Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Rotteårsmøde November 2017, Middelfart

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Rotteårsmøde November 2017, Middelfart"— Præsentationens transcript:

1 Rotteårsmøde 8 - 9 November 2017, Middelfart
. Kloakforståelse TV-Inspektion - Røgprøve Aut. Kloakmester Aut. Rottebekæmper Rottespærre montør Udfører tv-inspektion Foretager udbedring af rotteskader V/ Næstformand Thomas Rasmussen Danske Kloakmestre

2 Siden skabelsen har de fascinerende (for det er de) små djævle, vandret i menneskets fodspor. De har fuldt os fordi de godt ved at mennesket hele tiden taber noget spiseligt, vi har gennem tiden gjort meget for at hindre deres udbredelse, men hele tiden uden held, og med store epidemier til følge, der stadig giver anledning til bekymringer. Vi er jo så også nået til den erkendelse, at vi istedet for at fokusere på at udrydde rotterne – nu skal arbejde på at begrænse deres udbredelse – samt holde dem, hvor vi har de bedste muligheder for at kontrollere deres færden – nemlig nede I kloakkerne. Hvilket jo så medfører at vores kloaksystem skal være I en fornuftig stand og som minimum skal det være tæt – hvilket igen stiller store krav til Rottebekæmpere/Rottespærre montørerne samt vi kloakmestre. Alt dette vil jeg komme meget mere ind på – samt forhåbentlig få lagt op til en god og konstruktiv dialog. .

3 Kloakforståelse Hvad er nu det for noget !!!!!
. Her vil jeg forsøge at oplyse jer om vores kloaksystem, herunder funktionalitet, samt vigtigheden af at have et velfungerende og tæt kloaksystem. Jeg har medbragt en case fra hverdagen – hvor vi vil tage en dialog omkring løsninger, samt hvad der evt. kunne have været gjort anderledes. Lige fra husejeren anmelder rotterne, til kloakmesteren har udbedret skaderne i kloaksystemet. Dette set både fra bekæmperens, rottespærremontørens samt kloakmesterens side.

4 Opholdssteder Vores kloaksystem er opholdssted for de kære væsener – rotterne. Vi ser helst, at de bliver i kloaksystemet. Rotterne har dog ikke altid samme syn på det. Til tider vil de også ind i varmen i vores huse og ud i de omgivelser, vi til hverdag har vores gang i. - I kloakkerne er rotterne sig selv. Der er masser af føde – det kommer løbende med spildevandet som ”running sushi” og er en kæmpe buffet. .

5 Opholdssteder I mange af vores kloakker, især i de private stikledninger, har rotterne også de mest fantastiske forhold at opholde sig under. Desværre er de private stikledninger mange steder i så dårlig tilstand, at de bør skiftes. Den dårlige tilstand viser sig i form af huller i kloakledningerne, ved tæring, brud på rørene eller at rotterne har gnavet sig ud af kloakledningen, fordi de kan ”lugte” tørre og varme redepladser på den anden side af rørvæggen. .

6 Derefter har vi så balladen.
Opholdssteder Mange steder ligger der desværre også blinde og ubrugte kloakledninger – disse er mekka for rotterne, som her kan få tørre rede-pladser, som er essentielle for deres overlevelse. De blinde kloakledninger medfører også lokalt øget rottepres i kloakken, derfor er det tit sådanne steder, at man kan møde dem udenfor kloakken, Derefter har vi så balladen. .

7 Opholdssteder Til tider kommer vi ud for at der er direkte forbindelse mellem omfangsdræn / netdræn, og ud i kloakledningen. Dette ved at drænene er hugget direkte på en spildevandsledning, uden først at have været gennem et sandfang med vandlås – vandlås og sandfang er imidlertid ikke en garanti for at rotterne ikke kommer videre herfra – de svømmer udmærket og springe /klatre er de mestre i. Ved tidligere tiders byggeri blev der ikke altid taget højde, for rotternes færden – derfor blev der ikke altid tænkt, i rottesikring af vores afløbsinstallationer. De største problemer er der, hvor der er fællessystemer – dvs. at regnvand og spildevand, løber sammen inde på grunden, og videre ud i det off. Fællessystem. Dette begrundes med at det er her, de ældste / dårligste private stikledninger/kloaksystemer findes – hvilket jo medfører de helt ideelle forhold til vores små venner. .

8 Men pokkers spændende og interessant, at arbejde med.
Case Dette fører os til den medbragte case. Her var der mistanke om rotter ved et en-families hus – jorden omkring en tagnedløbsbrønd var sunket, og der var tydelige rottehuller omkring brønden. Der bliver startet op med en tv-inspektion – men måden, kloaksystemet er sat sammen på gør, at det er umuligt at køre kloak-tv ret langt op i systemet. Der bliver af kloakmesteren, udført en røgprøve fra gennemløbsbrønden, som hurtigt afslører, at rottehullerne har forbindelse til kloaksystemet. Efterfølgende bliver der gravet op – og nu dukker udfordringerne op – samtlige dræn under kældergulvet er ført direkte ud i spildevandsledningen – rotterne har dermed adgang under hele huset – hvilket også viser sig at være korrekt. Bruddet i kloakken, hvor rotterne er kommet ud, ligger inde under kældergulvet – hvorefter rotterne har gravet sig ud under soklen på huset og ud i det fri – det er ikke altid tingene er så ligetil – som de syner…… Men pokkers spændende og interessant, at arbejde med. .

