Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Pædagogisk indslag på personalemøde

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Pædagogisk indslag på personalemøde"— Præsentationens transcript:

1 Pædagogisk indslag på personalemøde
Sådan arbejder vi med MOT på Vadehavsskolen i klasse Et lille indblik i udvalgte temaer og øvelser fra MOT-modulerne. Vi håber sådan, at I har mod på at lege med!!! (HUSK at I ikke må afprøve øvelserne i jeres klasser – de hører til i MOT-regi). I MOT arbejder vi med værdier, måder at være sammen på som mennesker. Og selvom det kun er i klasse vi har MOT, så er det nogle værdier vi på Vadehavsskolen har valgt til og derfor giver det god mening at vi som samlet lærergruppe får et indblik i, hvad MOT er.

2 Lad os starte med en sang…
MOD TIL OMSORG MOD TIL AT SIGE NEJ MOD TIL AT LEVE Jeg tænker, at vi skal starte med en sang for at skabe lidt hyggelig og festlig stemning. Jeg bestemmer, hvem der skal op og synge – til gengæld bestemmer personen selv, hvilken sang. Gå rundt og se lumsk på dem… Henvisning til følelsen af ondt i maven – sådan har nogle børn/unge mennesker det. Heraf MOTs første værdi: MOD TIL OMSORG – både overfor andre og overfor sig selv. Nå, tilbage til sangen. Jeg skal jo have valgt en… Nogen ser ned i gulvet, undgår mit blik. Hvorfor siger I ikke bare nej? Heraf MOTs 2. værdi: MOD TIL AT SIGE NEJ. Mærke egne grænser og vælge til og fra. Nå, er der nogen, der gerne vil synge? Heraf MOTs 3. værdi: MOD TIL AT LEVE – grib livets muligheder!

3 MOT arbejder på forkant
MOT arbejder på forkant Pointer ift. hvilke værdier og pædagogiske tilgange MOT har og som skolen ønsker at styrke.

4 7. Klasse Moduloverskrifter:
-VIS MOD -FORVENTNINGER -FOKUS -DIALOG -ROBUSTHED -VÆRDIFULD

5 7. KLASSE – MODUL 1: ”VIS MOD”
Vigtige pointer: Hvad drømmer du om? Mennesket er et ”flokdyr” – mod til at gå egne veje. Satellitbanen Hvad gør livet værd at leve? Udvalgt øvelse: Leve-rollespillet Gennemgå kort pointerne. Måske er der en kollega eller to, der vil dele en drøm (der er desværre ikke tid til en drømmerunde blandt alle). Måske vil I selv præsentere en drøm. Forklar satellitbanen – det handler ikke om at være hjertevenner med alle, men det handler om at tage vare på hinanden og sikre, at ingen står udenfor. Øvelse: Vågn op! Hvad får os ud af sengen? 10 frivillige til leverollespil. Mens de 10 gør klar laver de andre planche med stikord – hvad gør livet værd at leve.

6 7. KLASSE – MODUL 2: ”FORVENTNINGER”
Vigtige pointer: Giv/stjæl tryghed, energi og mod til/fra andre. Man kan ikke ikke-kommunikere! (Kropssprog) Sociale medier ”Bagtal” positivt! Spiller du aktivt/passivt med de kort du har fået på hånden? Udvalgt øvelse: Hvilket udsagn værdsætter du mest at høre? (konkurrence) Gennemgå og forklar hurtigt vigtige pointer i dette modul. Hvis der er tid kan søstjerne-historien fortælles. Brug udsagnsarket, alle kolleger vælger et udsagn de vil værdsætte at høre. Alle siger deres udsagn – gerne to runder. Hvem kan huske flest? (konkurrence).

