejde”

47 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark - landsholdspenge SKM SR. Skatterådet kunne bekræfte, at den fulde skattepligt ikke vil indtræde igen, hvis spørger modtager landsholdspenge, som han har tjent med landsholdet i forbindelse med samlinger på dansk grund og landskampe og er medejer af et hus i Danmark. SKAT anførte bl.a. følgende, der blev tiltrådt af Skatterådet: ”… Det mest sandsynlige scenarie er, at spørger vil have arbejdsdage (træningsdage og kampdage) på dansk grund årligt, under forudsætning af udtagelse til landsholdet. På et landshold udtager landstræneren den pågældende spiller fra gang til gang, og denne udtagelse har karakter af enkeltstående aktiviteter, der efter praksis ikke i sig selv indebærer skattepligt. Der består således ikke et fast ansættelsesforhold i Danmark og op-holdet her i landet er ikke nødvendiggjort af et etableret erhvervsmæssigt forhold, når spørger bliver udtaget til at spille. I forbindelse med landskampene her i landet stiller landsholdet indkvartering til rådighed for spørger. Spørger vil således ikke opholde sig i sin danske privatbolig i de perioder, hvor kampene og den tilknyttede træ-ning finder sted. SKAT finder under hensyn til de helt særlige omstændigheder, at de enkelte seancer på lands-holdet har karakter af enkeltstående arrangementer, selvom antallet af arbejdsdage således kan overstige de 10 dage, der er fastsat som udgangspunkt for indtrædelse af den fulde skattepligt. Der henvises til Den juridiske vejledning afsnit C.F.1.2.2, hvoraf det fremgår, at under helt særlige omstændigheder kan arbejdsopgaver udført her i landet bevare deres enkeltstående karakter, selv om de tidsmæssigt udstrækker sig ud over 10 dage inden for en periode på 12 måneder. Dette vil forudsætte, at vedkommende normalt ikke udfører arbejde her i landet, at det er ekstraordinært, at arbejdet er udført her i landet, og at arbejdet ikke har nogen særlig tilknytning til Danmark….”

48 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark – besvarelse af mails, telefon og sms i forbindelse med ophold i DK I SKM SR anførte SKAT bl.a. følgende, der blev tiltrådt af Skatterådet: ”…. Spørger udfører ikke fast og tilbagevendende arbejde under sine ophold, men blot enkeltstående og sporadiske aktiviteter, når han tjekker mails m.v. Det er derfor SKATs opfattelse, at skattepligten ikke indtræder ved spørgers ophold i Danmark. ….SKAT bemærker i øvrigt, at afgørelsen i SKM LSR, hvor en klager blev anset for skattepligtig, adskiller sig fra spørgers situation, idet klageren under sine ophold i Danmark var nødsaget til at besvare mails og telefonopkald, da disse aktiviteter var en nødvendig del af klagerens ledelsesfunktioner. Klager udførte derfor arbejde i Danmark. Videre blev kombinationen af opholdets længde (op til 3 måneder uafbrudt eller 180 dage sammenlagt i Danmark) samt opholdets karakter, tillagt vægt ved Landsskatterettens afgørelse i SKM LSR. I nærværende bindende svar vil spørger pendle mellem England og Danmark. Herudover er arbejdet sporadisk, og har ikke karakter af distancearbejde. Derfor kan resultatet af denne afgørelse, ikke overføres til nærværende sag.” (vedkommendes familie boede i DK)

49 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark -formuepleje SKM SR. Skatteyder anførte bl.a. følgende: ” ... Hvad angår spørgers porteføljer af privatejede aktier og valuta, som han løbende følger op til flere gange dagligt, hvilket også vil ske, når han opholder sig i Danmark, er det vores opfattelse…” SKAT anførte bl.a. følgende der blev tiltrådt af Skatterådet: ”…Det er endvidere SKATs vurdering, at spørgers personlige varetagelse af egne porteføljer i aktier og valuta har et sådant omfang, at der er tale om et indtægtsgivende erhverv, selvom spørger ikke er tilknyttet den finansielle sektor. SKAT finder således ikke, at der er tale om passive private investeringer, men om aktiv formuepleje, der har et sådan påregneligt arbejdsmønster, at det ikke er foreneligt med opholdsreglen i kildeskattelovens § 7, stk. 1. SKAT er på denne baggrund ikke enig med spørger i, at der ikke er tale om påregnelige eller regelmæssig deltagelse i aktiviteter, der understøtter et indtægtsgivende hverv.”

