Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvilke konsekvenser har rygning

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvilke konsekvenser har rygning"— Præsentationens transcript:

1

2 Hvilke konsekvenser har rygning
Hvilke konsekvenser har rygning? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune Tobaksbonden Bucho Undervisningen tager sit afsæt i materialet fra Op i røg: Der arbejdes ud fra faget Geografi. Der arbejdes med Kompetenceområde: Undersøgelse. Videns- og færdighedsområde: Demografi og erhverv. Færdighedsmål: Eleven kan undersøge befolknings- og erhvervsudviklings betydning for levevilkår. Vidensmål: Eleven har viden om levevilkår og befolknings- og erhvervsudvikling. Introducer emnet – hvorfor skal vi arbejde med det, hvordan og hvor lang tid? XX-antal lektioner, alt efter hvor lang tid, klassen skal arbejde med opgave og fremlæggelse. Undervisningsforløb, der handler om tobaksproduktion. Hvad har produktion af tobak i andre lande med os at gøre? DK har et mål, der handler om at i 2030 er der ingen børn og unge, der ryger og at kun 5 % af voksne ryger. Dialog og forebyggelse – for hvad ved I egentlig om rygning? Hvad skal man vide om rygning? Skal man overhovedet have en holdning til rygning, tobak og tobaksproduktion?

3 Hvad skal vi nå? Icebreaker Mål for undervisningen
Hvilke konsekvenser har rygning? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune Hvad skal vi nå? Icebreaker Mål for undervisningen Oplæg om Tobaksbonden Bucho Filmene ”Tobaksproduktion og Børnearbejde” Filmsnak Brainbreak Oplæg vedr. opgave Gruppearbejde Fremlæggelse evaluering

4 Icebreaker ” Busbilletten”
Hvilke konsekvenser har rygning? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune Icebreaker ” Busbilletten” Alle stiller sig i en cirkel med ansigtet mod midten. Der lægges / stilles en markering i cirklens centrum Alle skal vise billet, før de gå gennem bussens dør. Eleverne stiller sig i en rundkreds. Lærer introducerer legen: ”Oftest er der trængsel om at komme med bussen, som for jer, er på den anden side af denne cirkel vi står i. For at komme med bussen skal alle gennem busdøren, eller passere centrum af cirklen. Centrum er markeret, det kan være en lille plade eller måske en mælkekasse, som alle skal op på og over, for at komme videre ind i bussen. Når jeg har talt til tre, så skal I alle skynde jer gennem centrum af cirklen og over til den modsatte cirkel af, hvor I stod. Der vil selvfølgelig blive stor trængsel i midten af cirklen. Tip. Bed deltagerne holde en fiktiv busbillet i den ene hånd og et stykke fiktiv bagage i den anden hånd idet de skal ind i bussen.

5 Mål for undervisningen:
Hvilke konsekvenser har rygning? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune Mål for undervisningen: Jeg lærer, hvilke konsekvenser tobaksproduktion kan have for miljøet, tobaksbøndernes levevilkår samt for børns vilkår. Jeg kan forklare, hvilken betydning tobaksproduktion har for levevilkår og befolkningsudvikling i fattige dele af verden. Geografi: Kompetenceområde: Undersøgelse Videns- og færdighedsområde: Demografi og erhverv FM: Eleven kan undersøge befolknings- og erhvervsudviklings betydning for levevilkår VM: Eleven har viden om levevilkår og befolknings- og erhvervsudvikling

