Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ny mærkning/klassificering af rodenticider CLP-forordningen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ny mærkning/klassificering af rodenticider CLP-forordningen"— Præsentationens transcript:

1 Ny mærkning/klassificering af rodenticider CLP-forordningen
København, oktober 2017 Ny mærkning/klassificering af rodenticider CLP-forordningen I de senere år er rodenticiderne på det danske marked undergået stramninger og justerede vilkår for anvendelse. Samtlige rodenticider (antikoagulant produkter) som anvendes i rottebekæmpelsen med et indhold på ≥30 ppm skal i nær fremtid have tilføjet ny fareangivelse. Som det fremgår af oversigten nedenfor, vil stort set alle rottegift typer som anvendes, møde disse nye vilkår. Til orientering er nævnt nogle af de vigtigste/hyppigst anvendte rottegifte i Danmark. Chlorophacinon (1st gen) 0,005% (50 PPM), handelsnavn, f.eks. Temus-C Coumatetralyl (1st gen) 0,0375 % (375 PPM) handelsnavn, Racumin pasta Bromadiolon (2nd gen) 0,005%, (50 PPM) handelsnavn, f.eks. Temus Difenacoum (2nd gen) 0,005%, (50 PPM) Brodifacoum (2nd gen) (0,005%, (50 PPM) af nogle kendt som ”Klerat” Difethialon (2nd gen) 0,0025%, (25 PPM) handelshavn ”Generation”

2 Ny mærkning/klassificering af rodenticider CLP-forordningen
København, oktober 2017 Ny mærkning/klassificering af rodenticider CLP-forordningen Samtlige rodenticider/antikoagulant produkter med et indhold på ≥30 ppm vil skulle mærkes med fareangivelsen: H360d = ”kan skade det ufødte barn” Hvilket indebær en klassificering som: Reproduktionstoxicitet, Farekategori 1A/1B En overgangsperiode er besluttet frem till 1 marts 2018 Den nye klassificering er derfor obligatorisk fra og med 1 marts 2018

3 Ny mærkning/klassificering af rodenticider Biocidforordningen
København, oktober 2017 Ny mærkning/klassificering af rodenticider Biocidforordningen Forordningen om biocidprodukter, vilkår for produktgodkendelse siger: Et biocidprodukt kan ikke godkendes til levering på markedet til brug for offentligheden, hvis det opfylder kriterierne i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 1272/2008 for klassificering som - Reproduktionstoksisk i kategori 1A eller 1B

4 Forordninger, tidslinjer
BIOCID FORORDNINGEN 2009 2011 2014 2017 2018 2019 Annex 1 Annex 3 (Marts) Fornyet godkendelse CLP FORORDNINGEN ppm Repro tox 2014 2016 2017 2018 2019 (Juni) (1 mars)

5 Ny mærkning/klassificering af rodenticider CLP-forordningen
København, oktober 2017 Ny mærkning/klassificering af rodenticider CLP-forordningen Konsekvenser af den nye CLP forordning ? I Danmark har man, som bekendt for længst fjernet alle antikoagulerende bekæmpelsesmidler i butiksleddet, f.eks. midler mod mus. Såfremt man stadig havde antikoagulerende midler til salg i håndkøb ville de nye CLP regler betyde enden for disse midler pr. 1/3/2018, alene fordi midlerne ikke opfylder kravene om < eller=30 PPM aktivstof. Kun eet middel ville p.t. - I teorien – kunne have fortsat på markedet da det opfylder kravene i de nye CLP regler, og det er produktet Difethialon med dets (relativt) lave aktivstof indhold på kun 25 PPM. Til professionel brug, hvilket er det vi tænker på her, må alle de foran nævnte midler fortsat anvendes efter 1/3/2018, naturligvis mod relevant ændring af etiketten hvor midlerne klassificeres som nævnt. Konsekvenser for kommunerne ? Kommuner som udfører rottebekæmpelsen med eget mandskab skal blot være OBS på ved indkøb af rottemidler at de senest fra 1/3/2018 er korrekt mærkede, j.v.f. de nye CLP regler. Kommuner som har skadedyrsfirmaer til at varetage rottebekæmpelsen må naturligvis som en selvfølge gå ud fra at firmaet følger lovgivningen om mærkning for midler som firmaet anvender i rottebekæmpelsen. Afslutningsvis gør jeg opmærksom på at rottegifte og naturligvis andre typer kemikalier er underlagt både BIOCID forordningen OG nu altså også ændrede krav i CLP forordningen. De to forordninger ”taler” ikke indbyrdes sammen, hvilket giver skæve sammenfald med hensyn til at et BIOCID produkt kan revurderes og godkendes på BIOCID vilkår, og et halvt år senere skal ændres på grund af ændrede CLP regler. Der der gives overgangsperioder kan implemtering af vilkårerne dog normalt ske uden store vanskeligheder.

6 Fremtidens rottebekæmpelse?
Her er valgt kun at omtale bekæmpelse med bekæmpelsesmidler og metoder. Intet tyder ifølge vores vurdering på at presset på vilkårene for antikoagulerende midler lettes, hvilket næsten må betyde at midler med et aktivstofindhold på 30 PPM og derover risikerer at få det svært i kommende ”revurderingsrunder” af midlerne som EU gennemfører med flerårige intervaller. ”Generation” (Difethialon) vil derimod efter al sandsynlighed fortsætte og få en større rolle som rottemiddel.

7 Fremtidens bekæmpelsesmidler
Difethialon har siden sin debut i starten af 1990’erne været anset som et meget kraftigt men desværre også giftigt bekæmelsesmiddel mod rotter og mus. Indspillet fra CLP forordningen kan tænkes at ændre på det i retning af at midlet ikke påføres samme restriktioner som lignende midler som det er klassificeret sammen med. Liphatech derer en af de store producenter i Europa af rottebekæmpelsesmidler som Kiltin distribuerer midler for i Danmark, har nævnt at de har indsendt ansøgning til EU om godkendelse af et nyt rottebekæmpelsesmiddel, som ud fra det lidt vi har hørt p.t., udmærker sig ved at have 30 PPM aktivstof eller under, samtidig med at effektiviteten er god mod rotter. Midlet skulle være kemisk sammensat så risikoen for sekundær forgiftning nedsættes p.g.a. en hurtigere ”nedbrydning” af den aktive ingrediens i midlet.

8 Fremtidens bekæmpelsesmidler
Vi ved at også andre producenter har lignende overvejelser om at få godkendt midler med egenskaber som er meget mildere miljømæssigt, men samtidig bevarer muligheden for at man kan udføre en seriøs rottebekæmpelse når midlet anvendes, hvilket man desværre kan frygte for bortfalder, hvis ikke der forskes i opfindelse af nye produkter som er acceptable ud fra et miljømæssigt synspunkt. Hvornår kommer disse nye midler på markedet ? Udfra de få kommentarer vi er lykkes at få fra Liphatech anslår man at vi skal ud i 2020 før midlet forventes godkendt….Der er desværre ingen hurtige og nemme genveje til mildere men samtidigt effektive -og miljømæssigt rigtige midler.

9 Fremtidens bekæmpelsesmidler
Nu vil jeg godt skifte scene til et alternativ som er helt anderledes og indeholder nogle perspektiver som kan være rigtig interessante at følge……….


Download ppt "Ny mærkning/klassificering af rodenticider CLP-forordningen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google