50 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark –kundebesøg i DK I SKM SR anførte SKAT bl.a. følgende, der blev tiltrådt af Skatterådet: ”… Som sagen er oplyst, finder SKAT ikke, at spørgers kundebesøg i Danmark kan anses for ophold, der er forenelige med opholdsreglen i kildeskattelovens § 7, stk. 1. SKAT lægger vægt på, at spørgers arbejde i Danmark ikke er oplyst som enkeltstående og sporadiske aktiviteter, men at arbejdet udføres som en del af spørgers løbende ansættelse i og ejerskab af det schweiziske selskab. Dertil kommer, at arbejdet, der udføres i Danmark, er rettet mod danske kunder. Som sagen er oplyst, finder SKAT at der er tale om arbejde af tilbagevendende karakter, og at der er tale om egentligt arbejde, som har karakter af løbende, regelmæssig varetagelse af et indtægtsgivende erhverv. Det er derfor SKATs vurdering, at spørgers ophold i Danmark ikke har det fornødne præg af “ferie og lignende” som anført i kildeskattelovens § 7, stk. 1…”

51 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark Sammenfatning på baggrund af praksis: HR) Ikke udføre arbejde i Danmark Praksis er forholdsvis restriktiv med hensyn til, hvad der kan betragtes som “ferie eller lignende”, idet alle former for arbejde som udgangspunkt må anses for uforeneligt med “ferie eller lignende.” Gælder uanset, om den pågældende udøver sit erhverv som fx lønmodtager, selvstændig erhvervsdrivende eller bestyrelsesmedlem. Skattepligten indtræder på det tidspunkt, hvor den pågældende påbegynder sit arbejde. Det forhold, at man vedligeholder opnåede færdigheder, anses ikke for arbejde. Har vedkommende ikke bolig til rådighed, kan der som udgangspunkt frit udføres arbejde i DK uden, at der indtræder fuld skattepligt; medmindre ophold i mindst 6 måneder efter KSL § 1, stk. 2.

52 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark U1) Enkeltstående og sporadiske indtægtsgivende aktiviteter. Når arbejdet her i landet er udtryk for enkeltstående og sporadiske indtægtsgivende aktiviteter, medfører de ikke, at den fulde skattepligt indtræder, trods rådighed over en bolig her, såfremt der er tale om egentligt arbejde her i landet i maksimalt 10 dage inden for en 12-måneders periode. Under helt særlige omstændigheder kan arbejdsopgaver udført her i landet bevare deres enkelstående karakter, selvom de tidsmæssigt udstrækker sig ud over 10 dage inden for en periode på 12 måneder. Dette vil forudsætte, at vedkommende normalt ikke udfører arbejde her i landet, at det er ekstraordinært, at arbejdet er udført her i landet, og at arbejdet ikke har nogen særlig tilknytning til Danmark. SKM SR – Landsholdsspilleren, der ikke overnattede i helårsboligen, når han udførte arbejde i DK. I relation til grænsen på 10 dages arbejde inden for 12 måneder fremgår af Den juridiske vejledning, at enkeltstående møder tæller for en arbejdsdag, uanset mødets varighed. (fortsættes)

