Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Store nedskæringer på gymnasieområdet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Store nedskæringer på gymnasieområdet"— Præsentationens transcript:

1 Store nedskæringer på gymnasieområdet
Konsekvenser af Finanslovsforslag 2016 Budgetaftale til finansiering af EUD-reform Dette er en ppt til brug for TR på VUC på møde den 22. oktober 2015 Denne ppt er beregnet for VUC. GL har udarbejdet særskilt ppt, gældende for stx/2hf og for det erhvervsgymnasiale område. Alle tre filer kan downloades fra gl.org. Er der på din institution en blanding af uddannelser på tværs af opdelingen af filer, må du sammensætte den fil, der dækker dit/centrets behov. Har du problemer med at gennemskue, hvordan en sådan fil skal sammenstykkes, er du velkommen til at kontakte sekretariatet. Med denne ppt har du mulighed for at gennemgå konsekvenserne af finanslovsforslag 2016 (hvis finansloven bliver vedtaget i den foreslåede form) samt konsekvenserne af den budgetaftale, som Folketinget (undtagen Enhedslisten og Alternativet) har indgået. Disse slides er beregnet på VUC

2 Finanslovsforslaget 2% hvert år  ¼ mia. kr. i 2016 for gymnasieuddannelserne. Stiger med 2 pct. pr. år frem til Samlet > 2,5 mia. kr. For en hf-kursist, der starter i 2016, reduceres taxameteret med kr. i det toårige forløb  kr. mindre pr. hold. Dette er et finanslovsforslag – og er altså ikke endeligt besluttet. Det er kun 2016, der besluttes endeligt i år. 2016 2019 HF enkeltfag kr. pr. kursist kr. pr. kursist 2 HF kr. pr. kursist kr. pr. kursist Regeringen har fremsat sit finanslovsforslag, som betyder, at uddannelsesområdet skal bidrage til et omprioriteringsbidrag på 2% i Et finanslovsforslag har altid de kommende 3 år med som overslagsår, og det har forslaget for 2016 også. I overslagsårene 2017, 2018 og 2019 er der ligesom i 2016 påregnet 2% til omprioriteringsbidrag. Når partierne i den kommende tid forhandler finansloven, er det 2016, der forhandles, og bidragene for vil normalt ikke blive forhandlet.

3 Budgetaftalen – besluttet af Folketingets partier undtagen Enhedslisten og Alternativet
Mens finanslovsforslaget endnu kun er et forslag, blev alle partier i Folketinget, på nær Enhedslisten og Alternativet, fredag den 2. oktober 2015 enige om, hvordan man vil finansiere den underfinansierede erhvervsuddannelsesreform (EUD-reformen), som man vedtog sidste år, men som man ikke havde fundet midler til. I alt har man besluttet at finde 440 mio. kr. i 2017, hvoraf 215 mio. kr. skal komme fra VUC. De 138 mio. kr. vil man allerede finde i 2016 ved at oprette et særskilt fjernundervisningstaxameter, som institutioner, der udbyder fjernundervisning, rammes af.

4 Budgetaftale, gældende fra 2016 og 2017
Nyt særskilt fjernundervisningstaxameter - 138 mio. Nedskæring som følge af holdstørrelse på ordblindeundervisningen - 62 mio. Nedskæring af bygningstaxametrene pga. renteniveau - 16 mio. Nedskæring i pct. af rammeudmeldingen 5% 3% Mens finanslovsforslaget endnu kun er et forslag, er budgetforliget en aftale. I alt har man besluttet at finde 440 mio. kr., hvor af de 138 mio. kr. allerede skal findes i 2016 på fjernundervisning. Resten af de 215 mio. kr., som VUC skal bidrage med til at finansiere erhvervsuddannelsesreformen, skal findes i 2017.

5 6 VUC har ¾ af fjernundervisningen
VUC Syd 760 årskursister Københavns VUC 680 årskursister HF & VUC Fyn 563 årskursister HF & VUC Nordsjælland 428 årskursister VUC Aarhus 319 årskursister VUC & HF Nordjylland 232 årskursister Kilde:  Undervisningsministeriet. Tallene angiver årskursister i 2013 Da ændringen af fjernundervisningstaxameteret fra 2016 rammer de institutioner, der har fjernundervisning, vil disse 6 VUC, der har ¾ af fjernundervisningen, blive voldsomt ramt.