7 7. KLASSE – MODUL 3: ”FOKUS”
Vigtige pointer: Favoritfølelser – hvad er din? ”Flybenzin” og den usynlige rygsæk Lommelygten – fokuser på det bedste i andre. Mod til omsorg, mod til at sige nej, mod til at leve (sang). Udvalgt øvelse: Den usynlige rygsæk og flybenzin! Gennemgå og forklar hurtigt vigtige pointer i dette modul. Hiv en kollega op, som får rygsækken på og giv eksempler på, hvad der kan være i den. Forklar, hvad der menes med at give flybenzin til hinanden.

8 7. KLASSE – MODUL 4: ”DIALOG”
Vigtige pointer: Hvordan opstår rygter eller falske historier? Hvad er god/dårlig kommunikation? MOD til at spørge – særligt hvis der er noget, der er svært! Lyt! Kropssprog siger mere end det vi siger verbalt. Præcis kommunikation Udvalgt øvelse: Mime-leg med 10 frivillige  Gennemgå og forklar hurtigt vigtige pointer i dette modul. Lav mimelegen, hvor I mimer en situation (fx den på badeværelset) til en frivillig. Derefter skal den igennem 10 personer en af gangen. Er det mon den samme situation, der vises ved person nr. 10?

9 7. KLASSE – MODUL 5: ”ROBUSTHED”
Vigtige pointer: Hvilket dyr er du? Uddyb egenskaber! For at kunne styrke os selv, må vi først kende os selv. Giv dig selv flybenzin! ”Løfteren” og ”rivalen” – den indre kamp. Hvem lytter du til? Udvalgt øvelse: Ulve-historien Gennemgå og forklar vigtige pointer i dette modul. Fortæl gerne ulve-historien. Se den i vedlagte word-dokument.

10 7. KLASSE – MODUL 6: ”VÆRDIFULD”
Vigtige pointer: Et portræt af dig selv (hvad er du stolt af, hvad kan glæde dig, hvad bliver du provokeret af mv.) Nogle gange føler vi os som porcelæn (sårbar) og andre gange som jern (stærk). Energi-givere og energi-tappere. Kunsten at inkludere alle! Værdifuld på mange arenaer. Gør andre værdifulde – i praksis Udvalgt øvelse: Tal i panden eller ballon-øvelsen Gennemgå og forklar vigtige pointer fra dette modul. Lav gerne tal-i-panden-øvelsen, hvis ikke I allerede har prøvet det med kollegerne. Ellers kan I tage en ballon med og lade kollegerne nævne handlinger, der giver energi (pust luft i ballonen) og handlinger der tapper energi (luk luft ud af ballonen).

11 8. Klasse Moduloverskrifter:
-VALG -DRØMME -FORBILLEDER

12 Hvornår har du stået overfor en svært valg?
8. KLASSE – MODUL 7: ”VALG” Vigtige pointer: Hvornår har du stået overfor en svært valg? Påstandsøvelse om rygning og alkohol. MOT handler om, hvad DU ønsker at stå for. Synlige valg Hvordan påvirkes vores valg (forældre, forelskelse, venner)? Gruppepres Vær jer selv! Vi er alle født som originaler, men mange dør som kopier. Udvalgt øvelse: Se følgende lille MOT-tegning  Gennemgå og forklar vigtige pointer fra dette modul. Vis herefter den lille MOT-tegning på næste slide.

13 Stå op for dine værdier og dit standpunkt!
Følg dit hjerte! Sæt grænser for dig selv og sig nej! Beslut dine valg – hvilke veje vil du gå og ikke gå?

14 8. KLASSE – MODUL 8: ”DRØMME”
Vigtige pointer: Drømme og passion gør os mere robuste (frem for ros og likes). Hvorfor kan det være svært at fortælle åbent om sine drømme? (Frø-historien) At vide, hvad vi vil og ønsker os, gør det lettere at prioritere, lede sig selv og nå et mål. Hvad drømmer I om? Beskriv det! For at nå vores drømme skal vi finde mennesker, der giver os tryghed, energi og mod. Hvad er din nørdeting/passion? Udvalgt øvelse: Klap på lår – passion! Gennemgå og forklar vigtige pointer fra dette modul. Fortæl gerne frøhistorien og lad kollegerne gætte, hvorfor netop denne ene frø når toppen. Inden øvelsen skal alle kolleger (eller en udvalgt gruppe, hvis I er for mange) sige en af deres passioner med et ord – fx ”løb”. Herefter starter klappe lår-konkurrencen.

