Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Filosofi i Filosoffen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Filosofi i Filosoffen."— Præsentationens transcript:

1 Filosofi i Filosoffen

2 Fire pejlepunkter – fire dialogpartnerne
Hannah Arendt John Dewey Søren Kierkegaard Simone de Beauvoir

3 Hannah Arendt Tysk amerikansk filosof 1906 – 1975
Sekulær jøde, Fænomenolog, Politisk konservativ tænker, Demokrat. Optaget af hvordan vi gennem fælles handlinger skaber nye muligheder Mener, at mødet med en hvert mennesker rummer muligheden for en ny begyndelse, muligheden for at skabe noget nyt sammen. Vægter at alles perspektiv har betydning. Mener at, vi skal undlade at trækker børnene ind i de voksnes problemer – f.eks. forurening og andre ting, kun voksne kan tage ansvar for. Man skal åbne verden for børnene, så de kommer til at elske verden.

4 Hannah Arendt citater "Når det at blive set og hørt af andre har så stor betydning, skyldes det, at alle ser og hører fra forskellige positioner. (…) Den fælles verden ophører med at eksistere, så snart den kun bliver betragtet under ét aspekt og kun får lov at vise sig i ét perspektiv." ”Handling er faktisk en evne hos mennesker til at udrette mirakler (...) Miraklet er med andre ord fødslen af nye mennesker, den nye begyndelse og den handling, som de i kraft af at være født er i stand til at udrette. Kun den fulde erfaring af denne evne kan forlene de menneskelige anliggender med tro og håb.

5 John Dewey Amerikansk filosof 1859 – 1952
(Kristen) Ateist, Darwinist, Pragmatist, Demokrat. Optaget af hvordan vi kan skabe lige muligheder for alle gennem livs lang uddannelse til alle. Mener, at uddannelse til alle er vejen til en demokratisk livsform Vægter erfaringsbaseret læring med udgangspunkt i barnets interesser og udviklingsniveau højt. Børn udforsker verden som en forsker, hvis de får lov. Vaner og problemløsning er grundstenen i menneskers hverdag

6 John Dewey citater "Lysten til at lære af livet selv og skabe nogle livsbetingelser, så alle lærer noget undervejs, er uddannelsens fornemste produkt." "Et demokrati er mere end en styreform - det er primært en form for liv i forening med andre, en fælles kommunikeret erfaring." "Ingen meningsfuld erfaring er mulig uden et element af tænkning." "Og information løsrevet fra refleksiv handlen er dødvægt. (...) Tænkning er den intelligente lærings metode, en læring, der benytter og belønner bevidstheden."

7 Søren Kierkegaard Dansk filosof og forfatter 1813 – 1855
Kristen, Eksistentialist, Royalist og Antidemokrat Optaget af at vise, at mennesker har overvurderet deres egne evner Mener, at man skal stå ved sig selv, man skal ikke bare følge flokken, selvom det er trygt og forudsigeligt. Vægter kunst og religion, det at se ud over sig selv, højt. For at finde sig selv, må man række ud til de mennesker man omgiver sig med. Vejen til det andet menneske går via Gud. Gud lærer mennesket ydmyghed, det har mennesker brug for!

8 Søren Kierkegaard citater
Hjælperen maa først ydmyge sig under Den, han vil hjælpe, og herved forstaae, at det at hjælpe er ikke det at herske, men det at tjene, at det at hjælpe ikke er at være den Herskesygeste men den Taalmodigste, at det at hjælpe er Villighed til indtil videre at finde sig i at have Uret, og i ikke at forstaae hvad den Anden forstaaer. (..) naar Sjælen bliver ene i den hele Verden, da viser der sig ligeoverfor den ikke et udmærket Menneske, men den evige Magt selv, da skiller Himlen sig ligesom ad, og Jeget vælger sig selv, eller rettere, det modtager sig selv. (..) Han bliver ikke en anden end han var før, men han bliver sig selv; (..) thi det Store er ikke at være Dette eller Hiint; men at være sig selv, og dette kan ethvert Menneske, naar han vil det.

9 Simone de Beauvoir Fransk filosof og forfatter1908 – 1986
(Kristen) Ateist, Feminist, Fænomenolog, Eksistentialist og Maxist Optaget af at forandre samfundet så der er lige muligheder for alle uanset: køn, hudfarve, seksualitet. Mener, at man har et personligt ansvar for at forandre og bekæmpe uretfærdige systemer og strukturer. Vægter kunst og nuancerede analyser på samfunds-, institutionel- og individ plan. Kunst kan skabe erkendelser og indsigter, som videnskab ikke lykkes med.

10 Simone de Beauvoir citater
”Vi tog fejl, når vi troede, at alle mennesker har frihed til at vælge og handle; (...) vi forestillede os, at vi i os selv greb mennesket i almindelighed" s. 81. ”Selv den mand, der omfatter kvinden med den største sympati, kender aldrig for alvor hendes konkrete situation ”Nu befinder kvinden sig imidlertid i den ganske egeartede situation, at hun – da hun jo er et menneske, dvs. en fri og selvstændig skabning – opdager og vælger sig selv, men er omgivet af mænd, der tvinger hende til at påtage sig rollen som den Anden.” Mennesket eksisterer. Det drejer sig for det ikke om at spørge sig selv, om dets tilstedeværelse i verden er nyttig, om livet er værd at leve: Det er et meningsløst spørgsmål. Det drejer sig om at vide, om man vil leve og på hvilke betingelser.

11 I dialog med hinanden og ”skytsenglene”
Hannahs skytsengel Johns skytsengel Sørens skytsengel Simones skytsengel Fælles pædagogisk grundlag og læreplanerne team

12 Håb er pædagogikkens essens……
Having hope for a child is much more a way of being present to the child than it is a kind of doing. Trustful hope is our confindence that a child will show us how his or her life is to be lived, no matter how many disappointments may have tested our confidence. (..) Thus hope gives us insight into the deep meaning of pedagogy itself. This experince of hope distinguihes a pedagogical life from a non-pedagogical one Max van Manen


Download ppt "Filosofi i Filosoffen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google