Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Digital Transformation i bibliotekerne

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Digital Transformation i bibliotekerne"— Præsentationens transcript:

1 Digital Transformation i bibliotekerne
Organisationsforløb

2 Baggrund, formål og organisering
Digital Transformation er et nyt organisationsforløb, der udbydes i regi af Centralbibliotekerne i 2019. Formålet er at styrke bibliotekerne i den digitale transformation og sikre, at det enkelte bibliotek bliver endnu bedre til at bringe digitale kompetencer i spil. Forløbet ligger I forlængelse af ledelsesseminariet. Et nationalt indsatsområde og udviklet af projektgruppe og tovholdergruppe Forløbet udrulles i marts 2019 med deltagelse af 20 biblioteker fordelt over hele landet. Forløbet er modulopbygget og tager afsæt i det enkelte biblioteks eget digitale transformations-behov og målsætninger i arbejdet med at udvikle organisatorisk mindset på området . Forløbet består af videodrevne moduler, der præsenterer metoder og værktøjer, der understøtter arbejdet med digital transformation. Modulerne afvikles lokalt og tilpasses lokal case. Det sikrer størst fleksibilitet og mulighed for at deltage, uanset bibliotekets størrelse og geografisk placering.

3 Procesoversigt FØR (FEB/MAR) UNDER (MAR-JUL) EFTER (AUG/SEP
Første planlægning og Case udvælges Fokus Informationsmøde og opfølgende telefonmøde. Fokus på caseudvælgelse Indledende overvejelser over ressourcer, tidsforløb, skalering og organisering. Kalenderaftaler. Første forventningsafstemning Sparring CB-guide tilbyder sparring og understøtter den indledende planlægning. Værktøj: Skabelon til Digital Transformation Case Digital Transformation af Pernille Kræmmergaard (DJØF Forlag 2018) Materiale fra ledelsesseminar Procesplan OG KVALIFICERING AF CASE Indledningsvis afholder deltagerbiblioteket (evt. styregruppe) møde med CB-guiden, hvor lokal case præsenteres og kvalificeres. Den endelige procesplan udarbejdes med udgangspunkt modulernes indhold. Sparring Der udarbejdes en procesplan for, hvad der skal arbejdes med lokalt og ønsket til sparring fra CB-guiden defineres. Værktøj: Skabelon til Digital Transformation Case Digitaliseringsinstituttets evalueringstest om organisationens digitale modenhed E-læringsforløb Deltagerbiblioteker arbejder med egen case og anvender e-læringsforløb som værktøj. E-læringsforløbet er modulopbygget i form af et basismodul + tre valgfrie moduler. Sparring CB-guide tilbyder løbende sparring til læringsforløbet og casearbejdet med henblik på omsætning af læring i praksis og uddragning af resultater. Evt. Netværksaktiviteter Der tilbydes netværksaktiviteter m.v. efter behov med mulighed for videndeling, samarbejde og fokusering på temaer på tværs af deltagerbibliotekerne. Værktøj: De-briefing - opfølgningsmøde (lokalt + CB-guide) Opsamling på forløb med opfølgning og evaluering af resultater og erfaringer. Sparring CB-guide tilbyder sparring til facilitering af evalueringsproces, fx workshop, dialogproces o.l. Evt. Afslutningskonference (REGIONALT/NATIONALT) Opsamlingsaktivitet: Fælles konference for deltagerne i forløbet med formidling af resultater, best practice, videndeling og erfaringsudveksling. Konferencen kan med fordel gøres åben for biblioteker, som ikke har deltaget i forløbet, men har interesse for feltet og påtænker deltagelse i ny runde. Konferencen afholdes enten som national aktivitet med samling af deltagerne og øvrige interesserede, eller forskellige steder i landet. En tredje mulighed er, at der afholdes en konference i hvert CB.

4 Modulerne Modulopbygget forløb Fire moduler
Basismodulet – det digitale mindset og fælles forståelse, Obligatorisk Analyse af det digitale landskab. Valgfrit Digitale partnerskaber, Valgfrit Den digitale brugeroplevelser. Valgfrit Digital Transformation er udviklet som et modulopbygget, digitalt forløb i samarbejde med Digitaliseringsinstituttet og Ampersand Associates. Forløbet tages i kobling til arbejdet med egen selvvalgt case, og skal støtte den lokale proces og den case, biblioteket vælger. Casen skal sikre forankring af indsatsen i forløbet til lokal strategi og praksis. Hvert modul indeholder, ud over videoer, eksempelvis også forskellige opgaver og konkrete værktøjer.

5 Casen! Den gode case Casen er omdrejningspunktet for forløbets arbejde og læring. Den gode case rummer en udfordring, som biblioteket har identificeres, og hvor elementer fra digital transformation betragtes som løsningen. Udvælgelsen af casen understøttes af CB-guiden og kvalificeres i forløbets to første moduler. Udvælgelsen kvalificeres også af en caseskabelon. Casen hjælper med til at definere, hvordan organisationen skal inddrages, skaleringen, ressourcer, tidsforløb osv..

6 Medarbejdere, ressourcer, tid og jeres lederrolle undervejs
De første tanker Casen er med til at definere retningen Hvor mange skal involveres, mindre grupper eller hele organisationen? Hvordan ser jeres forår ud, og hvor meget må det fylde? I procesplanen kan forløbet ”tidsliggøres” Lederen er den, der driver processen fremad, følger op og sætter retning, og kan søge sparring hos CB-guiden.


Download ppt "Digital Transformation i bibliotekerne"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google