Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Broen til Bedre Sundhed

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Broen til Bedre Sundhed"— Præsentationens transcript:

1 Broen til Bedre Sundhed
Sundhedsfaglig chef, overlæge Preben Cramon Julemærkehjemmet Liljeborg den 31. maj 2018

2 UDFORDRINGEN

3 Levetid og dødelighed Kommunesocialgrupper

4 Borgere der er meget utilfredse med livet
Borgere med dårligt selvvurderet helbred

5 Borgere med forhøjet blodtryk
Borgere med sukkersyge

6 Højt stressniveau Meget generet af psykiske symptomer

7 Svær overvægt blandt børn
Flere børn i indskolingen er svært overvægtige i både Lolland og Guldborgsund Kommuner. Kilde: Børnedatabasen

8 Svær overvægt blandt voksne
Hver fjerde er svært overvægtig i Lolland Kommune.

9 Tegn på problematisk alkoholforbrug
Andel med tegn på problematisk alkoholforbrug er steget i Region Sjælland generelt. Lolland og Guldborgsund Kommuner er på samme niveau.

10 Anbragte børn Flere mellem 18 og 24 i Region Sjælland har været anbragt udenfor hjemmet. (Årgang ) Kilde: Udsatte unge – Et geografisk overblik, SFI 2016.

11 PARTNERSKABET

12 (Start til venstre) Partnerskabet bag broen til bedre sundhed ønsker at fremme lighed i sundhed i hele befolkningen i Lolland og Guldborgsund kommune. Dette gør vi gennem tre sidestillede mål, som vi har fra vores samarbejdspartner IHI (Institute for Healthcare Improvement): Fremme sundhed og trivsel Bedre kvalitet for den enkelte Effektiv anvendelse af midler De tre mål er overordnede i alle seks indsatsområder, der er udvalgt som værende de parametre der har størst betydning for ulighed i sundhed og sygelighed i Danmark. Der skal udarbejdet et katalog af indsatser indenfor hvert af indsatsområderne, som tilsammen skal sikre at vi rykker os mod de fælles mål, også kaldet en projektportefølje. Målgruppen er hele befolkningen på Lolland-Falster uanset køn alder og etnicitet. Men hvis vi ønsker at reducere ulighed i sundhed også internt på Lolland-Falster, er der nogen der har større fokus end andre. Partnerskabet ses øverst og består af Region Sjælland, Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune, Praktiserende læger, Business LF og civilsamfundet/borgerne. Vi har skrevet civilsamfund ind, fordi vi ønsker at borgerne skal være med til at præge de projekter vi igangsætter. Konkret er Broen til bedre sundhed udformet med en Styregruppe (med repræsentanter fra partnerskabet på øverste niveau), hvor styregruppeformanden er Per Bennetsen. En koordinationsgruppe der konkret koordinerer selve projekterne Et programkontor der står for den strategiske udvikling af projektet, fundraising samt løbende målopfyldning via data

13 Broens overordnede mål
Mere lighed i sundhed. Hæve levealder til nationalt niveau.

14 Broens organisation

15 EKSEMPLER PÅ INDSATSER

16 Lolland-Falster Undersøgelsen

17 Medio 2018: Mere end 8.000 deltagere. Dataindsamling i høj kvalitet.
Status Medio 2018: Mere end deltagere. Dataindsamling i høj kvalitet. Kombination af spørgeskema, kliniske undersøgelser og biologisk materiale. Stærkt socialt og psykisk fokus. Fokus på husstande, inklusiv børn. Mere end 100 forskere fra ind- og udland. Professorat i epidemiologi. Grundlag for kommende forskningscenter.

18

19 Deltagere – Hvem er med? Kvinde Mand Andel Køn 40 % 60 % 100 %
Bosat i landområde 57,2 % 49,1 % 52,3 % Gift / samlevende 35,7 % 16,9 % 24,3 % Samboende med barn / børn 24,2 % 16,2 % 20,0 % Folkeskole eller mindre uddannelse 40,5 % 33,8 % 36,4% Overførselsindkomst 97 % Selvrapporterede data

20 Deltagernes sundhedsudfordringer

21 Det skal være let og sjovt at leve sundt!
Sund Uddannelse Det skal være let og sjovt at leve sundt! Skolen som sund ramme fordi: Det er mange timer hver dag. 1-2 måltider foregår i skolen. Skolen skaber sociale normer. Skolen påvirker både elever, lærere, forældre og lokalsamfund. Sund Uddannelse kan give: Sunde handlekompetencer. Viden og oplevelser med sund livsstil.

22 Virker det? Elever har fået større viden om sundhed, bedre trivsel, mere sved på panden m.m. 600 elever i Skolesport. 450 junioridrætsledere, 30 trænerspirer. Gratis frugt til alle 7. klasser. 20 lærere uddannet i ”Du bestemmer” og ”X-hale”.

23 Hjernemad Et sundt morgenmåltid i skolens café:
Bedre forudsætninger for at få mest muligt ud af dagens undervisning. Socialt frirum. Hvordan? Samarbejde med FødevareBanken. Frisk mad, men f.eks. i forkert emballage. Støttet af TrygFonden.

24 Virker det? Besøgt af mere end 600 elever hver dag - Heraf en del, der ikke før fik morgenmad. Mere ro, større koncentration. Færre konflikter, nye relationer. Mindre stres hjemme. Mere energi sidst på dagen. Større trivsel.

25 Begge Hjul på Jorden Cykler som klassesæt. Cykel- og trafiktræning.
Miniuddannelse af elever som cykelmekanikere. Udeskole. Følgeforskning. Evaluering og vidensdeling. Støttet af TrygFonden, samarbejde med Absalon, CELF m.fl.

26 Tidlig opsporing Familie og Alkohol:
Gratis rådgivning til familier, med børn under 18 år, hvor alkohol fylder (lidt) for meget. Børn og Unge-sporet: Opsporing af børn med tidlige tegn på mistrivsel. Opsøgende besøg i tilflytterfamilier med børn under 3 år.

27 Tak – og fortsat god dag!


Download ppt "Broen til Bedre Sundhed"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google