Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hyppige brud på retningslinierne for tilgængelighed - WCAG Helene Nørgaard Bech Sensus ApS.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hyppige brud på retningslinierne for tilgængelighed - WCAG Helene Nørgaard Bech Sensus ApS."— Præsentationens transcript:

1 Hyppige brud på retningslinierne for tilgængelighed - WCAG Helene Nørgaard Bech Sensus ApS

2 Tilgængeligheden til offentlige danske netsteder I efteråret 2006 blev en større undersøgelse foretaget af tilgængeligheden til offentlige danske netsteder. Undersøgelsen viste at ingen kommunale, regionale eller ministerielle netsteder i Danmark er fuldt tilgængelige. En nylig undersøgelse viser at 97% af alle offentlige netsteder på Europæisk plan er utilgængelige.

3 WCAG - Web Content Accessibility Guidelines Undersøgelsen af tilgængeligheden til offentlige danske netsteder blev foretaget med baggrund i WCAG - Web Content Accessibility Guidelines prioritet 1 og 2 (A & AA). Nye krav om anvendelse af åbne standarder i det offentlige fra januar 2008 – overholdelse af WCAG i nye løsninger.

4 Krav i de nye åbne standarder – hvem gælder det for? (kilde: ITST) Aftalen omfatter generelt de samme forvaltningsmyndigheder som f.eks. eDagene Den kommunale forvaltning –rådhuset men ikke skolen Den regionale forvaltning –regionen men ikke sygehuset Den statslige forvaltning –ministeriets koncern med departement, styrelser og direktorater, men ikke universitetet Selvejende institutioner er ikke omfattet

5 Hyppige brud på retningslinierne I det følgende gennemgås de mest hyppige problematikker i forhold til WCAG, som optræder på offentlige netsteder, ifølge kortlægning af (efterår 2006):

6 Hyppige brud på retningslinierne Manglende alternativer til grafik (90%) Brugere af skærmlæsere får ikke information om hvad billedet indeholder. Det er et stort problem hvis billedet også er et link. Hvis grafik ikke bærer information så lav tom alternativ tekst. http://www.dsb.dk/cs/Satellite?pagename=DSB/Forside

7 Hyppige brud på retningslinierne At flytte brugerens fokus uden at informere om det (fx. ved at åbne et nyt vindue) og at anvende pop up (84%) Hvis man anvender pop-up skal brugeren informeres om dette. Det samme gælder hvis man fører brugeren over til et nyt netsted.

8 Hyppige brud på retningslinierne Manglende alternativ til utilgængeligt indhold (95%) Hvis indholdet ikke er tilgængeligt, skal der som minimum være en alternativ side, som har det samme indhold som den oprindelige og bliver opdateret lige så ofte. Ex.: Objekter såsom Flash-filer, appletter etc. Docs.: http://viewer.zmags.com/showmag.php?linksid=1266&a=1

9 Hyppige brud på retningslinierne Formularelementer som ikke er knyttet explicit sammen med deres labels (81%) http://www.dsb.dk/cs/Satellite?pagename=DSB/Forside Det skal gøres sådan kodemæssigt: First name:

10 Hyppige brud på retningslinierne Mangel på klare definitioner af målet til et link (93%) Linkteksten skal give mening også når den læses ude af kontekst.

11 Hyppige brud på retningslinierne Brug af grafik som burde være mark up (51%) Fx. billeder som bliver anvendt som overskrifter. Kan ikke søges på, læses op eller forstørres som skrift.

12 Hyppige brud på retningslinierne Invalid kode (100%) Netstedet skal kunne bestå en HTML validering og en validering af CSS- kode for at sikre bedst mulig browserkompatabilitet. Fx. med WDG: http://www.htmlhelp.com/tools/validatorhttp://www.htmlhelp.com/tools/validator Og W3C: http://jigsaw.w3.org/css-validator/http://jigsaw.w3.org/css-validator/

13 Hyppige brud på retningslinierne Indhold som ikke forstørres hensigtsmæssigt (88%) Fx. ved at undgå at angive størrelser i pixels, men i stedet angive størrelser i procent, så fx. kolonner og tekst skalerer ordentligt (ombrydes på skærmen) og så teksteskalering virker.

14 Hyppige brud på retningslinierne Manglende/ukorrekt anvendelse af overskriftelementer (87%) H-elementer må ikke bruges til at opnå et bestemt visuelt udtryk men skal bruges til at markere forskellige niveauer af overskrifter og de skal samtidig nestes korrekt. http://www.dsb.dk/

15 ?! Spørgsmål og kommentarer


Download ppt "Hyppige brud på retningslinierne for tilgængelighed - WCAG Helene Nørgaard Bech Sensus ApS."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google