Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvad er taksonomi, pixiudgaven for forretningen, og hvor bruges det?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvad er taksonomi, pixiudgaven for forretningen, og hvor bruges det?"— Præsentationens transcript:

1 Hvad er taksonomi, pixiudgaven for forretningen, og hvor bruges det?
Inspirationsdag og workshop om fælleskommunale klassifikationer Aarhus 24/5-2018 Brian Jacobsen Taxon

2 Agenda Hvad er taksonomi?
Pixiudgaven for forretningen – show me the money Hvor bruges det? Gruppearbejde - eksempler på klassifikationer i jeres kommunale hverdag Opsamling på gruppearbejde

3 Brian Jacobsen Partner og CTO I Taxon ApS
Hjernen bag Taxon Classifier og afledte produkter Maintainer på OS2KLE Taxonomier/klassifikationer og metadata til automatisering af processer

4 Taxonomi Taxonomi, klassifikation, emnesystem, journalplan,
reference model, emnesystematik, udfaldsrum, Kært barn har mange navne.

5 Klassifikation Bare lige for at få det helt på plads ...
Klassifikation er selve strukturen, dvs ren data (KLE, FORM). Klassifikation er processen med at lægge data i en klasse (tagging, opmærkning, kategorisering) Klassifikation er resultatet af opmærkningen i form af metadata ( , "TOP SECRET")

6 Klassifikation Klassifikation er selve strukturen, dvs ren data.
En klassifikation er en liste (eventuelt i flere niveauer), som bestemmer de mulige metadata. Disse lister findes mange steder og man interagerer typisk med dem via drop-downs i diverse programmer, websider og intranetsider samt digitale formularer. Alle lister med en række foruddefinerede værdier er i princippet klassifikationer.

7 Klassifikation En klassifikation bestemmer de mulige metadata.
F.eks. med KLE kan vi have et metadatatag med , men ikke et med En klassifikation definerer et fælles filter på data, som munder ud i et eller flere metadatatags. Data har typisk metadata fra flere forskellige klassifikationer.

8 Klassifikation Nogle vigtige egenskaber for en klassifikation:
Fælles – både for systemer og for mennesker Centralt styret Der er en organisation/community, der står for udvikling og vedligeholdelse.

9 Show me the money! Klassifikation er kun noget værd hvis den giver værdi ;-) Klassifikation er en grundsten i automatisering af processer.

10 Automatisering - top-down
Eksempel 1: Manuel postfordeling Aktuel manuel process: modtages i hovedpostkasse/CVR-postkasse. åbnes, læses og videresendes til center. åbnes, læses og videresendes til afdeling. åbnes, læses og videresendes til gruppe. åbnes, læses og videresendes til sagsbehandler.

11 Automatisering - top-down
Eksempel 1: Automatisk postfordeling Automatisk process: modtages i hovedpostkasse/CVR-postkasse. åbnes og læses automatisk. Modtager findes automatisk. videresendes til gruppe automatisk.

12 Automatisering - top-down
Eksempel 1: Automatisk postfordeling med metadata Automatisk process: modtages i hovedpostkasse/CVR-postkasse. en metadataopmærkes. Modtager findes ud fra metadataopmærket organisation. videresendes til gruppe. Nu har vi metadata på en og metadata på organisationen. Men hvordan hænger de sammen?

13 Automatisering - top-down
Eksempel 1: Automatisk postfordeling med klassifikation Automatisk process: modtages i hovedpostkasse/CVR-postkasse. metadataopmærkes med KLE. Modtager findes ud fra KLE-opmærket organisation. videresendes til gruppe. Nu hænger metadata på en og metadata på organisationen sammen via en fælles klassifikation.

14 Automatisering - top-down
Automatisering af processer afhænger af metadata. Metadata styres af fælles regler. En klassifikation er en fælles regel. Metadata afkobler det 'hårde' link mellem forskellige datatyper og letter administrationen. Sammenhængen virker selvom det er forskellige, der opmærker dokumenter/ s og organisation.

15 Automatisering - top-down
Eksempel 2: Automatisk adgangsstyring/dataafgrænsning Opmærkning af data/dokumenter med KLE. Opmærkning af organisationen med KLE. Check brugerens KLE med datas KLE automatisk. Værdien af en klassifikation er at den muliggør automatiseringen af processer.

16 Metadata og klassifikation
Hjemmesider – automatisk struktur Intranet – personalisering Adressebøger, Call centre, Kontaktsider – find personer efter emne Arkivering – aflevering til Statens Arkiver Søgning – afgrænsning og emnesøgning Alle steder man ønsker at knytte to stykker data sammen

17 Opgave 1: Find eksempler på eksisterende og ønskede klassifikationer i jeres kommunale hverdag

18 Opsamling

19


Download ppt "Hvad er taksonomi, pixiudgaven for forretningen, og hvor bruges det?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google