9 . Her ser videt før omtalte netdræn, (dræn under gulv) som havde direkte forbindelse til kloakledningen ved at være påhugget på kloakledningen, uden sandfangsbrønd.

10 Anmeldelse til kommune !!!!!!
Var der noget i projektet / forløbet - der kunne/burde have været gjort anderledes? Anmeldelse til kommune !!!!!! Rottespærre !!!!!! Skulle der have været monteret en ??? Kunne der have været monteret en rottespærre ??? .

11

12 Røgprøve Hvorfor hvornår Hvordan Hvem

13 Røgprøve – Hvorfor nu det…
“For at kunne foretage en effektiv bekæmpelse og fejlfinding, skal den kommunale rottebekæmper, ved tegn på kloakfejl, udføre en røgprøve. Røgprøven har til formål at finde utætheder / huller i kloaksystemet, som rotter kan trænge ud af. Røgprøven kan, hvor det er hensigtsmæssigt, erstattes af en sporing med farvestoffer – som kalkvand eller uranin.” Røgprøven er dog at foretrække, da røgen næsten altid vil trænge ud af den mindste defekt – og hvis der er adgang, vil den blive synlig i de omkringliggende omgivelser. Røgprøven er et godt stykke værktøj, til at konstatere defekter / brud i afløbssystemet – samt medvirke til, at vi får fundet problemet hurtigst muligt.

14 Røgprøven – hvornår gør man det …..
”Ved forekomst af rotter indendørs i beboelser, fødevarevirksomheder, institutioner m.v. som er tilsluttet offentlig kloak, skal der dog altid ved mistanke om kloakfejl foretages en røgprøve.” Røgprøven bør benyttes, hvis der konstateres rotter i nærheden af beboelser – da der her findes kloaksystemer, er der dermed stor sandsynlighed for, at rotterne stammer herfra.

15 En røgprøve – hvordan kan det gøres …….
”Røgprøven udføres med et røgapparat, der er en elektrisk blæser, som ved hjælp af en røgpatron og en slange blæser røg ind i afløbssystemet. Typisk vil slangen skulle sættes til en eller flere stikledninger nede i ejendommens samlebrønd(e) eller, hvis dette ikke er muligt, i eventuelle rottehuller på overfladen. Det er vigtigt, at eventuelle faldstammeudluftninger eller tilgrænsende stikledninger er proppet af, idet tætheden af systemet først effektivt kan afprøves, når dette er sket. Er der lækager på afløbssystemet, vil røgen trænge ud i jorden og op til overfladen eller ind i bygningerne. Er afløbssystemet derimod tæt, vil røgen hurtigt slå tilbage i samlebrønden.” Det er vigtigt at indkredse kloaksystemet således, at man starter med en del af kloaksystemet – og dermed ikke fylder hele systemet med røg. Jo mindre del af kloaksystemet man kan røgprøve – jo bedre resultat, da røgen helst skal under lidt tryk – for at tydeliggøre evt. brud/defekter. .

16 Hjemmelavet røgprøve udstyr
Et gammelt oliefyr og en støvsuger slange samt en tot skumgummi. Sådan kan det gøres……

17 Og det virker…….

18 Røgprøve – Hvem skal bøvle med det…
”For at kunne foretage en effektiv bekæmpelse og fejlfinding skal den kommunale rottebekæmper ved tegn på kloakfejl på en ejendom udføre en røgprøve, der har til formål at finde utætheder/huller i kloaksystemet, som rotter kan trænge ud af.” . Som udgangspunkt er det den kommunale rottebekæmper, som skal foretage røgprøven for at kunne påvise en evt. defekt på kloaksystemet og melde tilbage til den, for kommunen, ansvarlige – således der kan udstedes et forvarsel om påbud til grundejeren om at udbedre de fundne fejl og mangler. Dog er det ikke altid, at grundejeren har anmeldt rotterne til kommunen – så er det evt. kloakmestren, der kommer først til åstedet. I disse tilfælde startes der de fleste gange med tv-inspektion – hvis ikke dette er muligt, er det altid en god idè at have røgudstyret med.

19 Tv-inspektion – fra en kloakmesters ”point of view”
Her er der mange muligheder – det behøves dog ikke være den dyre løsning med store lastbiler – det vigtigste er kameramandens kompetencer i at udføre tv-inspektioner. . Hvorfor Hvornår Hvor meget

20 Tv-inspektion – hvorfor nu det også……..
Dette handler især om Tv-inspektion af de private stikledninger samt kloaksystemet under og omkring vores boliger. . Der bør anvendes en certificeret virksomhed til at foretage Tv-inspektioner for at sikre en grundig og professionel gennemgang af kloaksystemet. Derudover er det kun en fordel – hvis tv-operatøren samtidig har en del erfaring i at arbejde med kloakkerne, da det samtidig giver en bedre og mere nøjagtig tilbagemelding på kloaksystemets funktionalitet og tilstand. Tv-inspektionen i forbindelse med rotteskader er et vigtigt redskab i kampen om at få indkredset og begrænset rotternes opholdssteder i vores kloaksystemer. Tv-inspektionen kan hjælpe os med at lokalisere blinde ledninger, brud / defekter samt tæring – som er forstadiet til defekt i kloaksystemet. Derfor er det så vigtigt – det bliver gjort i det rigtige omfang.