6 Tobak og miljø Hvordan bliver cigaretter til? Dyrkning Tørring
Hvilke konsekvenser har rygning? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune Tobak og miljø Hvordan bliver cigaretter til? Dyrkning Tørring Tobaksfabrikken Andre afgrøder? Før en tobaksplante kan blive til færdige cigaretter, skal planten igennem en lang proces. Det meste af tobakken, der bliver solgt i Danmark, er blevet dyrket med håndkraft af fattige tobaksbønder i Amerika og Afrika. Kig på illustrationen og forklar nærmere: Dyrkning Tobaksfrøene bliver sået, og når de spirer bliver de plantet ud på marker. Dyrkningen kræver et stort arbejde. Der skal luges, vandes og sygdomme fra insekt- og svampeangreb skal bekæmpes. Tobaksplanter er meget grådige og kræver mange næringsstoffer. En tobaksplante kan blive helt op til tre meter høj. Efter omkring et halvt år er planterne klar til at blive høstet. Høsten foregår ved, at bønderne plukker tobaksbladene én efter én, når de er modne.  Tørring Når planterne er høstet, er de klar til at blive tørret. Det foregår ofte ved varmetørring i ovne, da det er mest effektivt. Ovnene bliver fyret op med træ. Det kræver næsten 8 kg træ at tørre 1 kg tobak. Det betyder, at der skal fældes en masse træer i de lokale skove. Efter tobakken er blevet tørret, bliver den solgt til tobaksfabrikker i hele verden.  Tobaksfabrikken På tobaksfabrikker skal tobakken først ligge og modne i op til tre år. Modningen består af en proces, hvor bakterier omdanner nogle stoffer i tobakken, så den får den rigtige konsistens og smag. Det kalder man fermentering. Tobakken er nu klar til at få tilsat smagsstoffer og andre tilsætningsstoffer. Til sidst bliver tobakken rullet til cigaretter og pakket i pakker, som kan sælges i hele verden.  Roser i stedet for tobak? På grund af store problemer for natur og mennesker med tobaksdyrkning, forsøger man at finde andre afgrøder end tobak. Det kan fx være roser, chili og paprika. Roser kan eksporteres og sælges til en høj pris i Europa. Det koster dog mange penge at dyrke roser. Der skal blandt andet købes drivhuse. Men bønderne tjener også mere. De får det samme eksportindtægt fra 1 ha roser som fra 50 ha tobak! Det betyder, at store arealer kan bruges til at dyrke fødevarer til befolkningen i stedet for fx tobak.  Tobaksproduktion har altså miljømæssige ulemper. Frugtbar jord ødelægges, skove fældes og landbrugsproduktionen bliver ikke udviklet. Til gengæld tjener tobaksindustrien en masse penge. 

7 Miljøbelastning Se filmen:
Hvilke konsekvenser har rygning? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune Miljøbelastning Se filmen: Introducer filmen, fortæl evt. nedenstående som supplement: Miljø og tobak Tobaksdyrkning belaster vores miljø på flere måder. Det går udover skove, planter, dyreliv og lokalbefolkningen.  Jorden har for det første ikke godt af tobaksdyrkning. Der bliver brugt insektgifte og kunstgødning til at beskytte tobaksplanterne. Det går udover jorden og skaber en ubalance i naturen. Derudover går det også udover skovene, da de fældes for at give brænde til tørring af tobakken. I det sydlige Afrika forsvinder hvert år kvadratmeter skov til fordel for tobaksproduktion. Det svarer til Lolland. Det skaber også ubalance i naturen og resulterer i tørke og oversvømmelser. Det påvirker så de mennesker, der lever af og i naturen. Samtidig tager tobaksproduktionen plads på markerne. Plads, som skulle bruges til at dyrke afgrøder til befolkningen.  Se filmen, hvor en ekspert fortæller om konsekvenserne for miljøet. 

8 Konsekvenser for Buchos levevilkår og nærmiljøet ved tobaksdyrkning
Hvilke konsekvenser har rygning? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune Konsekvenser for Buchos levevilkår og nærmiljøet ved tobaksdyrkning Hvordan kan det være, at Bucho ikke bare vælger en anden afgrøde? Hvad skal der til for at han træffer et andet valg? Som opsamling efter slide 5-7 er der lavet en Quiz & byt – skal printes, klippes ud og evt. lamineres.

