Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Efter Sprogprisen Anne Kjærgaard, Dansk Sprognævn.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Efter Sprogprisen Anne Kjærgaard, Dansk Sprognævn."— Præsentationens transcript:

1 Efter Sprogprisen Anne Kjærgaard, Dansk Sprognævn

2 Men hvad skete der sidenhen med vinderbrevet? SKAT vandt Erhvervssprogprisen i 2011for et af deres breve 1. N Og ville den nye version have vundet Sprogprisen?

3 Forskelle: vinderbrev og nyeste version LIXSætningslængde Tekstlængde (antal ord) 4016,4497 3917,5779 1. N

4 Forskelle i rækkefølgen af informationer (1. afsnit) Vi har tidligere skrevet til dig, at du har en gæld. Da du ikke har betalt beløbet, forbereder vi dig på, at vi vil trække en del af din løn som betaling på gælden. Hvis du mener, at du ikke har et rimeligt beløb til rådighed, når vi trækker i din løn, kan du inden 15 dage udfylde og sende os det budgetskema, vi har vedlagt. Vi har tidligere skrevet til dig, at du har en gæld. Da du ikke har betalt beløbet, forbereder vi dig på, at vi vil trække en del af din indkomst som betaling på gælden. Det drejer sig om din gæld på 6.675,00 kr. Se den opgørelse, vi har vedlagt. På opgørelsen kan du se, hvilken gæld, der løber renter på. 1. N

5 Forskelle i udvalget af informationer ”Hvis du mener, at du ikke har et rimeligt beløb til rådighed fremover, skal du udfylde det budgetskema, vi har vedlagt, og sende det til os inden 15 dage” ”Hvis du ønsker en konkret vurdering af din mulighed for at betale, skal du inden 15 dage udfylde og sende os det budgetskema, vi har vedlagt. (…) Hvis vurderingen af dit budget viser, at du kan betale mere end beløbet, vi har oplyst i dette brev, kan vi trække en højere procent i din indkomst. Det vil vi sende dig et varsel om, før vi sender dig en afgørelse. Hvis vurderingen af dit budget viser, at du kan betale mindre end beløbet, vi har oplyst i dette brev, trækker vi i din indkomst med en lavere procent. Det vil vi sende dig en afgørelse om.” N 1.

6 Ville brevet have vundet i den omskrevne version?

7 Mit gæt: Den nyeste version havde næppe vundet Det skyldes fx ”problemer” med: Levende sprog Den nye version er længere, flere informationer, mere omstændelig Modtagerorientering Modtagerens handlemuligheder (hvad gør man hvis man ikke kan betale) er væk fra det første afsnit (men kommer senere) ”Vi kan også foretage udlæg i dine ejendele, fx i hus, bil eller andet. Det betyder, at vi har mulighed for at sælge dine ejendele på tvangsauktion og bruge pengene til at betale af på din gæld”

8 2 fordele ved den nyeste version 1.Tilblivelsen er forbilledlig! Man forsøgte at inddrage alle relevante faggrupper i den nyeste omskrivning (skete ikke ved vinderbrevet).  Vellykkede tekster er organisatorisk gangbare (muligvis ikke Sprogprisens ærinde)

9 2 fordele ved den nyeste version Hvad siger almindelige borgere til de to versioner? Ca. 700 borgere: Hvilken hovedoverskrift foretrækker du? SKAT vil trække i din løn som betaling på din gæld SKAT vil trække i din indkomst som betaling på din gæld 1. N

10 Resultater: Hvilken overskrift foretrækker ca. 700 almindelige borgere? N 1.

11 Hvorfor foretrækker de den nyeste versions hovedoverskrift? Den nyeste version lever muligvis bedre op til folks forventninger til et brev fra SKAT… Resultaterne er de samme for 2 andre formuleringer fra brevene: Folk foretrækker den nyeste version.

12 Afsluttende pointer Vinderbrevet fik ikke lov til at hvile på laurbærrene! Måske havde den nyeste version ikke været selvskrevet til sprogprisen, MEN Seriøst arbejde for at gøre teksten ”organisatorisk gangbar” Almindelige borgere foretrækker udvalgte formuleringer fra den nye version

13 Læs mere


Download ppt "Efter Sprogprisen Anne Kjærgaard, Dansk Sprognævn."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google