Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

BR18 orientering om det nye bygningsreglement

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "BR18 orientering om det nye bygningsreglement"— Præsentationens transcript:

1 BR18 orientering om det nye bygningsreglement

2 BR18 Nyt bygningsreglement træder i kraft 1. januar 2018 – lige om snart, men der er som vanligt en overgangsordning det første halve år, hvor man kan vælge om man vil have sin sag behandlet efter det nye BR18 eller det gamle BR15.

3 Understøtte certificeringsordningen
BR18 Formål: Understøtte certificeringsordningen Understøtte regelforenklingsarbejdet Det nye bygningsreglement har været en nødvendighed for at indføre certificeringsordningen. Certificeringsordningen er en privatisering af myndighedsbehandling på det brand- og konstruktionsmæssige område. De certificerede private firmaer overtager kommunens myndighedsrolle.

4 Lidt om certificeringsordningen:
BR18 Lidt om certificeringsordningen: Private firmaer kan blive certificerede til at godkende indretning og udførelse af bygninger på det brand- og konstruktionsmæssige område. Vi har endnu ikke hørt om nogle som har opnået certifikat. Man kan frit vælge om man vil lade et certificeret firma klare opgaven eller man vil lade kommunen sagsbehandle. Så vidt vides findes denne valgfrihed i 2 år frem til 31 december 2019, hvorefter det udelukkende skal være de certificerede firmaer som sagsbehandler sagerne på de tekniske områder (brand og konstruktion) m.v. ?? DANARK er akkrediteringsorgan, som giver firmaer mulighed for at agere certificeringsorgan (f.eks. Teknologisk Institut – nuværende certificeringsorgan til transportable konstruktioner)

5 Lidt om regelforenklingsarbejdet:
BR18 Lidt om regelforenklingsarbejdet: For at certificeringsordningen skal kunne fungere har det været nødvendigt at indføre en forenkling af bestemmelserne, hen imod mere entydighed i bestemmelserne. Resulterende i færre skønsmæssige afgørelser/fortolkninger af bestemmelserne. Opbygningen af reglementet i kravtekst, vejledningstekst og separate vejledninger er afløst af en kravtekst, som er en sammenskrivning af den gamle kravtekst inklusive den gamle vejledningstekst. Herudover kan de separate vejledninger være indskrevet i kravteksten som en mulighed for opfyldelse af kravet – altså lov.

6 BR18 Nyt layout – her ser vi hjemmesiden. Men opdelingen er den samme som i bekendtgørelsen: Første afsnit - Administrative bestemmelser - Kapitel Andet afsnit - Tekniske bestemmelser - Kapitel Emneopdelt alfabetisk fra A – U (næsten), begynder med A for Adgangsforhold og ender med U for Ventilation. Dernæst bilag – f.eks. beregningsregler (arealer, højder, afstande) og dokumentationskrav.

7 Hvad er reelt nyt med det nye reglement: Regelforenkling (mindre skøn)
BR18 Hvad er reelt nyt med det nye reglement: Regelforenkling (mindre skøn) Øget eller præciserede krav til dokumentation i forbindelse med afslutning af byggesager, herunder krav om DV-manualer og funktionsafprøvning Stikprøvekontrol efter udstedt ibrugtagningstilladelse Hvad er reelt nyt med det nye reglement? Hvis vi ser bort fra certificeringsordningen, som jo er det vigtigste, men måske først kommer på banen senere.

8 Regelforenkling (mindre skøn) eksempel fra § 402 Dagslys:
BR18 Regelforenkling (mindre skøn) eksempel fra § 402 Dagslys: ”…Tilstrækkelig tilgang af dagslys kan dokumenteres ved, at glasarealet uden skyggende forhold svarer til mindst 10 pct. af det relevante gulvareal. Det angivne glasareal skal korrigeres for evt. skyggende omgivelser, reduceret lystransmittans mv. som angivet i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens Vejledning om lys og udsyn. Alternativt kan tilstrækkeligt dagslys dokumenteres ved at eftervise, at den indvendige belysningsstyrke fra dagslys er 300 lux eller mere ved mindst halvdelen af det relevante gulvareal i mindst halvdelen af dagslystimerne…” Her er den gamle vejledningstekst sat ind i kravteksten. Læg mærke til at det står ”kan”. Bygningsreglementet er stadig funktionsbaseret, hvilket vil sige at der fortsat er metodefrihed til opfyldelse af kravene. Spørgsmålet er så om der reelt er tale om en forenkling. Herudover kan man også vælge at udføre byggeriet efter Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens Vejledning om lys og udsyn. Denne vejledning findes dog endnu ikke.