9 Skandinavisk Tobakskompagni:
Hvilke konsekvenser har rygning? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune Tobak og børnearbejde Skandinavisk Tobakskompagni: “Børnearbejde er en realitet på tobaksfarme og plantager i nogle af de lande, hvorfra Skandinavisk Tobakskompagni importerer råtobak. Børnearbejde har mange årsager, men har først og fremmest rod i fattigdom. En forbedring af børnenes vilkår på sigt går igennem uddannelse. At få børnene i skole er første led i at reducere børnenes arbejde i tobaksdyrkningen i tredjeverdenslande.” Børn i tobaksproduktionen Helbredsrisici Tobaksindustriens holdninger til børnearbejde Ekspert om brugen af børnearbejde: Børnearbejde Tobaksindustrien bruger blandt andet børn i arbejdet med at producere cigaretter.  To tredjedele af al tobak dyrkes i verdens fattige lande i Afrika, Sydamerika og Asien. Men også i USA er der bønder, der lever af at dyrke tobak.  I mange af disse lande arbejder børn og unge under 18 år med at dyrke tobak. I Indonesien er børnene helt ned til 8 år gamle.  De arbejder uden beskyttelse og bliver udsat for nikotin og sprøjtegifte. De arbejder i høj varme fra den skarpe sol hele dagen. Og det er hårdt fysisk arbejde med blandt andet tunge redskaber og skarpe knive.  Det er farligt for kroppen, og de bliver sløve og syge. Når nikotinen optages gennem huden, bliver børnene forgiftet. Det kan give kvalme, opkast, hovedpine, svimmelhed, problemer med vejrtrækning, udslæt og irriterede øjne. Nikotinen kan også gøre skade på hjernens udvikling. Som regel arbejder børn og unge med tobak, fordi de hjælper familien med at tjene penge. Nogle gange må børnene arbejde i stedet for at komme i skole.  Tobaksindustriens holdning til børnearbejde Tobaksindustrien siger, at de er imod børnearbejde. Alligevel er der mange børn i verden, der arbejder med at dyrke tobak.   Tobaksindustrien vil gerne virke socialt ansvarlige, og på deres hjemmesider tager de afstand fra børnearbejde. Nogle af dem giver penge til organisationer, der arbejder for at afskaffe børnearbejde. Blandt andet ved at bygge skoler i de lande, der dyrker tobak. Men de penge, som tobaksindustrien giver, kommer ikke i nærheden af, hvor mange penge de selv tjener på den tobak, som børnene dyrker. Kritikerne mener, at industrien kun giver penge for at få opmærksomheden væk fra den lave løn og de dårlige forhold, som børn og unge arbejder i. 

10 Hvem hjælper? Verdensmål nr. 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
Hvilke konsekvenser har rygning? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune Hvem hjælper? Verdensmål nr. 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst Delmål: 8.7 Der skal træffes øjeblikkelige og effektive foranstaltninger for at udrydde tvangsarbejde, moderne slaveri og menneskehandel og for at sikre forbud mod og afskaffelse af de værste former for børnearbejde, herunder rekruttering og anvendelse af børnesoldater, og for at udrydde børnearbejde i alle dens former inden 2025. 8.8 Arbejdstagernes rettigheder skal beskyttes og et sikkert og stabilt arbejdsmiljø for alle arbejdstagere skal fremmes, herunder for migrantarbejdere, især kvindelige migranter, og dem i usikre beskæftigelsesforhold. Læs mere om The ECLT-Foundation: Supplerende: Inddrag fx Verdensmålene – nr. 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst Overordnede mål: Fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til

11 Hjernepause ”Hold den kørende”
Hvilke konsekvenser har rygning? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune Hjernepause ”Hold den kørende” Alle rejser sig og står med den ene hånd på et bord Hånden skal hele tiden røre bordet Bolden skal holdes i luften / i gang hele tiden Der bruges underhåndsslag Aktiviteten er fra ”Hjernepauser, aktiviteter, der booster læring” af Søs Rask Andresen og Nanna Paarup Formål: Fællesskab, kreativitet, gejst Materialer: skumbold eller ballon Start aktiviteten ved at kaste ballonen eller bolden i luften. Udfordringen er at holde bolden i luften længst muligt – tag tid, eller tæl antal berøringer. Udfordringen kan øges ved at kaste flere balloner eller bolde i luften samtidig. Der kan tilføjes en straf, hvis man taber. Måske skal man synge et vers af en sang, råbe hurra, lave 5 englehop eller sætte sig ned og rejse sig op 4 gange…. Variation: Alle ligger på gulvet og må bruge både hænder og fødder til at holde ballonen eller bolden i luften

12 Hvilke konsekvenser har rygning
Hvilke konsekvenser har rygning? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune Opgave: Parvis arbejdes med spørgsmål, som I skal give en skriftlig og mundtlig redegørelse for. Til dette får I udleveret et arbejdsark. I skal redegøre for tobaksproduktionens betydning for levevilkår. beskrive, hvorfor tobaksproduktion skader miljøet. sammenligne tobaksafgrøder med andre afgrøder og give eksempler på fordele og ulemper for tobaksbøndernes levevilkår og for miljøpåvirkninger. OBS: Der skal printes eller sendes arbejdsark til opgaven. Aftal arbejdstid til opgaven.

13 Fremlæggelse og evaluering
Hvilke konsekvenser har rygning? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune Fremlæggelse og evaluering Fremlæggelse i klassen Ordet rundt: Nye grupper dannes, hvor I fremlægger og diskuterer jeres svar. Evaluering 2 guldkorn og 1 optimering


Download ppt "Hvilke konsekvenser har rygning"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google