21 Tv-inspektion – hvornår bør det nu gøres……
Når man som kloakmester bliver kaldt ud til en kunde med rotteproblemer - enten konstateret af den kommunale rottebekæmper, eller det bliver konstateret, når kloakmesteren kommer derud – er Tv-udstyret kloakmesterens vigtigste arbejdsredskab. Tv-inspektionen bør altid foretages, når der er / bliver konstateret rotter i kloaksystemet – fordi det er en nem og sikker måde at lokalisere brud og andre defekter i kloakken. Samtidig kan tv-operatøren ved en grundig gennemgang af kloaksystemet lave en status på den resterende del af kloaksystemet, hvilket kan bruges til enten at få repareret yderligere skader / defekter men også give grundejeren sikkerhed for, at den reparation der bliver udført er tilstrækkelig.

22 Tv-inspektion – hvor meget bør der inspiceres….
Som kloakmester og rottebekæmper, er jeg af den mening, at hele kloaksystemet bør tv-inspiceres, ved konstatering af rotter. Hvis man kun kører kloak-tv ind til den første skade, hvor man kan konstatere, at her er der da vist smuttet en rotte ud, får den repareret – og så væk igen – risikerer man, at der er brud / defekter andre steder i kloaksystemet, som ikke opdages. Her flytter rotterne så hen og fortsætter deres gerning med at formere sig og ødelægge huset. Det er kloakmesterens pligt at sørge for, at grundejeren, ikke har rotter i huset eller omkring det – når han kører igen. .

23 Tv- inspektion – få det nu gjort ordentligt….
Et eksempel på hvor komplekst et privat kloaksystem, kan være – her er så mange muligheder for at rotterne, kan bygge reder og bo sammen med os – endda i længere tid uden at vi ved af det….. Men på et tidspunkt giver de sig til kende. Dette billede er derfor et godt eksempel på, hvorfor og hvor meget, der bør tv-inspiceres, når enten kommunen eller den private rottebekæmper / kloakmester, modtager en anmeldelse om rotter eller skade af rotter. .

24 De blinde kloak-ledninger, er roden til alt ondt – næsten,
De er i alle tilfælde medvirkende til at rotterne – har det godt i kloakkerne. Her et eksempel på en blind kloakledning – i den anden ende, var et tilmuret gulvafløb – resten af afløbsledningen er bare ikke sløjfet eller fyldt / afproppet… Det er en motorvej for rotter..

25 Hvilke udfordringer står vi overfor….
I forbindelse med rotteskader på vores kloaksystem og bygninger, er en af udfordringerne – forsikringsselskaberne…. - Det er i langt de fleste tilfælde desværre, sådan at forsikringsselskaberne ønsker, at deres håndværkstaksatorer kun Tv- inspicerer til første skade / defekt i kloaksystemet og derefter stopper Tv- inspektionen……..

26 Hvilke udfordringer står vi overfor….
Når første skade så er repareret – så satser forsikringsselskaberne, på at der ikke sker yderligere, de næste år – de dækker selvfølgelig den næste skade også – men hvis 2 rotter kan blive til 700 på et år, hvad bliver de så ikke til på 3 år…… og så nede under ens gulv, i væggene og sidst men ikke mindst – Rotter på loftet…….. Med dette vil jeg gerne understrege vigtigheden af, en korrekt og fuldstændig, Tv- inspektion i forbindelse med rotter på en ejendom – således vi kan medvirke til at begrænse, rotternes levesteder og dermed forhåbentlig – holde dem ude af vores boliger.

27 Hvilke udfordringer står vi overfor….
Hvordan vi i fællesskab, laver en bedre indsats for at hindre rotterne, i at brede sig yderligere i vores kloaksystem. Bør der ikke altid, foretages en røgprøve af den offentlige rottebekæmper – hvis der er det mindste tegn på rotter i kloakken. Kan Grundejeren, ved rotte anmeldelse, fra kommunens side pålægges at foretage en Tv- inspektion af hele det private kloaksystem – således det sikres at der ikke er flere brud / defekter, rotterne kan benytte sig af. Bør der ved montage af rottespærre, ved en ejendom (privat som offentlig) ikke foretages en opstrøms Tv- inspektion – for at sikre der ikke er brud / defekter i kloaksystemet.

28 Er vi som grundejere og kloakmestre / private rottebekæmpere gode nok til det…………. NEJ – det kan blive meget bedre Kan vi gøre det nemmere………….

29 Tak for jeres opmærksomhed !


Download ppt "Rotteårsmøde November 2017, Middelfart"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google