15 8. KLASSE – MODUL 9: ”FORBILLEDER”
Vigtige pointer: Hvilke ”forbilleder” har du? Hvem er den modigste person, som du kender? Komfort-zone, udviklingszone og panikzone. Hvor befinder ”plejer”, ”tryghed”, ”udvikling”, ”drømme” og ”sejre” sig? Hvem er klassens modige forbillede? Mod til at være den første – den eneste (tilskuereffekten) Udvalgt øvelse: MOT-coachens forbilleder  P U K Gennemgå og forklar vigtige pointer fra dette modul. Fortæl/vis gerne egne forbilleder og hvorfor de er dine. Fint eksempel på, hvordan vi også bringer os selv i spil i MOT.

16 9. Klasse Moduloverskrifter:
-TRYGHED -VÆRDIGHED -FREMTID

17 9. KLASSE – MODUL 10: ”TRYGHED”
Vigtige pointer: Stol på andre! Hvad kendetegner personer, der gør dig tryg? Hvem I klassen? ”Mit landshold” – hvem er medspillere i mit liv, stjernerne på mit hold, som bygger mig op i hverdagen. Husk at giv dem omsorg og fortæl dem, at de er på dit landshold! Selvtillid og selvværd – hvordan styrkes disse? Udvalgt øvelse: Falde-øvelsen! Gennemgå og forklar vigtige pointer fra dette modul. Lad evt. kolleger komme med bud på, hvem de har på deres landshold. En frivillig stiller sig på kanten af et bord med ryggen til. Armene krydses over brystet. 8 kolleger stiller sig to og to og holder hinanden om underarmen klar til at gribe. Alternativ øvelse kan være at printe arket med landsholdet og udlevere til kollerger, så de selv kan overveje, hvordan deres landshold ser ud.

18 9. KLASSE – MODUL 11: ”VÆRDIGHED”
Vigtige pointer: Hvad definerer mig? Hvordan behandler man andre med værdighed? Hvordan behandler man sig selv med værdighed? Vi har samme værdi uanset, hvordan vi er blevet behandlet (100 kr sedlen). Udvalgt øvelse: Dette definerer mig! Gennemgå og forklar vigtige pointer fra dette modul. Lav påstandsøvelsen omkring, hvad man synes, der er med til at definere en selv. Rejs jer op ved JA – bliv siddende ved NEJ. Se påstande på vedlagte Word-dokument.

19 9. KLASSE – MODUL 12: ”FREMTID”
Vigtige pointer: Hvordan kan vi bruge MOT i vores videre liv? Samle op på MOT-begreber og værktøjer – hvad kan vi bruge disse til fremover? Positive tilbagemeldinger til hver enkelt elev – ”varm stol”. Personlig hilsen til lærerne. Breve fra klasse udleveres. Afskedshilsen fra MOT. Udvalgt øvelse: Grib livets muligheder, men pas på ikke at blive grebet! Gennemgå og foklar vigtige pointer fra dette modul. Som afslutning laves øvelsen ”Grib fingeren”. Alle stiller sig op. Venstre håndflade skal være åben og vende op. Højre hånd skal bruges til at pege med pegefingeren midt i sidemandens håndflade. Når jeg siger ”nu”, skal alle prøve at gribe fingeren hos den ved siden af, men samtidig med passe på, at ens egen finger ikke bliver grebet. Uddyb budskabet med at gribe livets muligheder, men passe på ikke at blive grebet/forhindret.

20 Ud over modulerne arbejder vi med: - Ambassadørbesøg - Mod til at glæde-dag 23. november - Motivatorer (8. klasses elever som underviser i 6. klasse.


Download ppt "Pædagogisk indslag på personalemøde"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google