Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

På meningsjagt i meningsløsheden! Med Viktor Frankl som tour-guide

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "På meningsjagt i meningsløsheden! Med Viktor Frankl som tour-guide"— Præsentationens transcript:

1 På meningsjagt i meningsløsheden! Med Viktor Frankl som tour-guide
Årsmøde for Gastroenterologiske sygeplejersker 16/ Hotel Comwell, Kolding Psykolog, Ph.d. Stud. Dorte Toudal Viftrup

2 Ph.d.-stipendiat Dorte Toudal Viftrup
Krise, Tro og Mening En kvalitativ undersøgelse af danske kristnes brug af spirituel coping under personlig krise, samt en kvalitativ undersøgelse af en dansk spiritualitetsintegreret (kristen tro) gruppepsykoterapi. Ph.d.-stipendiat Dorte Toudal Viftrup

3 Krise, Tro og Mening

4 Formålet med projektet
At belyse hvorledes dansk kristen tro kommer til udtryk hos en gruppe kriseramte kristne danskere, som har valgt at gå i gruppeterapi i forbindelse med et ophold på en kristen, dansk højskole. At undersøge disse kriseramte, danske kristnes brug af spirituel coping under personlig krise. At belyse hvordan det spirituelle eller religiøse integreres i den spiritualitetsintegrerede gruppe-psykoterapi. At undersøge hvordan henholdvis psykolog og klienter oplever den spiritualitetsintegrerede gruppe-psykoterapi. At udvikle anbefalinger for en spiritualitetsintegreret psykoterapi i Danmark (for kristne danskere).

5 På meningsjagt i meningsløsheden! Med Viktor Frankl som tour-guide
Årsmøde for Gastroenterologiske sygeplejersker 16/ Hotel Comwell, Kolding Psykolog, Ph.d. Stud. Dorte Toudal Viftrup

6 Jakob var nu alene tilbage
Jakob var nu alene tilbage. En mand gav sig i kamp med ham, lige til det blev lyst. Da han indså, at han ikke kunne besejre ham, gav han ham under kampen et slag på hofteskålen, så Jakobs hofteskål gik af led. ”Slip mig”, sagde han, ”det er ved at blive lyst”. Men Jakob svarede: ”Jeg slipper dig ikke før du velsigner mig”. Manden spurgte ham: ”Hvad er dit navn?”. Han svarede: ”Jakob”. Så sagde han: ”Du skal ikke længere hedde Jakob, men Israel, for du har kæmpet med Gud og mennesker, og du har sejret”. […] Så velsignede han ham dér.

7

8 Den nødvendige smerte

9 Viktor Frankl ( )

10 Viktor Frankls menneskesyn
“If we take man as he should be, we make him capable of becoming of what he can be” Hvis vi snakker om mennesket som han er, så gør vi ham dårligere, men hvis vi tror på mennesket, som det kan blive, så gør vi ham i stand til, at blive det han kan blive.

11 ”Hvad er meningen med dit liv? Hvad lever du for?”
Og vi kan kun svare livet tilbage ved at leve det liv, som er vores – med de lidelser som måtte være en del af det.

12 ”Den der ved, hvorfor han skal leve, tåler næsten et hvilket som helst hvordan”

13 1. Finde mening ved at skabe noget 2. Finde mening ved at elske nogen
3. Finde mening ved den indstilling eller måde, man møder lidelsen på Supramening: Udholde ens manglende evne til at kunne se livet som meningsfyldt (der er en større mening et sted, som pt er ukendt for mig) Det er vigtigt at forstå, at Frankls meningsbegreb er langt bredere end det ”mentale”, det kognitive – det omfatter både det kognitive, det følelsesmæssige, det kropslige – sansningen.

14 1. Finde mening ved at skabe
”Life can be made meaningful by what we give to the world in terms of our creation”

15 1. Finde mening ved at skabe
Tillade den lidende/syge at give Finde rum og mulighed for at skabe Tillade skaberglædens meningsfylde (om den er følelsesmæssig, verbal, kropslig, sprog- løs, etc.)

16 2. Finde mening ved at elske
"life can be made meaningful by what we take from the world in terms of our experience”

17 2. Finde mening ved at elske
Lade den lidende/syge give og udtrykke sin kærlighed Hjælpe den lidende/syge til at hengive sig i kærlighed på trods af frygt for at være en belastning for sine omgivelser Mindes kærlighedsfulde erindringer Kærlighed, som overvinder døden!

18 3. Finde mening med lidelsen

19 3. Finde mening med lidelsen
”Life can be made meaningful by the stand we take toward the world, that is to say, by the attitude we choose toward suffering”. Praktisere åndelig frihed: Der gives masser, ofte heroiske, der har bevist, at man kan overvinde apatien og undertrykke irritationen; at der altså stadig lever en rest af åndelig frihed, af jegets frie holdning til omverdenen selv i denne tilsyneladende absolutte indre og ydre tvangssituation.

20 Supramening Udholde ens manglende evne til at kunne se livet som meningsfyldt (der er en større mening et sted, som pt er ukendt for mig) Not the ability to endure the meaninglessness of life, but to endure ones own lack of ability to understand the unconditional meaning of life in rational terms.

21 Supramening ”Uanset hvor lidelsen kommer fra, giv den til Gud, som om den kom fra ham, så at han kan bruge den til noget godt”. - Martin Luther

22 Supramening Om han tager, om han giver, samme Fader han dog bliver. Og hans mål er kun det ene, barnets sande vel at tjene. Tager barnet i favn.

23 Supramening Om han tager, om han giver, samme Fader han dog bliver. Og hans mål er kun det ene, barnets sande vel at tjene. Vore hovedhår han tæller, hver en tåre, som vi fælder. Han os føder og os klæder, midt i sorgen han os glæder. Tager barnet i favn.

24


Download ppt "På meningsjagt i meningsløsheden! Med Viktor Frankl som tour-guide"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google