6 Konsekvenser af finanslovsforslag og budgetforlig
Note: I 2017 er både den varslede besparelse i finanslovsforslaget på 2 pct. og den såkaldte budgetregulering indregnet. Nedsættelsen af bygningstaxameteret svarende til den relative fordeling er estimeret. Konsekvenserne af nedskæringerne på fjernundervisning fremgår ikke af taksterne. Figuren skal læses således: Det mørkerøde felt øverst ’2016’ viser, at der i 2016 vil blive skåret kr. på hf-enkeltfagstaxameteret og kr. på hf-taxameteret, hvis finanslovsforslaqet vedtages, som det er fremlagt. I 2017 vil budgetforliget og finanslovsforslaget samlet betyde en yderligere nedskæring på kr. på hf-enkeltfag og kr. på 2hf, hvoraf de 890 kr. stammer fra nedsættelse af bygningstaxameteret. De blå og orange felter viser finanslovsforslagets nedskæring i 2018 og Det lyslilla felt viser, hvad den fremtidige takst vil være på henholdsvis hf-enkeltfag ( kr. mod i dag ) og 2hf ( kr. mod i dag i 2016-niveau). Da der kommer et særskilt taxameter for fjernundervisning, har besparelsen på 138 mio. kr. på fjernundervisning ingen indflydelse på de afbildede taxametre, men på institutioner med fjernundervisning vil det nye fjernundervisningstaxameter få stor indflydelse på institutionens samlede økonomi.

7 Er der penge på VUC? Overskudsgrad 2014
Figuren viser, hvordan skolernes samlede økonomi så ud i En fjerdedel af VUC havde ikke overskud eller havde et begrænset overskud. 38% af VUC havde et overskud på over 4%.

8 Overskud på gymnasial undervisning
Gymnasial overskudsgrad 2014 I 2014 brugte 13% af VUC flere penge på under- visning end undervisnings- indtægterne. Resten brug- te en del af undervisnings- midlerne til andre formål end undervisning. Halvdelen af VUC brugte mere end 9 % af undervisningsmidlerne til andre formål end under- visning. Gymnasialt undervisningsoverskudsgrad på VUC2014: Hvis institutionens anvendelsesgrad er under 100, betyder det, at undervisningens nuværende kvalitet vil kunne bevares, selv om der blev sparet op til de 100 pct. Hvis et VUC fx anvender 90% af undervisningsmidlerne på undervisning, burde en besparelse på 10% af undervisningstaxameteret ikke medføre yderligere nedskæringer på undervisningen. Dog kan VUC have bundet de resterende resurser til andre formål. Hvis det er tilfældet, bør I på institutionen drøfte, hvorvidt disse øvrige omkostninger kan nedbringes.

9 Sådan ser det ud hos os ESTIMERET: NEDSKÆRINGER FOR VORES VUC
Fra regnskabstal 2014 2016 EUD2017 2017 2018 2019 Samlet Estimeret i mio. kr. REGNSKAB 2014 FOR VORES SKOLE Mio. kr. Pct. af omsætning/indtægter Resultat Gymnasialt undervisningsresultat Likviditet Her er du nødt til selv at sætte de relevante informationer ind. Du finder tilsvarende tabeller i den mail, du som TR har modtaget fra sekretariatet, så du kan bare skrive eller kopiere de relevante tal ind.

10 Kampen mod nedskæringer
GL siden ultimo august: Annonce Debatindlæg: GL alene og sammen med lederforeninger, elevorganisationer, øvrige lærerorganisationer mv. Møder med de politiske ordførere og ministeren Twitter og facebook Hvad gør GL nu: Møder i elevernes frokostpause 22. oktober – forhåbentligt lokale initiativer Uddannelsesalliancen: Demonstrationer 29. okt. i København og Århus Fælles aktiviteter med lærerorganisationerne i DUS Fælles debatindlæg med DG, VUC-lederne, erhvervsskolelederne, DGS, bestyrelsesforeningen og GL Fortsat politisk påvirkning Sekretariatet tilbyder sparring til skolerne, TR, medarbejderrepræsentanter i bestyrelserne mv. Dette er en oversigt over, at GL kæmper centralt mod nedskæringerne og samtidig opfordrer til, at I synliggør, hvilke konsekvenser nedskæringerne vil få for kvaliteten af kursisternes uddannelse, hvis (nogle af) nedskæringerne ikke tages af bordet.

11 Hvad nu her hos os? Skal vi nedsætte en gruppe, der skal finde ud af, hvordan vi håndterer nedskæringerne her på institutionen? Skal vi henvende os til lokalpressen og fortælle om, hvad nedskæringerne får af konsekvenser hos os? For kursisternes undervisning? Skal vi sende et åbent brev til lokale folketingspolitikere, Folketingets uddannelsesudvalg eller ministeren? Hvem gør hvad, hvornår og hvordan? I opfordres til at handle lokalt. Hvis I skriver til lokalpressen, lokale (folketings)politikere eller laver åbne breve til ministeren eller folketinget uddannelsesordførere, må I meget gerne sende det ind, så vil vi samle det på gl.org. Tidligere erfaringer viser, at hvis 100 skoler agerer, gør det indtryk på Christiansborg.


Download ppt "Store nedskæringer på gymnasieområdet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google