9 Regelforenkling (mindre skøn)
BR18 Regelforenkling (mindre skøn) et andet eksempel er fra § 88: ”Dokumentation af, at bygningen opfylder kravene i kapitel 9, skal ske i henhold til Bygningsreglementets vejledning til kapitel 9 - Brand eller på en anden måde, som på tilsvarende vis dokumenterer, at kravene er opfyldt.” Her er det nok Eksempelsamlingen der henvises til, som jo så bliver ophøjet til lov.

10 funktionsafprøvninger f.eks. af ventilationsanlæg
BR18 Øget eller præciserede krav til dokumentation i forbindelse med afslutning af byggesager, herunder krav om DV-manualer og funktionsafprøvning (§ 40): på samme måde som hidtil med enfamiliehussagerne, skal alle sager nu ved færdigmelding ledsages af en erklæring om at det færdige byggeri er i overensstemmelse med byggetilladelsen og bygningsreglementet, samt relevant dokumentation herfor, herunder resultater af funktionsafprøvning af diverse installationer og anlæg DV-manualer som skal afleveres ved færdigmelding: afløbs-, energiforsynings-, varme-, køle-, vand- og ventilationsanlæg. funktionsafprøvninger f.eks. af ventilationsanlæg Øget fokus på at bygninger skal vedligeholdes, for at de kan opretholde deres lovlighed også efter at ibrugtagningstilladelsen er udstedt. Der er derfor indført nye krav om at der ved færdigmelding/ i forbindelse med ibrugtagningen indsendes Drift- og Vedligeholdelsesplaner (DV-manualer) af diverse installationer til bygningsmyndigheden. Det vi kender fra det brandmæssige område skal nu afleveres vedr. afløbs-, energiforsynings-, varme-, køle-, vand- og ventilationsanlæg. Herudover skal der foretages funktionsafprøvning af diverse installationer og anlæg – dette krav er dog ikke nyt med BR18, men blev introduceret med ændringen af BR15 den 1. juli 2017. Funktionsafprøvninger: f.eks. varme, ventilation, elevatorer, bygningernes tæthed – lyd: her er der sket en lempelse, idet man kan vælge at dokumentere at kravet er overholdt ved beregning

11 Stikprøvekontrol efter udstedt ibrugtagningstilladelse
i 10 % af byggesagerne gælder ikke enfamiliehuse m.v. og byggerier med tilknyttet certificeret statiker eller brandrådgiver Team Byg - hjælp – hvad gør vi her?? Er der nogle der har et forslag??

12 Andre mindre ændringer:
BR18 Andre mindre ændringer: § 5, 4) Ændret formulering af hvad der ikke skal søges om tilladelse til - f.eks. kontorombygninger i forhold til brand og konstruktioner: ”..som ikke ændrer eller påvirker .., forudsætningerne for bygningens brandstrategi… For etagebyggeri, er det alene ombygninger og forandringer inden for den enkelte enhed, der er omfattet af bestemmelsen.” Måske vi kan slippe for nogle sager her.

13 BR18 …mindre ændringer: Ibrugtagningstilladelser til enfamiliehuse. men ikke fritliggende carporte, skure m.v. selvom de kræver byggetilladelse.

14 driftmæssige forskrifter overføres til bygningsreglementet
BR18 …(mindre) ændringer: driftmæssige forskrifter overføres til bygningsreglementet Overførsel af driftmæssige bestemmelser fra beredskabslovgivningen til BR18 – jeg tror dog at det fortsat skal være beredskabet som skal gå brandsyn på de omfattede bygninger. Mon det betyder at vi får en bunke nye lovliggørelsessager??


Download ppt "BR18 orientering om det nye bygningsreglement"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google