53 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark U1) Enkeltstående og sporadiske indtægtsgivende aktiviteter. Grænsen for egentligt arbejde på 10 dage inden for en 12-måneders periode gælder ikke, hvis den pågældende persons arbejde – i forhold til dennes øvrige arbejdssituation – specifikt eller i særlig grad retter sig mod Danmark. Grænsen for egentligt arbejde på 10 dage inden for en 12-måneders periode gælder endvidere ikke, hvis de erhvervsmæssige aktiviteter i Danmark over en længere periode er udtryk for et fast mønster. Det vil eksempelvis være tilfældet, når arbejdet sker som led i en jævnlig tilbagevendende varetagelse af arbejdsopgaver for en dansk arbejdsgiver eller en udenlandsk arbejdsgiver med løbende arbejdsmæssige aktiviteter i Danmark. Det frem-går videre, at egentlige hverv- eller ansættelsesforhold, f.eks. som bestyrelsesmedlem eller som ansat i en udenlandsk virksomhed med danske kunder, hvor personen skal varetage kundekontakten med de danske kunder, indebærer et fast mønster, og ikke kan anses for enkeltstående arbejde. Formentligt ikke muligt at deltage i bestyrelsesmøder i DK som bestyrelsesmedlem. (Forudsat, at man har helårsbolig til rådighed eller sommerbolig, der må bruges som helårsbolig; noget andet gælder, hvis sommerboligen ikke må bruges til helårsbeboelse.)

54 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark U.2. - Sporadiske telefonopkald, s og sms’er. Skattepligten indtræder ikke efter kildeskattelovens § 7, hvis personen under sin ferie eller i forbindelse med weekender kun besvarer sporadiske telefonopkald, s og sms’er, der vedrører arbejde, hvis formålet med opholdet her i landet i øvrigt er ferie eller lignende, herunder samvær med ægtefælle og børn. Skattepligten indtræder derimod, hvis den pågældende indretter sig efter at skulle arbejde under længere ophold, fordi længden af opholdet, sammenholdt med den arbejdsmæssige aktivitet, fører til, at opholdet her i landet ikke længere kan anses for et kortvarigt ophold på grund af ferie eller lignende. Hvis opholdets længde væsentligt overstiger, hvad der normalt anses for ferie, og den pågældende samtidigt under sit ophold står til rådighed for sit arbejde, og som følge heraf udfører arbejdsrelaterede opgaver, kan opholdet ikke længere anses for et kortvarigt op-hold på grund af ferie eller lignende. Der henvises herved til Landsskatterettens afgørelse i SKM LSR som et eksempel på, at kombinationen af opholdets længde og karakter førte til, at opholdet konkret ikke kunne anses for et kortvarigt ophold på grund af ferie eller lignende. I SKM SR anfører Skatterådet, at det afgørende er, om vedkommendes aktivitet med at besvare mails, telefon m.v., kan anses for ”distancearbejde”. Tilsvarende retsanvendelse i SKM SR.

55 Genindtræden af fuld skattepligt til Danmark
- Arbejde i forbindelse med ophold i Danmark U3) Ulønnet arbejde. Hvis det pågældende arbejde er uegennyttigt, ulønnet eller på anden måde helt uden økonomisk betydning for den pågældende person, vil arbejdet ikke føre til indtræden af skattepligt efter kildeskattelovens § 7, stk. 1.

56 Gratis vurdering af skatte-, told-, moms- eller afgiftssager
Man er altid velkommen til at kontakte os, hvis man ønsker en umiddelbar vurdering af en given skatte-, told-, moms- eller afgiftssag. I forbindelse med vores vurdering vil vi oplyse: om mulighederne for at opnå et gunstigt resultat i sagen, om de omkostningsmæssige aspekter ved at føre sagen, og foretage en vurdering af hvilke konsekvenser det har, hvis man ikke ønsker at videreføre sagen. Omtalte vurdering med eventuelt tilknyttet møde foretages uden beregning. I det omfang, at I ønsker at gøre brug af denne mulighed, er I velkomne til at kontakte advokat (H), partner Torben Bagge på telefon nr. 70  eller via hans mobiltelefon , samt via mail på adressen:

57 Kontaktinformation Advokat Torben Bagge (H)
Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen Tlf.: Mobil: Tax Manager Jørgen Frausing Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen Tlf.: Mobil:


Download ppt "Fuld skattepligt til Danmark"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google